Diavoli fragili de Radu Gavan, Editura Pandora M, Grupul Editorial Trei – recenzie
Diavoli fragili
Radu Găvan
Editura Pandora M / Grupul Editorial Trei
Număr pagini: 240
„Radu Găvan m-a cucerit de la prima carte, însă abia acum, cu Diavoli fragili a ieșit la iveală uriașul său talent scriitoricesc. Cu cel de-al treilea roman, Radu Găvan face un salt extraordinar spre MAREA literatură. Într-o discuție prietenească, Radu îmi spunea că are senzația că acest roman e ca un monstru care o să se ridice și o să umble de unul singur prin lume, iar asta am simțit și eu în timpul lecturii.
O carte despre fragilitatea liniei ce desparte binele de rău, realitatea de ficțiune, o carte despre consumare, renaștere și eliberare. O minunată pledoarie pentru scânteia vie a literaturii și tributul pe care uneori arta și creația le cer omenescului din noi.” – Camelia Cavadia
„Diavoli fragili este, în opinia mea, cea mai bună carte de până acum semnată de Radu Găvan.
Ingredientele care l-au făcut pe autor o voce aparte în literatura română contemporană se regăsesc și în acest roman, într-o altă combinație: violența, macabrul, accentele psihologice și de thriller, limbajul neîngrădit, pasajele șocante, suspansul bine strunit, ritmul alert, atmosfera apăsătoare, sumbră, caruselul de personaje, povești și emoții. Lor li se adaugă o pendulare perpetuă între onirism și realism, între naratori, între scriitori și scriituri, între ficțiuni și metanarațiuni.
Cred că cel mai important aspect care transpare din Diavoli fragili este tocmai dragostea pentru literatură, o literatură care te obsedează, absoarbe și consumă, o literatură prin și pentru care trăiești. Cartea lui Radu Găvan e o lentilă tulburătoare prin care poți privi lumea. „ – Eli Bădică
Diavoli fragili este o carte fascinantă și tulburătoare, care te consumă sufletește, te smulge din zona de confort și îți sfâșie vălul cu care încerci să te aperi de o parte crudă a realității.
Autorul te aruncă într-o lume dominată de tenebre, fără să te menajeze sau să încerce să îndulcească măcar puțin aspectele reflectate. Cuvintele lui taie în carne vie, rănesc și dor, aducând la suprafață temerile adânc ascunse în cotloanele întortocheate ale creierului uman. De multe ori, am întrerupt puțin lectura și am tras aer adânc în piept, încercând să mă agăț de un reper sigur, pe care nu reușeam să îl găsesc.
Deși cartea nu oferă o lectură comodă sau ușoară, nu am putut să o las din mână odată ce am început-o, hipnotizată de forța cuvintelor și de succesiunea tulburătoare a imaginilor șocante sugerate.
Cartea nu se poate povesti, nu urmărește un fir epic unitar de la un capitol la altul, ci se prezintă ca o alternare de fire aparent disparate unul de celălalt, dar care reușesc să se unească într-un anume fel la final.
Pentru mine cartea a avut un efect paradoxal. La sfârșitul aceste lecturi bulversante, am apreciat și mai mult frumosul, sensibilitatea și gingășia lumii exterioare, pentru că, nu-i așa, cum ai putea să prețuiești mai mult binele decât prin antiteză cu puternicul lui oponent, răul absolut?
Ne este adesea teamă să recunoaștem, dar sentimentele negative precum ura, răutatea, invidia, neîncrederea, gelozia, frica, furia, durerea, tristețea și deznădejdea le domină și le copleșesc adesea pe cele pozitive precum iubirea, bunătatea, aprecierea, sinceritatea, încrederea, bucuria, compasiunea și speranța. O singură faptă bună nu poate anula ani întregi de chin și de durere, pe când un singur gest malefic poate sfărâma într-o clipită o viață trăită până atunci în armonie și echilibru, iar autorul te forțează să iei act de această cruntă și terifiantă realitate.
Nu pot să nu remarc calitatea scriiturii și talentul deosebit al autorului, dar eu prefer să mă întorc în lumea idilică a cărților care mă mint frumos.
Citate:
”De obicei, cărțile mari nu vorbesc despre un subiect anume, dimpotrivă, subiectul în sine este doar un pretext pentru scriitor pentru a-și dezlănțui demonii, de a scoate ceva cu adevărat ieșit din comun din el și de a înfățișa lumii acel ceva într-un act de dăruire totală, pentru că o carte mare poate fi orice, mai puțin un act egoist. Din contră, este un act de generozitate supremă. O capodoperă literară nu poate fi creată de un om obișnuit, pentru că este nevoie de o forță narativă ieșită din comun, de o deschidere și de o putere de înțelegere mai presus de obișnuit, de o viziune extraordinară, este nevoie de un geniu pentru a produce un efect pe măsură.”
„Ce este un scriitor?
Scriitor este acela care își rupe bucăți din el și le aruncă pe hârtie.”
„Unii oameni visează și atunci când se trezesc uită ce au visat. Își amintesc poate vag câteva imagini disparate și acelea ca și când le-ar fi văzut cu coada ochiului, în felul în care ai zări o mașină care trece pe lângă tine cu viteză, o mașină din altă lume, căreia poate îi vezi culoarea sau o aripă sau un far, dar niciodată nu îi distingi adevărata formă, deși atunci când te trezești știi cumva că ai văzut-o și undeva în tine păstrezi imaginea completă și mai știi că nu îți vei aminti niciodată acea imagine, că va rămâne într-un loc străin și întunecat în care nu vei avea acces și unde nici nu ți-ai dori să ajungi vreodată pentru că, dacă ai face-o, ai înnebuni.”
”Mi s-a părut interesantă semnificația lacului, atât ca un lac al morții, cât mai ales ca reprezentare a psihicului protagonistului, care de fapt nu se scufundă în adâncul apelor, ci în propria minte, iar ceea ce întâlnește dincolo de fundul lacului, ”în cea mai tainică și adâncă încăpere a uitării”, este nebunia sau, de ce nu, adevărata sa natură.”
”Dacă chiar doriți să-l cunoașteți, citiți-i cărțile. Citiți-le pe îndelete și îl veți cunoaște și poate veți afla câte ceva și despre dumneavoastră. Abia atunci când, citindu-l, veți descoperi lucruri îngropate, lucruri care vă vor plăcea, sau, dimpotrivă, vă vor îngrozi și le veți respinge, ca mai apoi, uluiți de ce se întâmplă, să le acceptați, fie și doar pe jumătate, ei bine, abia atunci veți înțelege ce fel de scriitor este Filip Romain. Iar dacă scrierile lui nu vă vor spune nimic, asta e, măcar ați primit răspunsul pe care îl așteptați.”
Mulțumesc Radu Găvan și Editura Pandora M pentru cartea oferită pentru recenzie
Cartea Diavoli fragili de Radu Găvan poate fi comandată pe Pandora M, elefant.ro, libris.ro, librarie.net
Recenzii Pandora M
Recenzii și prezentări cărți autori români
15 Comments
Oli
Felicitări Tyna, o recenzie extraordinară! Chiar eram curioasă în privința acestei cărți!
Clar te scoate din zona de confort și te face să apreciezi și mai mult sau să conștientizezi aspectele bune și luminoase ale vieții, prin comparație. ..
Tyna
Așa este…
danapetraru
Tyna,recunosc faptul ca m-ai facut curioasa in legatura cu aceasta carte….
Tyna
E o carte bună și profundă, care te provoacă.
Cornelia
Felicitări! si eu eram curioasă în privința cărții. Încă de la începutul anului îmi doresc sa fac cunostinta cu acest autor, încă nu am reusit, dar eu cred ca mi-ar plăcea sa citesc cartea.
Tyna
Și eu cred că ți-ar plăcea. Nu este o carte facilă, dar te captivează.
Geo
Nu am citit nimic de Radu Găvan până acum… dar recenzia ta mă intriga. Suna tare bine, asta-i clar! Felicitări, Tyna!
Tyna
Mulțumesc! Eu cred că îți vor plăcea cărțile lui, chiar dacă unele pasaje te șochează.
Geo
Posibil sa ai dreptate…
Mariam Oana
Sună foarte tentant… Încă nu am descoperit scrierile acestui autor, deși îmi doresc foarte tare…
Tyna
Îți aștept impresiile după ce o citești!
mariaancuta18
felicitari Tyna, nu stiam de aceasta carte si de acest autor, dar suna foarte bine ce ne-ai prezentat tu
Tyna
Este altceva decât ceea ce recomand de obicei
Mirela Nenciu
Felicitari Tyna! O recenzie interesanta!
Tyna
Multumesc!