Delicatese Literare
Recenzii

Departe de mine departe de tine de Flavius Simion, Editura Librex Publishing

Departe de mine departe de tine

Flavius Simion

Editura Librex Publishing

Anul apariției: 2017
Număr de pagini: 125
Volumul de poezii Departe de mine, departe de tine este a treia carte scrisa de Flavius Simion, fiind cea de a doua carte a autorului pe care am ocazia să o citesc, de data aceasta poezii. Sunt curioasă dacă și de această dată reușește să mă impresioneze. Autorul m-a impresionat cu cartea „InAlta iubire„, a dovedit o percepție aparte asupra iubirii, despărțirii și a celorlalte emoții cuprinse între cele două stări.

“Poezia lui Flavius Simion este mai mult decât cuvinte, rime, strofe. Devine un întreg univers în care te pierzi. Nu știi în ce directive să mergi și nici de unde ai pornit. Este despre mine, despre tine, despre noi, despre el și ea… despre iubirea pura după care tânjești în fiecare clipă. Cititorul este prins într-un cerc vicios din care nu poate să scape pentru că durerea este atât de plăcută încât nu realizează dacă e iubire sau suferință. Asta înseamnă o poezie în adevăratul sens al cuvântului. Eu m-am pierdut în ea.” (Amalia Danciu – blogger)
“În cele 87 de poezii ale sale, Flavius vorbește despre moartea iubirii și felul în care se prezintă rămășițele ei, ca urme imposibil de șters de pe sufletul unui om care i s-a dedicat în întregime. Sentimentul este cel de saturație, de obsesie care a rămas în trecut însă fantoma ei încă bântuie, făcându-te să-ți amintești de cel care erai înainte. (…) Poeziile din acest volum nu sunt în genul celor pe care ți le poți imagina cu ușurință, având în față imaginea perfect ilustrată a descrierilor. Flavius știe să-și facă cititorii să se implice în poveste, să privească în adâncul lor pentru a-și putea regăsi propria viață prin cuvintele sale. Tocmai de aceea consider „Departe de mine, departe de tine” a fi asemenea unui antidepresiv, care îți oferă perspectiva vieții privită dinafara borcanului, cu o stare de răceală, de detașare, de triumf.” (Cristina Boncea – scriitor, blogger, booktuber)
„Dacă așa crezi tu că ne va fi bine
Înseamnă că nu înțeleg eu ce înseamnă iubire.
Dacă așa trebuie să doară, înseamnă că
Nu este dragoste
Este doar o urmare
A lipsei tale.
O urmare a acelei perioade în care vom fi despărțiți.
Adică totdeauna.
Dacă m-ar întreba cineva acum dacă aș fi dispus
Să o iau de la capăt cu tine
Îți voi spune că eu nu mai am niciun sfârșit.
Și sunt lipsit de inimă.
Că e la tine.”
Iubirea este pionul principal al cărții, personajul captivant care ne pune mereu la încercare, ne face să punem în balanță fiecare vorbă și fiecare gest, nu ascultă de rațiune dar ne înalță pe culmile fericirii.
„Poezia este până la urmă o expediție pe urmele adevărului.” – Franz Kafka
Un elogiu adus iubirii în toate formele sale, despărțirii cu toate regretele și cuvintele lăsate nespuse… O carte ce oferă clipe de reflecție. Este cartea care te ridică în înaltul cerului pentru ca apoi să te izbească cu putere de pământ, o carte a extremelor, relatată într-un mod unic.
„Am să te-mbrățișez cum poate doar eu știu …
Cu dor,
Cu strigăt,
Cu sudori.”
Poezii frumoase, pline de energie, de agitație și neastâmpăr, o cavalcadă de sentimente ce asaltează cititorul cu fiecare vers parcurs.
Versurile sale transmit atâta emoție încât nu poți spune că ai avut puterea de a rămâne indiferent. La final ești obosit, lipsit de putere, doborât de emoții diverse ce te-au copleșit. Sunt poezii scrise de un suflet pentru un alt suflet.
„Să nu lăsăm iubirea vie.
Să o îngropăm fără ceremonie.
Fără nici un regret. Poate plină de greșeli.
Oricum a murit.
Departe de mine. Departe de tine.
Aproape de cer sau de infern.”
Sentimente în cascadă, versuri pline de optimism sau pesimism, învolburate și agitate, mai melancolice, care te invită la visare, la aduceri aminte.

„Te-am ascultat zi de zi și
noapte de noapte.
Te-am căutat într-una
luni de-a rândul.
în șoapte,
în toate.”
Aceste versuri reflectă emoțiile diverse care încearcă omul de-a lungul vieții: iubire, pasiune, fericire… până la tristețe și abandon. Toate le găsim în aceste bucăți de suflet.
O carte a emoțiilor, a strigătelor mute de durere, a durerii ce arde inima, a abandonului, a rezistenței în fața dezastrului, a puterii pe care ne-o dă iubirea, făcându-ne invincibili. O carte a antagonismului…
De această dată, Flavius Simion a reușit să mă impresioneze prin multitudinea de stări pe care m-a făcut să le trăiesc citindu-i versurile.
„Să pun în tine amintirea că ai fost a mea.
Să pun regretul că nu vei mai avea.
Și că sunt bine, că sunt cu mine.”
Situațiile în care te trezești pus de soartă, unele persoane ce vin sau pleacă din viața ta și care lasă invariabil o urmă, totul este transmis prin aceste versuri, cu o sinceritate crudă, reală. Totuși, după fiecare deziluzie pe care destinul ne-o pune în cale asemeni unei pietre de încercare, fiecare frângere de aripi ne face mai puternici, mai dornici de a porni din nou la drum, mai curajoși.
Prin intermediul versurilor ne sunt oferite unele sfaturi numai bune de urmat într-o relație…
„Să mă iubești.
Să mă respecți.
Să ne întâlnim la jumătatea drumului și
Să știu că în acest timp răpus mai stă doar
Un apus.
De gânduri și de vise.”
Sau regrete și vorbe rămase nespuse și care se cereau rostite…
Acest amalgam de trăiri ne este redat cu sinceritate, cu dor și jale, dintr-o dată, ca și când o eliberare de griji și gânduri era necesară. Iar prin aceste versuri a găsit metoda!
„Ce bine că nu mă implic
Ce bine că sunt bine
Ce bine că nu ești aici ca să mai tind.
La tine.”

O carte asupra căreia merită să vă aruncați privirea, să sacrificați o oră din timpul vostru pentru a o parcurge.
„Viață.
Ochii mei nu mai au.
I-am văzut cum plecau
După tine.
Bine…”
„Te iubesc:
Ziua.
Seara.
Luni la rând.
Ani.
Te iubesc, dar doar în gând.”

Cartea a fost oferită de Editura Librex Publishing.
Cartea Departe de mine departe de tine de Flavius Simion poate fi comandată de pe site-ul Editurii Librex.

Recenzii și prezentări cărți autori români

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *