Delicatese Literare
Recenzii

Dincolo de Eternitate de Raluca Alina Iorga, Editura UP – recenzie

Dincolo de Eternitate

Raluca Alina Iorga

Editura UP

An apariție: 2019
Număr de pagini: 400
Cândva, cea mai frumoasă dintre zâne cade în cursa întinsă de un muritor, transformându-se astfel într-una din ielele care bântuie văzduhurile. El, prințul fără scrupule și fără suflet, se trezește că devine peste noapte moștenitorul de drept al Regatului. El este tot ceea ce Ea detestă și urmărește să pedepsească. Ea este tot ce El vânează! Două suflete destinate să se distrugă unul pe altul, dar să și ajungă față în față!
Va avea putere Dragostea să rupă blesteme vechi de când lumea și să distrugă bariere ridicate dinadins între cele două lumi?
Când oare să fie momentul potrivit pentru a citi o carte de-a dreptul magică, vă întreb? Orice moment e potrivit, eu așa cred. Cu toate acestea, a citi în preajma sărbătorilor de iarnă, este un mod de a spori feeria acestor clipe deosebite.
Raluca Alina Iorga readuce magia într-o lume desacralizată, unde concretețea și goana după recompense efemere fac societatea să uite de valorile din vechime. O cale mai bună decât cea a basmelor strămoșești pentru a le readuce la lumină este greu de găsit, basme reinterpretate cu umor și trăire autentică. Mulți autori contemporani de succes au ales să folosească acest tezaur neprețuit al omenirii care este folclorul, spre deliciul celor care iubesc basmele și legendele, dar și al fanilor fantasy de pretutindeni. Primul exemplu care îmi vine în minte este Andrzej Sapkowski, care în seria sa Witcher reinterpretează în stil propriu basme europene cunoscute.
În „Dincolo de Eternitate„, autoarea aduce în prim-plan folclorul românesc. Pornește de la vechile legende referitoare la iele și sânziene, acele zâne de o frumusețe nepământeană care pot fi malefice sau, din contră, apărătoare ale pământenilor care dovedesc virtuți.
Acțiunea este plasată acum circa 2000 de ani, în spațiul vechii Dacii, vatra țării noastre.
Daizus este un prinț dac, fiul regelui Komozoi. Al doilea fiu al regelui, nu se înțelege deloc cu acesta, fiind tratat ca un bastard chiar de părintele său, cu toate acestea, își iubește enorm fratele mai mare, Zyraxes, iar sentimentul este reciproc. Convins că tronul îi va reveni vrednicului său frate, Daizus își petrece zilele uitând de amărăciune cu ajutorul vinului și al femeilor frumoase, ceea ce i-a creat o reputație de destrăbălat și pierde-vară, pe care nu se grăbește să o corecteze.
Cu trei sute de ani în urmă, strămoșul lui, Moskon, a trădat-o pe una dintre cele mai puternice sânziene, Magdalina. Aceasta a aruncat un blestem greu pe Moskon și neamul său, transformându-se, la rândul ei, într-una dintre iele.
Soarta îi aduce față în față pe Daizus și Magdalina, iar regina ielelor le dă un ultimatum teribil: Magdalina trebuie să îl ucidă pe Daizus până la Sărbătoarea Soarelui, altminteri va plăti. Cei doi nu au voie să fie despărțiți mai mult de trei zile și trei nopți până atunci, în caz contrar ambii vor muri. Legați astfel pe viață și pe moarte, prințul Daizus trebuie să accepte că tot ceea ce credea a fi doar povești de clacă sau basme istorisite de Daia, doica lui, este la fel de real ca și lumea din care vine el, iar Magdalina trebuie să se descurce lipsită de puterile magice, care îi sunt anulate de către Aradia, regina ielelor. Numai iarba fiarelor și puterea Zânei Zânelor, Eliana, vechea surată a Magdalinei, îi mai pot salva. Pentru a ajunge acolo însă, trebuie să străbată tărâmul magic, să întâlnească dușmani și aliați, să își facă drum printre zmei, zmeoaice, Muma-Pădurii, Gheonoaie și multe alte ființe magice, bune sau malefice. Această călătorie a lor ne prilejuiește reîntâlnirea cu poveștile îndrăgite din copilărie.
Am fost fermecată de descrierile acestei lumi magice, de multitudinea de personaje care o populează, de calul năzdrăvan Alsvidur, Regele cailor, de complexitatea situațiilor țesute de Raluca Alina Iorga, ea însăși o zână a artei istorisirii.
Cei doi protagoniști trebuie să înfrunte sentimentele negative pe care le au unul față de celălalt, să străbată împreună acest drum inițiatic și să încerce să se regăsească pe ei înșiși.
Veți întâlni personaje care par malefice, fără a fi (Gheonoaia, balaurul) și pe altele frumoase numai în aparență (Mălina, Zâna lacurilor). Acest roman înglobează majoritatea temelor și motivelor întâlnite în basmul tradițional, reunind într-o carte fascinantă toată magia poveștilor copilăriei. Ce le rezervă destinul eroilor, veți afla citind romanul, în care autoarea a presărat umor de calitate, momente intense și romantism. Veți păși alături de ei pe meleaguri pe care poate că le-ați uitat, dar de care vă veți aminti, fiindcă senzațiile pe care ni le dau poveștile străvechi rezonează profund în inimile noastre. Din toate aceste pagini se desprinde dragostea pe care autoarea o poartă poveștilor, legendelor, istoriei. Veți găsi chiar și un mic tribut adus lui Tolkien, dar trebuie să îl descoperiți singuri, nu vă spun mai multe.
În afară de conținutul minunat, cartea beneficiază de o copertă superbă, o redactare îngrijită și a sosit însoțită de un frumos semn de carte și de două poze înfățișând pe cei doi protagoniști, Magdalina și Daizus.
Într-o lume unde ura se răspândește ca un blestem al unui duh rău, Raluca Alina Iorga vine să ne reamintească ceva ce suntem uneori tentați să lăsăm deoparte: există speranță, există victorie. Nu trebuie să fii perfect și dincolo de greșeală, asta învățăm de la Daizus și Magdalina; putem însă să ne înălțăm deasupra acestor neajunsuri omenești, descoperind unii în alții, dar și în noi înșine, lucruri frumoase, uimitoare. Indiferent de turbulențe, armonia universală se restabilește.
Prin intermediul autorilor care valorifică folclorul, noile generații pot lua contact cu miturile, cu rădăcinile noastre, în momente în care avem nevoie de ele mai mult ca niciodată.
„A fost odată ca niciodată… Așa încep toate poveștile care merită spuse, nu? Acele basme care te fac să te transpui într-o lume fantastică, pe care de multe ori ți-o dorești adevărată. Orice copil știe că aceste cuvinte garantează magia poveștii. Auzindu-le, parcă timpul și spațiul nu mai există și te trezești cuibărindu-te în poala bunicii, așteptând ca lumea magică să prindă viață.
A fost odată ca niciodată, un tărâm desprins parcă din Grădina Raiului, cu păduri întinse și dese, cu râuri limpezi precum cristalele, cu dealuri semețe și munți amețitor de înalți. Pe atunci, acest colț de Rai se numea Dacia, iar un râu măreț îi uda câmpiile.
În vremea aceea, se spune că lucrurile erau altfel decât sunt acum: că uriași străbăteau dealurile nestingheriți, că tot felul de creaturi își găseau adăpost prin pădurile dese și că zâne de o frumusețe nepământeană își făceau apariția pe cărări mai puțin umblate.”

Cartea Dincolo de Eternitate de Raluca Alina Iorga poate fi comandată de pe edituraup.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *