Delicatese Literare
Recenzii

Dincolo de furtună de Corina Ozon, Editura Herg Benet – recenzie

Dincolo de furtună

Corina Ozon

Editura Herg Benet

Colecție: Radical din 7

Nr. de pagini: 288

An apariție: 2019

“O sensibilă selecție de locuri consensuale cu femei și barbați ne este propusă în acest roman semnat de Corina Ozon, cu o maturitate a scriiturii ce culminează în fiecare frază cu o speranță. Speranța devine un centru de viață secundă, reconstruind existențe frânte succesiv, feminine și masculine, sub forma unor identități private, dezrădăcinate, dar care se exprimă și trăiesc într-o comunitate globalizată de afecte și emoții.” - Mihaela-Alexandra Tudor, profesor universitar, Les Arcs-sur-Argens, Franța

“«Dincolo de furtună» este prima carte a Corinei Ozon care transcende timpul istoric şi spațiul geografic românesc. Prin talentul ei deja consacrat în cărţile scrise în cinci ani, Corina aduce în prim plan poveștile de dragoste ale unor români din două generații, care au ales calea exilului, respectiv a emigrației; în ultimul caz, povestea urmașilor lor. Cei din prima generație – oameni politici și artiști de mare valoare – fac parte dintre acele personalități care au refuzat să facă compromisuri în fața regimului străin instaurat în 1946 și au ales drumul dureros al exilului. Cei din a doua generație reflectă imigrația de la sfârşitul anilor 1980, începutul anilor 1990. Veți întâlni o lume fascinantă, dureroasă, incitantă, impregnată cu mister, simbolism, referințe către o lume trecută, a căutării și regăsirii originilor; cu o acțiune de tip «roman polițist». Și nu în ultimul rând cu iubiri predestinate. O poveste hollywoodiană! Nu întâmplător mare parte din acțiune se desfășoară în San Francisco. Ca pasionat de istorie și cunoscător relativ a naturii umane, pot spune ca m-a fascinat această carte!” - Ștefan Străjeri, scriitor, Detroit, SUA

“Iată o carte cu șapte nivele de introspecție! O carte în care regăsesc Canada și care poartă mirosul puternic al vopselelor proaspete pentru pictură. Vopsele cu care Corina Ozon pictează, efectiv, odăile de suflet și culoarele vieților personajelor sale. Iubirile eroilor poveștii sunt transcendente, adesea împlinite și înrămate, imaginar, în stil baroc. Rame pe ale căror passe-partout autoarea se semnează fin, cu penița câtorva generații de trăiri intense. O carte ca o mânușă din dantelă a unei prințese de odinioară.” - Magdalena Manea, scriitoare, Toronto, Canada

Cu Corina Ozon merg la sigur de fiecare dată! Indiferent de genul abordat, autoarea reușește să mă încânte cu povești de viață inedite și personaje pitorești. Dacă, în seria ”Amanților”, Corina Ozon și-a fascinat cititorii cu un stil incisiv și un umor acid, în ”Dincolo de furtună” am descoperit o nouă fațetă a autoarei, foarte sensibilă și romantică.

Dincolo de furtună” este un roman complex, cu tușe psihologice și mai multe lecții de viață strecurate subtil, care ne oferă două povești fascinante de dragoste din timpuri diferite. Prin jocul destinului, povestea din trecut o potențează pe cea din prezent.

Personajele au caractere aparte și sunt credibil construite. Dialogurile sunt firești și interesante, ritmul este alert, cu o doză potrivită de suspans, iar poveștile de viață sunt pe atât de tulburătoare pe cât sunt de captivante.

Autoarea surprinde foarte bine trăirile sufletești ale celor care au ales calea exilului, fie că au fugit de un regim opresiv, fie că au fost motivați de lipsa perspectivelor și de speranța într-un trai mai bun. La toți se simte nostalgia și dorul de ținuturile natale, precum și plăcerea de a relaționa cu un conațional.

Cartea începe cu povestea din prezent, relatată la persoana întâi de Iasmina, o tânără cu un destin frământat, pe care cărările întortocheate ale vieții o duseseră la Toronto, în Canada.

Din introspecțiile Iasminei putem desprinde multe reflecții inedite. Trecutul acționează adesea ca o frână și, deși ai impresia că ai lăsat unele lucruri în urmă, acestea au rămas cumva agățate în subconștient. De aceea, pentru a-ți putea împlini viitorul, este necesar câteodată să-ți înfrunți trecutul.

Deși trecuseră mai bine de trei ani de când se despărțise de fostul ei iubit, Tim, Iasmina simțea că rămăsese ceva neterminat între ei, amintirea momentelor petrecute împreună revenindu-i adesea în memorie. Pentru a închide un cerc și a-și limpezi sentimentele, Iasmina a decis să profite de călătoria în State pe care o făcea la rugămintea mătușii ei, Rosana, de care era foarte atașată, întrucât aceasta fusese ”zâna bună” din viața ei.

Pe când Iasmina avea doar trei ani, tatăl ei murise de cancer, lăsându-le pe ea și pe mama ei zdrobite de durere și lipsite de posibilități financiare. Rosana, care era o soră a bunicii din partea mamei, a insistat ca ele să vină în Canada, oferindu-le o cazare pe termen scurt dar care, în final, s-a dovedit a fi pe termen nelimitat.

Aflată în prezent la o vârstă înaintată, lui Rosana îi era imposibil să participe în Kentucky la o expoziție de pictură al unui renumit pictor de origine română, Dinu Glad, la care fusese invitată, însă își dorea cu ardoare să intre în posesia unui tablou anume, pe care pictorul Dinu Glad, ce murise între timp, i-l făcuse cândva. Fără să pregete nicio clipă, Iasmina s-a oferit să meargă ea la expoziție și să dea de urma tabloului.

Deși Tim s-a arătat entuziast la gândul de a se reîntâlni, soarta i-a rezervat Iasminei o provocare neașteptată. În drum spre Kentucky, Iasmina l-a cunoscut pe Paco, un tânăr cu care a purtat o conversație neobișnuită, care a făcut-o să privească inclusiv relația dintre ea și Tim dintr-o altă perspectivă.

Înainte de a afla deznodământul poveștii din prezent, suntem transportați în trecut, unde ni se dezvăluie povestea tulburătoare de viață a lui Dinu Glad și a celor două mari iubiri ale sale: Rosana și Alida. Nu avem însă de-a face cu un triunghi amoros. Rosana fusese marea iubire din tinerețe a lui Dinu, iar Alida cea care i-a înseninat ultimii ani ai vieții.

Povestea din trecut are o muzicalitate aparte și îți atinge sufletul, fiind cu atât mai emoționantă cu cât a fost inspirată dintr-un caz real, așa cum aflat de pe site-ul autoarei corinaozon.com.

Finalul cărții ne aduce din nou în prezent, cartea terminându-se într-o notă caldă, plină de optimism.

Cartea ne oferă prilejul de a păși în universul fascinant al artei, purtându-ne totodată în mai multe locuri de pe glob – pe plaiurile mioritice, la Paris, în Canada și în America.

Furtuna, cu tot ceea ce simbolizează ea, este un laitmotiv al cărțiii. Voi menționa câteva citate care m-au impresionat, întrucât fiecare conține un mesaj profund.

”În viață sunt multe furtuni. Modul în care ieșim din ele spune despre ceea ce suntem. Și totul are un rost și o lecție.”

”(…) viața e frumoasă, mai ales când cunoști oameni trecuți prin furtuni cu stânci rupte.”

”(…) oamenii se recunosc între ei după rănile pe care le poartă. Gradul furtunilor trebuie să fie același, ca să se înțeleagă unul pe celălalt.”

”Tot ceea ce îți dorești se află de cealaltă parte a furtunii.”

”Cel care te va lua de mână pe timp de furtună va rămâne alături de tine.”

Vreau să menționez și coperta, absolut superbă și foarte sugestivă, realizată de editorul Alex Voicescu.

Mi-a plăcut mult cartea și o recomand cu drag!

Cărțile autoarei Corina Ozon pot fi comandate pe libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, librarie.net,

Recenzii și prezentări cărți Corina Ozon

Recenzii și prezentări cărți Editura Herg Benet

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *