Delicatese Literare
Recenzii

Dragonii din Anador. Urmasul Pandemoniului de Lisa Darlent, Editura Quantum Publishers – recenzie

Dragonii din Anador

Cartea întâi Urmașul Pandemoniului

Lisa Darlent

Editura Quantum Publishers

Genul: Fantasy
FANTASY FANATIC – TEEN COLLECTION
Anul apariției iulie 2017
Nr. de pagini 340

 

Lisa Darlent a debutat pe platforma wattpad, unde are peste 27.000 de vizualizări la această carte.
Un oraș este trecut prin foc și sabie, demonii roiesc ce cerul nopții, iar plânsetul unui copil răsună în beznă.
Ratacit pe meleaguri necunoscute și ajungând în grija Antadorului, ultima barieră împotriva exteriorului, Yano se alătură gărzii orașului împreună cu Sayra, o tânăra cu ochii de lup, și fratele sau Hiron. Scopul lui este găsirea unei căi de a-și proteja ținuturile natale, dar și de a dezlega misterul existenței unei lumi atinse din greșeală, de care este atras în mod inexplicabil. În timp ce prințul Calindor și Lander, comandantul gărzii regale, conduc grupul pe urmele vânătorilor de zei, umbra străvechiului Anador bântuie precum un spectru asupra tuturor.
Dupa secole de ostilitate, un dragon și un demon se privesc în ochi, fiecare pândind mișcările celuilalt.
Cartea începe din start cu descrierea personajului principal Yano, un adolescent brunet cu un ten deschis şi cu niște ochii de culoarea gheții, care din primele pagini are întâia lui confruntare când, în încercarea de a salva o fetiță, descoperim că acest tânăr este de fapt un demon. Salvarea fetiței îl duce într-un tărâm necunoscut unde va fi găsit de al doilea prinț al tronului, Calindor, și luat în garda regală a ținutului Antador. Personaj care mie mi-a plăcut foarte mult. Calindor și-a păstrat prestanța și loialitatea pe tot parcursul cărții, venind mereu în ajutorul lui Yano cu sfaturi și cu fapte, ajutându-l să iasă întreg din diverse confruntări. Din aceste motive îl consider personajul meu preferat!
Intreaga acțiune a cărții se va petrece în diferite ținuturi și are ca scop protejarea acestora de tot felul de creaturi ale răului.
In descoperirea menirii lui, Yano îi are alături pe fratele sau vitreg – Hiron, pe Sayra, pe Leyra, care este o vrăjitoare între ei doi legându-se o strânsă legătură, atât pe plan sentimental cât și pe plan „vrăjitoresc”, aceasta fiindu-i de folos lui Yano în confruntările cu creaturile răului. În momentul când am făcut cunoștință cu personajul Leyra, romantica din mine s-a trezit din amorțeală și a simțit miros de idilă între Leyra și demonaşul nostru, doar că acest demonaş nu prea le știa el cu ale dragostei taine și a cam dat-o în bară:
“Incet, își apropie chipul de al lui. Yano se gândi că ar fi trebuit să facă ceva, să spună ceva, dar era complet în ceață. Ce vroia de la el? Îi putea simți inima bătând, însă nu își putea da seama de intențiile ei. Ea închise ochii, continuând să se apropie, până când…
– Leyra, ăla e un păduche?”
Ajungând să facă parte din garda regală a prințului din Antador, Yano are parte de confruntări cu arnali, thalini…în plecările de recunoaștere și cercetare a împrejurimilor ţinutulului.
O a doua confruntare cu thalinii o are Yano la hanul “Curcă fără pene” din Barns, dar vă las pe voi să descoperiți cum scapă din această încercare grea.
Cel mai amuzant moment din carte mi s-a părut dezlegarea misterului cu strigoiul din cimitirul din Uson, credeți-mă că merită citită cartea fie şi doar pentru acest mister!
Mi s-a părut foarte interesantă și originală apariția unor animale în niște situații în care clar, nu era locul lor sau nu era cazul să fie amintite:
“Chiar sub ochii ei, un purice îi sări discret de pe mâna pe pieptul unei doamne împopoțonată cu fel și fel de bijuterii. Ajunsă pe nouă sa gazdă, insecta avu o scurtă reținere, probabil deranjată de parfumul femeii, apoi hotărî că nu era ceva de nesuportat și se afundă în hainele acesteia”
Despre dragoni, ținutul Anadorului, Pandemonium și mica creatură Xinx, vă las pe voi să descoperiți și nu cred că veți fi dezamăgiţi!
„– Dragoni! Rosti cu un soi de venerație. Nu pot să cred. Ești sigur? Ești sigur că ai văzut un dragon?
– Nu, l-am confundat cu o veveriță.
– E foarte grav, continuă Hiron, ignorând ironia.”
Cartea mi-a plăcut, a avut un subiect inedit, o acţiune captivantă şi foarte multe momente amuzante, unele încărcate de emoție și sunt singură că ar fi o lectură perfectă pentru adolescenții din ziua de astăzi.
„Yano își acoperi capul, gemând. Un cucui începea deja să se formeze.
– Mă deranjează pe mine, se enervă Leyra, gesticulând cu un polonic. Se întâmplă lucruri grave. Avem nevoie de cunoștințele tale și tu de ale noastre, așa că nu mai sta ca un castor beat și mișcă-te!”
Cartea “Dragonii din Anador” este o carte despre un demon care pornește la drum pentru a-și cunoaște menirea și în cele din urmă a-și accepta destinul.
După parcurgerea întregii cărți și uitându-mă la copertă mi-am zis că se potriveşte perfect imaginea de pe copertă cu interiorul cărții. Felicitări pentru coperta foarte inspirată!
Mi-a plăcut stilul autoarei, este cursiv, frazele curg singure, poate un pic cam multe descrieri pe alocuri, dar interesantă această carte. Un young fantasy reușit!

Mulțumim Editura Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea Dragonii din Anador de Lisa Darlent poate fi comandata de pe site-ul Editurii Quantum

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *