Delicatese Literare
Recenzii

Dragoste în vestul sălbatic de Laura Frantz, Editura Casa Cărții – recenzie

Dragoste în vestul sălbatic

(Courting Morrow Little – 2010)

Laura Frantz

Editura: Casa Cărții

An apariție: 2021

Nr. pagini: 360

Traducător: Dana Sisoeva

Genul: literatură creștină, romance, historical-romance

Laura Frantz este laureată a premiilor Christy. A început să scrie de la 7 ani și este pasionată de istoria Americii, mai cu seamă de cea a statului Kentucky, unde s-a născut. În romanele ei se împletesc ficțiunea și istoria, dar ceea ce le face deosebite este faptul că poartă un profund mesaj creștin evanghelic.

După o perioadă petrecută la Philadelphia, frumoasa Morrow Little se întoarce în ținutul neîmblânzit de la Râul Roșu, unde tatăl ei este pastor și unde, în copilărie, indienii shawnee i-au ucis mama și sora mai mică, iar pe fratele ei l-au răpit fără urmă.

Coloniștii americani și indienii shawnee își produc reciproc daune și mai ales victime, într-un război de uzură, fără nicio regulă. În ciuda suferințelor pe care le-a îndurat, pastorul alege calea iubirii și a iertării, primind mereu vizitele tânărului Haină Roșie și ale tatălui lui. Dar inima bună a tinerei Morrow este umbrită de neiertarea față de indienii care îi calcă pragul, precum și de dorul după fratele pierdut.

După Lynn Austin, Tamera Alexander, Tracie Peterson și Janette Oke a venit rândul să descopăr o nouă autoare de cărți de literatură creștină – Laura Frantz – citind a sa ”Dragoste în vestul  sălbatic”, o carte de curând apărută la noi, pe care am găsit-o pe stoc la Libris. Coperta superbă mi-a atras de la început atenția, iar povestea din paginile ei m-a făcut să aștept cu nerăbdare următoarea carte a acestei autoare.
Acțiunea cărții se desfășoară în ținutul Kentucky în a doua parte a secolului al optsprezecelea, pe fondul luptelor dintre coloniștii americani și indieni. Autoarea a mărturisit că este fascinată de istoria acestui ținut, din perioada respectivă, întrucât strămoșii ei l-au urmat pe Daniel Boone în Kentucky și s-au stabilit în regiunea Madison, unde familia ei locuiește și azi.
 
Protagonista cărții, Morrow Little, este o frumoasă, sensibilă și inimoasă fiică de predicator care, copil fiind, a trăit o dramă teribilă care a marcat-o pentru totdeauna: indienii shawnee i-au ucis în timpul unui raid sângeros atât mama, cât și surioara ei micuță și l-au răpit pe fratele ei iubit. Morrow fusese la scăldat exact atunci și astfel scăpase cu viață. Fusese crescută de tatăl ei în spiritul iertării și iubirii aproapelui, dar fata nu găsise în inima ei puterea de a ierta poporul indian, nevrând să mai aibă de-a face în veci cu vreunul din ei. Astfel, atunci când tatăl ei primește în casă un indian shawnee împreună cu fiul său bolnav, cerându-i ajutorul pentru a-l vindeca pe acesta din urmă, Morrow e speriată la culme de aceștia, fiind îngrozită ori de câte ori cei doi au revenit ulterior în casa pastorului. Fata nu judeca deciziile și acțiunile tatălui ei, dar tare ar fi vrut ca părintele său să nu lege această ciudată prietenie.
 
La împlinirea vârstei de 18 ani, după doi ani petrecuți la Philadephia la mătușa ei, sora tatălui, Morrow revine în ținutul aspru de la Râul Roșu, simțind pe deplin în sinea ei că aici este acasă, deși traiul în marele oraș era lipsit de pericolele din sălbăticia ținuturilor natale, iar ea devenise o domnișoară rafinată sub îndrumarea mătușii sale, care spera ca fata să facă o ”partidă” prin căsătorie. În plus, îi fusese foarte dor de tatăl său, care a primit-o cu brațele deschise. Însă, din nefericire, sănătatea acestuia devenise foarte șubredă, astfel încât Morrow, acum aproape o femeie în toată firea, trebuie să facă alegeri dificile cu privire la viitor.
 
Frumusețea fetei nu trece neobservată, iar ea va începe să atragă atenția mai multor tineri, unii din ei cunoștințe din copilărie, dar și unor nou sosiți la Fortul Pitt, Pennsylvania, aflat în apropiere. Între aceștia, un foarte atrăgător comandant – maiorul McKie – care însă se dovedește a fi altfel decât cum îl crezuse Morrow la început.
 
Pentru a-l împiedica pe crudul maior McKie să o curteze, Morrow e de acord să accepte cererea în căsătorie a unui fermier, însă asta nu-l va opri pe McKie. Nu vă spun mai multe, veți vedea ce se întâmplă pe acest fir al acțiunii.
 
În acest timp, cei doi indieni – tată și fiu – continuă să vină regulat în casa pastorului. Înconjurat de Dușman și Haină Roșie, pe numele lor, continuau să o sperie pe Morrow, care e foarte reticentă în privința lor, mai ales că dacă s-ar afla despre aceste vizite s-ar trezi suspiciunile celor din fort, inclusiv ale prietenelor ei, având în vedere ura albilor împotriva indienilor și a luptelor și hărțuielilor continue dintre cele două popoare. Prejudecățile și luptele rasiale, luptele pentru teritoriile ocupate de indieni, viața în forturile militare, dar și obiceiurile indienilor sunt foarte fin redate în carte.
 
Însă Haină Roșie, prin felul lui calm și îndatoritor de a fi, îi atrage treptat atenția, mai ales că, spre deosebire de Înconjurat de Dușman, el vorbea perfect limba engleză și se purta foarte civilizat. Era un metis, mama lui fusese albă – ea însăși răpită de indieni – iar băiatul mersese câțiva ani la o școală pentru indieni. Deși urâse perioada petrecută acolo, după cum îi va mărturisi la un moment dat lui Morrow, rezultatele învățăturii se vedeau.
 
Interacțiunea cu tânărul indian îi trezește fetei sentimente contradictorii. Pe de o parte, se simte inexplicabil de apropiată de el, pe de altă parte simte că trădează amintirea celor dragi și nu îl poate accepta în preajma ei și ierta, deși el o roagă în repetate rânduri.
”- Mă ierți, Morrow? (…)
 – Să te iert? repetă ea.
 – Mă ierțipentru poporul tatălui meu?”
Haină Roșie – nu e prea inspirat numele eroului nostru, după părerea mea, poate că era mai bine să se păstreze numele netradus, adică Red Shirt – m-a cucerit: curajos și puternic, dar umil, blând, răbdător și capabil de iubire, un protector, un lider. O combinație irezistibilă dintre un războinic neînfricat și un romantic adevărat.
 
Autoarea ne invită cu căldură în lumea aventuroasă, romantică și periculoasă a Kentucky-ului colonial. Contextul istoric e foarte bine documentat, atmosfera și locurile unde se desfășoară acțiunea sunt excelent surprinse, cu descrieri rafinate, pline de viață și culoare, dar ceea ce m-a impresionat a fost imposibila poveste de iubire din paginile ei, fragilă la început, consolidându-se treptat în mijlocul unor mari încercări și obstacole. Cu puțin timp înainte de a muri, pastorul Little îi căsătorește pe Morrow și Haină Roșie, dar adevăratele greutăți abia acum încep.
 
Lăsând în urmă ținuturile cunoscute, cei doi tineri căsătoriți își încep călătoria spre vest, spre Missouri, unde doreau să se stabilească, departe de lupte. Locurile străbătute sunt de o frumusețe fără seamăn, minunat descrise, dar pericolul le e pe urme și vor fi nevoiți să se abată de la planul lor inițial…
 
Ultima parte a cărții e plină de dramatism, suspans și situații tensionate. Răsturnările de situație și surprizele țin cititorul cu sufletul la gură. Galeria de personaje e foarte bine și atent creionată și facem cunoștință cu câteva personaje remarcabile. Mesajele și învățămintele presărate printre rânduri îndeamnă la iertare, înțelegere, acceptare.
 
Această minunată poveste de romantism, credință și iertare ne va purta, alături de eroii noștri, din ținuturile de pe malurile Râului Roșu prin sălbăticia vestului pe urmele dragostei adevărate. Sacrificii, trădări, revelații, suferințe, regăsiri, multă iubire și un final care m-a lăsat cu un zâmbet pe buze! O carte pe care am citit-o cu bucurie și o recomand călduros!
”Dar casa nu este un loc, după cum ajunse ea să înțeleagă. Casa este o familie. Casa era chiar aici, chiar acum. Cu acești oameni dăruiți ei de Dumnezeu.”

Cartea Dragoste în vestul sălbatic de Laura Frantz poate fi comandată de pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți literatură creștină

12 Comments

  • Mirela Barbălată

    Frumoasă și sensibilă recenzia, Oli! Se simte că ți-a plăcut cartea.
    Am fost tentată și de Geo cu aceasta carte, iar acum tu îmi întărești convingerea că trebuie să o citesc .
    Mulțumesc pentru frumoasa recomandare!

    • Oli

      Multumesc, Mirela, ti-o recomand cu mult drag, mai ales ca stiu ca iti plac cartile de literarura crestina. ❤

  • Tyna

    Minunată recenzie! ❤ M-ai convins pe deplin în privința acestei cărți, pe care vreau să o citesc și eu! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

    • Oli

      Multumesc Tyna! ❤ Ma bucur mult ca te-am tentat, e minunata povestea, cu siguranta te va incanta! ❤

  • Daniela Balan

    O carte pe care îmi doresc să o citesc ! Foarte frumoasă, tentantă și emoționantă recenzia! Felicitări ❤️

  • anasylvi

    Foarte tentanta! Inca un titlu de avut in vedere din acest gen, unul care abordeaza subiecte si perioade care m-au atras mereu. Multumesc pentru frumoasa recomandare!

    • familiasimionescuyahooro

      Splendida recenzie, minunat construita! ❤️Felicitări, Oli, multumesc pentru fermecătoarea recomandare❤️

    • Oli

      Multumesc Ana, ti-o recomand cu drag! Citind-o, mi-am adus aminte cu drag de cartile cu indieni pe care le citeam in adolescenta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *