Delicatese Literare
Recenzii

Diavolul cu ochi albastri de Lisa Kleypas, Editura Miron – recenzie

Diavolul cu ochi albaştri

(Blue-Eyed Devil – 2008) 

Lisa Kleypas

Editura Miron

2014

366 pag

Traducător : Andreea Radu

  1. Numai în brațele tale (Sugar Daddy – 2007) – recenzie 
  2. Diavolul cu ochi albaștri (Blue-Eyed Devil – 2008) 
  3. Dragoste și mândrie (Smooth Talking Stranger – 2009) – recenzie
  4. Roșcata cu ochi negri (Brown-Eyed Girl – 2015) recenzie

Un roman de dragoste care iese din tipare, ridică pasiunea pe noi culmi și pe care pur și simplu nu-l poți lăsa din mână.” – Publisher’s Weekly

Diavolul cu ochi albaștri este o superbă poveste de dragoste care ne demonstrează din plin ideea conform căreia contrariile se atrag, iar iubirea este balsamul magic care poate vindeca rănile sufletești cele mai adânci.

La prima vedere, relația dintre Hardy și Haven părea sortită eșecului. Cu toate acestea, în ciuda diferențelor dintre ei, sau poate tocmai de aceea, cei doi se completează reciproc, fiecare umplând golul din viața celuilalt, amândoi devenind mai puternici și mai siguri pe ei, reușind să se debaraseze de demonii trecutului.

Haven era fiica cea mai mică a lui Churchill Travis, un faimos “vrăjitor al pieței de acțiuni”, având trei frați mai mari, puternici și ambițioși. Cu un tată mai mult absent și o mamă care încerca din răsputeri să o încadreze într-un tipar care nu i se potrivea, Haven își găsește identitatea la Hellesley, un colegiu pentru fete al carui motto era “Să nu fii servit, ci să servești”, care i se pare un scop tocmai potrivit pentru ea, care provenea dintr-o familie atat de bogată. Iar când îl cunoaște pe Nick, un student la economie, i se pare că a întâlnit marea iubire a vieții ei. În ciuda opoziției tatălui ei, care încearcă din răsputeri să o avertizeze că acesta este un om de nimic și că el nu o să le dea nici un ban, Haven se căsătorește cu Nick. Din păcate, intuiția tatălui ei fusese corectă. La scurt timp după căsătorie, înfuriat că nu obținuse banii pe care-i sperase, Nick devenise brutal, abuzând-o fizic și psihic. După un episod deosebit de violent, în care Nick, furios la culme după ce descoperise că ea lua anticoncepționale în ciuda dorinței lui de a o lăsa gravidă în scopul de a-i stoarce de bani familia, o violează și o snopește în bătaie, Haven găsește puterea să îl părăsească, cu încrederea în sine zdruncinată din temelii și moralul la pământ.

Hardy era practic dușmanul familiei Travis, cel care încercase să îi fure logodnica lui Gage, fratele lui Haven, și să îi sufle un contract. Părea un oportunist ce își urmărea propriile scopuri întunecate, de răzbunare, ultima persoană în care Haven ar fi trebuit să se încreadă. Și totuși, instinctul, mai presus de logică, te poate ajuta câteodată să iei cele mai bune decizii, iar Haven a găsit în Hardy adevărata  iubire, sufletul ei pereche care a ajutat-o să-și depășească traumele, să devină puternică și încrezătoare în propriile forțe, ajutându-l la rândul ei pe Hardy să devină mai bun și să-și depășească propriile lui temeri.

Dovedind o fină înțelegere a psihologiei umane, autoarea a reușit să surprindă foarte bine drama prin care a trecut Haven, atingând un subiect delicat, al violenței în familie. Supusă unor presiuni cumplite, atât fizice cât și psihice, Haven nu mai are încredere în ea şi în propriile decizii, făcând doar ce-i spune Nick, încercând din răsputeri să-i facă pe plac, lucru care era din ce în ce mai greu.

După ce își adunase tot curajul și își părăsise soțul, mai mult moartă decât vie, deși avea sprijinul necondiționat al fraților ei, Haven era profund marcată de traumele psihice și fizice suferite, apelând la ajutorul unei psihoterapeute, care i-a explicat că ea, fiind mereu obişnuită să le facă pe plac celor din jur, a acceptat tendința de dominare a lui Nick, un adevărat narcisist, ajungând astfel să devină o victimă. Psihoterapeuta a sfătuit-o ca, pe viitor, să-şi definească propriile limite și să nu mai accepte ca cei din jur să-i influenţeze deciziile.

Încercând să-și regăsească stima de sine, Haven a dorit să se angajeze. Deși fratele ei Jack, care deţinea o companie de gestionare a proprietăţilor imobiliare, îi oferă imediat un post de coordonator pentru ramura rezidenţială a companiei sale, Haven, încă marcată de nesiguranța indusă de Nick, refuză, considerând că nu are experienţa necesară pentru acel post, acceptând în schimb postul de asistent al directorului angajat pe acest post, Vanessa. Din păcate, Haven se va lămuri în curând că Vanessa era o varianta feminină a lui Nick, care îi submina în permanentă încrederea în ea, dându-i tot felul de sarcini umilitoare. Psihoterapeuta o lămureşte că, de fapt, Vanessa se simțea ameninţată de ea, întrucât era sora patronului, şi încerca intenţionat să o facă să renunţe la slujbă.

Apariția lui Hardy în viața lui Haven va fi elementul salvator pentru ea, reușind să o scoată din starea de depresie. Haven se simțea profund atrasă de Hardy, ba, mai mult, avea deplină încredere în el, deşi frații ei încercaseră să o avertizeze că Hardy este un om periculos, care își urmărește propriile lui planuri întunecate.

În momentul în care Haven rămâne blocată într-un lift, care se inunda cu repeziciune, Hardy este  persoana pe care o sună să o salveze iar acesta vine într-un suflet.  Pe lângă momentele extrem de tensionate, autoarea introduce și o doză de umor.

”Venise să mă salveze. Aproape că m-am pierdut cu firea în acel moment. Eram copleșită de recunoștință și aș fi vrut să-i spun cel puțin o duzină de lucruri în același timp, dar primul lucru care mi-a ieșit pe buze a fost:

– Îmi pare rău că nu m-am culcat cu tine.

L-am auzit râzând încet.

– Și mie îmi pare rău. Dar, scumpo, să știi că sunt aici câțiva tipi de la depanări care aud tot ce spunem.

– Nu-mi pasă, am rostit pe un ton disperat. Scoate-mă de aici și jur că  mă culc cu tine.

L-am auzit pe unul dintre cei din jurul lui oferindu-se, cu un pronunțat accent spaniol:

 – O scot eu de acolo.

– Domnișoara e a mea, amigo, a răspuns Hardy pe un ton amabil, apoi s-a aplecat mai mult în cabina liftului, cu un braț întins spre mine.”

Din păcate, în ciuda atracţiei magnetice dintre ei, în momentele cele mai fierbinţi, Haven are un atac de panică, începând să se zbată şi să ţipe din răsputeri, speriindu-l la culme pe Hardy, care încearcă din răsputeri să o liniştească. Haven era disperată să nu îl piardă, astfel că, lăsând orice mândrie la o parte, îi povesteşte lui Hardy toată drama pe care o suferise în căsnicia ei, inclusiv violul.

Iubirea face însă minuni și, când ții cu adevărat la cineva, găsești metodele prin care poți să îl ajuți. Este absolut impresionant modul în care reacţionează Hardy. Uriaşul de 1,90 metri dovedeşte o tandreţe imensă, o tratează cu multă blândeţe şi generozitate. Foarte intuitiv, îşi dă seama cum poate să o ajute, iar Haven își depăşește blocajul şi descoperă o pasiune neaşteptată alături de Hardy.

”A doua zi, la birou, știam că arăt ca naiba. Aveam cearcăne mari și întunecate și semne de pasiune pe gât. Nu mă interesa deloc. Mă simțeam mai împăcată decât mă simțisem de luni bune. De ani.”

Mai mult, Hardy a reușit să-i insufle curajul necesar în viața de zi cu zi lui Haven, care a devenit puternică, sigură pe ea şi hotărâtă să lupte pentru ceea ce îşi doreşte, înfruntând-o pe Vanessa și acceptând răspunderea postului de conducere pe care Jack i l-a oferit.

A venit însă și rândul lui Haven să-l ajute pe Hardy să depășească un moment de criză, provocat de faptul că tatăl lui intrase din nou la închisoare, întrucât condusese băut. Convins că are gene bolnave, întrucât tatăl lui fusese condamnat pentru viol deosebit de grav, iar fraţii lui o luaseră pe urmele lui, Hardy îi cere lui Haven să plece și să se distanţeze de el. Având deplină încredere în el, convinsă că nu i-ar face rău în nicio situație, dorind să-i demonstreze lui Hardy că el era complet diferit de tatăl lui și singurul răspunzător pe propriul destin, Haven alege să rămână și să-şi asume riscul, deşi Hardy era beat şi furios.

“Există, însă, în viaţă unele momente în care trebuie să dai dovadă de curaj, că să nu pierzi ocazia definitiv. Aveam să aflu dacă Hardy era capabil să mă rănească.”

Intuiţia lui Haven se dovedeşte a fi corectă, dovedindu-și punctul de vedere atât față de ea cât și față de Hardy, reușind să-i aline acestuia rănile sufletești și să-i liniștească temerile. Deşi momentele de pasiune au fost deosebit de intense, Hardy nu a rănit-o în nici un fel.

“Hardy, chiar şi în sălbăticia lui, făcuse dragoste nu doar cu corpul meu, ci şi cu mintea. Cu mine. Şi mă primise în spatele apărărilor lui, chiar dacă cam fără voie.

Nu mai credeam în suflete pereche sau în iubirea la prima vedere, dar începusem să cred că, de foarte puţine ori  în viaţă, dacă erai norocos, puteai să întâlneşti pe cineva cu care să te potriveşti foarte bine. Nu fiindcă era perfect, nu fiindcă tu ai fi fost perfectă, ci fiindcă defectele voastre combinate se aranjau într-un fel care permitea unor fiinţe separate să se potrivească de minune.”

Este impresionantă și plină de înțelesuri profunde declaraţia de dragoste de la sfârşitul cărţii pe care Haven i-a făcut-o lui Hardy:

“Ştii, sunt la fel de eu însămi când sunt cu tine ca şi atunci când sunt singură.”

diavolul

Iar pentru că Hardy a înţeles perfect ce-a vrut să spună, a luat-o imediat în braţe, ca să fie aproape de inima lui.

Diavolul cu ochi albaştri este o fascinantă poveste de dragoste, emoționantă și sensibilă, în care cei doi eroi, greu încercați în trecut, au avut curajul să iubească din nou, găsindu-și o binemeritată fericire, cu atât mai prețioasă cu cât a fost atât de greu obținută.

”Mi-am dat seama că nu poți să fii cu adevărat fericit dacă n-ai suferit puțin. Toate lucrurile îngrozitoare prin care am trecut eu și Hardy de-a lungul vieților noastre ne-au creat în suflet locuri unde poate să locuiască fericirea. Ca să nu mai spun de iubire. E atâta iubire încât parcă nu mai e loc pentru supărare între noi.”

Cuplul Hardy – Haven l-am inclus în Top 10 cupluri romantice contemporane

Cărțile autoarei Lisa Kleypas pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, librariadelfin.ro, librarie.netemag.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Miron

Recenzii și prezentări cărți Lisa Kleypas

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *