Delicatese Literare
Recenzii

David Copperfield de Charles Dickens – o carte clasică emoționantă

David Copperfield

(David Copperfield – 1850)

Charles Dickens

Charles Dickens (1812-1870) rămâne un scriitor englez edificator pentru realismul secolului al XIX-lea, renumit prin operele sale, cum ar fi: ‘Marile speranțe‘, ‘Aventurile lui Oliver Twist‘, ‘David Copperfield’, ‘Dombey și fiul’, ‘Timpuri grele’ etc.

La doar 12 ani, Dickens începe să muncească zece ore pe zi într-o fabrică de crema de ghete, pentru a-și sprijini financiar familia. În anul 1827 s-a angajat că funcționar într-un cabinet de avocatură, dar după un timp, în care a lucrat și că stenograf la tribunal, devine totuși ziarist, relatând dezbaterile din Parlamentul englez și călătorind prin Anglia pentru a culege date din campaniile electorale. Semnând cu pseudonimul Boz, Dikens publică prima lui povestire în revista ‘Monthly Magazine’, în anul 1833.

În 1850 apare faimosul roman ‘David Copperfield’. Trecând proba timpului, cartea ‘Marile speranțe‘ rămâne în continuare cea mai apreciată și cunoscută lucrare semnată de scriitorul Charles Dickens (1860). Subiectul îl are în prim plan pe Pip, nepot al unui fierar, care părăsește satul natal și pleacă la Londra cu visul de a deveni gentleman.

În 1867 Dickens are prima întâlnire cu cititorii în Statele Unite ale Americii, la New York. Călătoriile și muncă depusă îi vor afecta starea de sănătate. Autorul moare în dată de 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, fiind înmormântat în Colțul poeților de la Catedrala Westminster.

David Copperfield se inspiră, fără ca amănuntele sa fie identice, din propria viață a scriitorului, fiind una dintre cele mai exuberante și durabile lucrări ale sale, plină de tragedie și comedie, realizată într-o maniera care-i permite cititorului să trăiască aievea, împreună cu eroul, sentimentele de încredere, frustrare, entuziasm, milă, pe care autorul urmărea să le transmită.

În 1852, în Cuvânt înainte la ediția a doua a romanului, Dickens scria: „Totdeauna simt o părere de rău la despărțirea de atâția vechi prieteni născuți în paginile mele… Nu se indoiește nimeni că mă port ca un părinte drăgăstos cu toți copiii fanteziei mele. Dar, la fel ca mulți părinți drăgăstoși, port în adâncul sufletului chipul copilului meu preferat. Și numele acestuia este David Copperfield.

David Copperfield este povestea aventurilor unui tânăr în călătoria sa pornind dintr-o copilărie nefericită și săracă până la descoperirea vocației sale ca romancier de succes.

Din galeria impresionantă de personaje ale cărții îi amintim pe tatăl vitreg tiranic – domnul Murdstone; directorul școlii Salem House – domnul Creakle, un om crud si incult; dădaca inimoasă – Pegotty, mătușa lui formidabilă – Betsey Trotwood; eternul umil, dar escroc – Uriah Heep; frivola și încântătoarea Dora; înțeleapta și răbdătoarea Agnes.

Rămânând orfan de tata (cu șase luni inainte de a se naște), David Copperfield va trebui sa suporte duritatea si teroarea tatălui vitreg – Edward Murdstone și a surorii acestuia – Jane Murdstone. Aceștia, nesuportându-l pe David in cadrul familiei, îl trimit la o școală din apropierea Londrei, condusă în mod tiranic de domnul Creakle.


Dupa moartea mamei sale, David este silit să lucreze în condiții inumane la firma tatălui său vitreg.

”Socoteam că-i exclus să scap vreodată de această viață și, prin urmare, pierdusem orice nădejde.”

Din fericire, mătușa lui, Betsey Trotwood, o fire generoasa, se va oferi să suporte toate cheltuielile de școlarizare și întreținere a tânărului David.

Dupa ce isi termina studiile, David se angajeaza la biroul avocatilor Francis Spenlow si Jorkins. După ce mătușa lui își pierde toate investițiile, David se mobilizeaza în găsirea unor mijloace de existenta, învățând stenografia și ajutându-l pe doctorul Strong sa redacteze un dicționar și să scrie nuvele.
David se va căsători cu Dora Spenlow, fiica avocatului Spenlow, o fată fermecătoare dar foarte copilăroasă. După moartea acesteia, care îl va îndurera profund, David o va remarca pe vechea lui prietenă, Agnes, care-l iubea în secret de mult timp.

Romanul se încheie într-o nota pozitivă, în spirit romantic. Personajele negative ale romanului își primesc pedeapsa cuvenită, iar David se căsătorește cu sensibila și înțeleapta Agnes Wickfield, spre entuziasmul celor doua doamne care au vegheat asupra lui David, ajutându-l să-și găsească drumul în viață: mătușa Betsey si dădaca Peggotty.

”Cu Agnes alături, mă văd străbătând calea vieții. În jur văd copiii și prietenii noștri; și aud, pe măsură ce înaintez, numeroase glasuri, care nu-mi sunt indiferente.

O carte încântătoare, cu personaje memorabile și o intrigă deosebită, ce conține atât elemente de dramă cât și de comedie, momente de teroare și suspans, dar și altele în care râzi în hohote!

Citate:

”Era nespus de plăcut să am un castel atât de falnic numai pentru mine și să încerc, când închideam ușa, sentimentul ce-l încerca Robinson Crusoe când intra în fortăreața sa și trăgea scara după el.”

”Plăcut era dimineața, mai ales pe vreme frumoasă. La lumina zilei, viața părea frumoasă și fermecătoare; când soarele strălucea pe cer, părea și mai frumoasă, și mai fermecătoare. Dar când ziua scăpăta, parcă se stingea și viața. Nu știu cum se făcea, dar rareori viața îmi părea atrăgătoare la lumina lumânărilor.”

”Ea era mai mult decât umană pentru mine. Ea era o zână, o silfidă, nu ştiu ce era – orice nevăzut vreodată de cineva, şi orice dorit vreodată de oricine. Eram înghiţit într-un abis de dragoste într-o clipă.”

”Fă bine cât poţi de mult şi vorbeşte despre asta cât poţi de puţin.”

”Există o înţelepciune a creierului, dar şi o înţelepciune… a inimii.”

”Nimeni nu este inutil în această lume dacă alină povara ce atârnă pe umerii semenilor săi.”

”Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce ai putea deveni.”

”O inimă iubitoare este cea mai adevărată înţelepciune.”

Am inclus cartea în Top 10 cărți clasice memorabile

Cărțile autorului Charles Dickens pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, targulcartii.ro

Recenzii și prezentări cărți clasice

 

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *