Doamne de poveste de la țară și alte povestiri de Caleopi Efrem, Editura Scrisul Românesc – recenzie
Doamne de poveste de la țară și alte povestiri
Caleopi Efrem
Editura Scrisul Românesc
Nr. de pagini: 232
An apariție: 2023
"Le-am urât și le-am disprețuit. Le-am iubit și le-am admirat. Nu am reușit însă să le ignor. Nu voi reuși să le uit. Sunt tipologii variate, le-am cunoscut, am trăit, încă trăiesc, printre ele, cu ele, și mi-au marcat viața. Fără să-mi doresc, m-au influențat. De ce doar ele, doamnele, nu și domnii? S-ar putea spune că mă fac vinovată de o oarecare discriminare-misoginism? Ar putea fi așa. Poate, cândva, voi începe să-i citesc și pe ei. Însă pe ele le consider fabuloase, atât de complexe și complete, încât nu ai cum să le lași să se ducă așa...
De ce doar cele de la țară? Fiindcă aici le-am aflat, și sunt sigură că sunt speciale, diferite. Și pentru că ele au creat omenirea!"
Doamne de poveste de la țară și alte povestiri este o carte foarte interesantă, scrisă cu multă empatie și delicatețe.
Cu sensibilitate și căldură, autoarea Caleopi Efrem reușește să surprindă mai multe tipologii umane fascinante, precum și să transmită câteva gânduri personale.
Aș dori să remarc și coperta – foarte frumoasă și inspirat aleasă!
Cartea este structurată în două părți: Doamne de la țară și Alte povestiri.
Mi-a plăcut mult cum autoarea a reușit să creioneze diverse caractere și destine în prima parte a cărții, Doamne de la țară.
Viața fiecăruia este influențată de timpul și locul în care trăim. Pe multe din doamnele portretizate viața le-a învins. Au avut cândva visuri și aspirații, dar aripile le-au fost frânte. Nu au avut puterea să lupte sau, poate, nici nu au avut de ales…
Unele s-au resemnat și s-au adaptat la noile condiții, altele au plutit parcă într-un vis toată viața, altele au apelat la un aliat perfid precum alcoolul…
Pe unele dintre aceste tipologii le-am întâlnit și eu, altele m-au intrigat foarte tare, mai ales că schimbarea pare de-a dreptul paradoxală și fără explicație. Mă refer aici la tăietoarea de lemne, fostă șefă de promoție și aleasă miss a generației ei. Ce anume se întâmplase oare ca dintr-o tânără speranță, cu un viitor strălucit în față, să ajungă o lucrătoare iscusită, tăcută și morocănoasă, într-o meserie mai degrabă a bărbaților, dar păstrându-și totuși o ținută mândră și impunătoare? Autoarea nu are nici ea explicația și, cumva, nici nu a dorit să o afle…
Toate doamnele prezentate au însă povești de viață impresionante, pe care vă invit să le descoperiți în paginile cărții:
- Poieneanca
- Viața din paharul cu nasturi
- Lilianele
- Aurica
- Genica
- Mama Ana
- Țiganca
- Femeia pământului
- Croitoreasa
- Doamna
- Ateea
- Toporul
- Crina
- Fata fără nume
- Lina
- Vica
- Mira (prețul).
În a doua parte a cărții – Alte povestiri -, autoarea surprinde mai multe întâmplări de viață și își exprimă câteva considerații personale. Cu multe dintre ele am rezonat pe deplin.
Toate povestirile au titluri sugestive și sunt foarte interesante și captivante, cu siguranță vă veți regăsi în multe dintre ele:
- Tu ce crezi?
- Un punct de vedere
- Rădăcini
- Plecările
- Păsări călătoare
- Tăcuții
- Iartă-mă dacă
- Viața ca un cont
- Oameni mari și oameni mici
- Nimeni nu este ”neica nimeni”
- Cherchez la femme
- Ziua Florilor
- Găsește foarea de cais!
- Haina îl face, sau nu, pe om
- Privește-mă!
- Cafea și castane coapte
- Îndemn de la Nichita
- Șuetă cu verde, în decembrie
- Se apropie Paștele
- Făclii
- De vorbă cu Spania
- Zăpezile
- Căsuța de turtă dulce
- Labirint autumnal
- Călătoare în zi de toamnă
- Satul din ploaie
- Pâinea
- Felie de lubeniță
- Aparențe
- Mulțumesc!
- După atâta frig și ceață
- Balta
- Cuie
- Pantofi cu povești
- Desculță
- Toamna berbecilor
- Votul
- Lecție de Crăciun
- Alviță! Haaai, la alviță!
- Și mâine e o zi!
- Țipătul mieilor și flori de cireș
- Povestea macului nebun
- Divorțul
- Toartele
- Poveste de Crăciun
- Stăpâna
- Recviem pentru Trubadur (Dona).
Fragment:
”Se apropie Moș Nicolae și eu mă gândesc cum să fac să-i spun că atunci când va duce daruri în ghetuțele aflate la ușile caselor mai mari, să fie foarte atent fiindcă între casele mai mari se află multe case mărunte, curate și ponosite, în al căror prag așteaptă foarte multe ghetuțe, mititele sau poate mai mari. Deși nu au nevoie, ar primi cu drag orice dar, și ar dărui, la schimb, dintr-o căsuță mică, o mare de iubire…”
Vă recomand cu mult drag cartea!
2 Comments
Ana Sylvi
O constructie frumoasa si eleganta, cel putin asa reiese din cele scrise. Acest lucru se reflecta si la exterior. Multumesc pentru recomandare!
Tyna
Cu multă plăcere!