Delicatese Literare
Recenzii

Dimineaţa sufletelor de Sorin Oprea, Editura Creator – recenzie

Dimineaţa sufletelor

Sorin Oprea

Editura: Creator

An apariție: 2022

Nr. pagini: 298

Trilogia Suflete:

– vol.1 Noaptea sufletelor – recenzie

vol. 2 Dimineața sufletelor

– vol. 3 Suflete albe

Dimineata Sufletelor este a doua carte din trilogia „Suflete”, scrisă de Sorin Oprea. Este un roman tulburător, plin de neprevăzut, care continuă acțiunea din „Noaptea Sufletelor”. Acolo a început acea luptă teribilă pentru păstrarea ființei umane, departe de Planul Grupului care urmărește diminuarea și subjugarea populației planetei, puse deja în aplicare prin pandemii, războaie și controlul total al fiecărui pas, al fiecărui gând. Încă din 2018, cand a scris „Noaptea Sufletelor”, Sorin Oprea a dezvăluit lucruri cutremurătoare, care s-au petrecut doi ani mai târziu. Așa va fi oare și în „Dimineata Sufletelor”? Misterul acesta va fi dezlegat de personajele inteligent create, implicate în realitatea vremurilor de acum sau, din contră, făcând parte din enigmele încă nedezlegate ale omenirii. Nebunia lumii prezente, povești de iubire, împărtășite sau nu, taine astrale relevate pentru prima dată pe Pământ, predicții pentru ce va urma, toate fac parte din acțiunea unei cărți răvășitoare, unice, care va schimba destine. Dimineata Sufletelor face parte din trilogia „Suflete”, alături de „Noaptea Sufletelor”(2018) și „Suflete Albe”, în curs de apariție.

Romanele lui Sorin Oprea au creat deja un nou curent în literatura modernă, cititorul identificându-se cu acțiunea și personajele, ca și cum ar păși în realitatea de acolo. Subiectele sunt actuale, intrigile se nasc din problemele momentului, iar limitele existenței capătă dimensiuni imprevizibile, de multe ori de neimaginat. Scrierea este fluidă și capătă pe parcurs o consistentă nebănuită, care atrage și provoacă în acelasi timp. Fiecare carte a lui Sorin Oprea te duce cu gândul către scriitorii străini actuali și romanele lor profetice, prin care lumea este surprinsă in convulsiile ei subterane. Tot ce a publicat până acum, „Noaptea Sufletelor„(2018), „Dominic„(2019), „Frustrarile UNEI Femei Grase„(2021), „Dimineața Sufletelor”(2022), vor deveni, cu siguranță, repere ale unei opere care va avea un viitor internațional strălucit. – Editura Creator

Dragul meu, Eu nu voi mai fi când vei citi asta. Să nu plângi, pentru că viata nu este decât o zbatere. Încerci să te descoperi și nu reușești. Te apropii, dar de fapt ești atât de departe. Este o cautare fără sfârșit. Eu? Cine am fost eu? Am greșit, am fost iertată, am fost înșelată, am iertat, am iubit. Și peste toate, am suferit. Am suferit. Atât. Vezi ce puține cuvinte pentru a descrie o viață?” Se așeză pe bordura și își prinse capul în mâini. Privi printre lacrimi asfaltul străzii minute în șir, gândindu-se că suferința nu poate fi vreodată mai mare ca acum. Durerea care îi cuprinse sufletul era fără margini și-l țintuia acolo, pe bucata aceea de piatră slefuită. – Fragment din roman

Dimineata sufletelor de Sorin Oprea, editată sub egida Editurii Creator, continuă firul narativ incitant din primul volum al seriei, Noaptea sufletelor, în care lupta pentru supremația lumii scoate la suprafață Întunericul din oameni, iar Viața și Moartea se contopesc brutal și pe neașteptate. 

În primul volum îi cunoaştem pe Vlad și Alex, doi tineri IT-iști, colegi şi foarte buni prieteni, angrenați, fără voia lor, într-o misiune periculoasă împotriva Grupului, o organizație internațională ce își dorește diminuarea populației planetei și controlul total asupra acesteia. Prinşi ca-ntr-o pânză de păianjen în mijlocul unei conspiraţii malefice, cu implicaţii socio-politico-financiare de neimaginat, cei doi prieteni sunt ajutaţi, în lupta împotriva Răului, de Karina, o tânără frumoasă ce își riscă viața în fiecare zi lucrând alături de senatorul Bastien Nichitescu, de Genesis, tânăra aprigă care are o afinitate aparte pentru Vlad, de Angel, hacker-ul român vânat peste tot în lume, de Abyss, femeia misterioasă ce reușește să-i cucerească inima lui Vlad și, nu în ultimul rând, de membrii Constelației Lebăda, hackerii anonimi care acționează tot timpul din umbră. Ei sunt cei aleși să lupte împotriva Grupului, Vlad fiind însă călăuzitorul lor, singurul care cunoaște calea cea bună pentru reușită. Dar care este aceasta și de ce tocmai el?

Dorința de a înțelege care este rolul său în lupta dintre Bine și Rău, și de ce este el atât de special, îl determină pe Vlad să-și accepte propriul destin și să și-l asume, cu toate implicațiile și consecințele sale, bune și mai puțin bune, conștient că sunt multe necunoscute, dar și multe de înfruntat până la marele final. Confruntarea este cu atât mai feroce cu cât Grupul are bani, putere și este dispus să acționeze oricând și oricum pentru eliminarea celor ce stau în calea realizării Marelui Plan al Construcției Societății Perfecte, indiferent de consecințe. Vlad și prietenii săi sunt chiar în mijlocul furtunii deciși să nu accepte o ordine planetară bolnavă, să nu permită ca Societatea Perfectă să devină pentru omenire singura opțiune pentru viitor și, în cele din urmă, să găsească sau să creeze alternativa unei astfel de societăți.

Evenimentele se precipită cu fiecare zi care trece, iar pericolul ce planează asupra tuturor crește exponențial cu acțiunile malefice întreprinse deja de Grup prin izbucnirea de pandemii, războaie și urmărirea cetățenilor; viitorul este incert și sumbru cu atât mai mult cu cât Vlad și prietenii săi descoperă conținutul funestru al Planului alcătuit de ,,făuritorii singurului rai”, așa cum se considerau membrii Grupului, dar și pentru că aceștia din urmă știu de existența lui Vlad și rolul său în această luptă.

În timp ce Vlad și prietenii săi sunt prinși în centrul acțiunilor conspirative ale Grupului, urmăriți de forțe malefice, cu moartea pândind din umbră și lovind fără milă, Bastien Nichitescu, politicianul avid după bani și putere, își vede ambițiile politice ruinate, vinovați de noua sa realitate fiind chiar cei din anturajul său. Nici în viața personală nu are parte de liniște aflând cu stupoare că soția și partenerul său de afaceri sunt amanți. Însă, durerea cea mai mare i-o provoacă fiica sa, Dariana care, fără a se consulta cu el, decide să pună punct relației amoroase cu Richard, un tânăr cu aspirații înalte în afaceri și politică, un bărbat pe sufletul său. Din păcate, are parte de o nouă lovitură atunci când tocmai Richard îl șantajează pentru a obține mai mulți bani și putere. Din omul puternic și de temut de altă dată, Bastien ajunge un simplu pion pe tabla de șah a corupției înșelat tocmai de oamenii în care investise financiar, politic și chiar emoțional.

Înconjurat de trădători, dominat de ură, acesta promite răzbunare. Iar viața îi oferă ocazia perfectă atunci când i se propune să gestioneze finanțele Grupului alături de o echipă de profesioniști. Astfel, are parte de bani și putere, așa cum și-a dorit dintotdeauna, doar că la un nivel mult mai înalt. Îmbătat de ambiție, dornic de răzbunare, Bastien nu se gândește la posibilele implicații dezastruoase ce vin odată cu această poziție și acceptă noul rol fără să bănuiască că, astfel, își forțează destinul, fără cale de întoarcere.

Dimineata sufletelor este o carte incitantă datorită firului narativ ireal și credibil deopotrivă, dar și al personajelor creionate într-un mod simplu, dar și fascinant. Autorul plasează acțiunea în zilele noastre, cititorul călătorind alături de personaje prin Europa, din Romania în Franța, din Turcia în Anglia, din Elveția în Olanda, asistând tăcut, dar nu indiferent, la desfășurarea unor evenimente surprinzătoare, aparent iluzorii. Intriga complexă, plină de suspans, mister, amăgire, dar și ireal, ce se transformă cu fiecare filă dată în veridicitate, adrenalină, îmbrăcată în haina unei fremătări sufletești apăsătoare și surpriză, cea a conștientizării unor evenimente trecute și prezente, ce încă provoacă aprige polemici, narațiunea redată când la persoana I din perspectiva lui Vlad, când la persoana a III-a din perspectiva celorlalte personaje și, nu în ultimul rând, scriitura simplă și cursivă, oferă lecturii intensitate și lejeritate deopotrivă.

Dintotdeauna omenirea a avut două fețe, alb și întunecat, percepția asupra existenței fiind diferită de la om la om, de la o societate la alta, de la o grupare religioasă și/sau politică la alta. Acțiunile oamenilor pot fi confuze sau rânduite, de aici și varietatea de reacții și implicații socio-economice, emoționale, dar nu numai. Dorința de perfecțiune, putere și control este tot mai puternică, în jurul nostru, dar și în noi înșine, amăgirea fiind ea însăși o armă periculoasă în propriile noastre mâini.

,,Nu există decât un singur drum al umanității. Nimeni nu va înțelege lucrul acesta, până când noi, cei aleși să conducem, nu vom impune măsurile stabilite în Planul nostru milenar. Membrii noii societăți vor trăi într-o lume perrfectă, din care nu va lipsi nimic.”

Poate sufletul să iasă din întunecime pentru a-și găsi alinarea în lumină? Există în noi puterea de a ne elibera de noaptea sufletelor pentru a găsi împlinirea în dimineața sufletelor? Metaforic sau nu, real sau nu, răspunsul este doar unul. Sau, poate, nu!

O poveste tulburătoare și captivantă cu fiecare volum în parte, al cărei final îl aștept cu nerăbdare, o serie pe care o recomand cu drag, care merită savurată încet de cei cu mintea deschisă la nou și vechi totodată.

,,Se va naște un război mediatic fără precedent. Realitatea ne va ucide. La propriu. Lumea va fi divizată. Îi vor înnebuni pe toţi cu informaţii contradictorii şi nimeni nu va mai şti care este adevărul. Le va fi uşor să conducă o planetă în derivă. Şi vor face asta în etape.”

,,Planul este atât de important, încât cine greșește, dispare. Știi bine că orice creație cere sacrificii. De aceea, lumea pe care noi o clădim se va finaliza, indiferent câte sacrificii vom face.”

Cartea Dimineața sufletelorde Sorin Oprea se poate achiziționa de pe libris.rolibrariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți autori români

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *