Delicatese Literare
Recenzii

Dragostea e oarbă de Amanda Quick, Editura Litera/Lira, Colectia Carti Romantice – recenzie

Dragostea e oarbă (Eye of the Beholder)

Amanda Quick

Editura Litera / Lira

Colecția Cărți Romantice

Traducere: Oana Barbelian

311 pagini

După ce cade, pe nedrept, victima unor acuzaţii nefondate legate de vânzarea unor obiecte false de artă, Alexa Chambers este pregătită să-și reconstruiască reputația distrusă. Întoarsă în oraşul natal, Avalon, Arizona, nu ezită atunci când i se ivește șansa să ofere consultanță incognito pentru colecţia de artă a elegantului complex hotelier Avalon. Speră în felul acesta să reintre în graţiile experţilor din branşă. Nu știe însă că astfel va avea ocazia de a-l întâlni pe misteriosul om de afaceri J.L. Trask.

În urmă cu mulţi ani, Trask îl acuzase pe tatăl vitreg al Alexei de uciderea propriului tată şi jurase că se va răzbuna. Acum, întâlnirea lor este inevitabilă, iar atracția, imediată. Dorinţa arzătoare a lui Trask de a găsi răspunsuri legate de adevăratele circumstanțe care au dus la moartea tatălui său complică însă lucrurile, căci dezgropând trecutul, declanșează o serie de evenimente ciudate care adâncesc și mai tare misterul.
Alexa și Trask încep să descifreze indiciile şi să lupte pentru a descoperi criminalul din umbră care le amenință viața… însă pasiunea dintre ei îi va face să reușească chiar mai mult decât atât.

Dragostea de oarbă de Amanda Quick, apărută la Editura Litera în colecția Cărți Romantice, ne încântă cu o acțiune plină de suspans și mister, condimentată cu mult umor, personaje pitorești, decoruri exotice și o fermecătoare poveste de dragoste.

La prima vedere, cele două personaje principale par să nu aibă nimic în comun.

Trask era un adevărat geniu financiar, puternic, rece și stăpân pe el în orice situație, emanând o aură de forță, în timp ce Alexa era o artistă excentrică, specializată în expertizarea obiectelor de artă, caldă și exuberantă. Cei doi se vor dovedi a fi însă caractere perfect complementare, fiecare întregindu-l pe celălalt. De altfel, pe parcursul acțiunii, o ghicitoare în aure va sesiza și ea că împreună cei doi formau un spectru aproape complet.

„Cititoarea se mişcă uşor. Clopoţeii clincăniră.
– Aş putea dezvolta vorbind despre cât de potrivite sunt aurele voastre. Ceva de genul yin-yang. Împreună formaţi un spectru aproape complet.
– Asta este ca şi cum ai avea full la poker? întrebă Trask.
– În sens metafizic, continuă cititoarea. Vă pot oferi detalii despre cum culorile deschise şi strălucitoare din aura doamnei completează umbrele întunecate din a dumitale, domnule, şi cum se armonizează curenţii magnetici parapsihici. Dar sunt sigură că voi doi ştiţi asta deja.”

Cartea începe cu un prolog în Avalon, Arizona. Alexa era o adolescentă sensibilă care încerca să se adapteze în urma morții tragice a tatălui ei, un fotograf legendar specializat pe zone de război, și a recăsătoririi mamei ei cu Kenyon Loyd, un om de afaceri cumpătat, calm și impertubabil. Deși trecuseră deja optseprezece luni de când avea un tată vitreg, Alexa nu-l putea accepta în sufletul ei, prea plin de amintirea tatălui ei charismatic. Însă, când în miez de noapte, un tânăr furios, J.L. Trask, în vârstă de douăzeci și trei de ani apare la ușa lor țipând la Kenyon și acuzându-l că a pus la cale uciderea tatălui lui, Alexa simte brusc imboldul să-și protejeze tatăl vitreg și coboară tiptil în hol, apucând telefonul și cerându-i imperios lui Trask să plece, altfel va chema poliția. Impresionat de curajul fetei, Trask pleacă, nu înainte de a promite că se va întoarce cândva să elucideze misterul.

Acțiunea se reia după doisprezece ani. Trask ajunsese un prosper om de afaceri, după un traseu lung și anevoios. Trask fusese obligat să se maturizeze înainte de vreme, încă din adolescență, preluând după moartea mamei ei rolul de adult responsabil, întrucât tatăl lui, Harry, era un visător incurabil, plutind în sfere departe de realitate. Toate afacerile începute de acesta se dovediseră a fi de fapt niște utopii, iar finanțele lor se topiseră încetul cu încetul. Când tatăl lui intrase într-o asociere cu doi bărbați, Kenyon Loyd și Dean Guthrie, pentru construirea unui complex hotelier în Avalon, Trask se certase cu el, încercând din răsputeri să-l răzgândească, realizând că planul nu era fiabil din punct de vedere economic. În aceeași seară, Harry avusese o altercație cu asociații lui, care îl anunțaseră că doreau să se retragă din afacere, iar puțin mai târziu se prăbușise cu mașina într-o prăpastie. Trask nu crezuse nicio clipă că fusese un accident, nerenunțând nicio clipă la ideea de a-i descoperi pe adevărații vinovați de moartea tatălui lui.

Însă, mai înainte de răzbunare, Trask trebuia să se ocupe de educația fratelui lui, Nathan, în vârstă de șaptesprezece ani, mai ales că, după moartea tatălui lui, descoperise că acesta dăduse faliment. Cu multă ambiție și tenacitate, Trask își construise o avere imensă pas cu pas, mai întâi prestând munci grele, care-i formaseră mușchii, pentru ca mai apoi să facă tot felul de investiții inspirate, înființându-și propria firmă în care, după terminarea studiilor, i se alăturase și fratele lui.

În timp, Trask reușise să realizeze multe din visurile de altădată ale tatălui lui, proiectul cel mai ambițios dintre toate, căruia îi locase toată energia lui, fiind construirea complexului hotelier luxos din Avalon, pe care urma să îl inaugureze în curând.

În acest timp, Alexa își dedicase întreaga pasiune domeniului artistic, devenind un competent expert de artă. Păstrând încă în suflet trauma morții tatălui ei, din pricina riscurilor nebunești pe care acesta și le asumase ca fotograf în zone de conflict extrem de periculoase, Alexa își impusese să respecte mereu regulile, nedorind să-și asume niciun risc, fapt ce o împiedicase să se implice serios într-o relație sentimentală. Din păcate, în urmă cu un an, și cariera ei profesională primise o lovitură puternică, fiind acuzată pe nedrept că ar fi fost implicată în vânzarea unor opere de artă false. Pentru a-și reconstrui reputația distrusă, Alexa se întorsese în Avalon și se implicase cu trup și suflet în alegerea pieselor pentru colecția de artă a noului complex hotelier ce se construia în zonă.

Trask și Alexa se recunosc imediat atunci când se reîntâlnesc. Deși fiecare dintre ei avea toate motivele să nu aibă încredere în celălalt și să-l suspecteze de motivații obscure, și-au ascultat instinctul care le spunea cu totul altceva.

Realizând că Trask era decis să întreprindă o investigație pe cont propriu pentru a descoperi adevărul despre accidentul tragic al tatălui lui, Alexa a reușit să-l convingă să o accepte ca parteneră în cercetare.

Apropierea dintre ei declanșează o atracție irezistibilă, iar Alexa simte, pentru prima dată, că era dispusă să-și asume riscuri, iar latura sălbatică a ei, ce stătuse până atunci în stare latentă, iese la suprafață.

„Gura lui se aplecă peste a ei, aprigă, fierbinte, poruncitoare. Sărutul îi trezi toate simţurile, trăgând-o adânc în vârtejul de senzaţii care se formase la picioarele ei. Valul brusc de căldură care o străfulgeră o făcu să descopere că nu voia să-i mai dea încă o mângâiere delicată de fluture. Nu voia doar să-şi treacă buzele peste ale lui într-o încercare nechibzuită de a-i transmite că înţelegea prin ceea ce trecuse el în urmă cu atâţia ani. Voia să se strivească de el astfel încât să-i poată simţi sărutul până în măduva oaselor. Îşi puse braţele în jurul gâtului lui şi se cufundă mai adânc în vârtejul de energie pasională.”

Însă investigațiile lor tulbură apele, declanșând un șir întreg de evenimente bizare, producându-se mai multe crime, inclusiv viața Alexei fiind amenințată la un moment dat, înnebunindu-l de grijă pe Trask, care decide să se mute cu ea pentru a o proteja.

”Trask ar fi vrut s-o ia în brațe și s-o strângă cu putere ca să se asigure că era în afară de orice pericol. Neștiind cum ar fi primit un astfel de gest, alesese, în schimb, s-o bată la cap. Fiecare director general de succes trăia pe baza câtorva reguli simple. Una dintre ele era ca, atunci când ai îndoieli, să începi să țipi.”

Pentru prima dată în viață, Trask constată cu surprindere că gândul la strategiile de afaceri nu-i mai produce aceeași satisfacție ca odinioară, tot mai des insinuându-i-se în minte o fantezie cu o viață petrecută alături de Alexa.

”Trask studie piscurile roșietice, abrupt sculptate, de dincolo de fereastră și se întrebă de ce lumea răcoroasă din Seattle, cu peisajele ei pline de verdeață și de apă, nu-i mai făcea cu ochiul și de ce nu i se mai părea că acolo era acasă.”

”Îi luă ceva vreme până ce adevărul ieși la suprafață, dar, când se întâmplă, știu că are o problemă foarte serioasă.

De data asta își dorea ca fantezia să fie adevărată.”

La rândul ei, Alexa, în ciuda intenției ei de a nu se implica emoțional, simte că se îndrăgostește tot mai mult de Trask, ideea că el ar putea pleca definitiv de lângă ea dându-i fiori de groază.

”Alexa intră la duș și medită asupra sentimentului profund de ușurare care creștea înlăuntrul ei. Faptul că avea să-l însoțească pe Trask într-o mică plimbare în urma căreia puteau să ajungă la închisoare era doar o bagatelă în comparație cu frica pe care o simțise crezând că fugise după aventura lor pasională de două nopți.”

În ciuda atmosferei tensionante și a pericolelor prin care trec, cei doi se tachinează reciproc, replicile lor pline de umor făcând deliciul cărții.

”- Se vede că te-ai gândit un pic la asta.
– Că-ți vine sau nu să crezi, noi, directorii generali, pentru asta suntem plătiți. Să gândim.
– Măi să fie! Întotdeauna mi-am dorit o slujbă așa ușoară. Dar îndrumătorul meu din liceu mi-a zis că probabil va trebui să muncesc ca să-mi câștig existența.”

Mai multe indicii descoperite de-a lungul acțiunii ne trimit pe piste false, adevăratul vinovat fiind dezvăluit abia în final, când vom afla și motivația acestuia.

Finalul cărții este optimist și plin de speranță, dovedindu-ne că, uneori, fanteziile se pot transforma în realitate…

”- Într-un final, nu a fost o fantezie. A fost ceva real.”

 

Cartea Dragostea e oarbă de Amanda Quick, Editura Litera, Colecția Cărți Romantice se poate comanda pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Amanda Quick

 

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *