Deziluzii de Raluca Butnariu, Editura Librex Publishing – recenzie
Deziluzii
Raluca Butnariu
Editura Librex Publishing
382 pagini
Un duel cu un tragic deznodământ și promisiunea respectată a unui muribund leagă într-o căsătorie secretă destinul unei copile nevinovate de cel al unui tânăr bărbat, al cărui scop imediat era acela de a savura liber și neconstrâns de nimic plăcerile unei vieți aventuroase, pe care nobila descendență i le făgăduiseră încă de la naștere.
Morgan Davenport, carismaticul conte de Averly, recunoscut unanim drept cel mai râvnit burlac de către grațiile londoneze, își negase căsnicia, o trecuse sub tăcere și-și continuase viața tumultuoasă cu nepăsare.
Însă destinul este o forță ce nu poate fi evitată.
Opt ani mai târziu, Morgan este forțat să se întoarcă la Marcham, reședința conților de Averly, și să dea ochii cu indezirabila sa soție.
Ceea ce nu putuse anticipa nicidecum fermecătorul conte fu năucitoare transformare a acelei copile costelive și neatrăgătoare, cu care se însurase silit în urmă cu opt ani, într-o apariție plină de frumusețe, farmec și gingășie, dar mai ales de spirit.
Deziluzii de Raluca Butnariu este o spectaculoasă carte historical-romance, care te încântă printr-o intrigă deosebit de incitantă, personaje fascinante cu caractere puternice, dialoguri spumoase, momente pline de umor și pasiune iar altele cu mult suspans, totul culminând cu un final superb, care îți încălzește sufletul!
Cartea reușește să te intrige încă din prolog. Morgan Davenport, un tânăr aristocrat în vârstă de douăzeci și unu de ani, care abia începuse să guste din plăcerile vieții, este silit de tatăl lui, Marcus Davenport, să accepte o căsătorie de conveniență.
Dintr-o neînțelegere stupidă, Marcus ajunsese să se dueleze cu bunul lui prieten, Arthur Fishbourne, care îl acuzase că atentase la virtutea surorii lui, lady Margaret. Deși ambii prieteni realizaseră că cearta lor se iscase dintr-o eroare regretabilă, prea multe persoane asistaseră la acuzațiile reciproce aruncate între ei, astfel că, din rațiuni de onoare și orgoliu, duelul a avut loc într-o dimineață cețoasă, nici unul dintre ei neavând intenția de a-și răni adversarul. Din nefericire, glonțul tras de Marcus atinsese o coastă, iar o așchie se desprinsese și îi perforase inima lui Arthur, care murise puțin timp mai târziu, nu înainte de a-i smulge prietenului său promisiunea că va avea grijă de unica lui fiică, Jessica, căsătorind-o pe aceasta cu unul din fiii lui.
Cum Theo era deja înrolat în marina regală şi lupta în războiul cu Franţa, iar Michael era prea tânăr pentru a ispăşi greşeala tatălui său, năpasta căzuse asupra lui Morgan, fiul cel mijlociu al contelui de Averly.
Morgan fusese oripilat de ideea ca, în loc să aleagă dintre atâtea tinere drăguţe şi educate, de condiţie bună, să fie silit să se căsătorească cu o mireasă-copil, o creatură costelivă, firavă, cu un păr oripilant de roşu, care nici măcar nu împlinise doisprezece ani și nu avea nimic frumos în înfăţişare, nici măcar drăguţ, poate doar ochii, verzi și alungiți, în formă de migdală, ce licăreau speriați pe sub sprâncenele de un roşcat spălăcit. Însă restul trăsăturilor, ascuţite şi pline de pistrui, îi alterau complet acest posibil viitor avantaj.
Neputându-și înfrunta tatăl, care îl amenințase cu o dezmoștenire publică în caz că nu se va conforma, Morgan se răzbunase pe biata fetiță ce-i fusese impusă ca soție, deși era conștient că aceasta era la rândul ei o victimă inocentă a întregii situații, ignorând-o complet timp de opt ani. Furios că fusese lipsit de liberul arbitru și supărat pe propria slăbiciune care-l făcuse să accepte târgul propus, întrucât o eventuală repudiere din sânul familiei Davenport i-ar fi afectat imaginea publică şi i-ar fi limitat accesul în lumea bună a Londrei, Morgan se jurase că niciodată Jessica nu-i va fi soție cu adevărat, refuzând să o vadă deși aceasta părăsise în urmă cu doi ani mănăstirea Sf.Maria a carmelitelor, unde fusese educată timp de șase ani. Însă niciodată să nu spui niciodată…
Cea mai mare parte a celor opt ani ce trecuseră Morgan şi-o petrecuse pe mare, călătorind la bordul unuia dintre vasele sale comerciale, Poseidon, care aducea mărfuri din Orientul Îndepărtat şi făcea negoţ cu Siria, Algeria şi Egipt, nezăbovind mai mult de trei luni pe uscat.
”Marea îl chema întotdeauna, iar el răspundea acestei dulci chemări cu înfrigurarea promptă a unui amant pasional. ”
Revenea în în Anglia doar pentru a-şi verifica bunul mers al afacerilor, încheia noi tranzacţii profitabile, se distra cât mai mult şi-şi consuma cuceririle pe tavă, ținând sub tăcere căsnicia lui complet indezirabilă.
”Morgan poseda virilitatea agresivă a masculului dominant, acel sâmbure oţelit din adâncul spiritului ce-l învăluia pe fratele său într-un nimb de forţă şi magnetism, care îndemna bărbaţii la prudenţă şi femeile la pasiuni nimicitoare. Înalt de doi metri, suplu, cu un trup bine călit sub cerul liber şi soarele arzător de pe mări, Morgan trecea drept cel mai frumos bărbat pe care Anglia îl dăruise societăţii în ultimele trei decenii.”
Degeaba încercase Michael, fratele lui Morgan, să-l înduplece și să-l determine să o vadă măcar o dată pe Jessica, Morgan fusese de neclintit, prea rănit în propriul orgoliu de gluma proastă pe care soarta i-o făcuse.
Soarta a complotat însă pentru ca cei doi soți să se întâlnească. În urma unei promisiuni făcute bunului lui prieten, David Hayworth, pe care îl cunoaștem din Privilegii, Morgan, devenit între timp conte de Averly după moartea tatălui său, a revenit la Marcham, domeniul lui unde locuia Jessica, pentru a organiza un bal, în cadrul căruia David intenționa să-și anunțe căsătoria cu logodnica lui, Katherine. Mi-a plăcut mult cum autoarea a împletit spectaculos firele de acțiune din cele două romane – Privilegii și Deziluzii.
Într-un gest răutăcios și arogant, pentru a demonstra că era credincios promisiunii pe care singur și-o făcuse, ca Jessica să-i rămână soție doar cu numele, Morgan își invitase și amanta la bal, Mellanie Duvall, proaspăt rămasă văduvă.
Consternat de grosolănia fratelui său, Michael ia atitudine, provocându-l pe Morgan să-și clarifice situația matrimonială, fie să-și ia căsnicia în serios, respectându-și jurămintele, fie să o elibereze pe Jessica printr-un divorț, oferindu-se să o ia el în căsătorie ulterior, astfel promisiunea făcută de tatăl lui bunului lui prieten Arthur fiind îndeplinită.
Michael este un personaj remarcabil, carismatic, generos și altruist, un frate bun și un prieten devotat. Pe toată perioada absenței lui Morgan, Michael îi fusese mereu alături lui Jessica, purtând lungi conversații cu ea, sfătuind-o și încurajând-o, astfel că aceasta nu se simțise nicio clipă singură sau abandonată.
M-am bucurat că autoarea i-a rezervat propria poveste lui Michael – Umbra nopții, o superbă carte romantic-suspans!
Uluit de generozitatea fratelui său, Morgan promite să divorțeze de Jessica imediat după ce balul se va termina. Soarta avea să-i rezerve însă o mare surpriză!
Prima întâlnire dintre Morgan și Jessica este memorabilă și deosebit de amuzantă, Jessica lovindu-l puternic cu ușa în nas, pedepsindu-l măcar puțin pentru toate umilințele îndurate de la acesta atâta timp!
”Morgan ajunse lângă ușă și se întinse să apuce clanţa însă fix în aceeași secundă cineva i-o luă înainte. Ușa se dădu în lături atât de repede că n-apucă să se ferească și muchia tare a lemnului îl izbi cu forţă drept în faţă, strivindu-i nasul și dezechilibrându-l. O ploaie de stele verzi îi dansară în faţa ochilor și o durere ascuţită îl săgetă până-n creier, ameţindu-l. Pe dibuite, apucă spătarul unui scaun și se lăsă pe el, încercând să-și oprească sângele care-i ţâșnea pe nas, presându-și nările cu două degete.
– Fir-ar al dracului de…! tună el, aruncându-și privirile furioase și înceţoșate de durere spre atacatorul lui, însă cuvintele i se blocară în gât și Morgan avu senzaţia că cineva îi îndesase un pumn greu în plex, lăsându-l fără aer.
Şi, indiscutabil, fără replică.”
Morgan este uluit de amazoana blond-roșcată, înaltă de un metru și șaptezeci și doi de centimetri, plină de grație și frumusețe, care nu mai semăna deloc cu fetița firavă și timidă care-i jurase credință în urmă cu opt ani. Bulversat, încearcă să lupte cu atracția irezistibilă și instantanee pe care o simte față de tânăra care, ironic, îi era chiar soție!
”Chiar şi prin ceaţa suferinţei care-i împăienjenea privirea, Morgan putu să îi observe culoarea neobişnuită a ochilor ei alungiţi. Erau de un verde-argintiu, înşelători precum nisipurile mişcătoare, gândi el cu milimetrul liniar de creier care-i mai rămăsese activ. Dacă te apropiai prea mult, riscai să fii supt în adâncul lor.
Enervat de direcţia în care o luaseră gândurile lui, Morgan îi prinse încheietura mâinii în pumn, înlăturându-i degetele care-i ţineau nările presate, şi îi aruncă o uitătură grea, în timp ce se ridica, dominând-o cu statura lui impresionantă.”
”O femeie încântătoare… care-i era soţie!
Din nu se ştie ce raţiune, ideea nu i se mai părea atât de respingătoare, lucru care-l făcu să se încrunte şi mai mult.
N-o voia, îşi aminti el cu un rictus de autodispreţ. N-o dorise niciodată. Şi n-avea să se răzgândească nici acum.”
Însă hotărârea lui a început să se înmoaie în perioada următoare, întocmai ca un carton pus în apă, Jessica cucerindu-l tot mai mult prin dulceața, bunătatea și impetuozitatea ei, iar decizia lui de a divorța este înlocuită cu o alta complet radicală, de a o păstra pe aceasta alături de el cu orice preț!
Jessica este un personaj adorabil, aprigă, puternică și competentă dar, în același timp, extrem de feminină. Deși fusese educată la o școală de maici, spiritul ei sălbatic și liber rămăsese neîngrădit. Călărea ca o amazoană, ținea o socoteală strictă a socotelilor domeniului, arăta multă înțelegere și compasiune față de servitori și avea un animal de companie cu totul neobișnuit – Balthazar, un păianjen păros de culoare neagră, cu trupul acoperit de buline purpurii, patru perechi de picioare groase şi o pereche de fălci imense, de un portocaliu frapant.
Ani de zile, îl iubise pe Morgan cu venerație, străduindu-se din răsputeri să-și desăvârșească educația pentru a fi demnă de el. Avusese o deziluzie cumplită în momentul în care realizase că acesta o ignora cu desăvârșire, neavând niciun gând de a-și lua căsnicia în serios, afișându-se ostentativ cu cuceririle lui.
Deși sentimentele față de el nu dispăruseră niciodată, mândria o făcuse să se prețuiască și, chiar dacă remarcă interesul lui subit față de ea, este decisă să nu-i cadă prea ușor în plasă.
Duelurile lor verbale sunt delicioase, Jessica dovedind mult spirit și inteligență, fermecându-l pe Morgan prin umorul și vivacitatea ei.
”- Balthazar nu este atât de periculos pe cât pare, protestă Jessica pe o voce bosumflată. Ştiu că arată înfricoşător, dar în realitate este prietenos şi foarte dulce.
– I-auzi?! se minună Morgan cu sarcasm. De unde ştii că nu este veninos?
– Nu este, rosti ea convingătoare. Părintele MacDougal a spus că nu e, adăugă după o mică ezitare.
– Părintele MacDougal? îngână el perplex. Chestia aia o ai de la un… popă?!? ridică vocea scandalizat.
– L-a adus dintr-o misiune, îi explică Jessica serioasă, depărtând şi mai mult frunzele palmierului pentru a-l putea vedea mai bine. Băştinaşii i-au zis că soiul ăsta nu e veninos şi nu văd de ce ar fi minţit. În fond, părintele este un bun misionar şi cu siguranţă că le-a predicat despre păcatul minciunii.
Morgan fu împărţit între râs şi nevoia de a o zgâlţâi ca să-i vină mintea la cap. Era atât de naivă, atât de convinsă de ceea ce spunea şi era atât de dulce, încât o mare parte din supărare i se evaporă.
– Jessica, vino încoace, repetă el, de această dată înmuindu-şi puţin tonul.
– Oare nu există o distanţă regulamentară de aplicat pedepse? bodogăni ea cu obidă în glas.
– Ce?!
– Am spus că…
– Te-am auzit, la naiba! i-o reteză el cu asprime, simţindu-şi colţurile gurii tresărind. La mănăstire nu te-au învăţat să fii supusă bărbatului tău?
– Oh, ba da, milord, şi vă asigur că într-o vreme îmi însuşisem atât de bine această lecţie, încât uitasem cu desăvârşire să mă preţuiesc. Slavă Domnului că, între timp, m-am trezit la realitate!”
Este amuzant să vezi cum Morgan, un crai vestit, căruia femeile îi cădeau la picioare ca muștele, ajunge să fie înrobit de o fetișcană inocentă, care reușește să-i pună inima pe jar și să-l treacă prin tot felul de chinuri până să-i cedeze!
Pas cu pas, Morgan s-a transformat dintr-un afemeiat renumit, care trata cu superficialitate orice relație amoroasă, într-un bărbat fidel, gelos și posesiv, îndrăgostit profund de propria soție, față de care s-a revanșat cu brio pentru anii lungi de absență, dând dovadă de multă răbdare și tandrețe, fiind de acord chiar să o curteze pe o perioadă de șase săptămâni, timp în care să o ducă la petreceri și spectacole, până când aceasta să-i devină soție cu adevărat.
”- Jessica, începu el cu un oftat, ghicind ceea ce se petrecea în mintea ei, crezi că dacă m-ar fi interesat numai farmecele trupului tău, m-aş fi deranjat să accept să joc rolul curtezanului înfocat?… Legea îmi conferă dreptul de a mă servi de el oricând poftesc iar pe tine te obligă să mi te dăruieşti fără nicio împotrivire. Dar te doresc, iar natura acestei dorinţe nu se limitează numai în a împărţi aşternutul cu tine. Vreau mai mult decât atât. Vreau totul, înţelegi? Făcu o pauză, pentru a fi sigur că pătrunsese bine sensul vorbelor lui. Şi pentru asta, amândoi trebuie să tragem linie trecutului şi să dăm o şansă prezentului şi viitorului. Nu-ţi cer să ai încredere în mine, ci doar să ai răbdare ca să mă cunoşti aşa cum sunt eu în realitate: omul şi bărbatul din mine, nu o iluzie născută dintr-o reverie adolescentină. Şi sunt convins că, în adâncul inimii tale, şi tu îţi doreşti acest lucru.”
Intensitatea sentimentelor pe care Morgan le avea pentru Jessica se dovedește pe deplin atunci când viața acesteia este amenințată de mai multe ori, un ucigaș pândind din umbră cu o motivație obscură, Morgan fiind terifiat la gândul că ar putea să o piardă, viața lui fără ea părând complet lipsită de sens.
”Cu nesfârşită tandreţe, îi mângâie obrazul lipsit de culoare. Spaima îi încleşta măruntaiele şi Morgan îşi lipi fruntea de podul palmei tinerei sale soţii, rămânând câteva clipe nemişcat. Mintea îi era amorţită, gândurile – răvăşite şi lipsite de coerenţă.”
După multe peripeții amuzante, momente pasionale și aventuri pe muchie de cuțit, care ne trec printr-o întreagă gamă de emoții, cele două personaje au reușit în sfârșit să-și găsească o binemeritată fericire unul alături de celălalt, finalul făcându-ne să credem în destin și suflete pereche, lăsându-ne cu o stare de bine și multă căldură în suflet!
”Morgan îşi privea fiul şi soţia, amândoi adormiţi după efortul prin care trecuseră împreună, şi primul gând care-i trecu prin minte fu acela de a se duce la mormântul lui Marcus pentru a-i cere iertare şi de a-i mulţumi în genunchi pentru miracolul triplu din viaţa lui. Iar al doilea gând îi aduse pe faţă un zâmbet surprins: nici nu-şi mai amintea cum fusese viaţa lui înainte de a o întâlni pe Jessica Ann Elisabeth Davenport.
Totul apărea vag în memoria lui, de parcă acea viaţă aparţinuse unui alt bărbat.”
32 Comments
Geo
Ce bine suna recenzia! Felicitări, Tyna! Nu am citit cartea dar sigur va fi pe placul meu. Autoarea scrie bine, cucerește prin stilul lejer și plin de umor și suspansul care însoțeste cititorii ei indiferent de carte.
Tyna
Mulțumesc! Fiecare carte a autoarei are ceva deosebit!
Geo
Așa este! Te face sa o citești fără sa respiri!
Oli
Superba recenzie Tyna, felicitari! Imi place foarte mult cum surprinzi esenta si detaliile povestii, astfel incat sa fii o ispita irezistibila. Am citit cartea cu ani in urma de cand a aparut pe scribd, iar recenzia ta ma face sa vreau s-o recitesc!
Tyna
Mulțumesc! Să o recitești cu plăcere!
Balan Daniela
O carte superba si-o recenzie pe masura ei,felicitari Tyna !
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Foarte frumoasa si tentanta descriere a cartii. Nu am citit nimic scris de Raluca Butnariu insa mi se face un dor de historical-romance si as citi.
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand!
Geo
Chiar sunt curioasa sa descopăr povestea celor doi!
Tyna
Să revii cu impresii după ce o citești!
Adriana Ivan
Ma atrage mult cartea aceasta. Felicitări pentru recenzie!
Tyna
Mulțumesc!
Dorina Danila
O carte pe placul meu.Iar se lungește lista….
Tyna
Mă bucur că te-am tentat!
evaancutahamza
Imi doresc si eu sa citesc cartea asta, iar recenzia ta ma tenteaza si mai mult.
Tyna
Să o citești cu plăcere! Sunt convinsă că o să îți placă!
evaancutahamza
Multumesc!
ancasicartile
Îmi place mult cum scrie Raluca! Am citit cartea și mi-a transmis emoții pe care le-am uitat cu greu.
Tyna
Așa e, Raluca reușește să ne transmită multe emoții!
Claudia Dare
O carte minunată și recenzia e pe măsura ei! Raluca Butnariu e o scriitoare foarte talentată.
Tyna
Mulțumesc! Într-adevăr, toate cărțile ei au ceva deosebit!
Mariam Oana
Pare a fi o carte pe placul meu, felicitări pentru recenzie! Nu am citit nimic încă de la această autoare, dar îmi doresc foarte tare.
Tyna
Mulțumesc! Sigur o să îți placă!
Mirela Nenciu
Toate cartile Ralucai mi-au placut! Inca nu am incercat si genul fantasy.
Tyna
Nici eu nu le-am citit încă pe cele fantasy, dar sunt sigură că o să mă încânte și acelea.
Magic and Books
Felicitări. Nu mă mai tentați, îmi fac cu ochiul cărțile dânsei.
Tyna
Mulțumesc! Poți să începi chiar cu aceasta
Coman Iasmina
O poveste speciala! O carte despre viata, iubire si pasiune. Mi-a placut, dar pot sa spun ca sunt putin subiectiva pentru ca imi place cum scrie Raluca. O recenzie faina!
Tyna
Multumesc! Si mie imi place mult cum scrie Raluca!
DOINA LUIZA MANOLESCU
Bună seara. Va rog să-mi spuneți dacă se poate , deoarece am înțeles ca sunt totuși în serie romanele historical romance ale dânsei. Le-am adunat pe toate și a-și vrea ordinea în cre sa le citesc. Mulțumesc
Tyna
Deziluzii, Privilegii, Regăsire, Umbra nopții, Văpaia soarelui, Trandafirul scoțian și Nestemata pierdută fac parte dintr-o serie, dar pot fi citite și separat.