Dinte pentru dinte de David Lagercrantz, Seria Millennium, Editura Trei – recenzie
Dinte pentru dinte
(The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017)
David Lagercrantz
Editura Trei
An apariție: 2017
Nr. de pagini: 416
Traducere: Ioana Ghișa
Limba originală: suedeză
David Lagercrantz e un apreciat autor suedez şi jurnalist de investigaţii.
A debutat ca romancier cu Agonia lui Turing (Editura Pandora M, 2016), care relatează povestea ficționalizată a matematicianului englez Alan Turing.
În 2011, a publicat biografia celebrului jucător de fotbal Zlatan Ibrahimović Eu sunt Zlatan (Editura Publica, 2015), una dintre cele mai de succes cărți din Suedia, publicată în peste 30 de limbi și vândută în milioane de exemplare.
În 2013, Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea Trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson. Prizonieră în pânza de păianjen (Editura Trei, 2015) a apărut în 2015 în 26 de țări simultan.
Până acum, seria Millennium s-a vândut în mai mult de 90 de milioane de exemplare și a fost publicată în peste 50 de țări.
Din această serie la Editura Trei au mai apărut: Bărbaţi care urăsc femeile, Fata care s-a jucat cu focul, Castelul din nori s-a sfărâmat și Prizonieră în pânza de păianjen.
Seria Millennium
1. Bărbați care urăsc femeile – Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005 – recenzie vol.1, recenzie vol.2
2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006 – recenzie
3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007 – recenzie
4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015 – recenzie
5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017
6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019
Fata cu un dragon tatuat nu are de gând să fie iertătoare. Lisbeth Salander a avut o copilărie marcată de agresivităţi şi abuzuri oribile. Şi de repetate tentative la viaţa ei. Cerneala impregnată în piele îi aminteşte con¬stant de promisiunea ei de a lupta împotriva nedreptăţilor din jurul său.
Acum se află într-o închisoare de maximă securitate pentru femei, ceea ce nu înseamnă o pedeapsă pentru ea, așa cum ne-am aștepta. De fapt, Lisbeth găseşte aici o relativă siguranţă. Închisoarea Flodberga este controlată de puşcăriaşe – iar pentru o tipă ca ea, hacker de computere cu un talent excepţional, nu există graniţe.
Mikael Blomkvist face săptămânal o călătorie lungă, ca s-o viziteze – pentru acest efort, îi este dezvăluită o pistă care ar putea însemna o mare descoperire pentru Millennium.
Lisbeth Salander și Mikael Blomkvist sunt din nou împreună…
„Ar fi greu de imaginat o continuare mai fidelă a poveștii originare decât acest roman… Salander este aici un investigator mai spectaculos, mai charismatic şi mai eficient decât în toate celelalte volume: fără să aibă abilităţi sociale, ea este însă de neegalat când trebuie să vorbească franc despre puterea coruptă.” – The Wall StreetJournal
„Captivant… impresionant… plin de o energie şi o ingeniozitate care l-ar pe face pe Larsson să fie mândru de rezultat.” – USA Today
„Piesa de rezistență a seriei Millennium o reprezintă tânăra ciudată şi solitară care înfruntă tot soiul de răufăcători folosindu-şi mintea ageră şi, la nevoie, abilităţile din domeniul artelor marţiale.” – The Washington Post
„Dinte pentru dinte„, al cincilea volum al celebrei serii Millennium, începută de Stieg Larsson și continuată cu succes de David Lagercrantz, este un thriller deosebit, a cărui strălucire este dată de intriga extrem de interesantă și provocatoare, dar și de cei doi protagoniști, enigmatica Lisbeth Salander și jurnalistul justițiar Mikael Blomkvist. Acest volum nu are la fel de multă adrenalină ca celelalte ale seriei, dar compensează cu multe emoții, trăiri, sentimente și analiza fină a multiplelor fațete ale psihicului uman.
Autorul abordează cu măiestrie un subiect sensibil și anume relațiile profunde dintre gemeni, imposibil, uneori, de înțeles de către restul oamenilor, legătura indestructibilă care se realizează între ei, lucrurile comune din punct de vedere psihologic, limbajul „propriu” pe care aceștia îl folosesc, sentimentul copleșitor de lipsă a unei părți din suflet atunci când sunt despărțiți. Cercetătorii suedezi, și nu numai, avizi să afle răspunsul multor întrebări legate de acest subiect, au fost fascinați de profunzimea relațiilor dintre gemeni, dar și de adaptarea lor în societate, fascinație care însă s-a transformat într-un abuz monstruos când i-au despărțit, dându-i spre îngrijire și creștere în familii ce proveneau din medii diferite în cadrul unui proiect stric secret condus de Institutul de Medicină Genetică.
Intriga este complexă și complicată și urmărește pe de o parte viața în închisoare a lui Lisbeth Salander, iar pe de alta parte acțiunile desfășurate „afară”, de către Mikael Blomkvist, două personaje devenite memorabile prin aceasta serie extraordinara, Millennium.
Lisbeth este o tânără dură, antisocială, introvertită, tatuată și cu piercing-uri, genială în IT, care ispășește două luni de închisoare pentru ultima ispravă în care a fost implicată când a ascuns un copil autist amenințat cu moartea, refuzând să colaboreze cu politia, față de care are o mare aversiune și neîncredere, instituție care a dat dovadă de o incompetență crasă. Tăcută și bună observatoare, Lisbeth percepe toate dedesubturile infernale ale vieții din închisoare, acolo unde puterea este deținută de o mafiotă pe nume Benito(Beatrice) Andersson, o tulburată mintal ce terorizează femeile, în special pe o tânără tăcută și speriata, Faria, o ființă cu o viata îngrozitoare, jignită, sechestrată în casă și promisă de către o familie monstruoasă conform credinței islamiste. Faria a îndrăznit să spere, să privească dincolo de religie, să-și deschidă fereastra sufletului și să iubească. Și bineînțeles că inima i-a fost frântă.
Șeful secției din penitenciar, Alvar Olsen, un laș după părerea mea, nu are niciun pic de inițiativă și nu este suficient de puternic pentru a conduce aceasta secție, pentru a pune punct influenței prin violență de care se folosește Benito, fiind amenințat cu opresiuni asupra fiicei sale. Drept urmare, închide ochii la fărădelegile mafioatei Benito, Faria este brutalizată constant, iar în secție domnește tensiunea, atmosferă întreținută și de câțiva colegi ai lui Alvar care au fost atinși de tentaculele coruptiei.
Lisbeth însă are oroare de violența asupra celor slabi, fără apărare, pentru că viata ei a fost un șir lung de lupte cu nedreptățile unei societăți strălucitoare pe dinafară dar găunoasă pe dinăuntru, așa că își face un plan pentru a opri teroarea ce se instalase printre deținutele din Secția de Maximă Siguranță, în felul ei, asa cum știe cel mai bine, în mod silențios dar mortal, implicându-l și pe șeful secției, care nu mișcă un deget când femeile sunt abuzate de un monstru ca Benito. Fascinat de mintea, personalitatea și calmul tinerei femei, Alvar privește, pentru prima dată, realitatea cu care se confruntă, devine aliatul ciudatei Lisbeth și încearcă să restabilească ordinea în închisoare, primind o adevărată lecție despre curaj de la micuța femeie.
Pe lângă acest caz pe care Lisbeth vrea să-l rezolve cât timp stă în închisoare, trecutul își face din nou apariția în viața ei, când fostul său tutore este vizitat de o fostă angajată a Centrului Psihiatric pentru Copii, acolo unde Lisbeth fusese internată, ținută cu forța și maltratată în copilarie, care îi dăduse bătrânului tutore o serie de documente confidențiale și extrem de interesante. Și pentru că nu poate să investigheze chiar ea aceste acte secrete aparținând trecutului său tulburător, tânăra apelează la cei doi oameni pe care se poate baza, jurnalistul Mikael Blomkvist și fostul tutore, măcinat de boală, Holger Palmgren, să cerceteze și să descopere adevărații responsabili implicați într-un proiect național ce se ocupă cu studiul integrării gemenilor despărțiți în copilărie și dați spre adopție unor familii din medii sociale diferite, proiect în care cei responsabili puseseră ochii pe Lisbeth și sora ei geamănă.
Mikael, renumit jurnalist de investigații și Palmgren, fost avocat, scormonesc în trecutul secret al acestui studiu abominabil, în care se pare că au fost implicați numeroși medici, cercetători, sociologi, caută orice breșă, portiță, ambiguitate, orice amănunt care să atragă atenția și care poate să constituie o pistă demnă de urmat, declanșând un lanț de evenimente care scot la iveală faptele îngrozitoare ale unei adunături de egoiști insensibili, care s-au delectat producând suferință unor copii. Vor reuși ei să elucideze încă un mister din existența tulburătoare a Lisbethei Salander? Și cu ce preț?
Dacă v-am tentat cu impresiile mele, vă invit să citiți acest thriller captivant de la prima până la ultima pagină, care reușește să transmită emoție, suspans și stranietate și pe care-l recomand cu multă plăcere.
Fragment:
„Era ora cea mai nefastă pentru Flodberga. Trenul de marfă trecea huruind și duduind, făcând pereții să trepideze, se auzea zăngănit de chei și mirosea a transpirație și parfum. În niciun alt moment al zilei, Închisoarea nu putea fi un loc mai periculos. La 19:30 se petreceau cele mai grave atacuri, acoperite de zgomotul căii ferate și de dezordinea generală care se creea cu puțin înainte de închiderea ușilor de la celule. (…) Faria Kazi era o tânără frumoasă din Bangladesh care stătea în celula din stânga ei. Deși din unghiul acela nu putea să-i vadă decât fața, Lisbeth constată că, fără doar și poate, tânăra tocmai era bătută. Îi zvâcnea capul din nou și din nou și, deși loviturile nu erau exagerat de dure, aduceau a obișnuință și a ritual. Ceea ce se petrecea acum acolo se petrecea de multă vreme. Se vedea din lovitură și din reacție. Se simțea de departe, ca un abuz care pătrunsese adânc în interior și îi distrusese tinerei toată rezistența. Mâinile nu mai încercau să protesteze și în privire nu era mirare, ci numai o groază tăcută și obosită. Faria Kazi trăia în teroare.”
12 Comments
Oli
Superbă recenzie, felicitări Carmen și mulțumesc, m-ai tentat foarte mult cu această carte și serie! ❤ Imi plac subiectele abordate, foarte inedite și extrem de interesante, dar, mai ales, personajele! ❤
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc, Oli, cu mult drag recomand întreaga serie Millennium! ❤️Este deosebita, asemenea personajelor ei memorabile❤️
anasylvi
M-ai tentat poate chiar mai mult decat cu cele anterioare, fiindca, chiar daca adrenalina e la un nivel mai redus, povestea capata complexitati de-a dreptul interesante, iar Lisbeth Salander e un personaj care mi-a placut de cand ai scris prima data despre ea. Multumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Ana, mulțumesc și eu! ❤️Da, Lisbeth este un personaj care fascinează și captivează, o tânără deosebita! ❤️
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia , felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc frumos, Daniela! ❤️
Tyna
Splendidă recenzie! M-ai tentat maxim cu această serie! Am doar primele 3 volume, dar m-ai convins să mi le iau și pe celelalte! Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Tyna, cu mare drag! ❤️Continuarea trilogiei scrisa de Larsson este deosebit de captivanta și Lagercrantz se dovedeste a fi un demn urmaș al maestrului❤️
Mirela Barbălată
Felicitări, Carmen, pentru recenzia intensă și plină de suspans!
O serie care mă atrage cu fiecare volum .
Mulțumesc pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Mulțumesc mult, Mirela, cu drag. ❤️Este o serie deosebita excelent continuata de Lagercrantz❤️
Geo
Felicitări, Carmen! O recenzie plină de suspans, intensă. Mulțumesc mult pentru recomandare.
familiasimionescuyahooro
Cu mult drag, Geo, mulțumesc și eu pentru apreciere! ❤️