Delicatese Literare
Recenzii

E ușor să mă ranești de Tammara Webber, Editura Epica – recenzie

E ușor să mă rănești (Breakable)

Tammara Webber

Editura Epica

Nr. pagini 377

Traducere: Cristina Buzoianu

  1. E ușor să te iubesc (Easy – 2012) 
  2. E ușor să mă rănești (Breakable – 2014)
  3. Sweet – 2015
  4. Brave

Se simţea singur şi îşi pierduse calea. 

Apoi, a găsit-o pe ea. 

Şi viitorul i s-a părut mai nesigur ca niciodată. 

În copilărie, Landon Lucas Maxfield credea că are o viaţă perfectă şi se aştepta la un viitor EXTRAORDINAR... până când o tragedie i-a zdruncinat familia şi, astfel, a ajuns să pună la îndoială toate lucrurile în care CREZUSE PÂNĂ ATUNCI. 

Tot ceea ce voia era să lase trecutul în urma. Când a întâlnit-o pe Jacqueline Wallace, dorinţa de a fi el tot ceea ce ea ar fi avut nevoie a prins contur ATÂT DE UŞOR... 

Atât de uşor cât poate un om care a aflat pe pielea lui că sufletul poate fi RĂNIT cu uşurinţă şi că toate speranţele pe care le-a avut vreodată se pot risipi CÂT AI CLIPI. 

Un roman intens, sfâșietor și fierbinte” – Colleen Hoover

Tammara Webber, autoarea bestsellerului New York Times E UȘOR SĂ TE IUBESC, propune cititorilor un roman sfâșietor și impecabil scris, oferind o nouă perspectivă asupra sentimentului și farmecului de a fi îndrăgostit, care, după părerea sa, exclude întotdeauna latura rațiunii.

E ușor să mă rănești este o carte superbă, intensă, complicată și emoționantă, care te convinge de puterea vindecătoare a dragostei şi te face să crezi că soarta îţi poate oferi o şansă miraculoasă, chiar când totul pare definitiv pierdut…

O bună parte din evenimentele din carte le cunoaștem din prima carte din serie, E ușor să te iubesc, scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Jacqueline. Este  fascinant să privești aceleași întâmplări din alt unghi, descoperind noi înțelesuri și înțelegând mult mai bine gradarea sentimentelor ambelor personaje. În același timp, fiindcă E ușor să mă rănești este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Lucas, aflăm informații noi, care ne ajută să înțelegem mai bine ceea ce știm deja din primul volum, alternând capitolele trecut-prezent, mergând pe două fire de narațiune.

Firul Landon ne duce în trecut, acțiunea începând din momentul tragediei morții mamei sale, iar firul Lucas prezintă în cea mai mare parte întâmplările din prima carte din serie, E ușor să te iubesc, așa cum le-a perceput Lucas, îmbogățite cu observațiile și reflecțiile lui.

Landon/Lucas este un personaj fascinant, absolut remarcabil. Aparent este un ”băiat rău”, plin de tatuaje, cu piercing în buză, plin de mușchi, puternic, capabil să învingă orice adversar prin forța lui fizică ieșită din comun. În același timp te surprinde cu o minte strălucită, autocontrol desăvârșit, sufletul sensibil, dovedindu-se capabil de iubire necondiționată, multă tandrețe, bunătate și un talent artistic excepțional.

Parcurgând firul Landon ajungem să înțelegem circumstanțele care l-au marcat, transformându-l și maturizându-l. Acțiunea cărții începe cu Landon internat în spital, la vârsta de treisprezece ani, după moartea tragică a mamei lui, Rose.Aceasta fusese victima unui psihopat care o violase, după care o omorâse, timp în care Landon, imobilizat și legat de pat, auzise totul, zbătându-se zadarnic din răsputeri să scape și să o ajute. Cutremurător! Legăturile cu care fusese legat și de care trăsese cu disperare încercând să se elibereze îi intraseră adânc în carne, lăsându-i cicatrice vizibile, care nu aveau să se mai vindece vreodată. Dar cea mai gravă rană era cea din suflet, pe care cei din jur nu o observau, dar care sângera continuu, Landon învinuindu-se în permanență că nu reușise să o salveze pe mama lui, amintindu-și obsesiv cuvintele tatălui său când plecase de acasă în acea zi fatidică: ”Tu ești bărbatul casei cât timp eu sunt plecat. Ai grijă de mama ta.”

De fapt, în acea zi îngrozitoare, Landon nu și-a pierdut doar mama, ci întregul lui univers s-a prăbușit, iar viaţa lui a intrat în derivă. Tatăl lui, Ray, care-și adorase soția, se închisese în sine, prea copleșit de propria durere ca să mai realizeze drama în care se zbătea Landon. Degeaba încercase cel mai bun prieten al său, Charles Heller și soția sa Cindy să îl convingă că băiatul are nevoie de consiliere psihologică, întrucât a suferit o traumă psihică severă, Ray era complet apatic. Mai mult, încetase orice activitate comună pe care o avea înainte cu fiul său, ca de exemplu hocheiul. Se părea că liantul dintre ei fusese Rose și, în momentul în care ea dispăruse, se rupseseră și toate legăturile pe care le avuseseră înainte. Nemaigăsindu-și nicio motivație, Ray și-a dat demisia din slujba prosperă pe care o avusese, fiind doctor în economie, și s-a întors în golful unde tatăl lui avea o barcă de pescuit, într-un oraș pe care îl urâse și din care încercase din răsputeri să scape. Neavând încotro, Landon l-a urmat şi s-a mutat într-o cameră în care nu încăpea decât un singur pat și pe care bunicul lui i-o amenajase dintr-o fostă cămară.

Cumplit cum se poate nărui totul într-o clipă! Dintr-un copil fericit, cu doi părinți care îl înconjurau cu dragostea lor, lipsit de de griji materiale, elev la o școală exclusivistă, la care avea rezultate excelente, înconjurat de prieteni, iar fata de care îi plăcea își arătase și ea interesul față de el, Landon s-a trezit într-un vid emoțional, fără un model pe care să-l urmeze și fără un sprijin real. Tatăl lui era complet indiferent la toate problemele lui. Școala la care învăța acum era departe de standardele vechii școli, iar directoarea l-a tratat cu ostilitate de la bun început, tratându-l de parcă era un infractor în devenire. Colegii bogați l-au privit de sus, iar ceilalți nu îl acceptau în grupul lor.

Reușește să se împrietenească totuși cu Boyce Wynn, băiatul rău din liceu, care provenea dintr-o familie dezorganizată. Landon începe să își piardă nopțile alături de el și gașca acestuia de prieteni, care făceau bani din vânzarea de droguri. Din nou, tatăl lui este indiferent la pericolele la care se expunea, neobservând nimic din noile lui preocupări.

Boyce, remarcând cicatricele de pe încheieturile mâinii lui Landon, fără a încerca să îl descoasă cu privire la ele, îi dă ideea să le ascundă sub niște tatuaje, făcându-i cunoștință cu Arianna, o tânără care îl înțelege imediat, întrucât și ea, cândva, simțise nevoia să își facă tatuaje.

”- Unii dintre noi pot începe să vindece răul provocat de alții doar scăpând de situația respectivă, iar ceilalți au nevoie de mai mult. Tatuajele fac declarații care trebuie să fie făcute. Sau ascund lucruri care nu privesc pe nimeni. Cicatricele tale sunt semne de luptă, dar tu nu le vezi așa. Încă.”

”- Acest tatuaj îți va face pielea să fie din nou a ta. Poate, într-o zi, o să înțelegi că pielea nu ești tu. E doar cea care te găzduiește atât timp cât ești aici.”

Tatuajele l-au ajutat pe Landon să își creeze o nouă personalitate, fiecare tatuaj reprezentând un simbol a ceva, un îndemn către sine pentru a putea merge mai departe.

Drumul lui Landon nu a fost deloc lin, prima lui dragoste fiind și prima lui mare deziluzie.

La șaptesprezece ani primește o nouă lovitură, fiind arestat că l-a snopit în bătaie pe un băiat de bani gata, care voia să violeze o fată. Ironic, deși scăpase de atâtea ori când se aflase la limita legii, tocmai când făcuse o faptă bună destinul îl pedepsise.

Însă, după atâtea lovituri nedrepte ale sorții, se întrezărește o rază de speranță. Charles Heller, prietenul tatălui, vine și pune piciorul în prag, reproșându-i lui Ray că a fost un tată iresponsabil și făcându-i o propunere lui Landon de a evada din infernul în care se afla, promițându-i că îl va scăpa de pușcărie, cu condiția să se ducă la toate cursurile la școală, să își îmbunătățească media, să își găsească un loc de muncă, să renunțe complet la droguri și să se înscrie la cursurile de taekwondo (arte marțiale), pe care el i le va plăti, pentru a învăța să se controleze. După terminarea liceului urma să aplice la facultate și să vină să locuiască cu Charles și familia lui, într-un apartament situat deasupra garajului. Era o șansă miraculoasă, nesperată, de care Landon, recunoscător, s-a agățat cu amândouă mâinile.

La cursurile de arte marțiale a deprins principiile ce aveau să îl călăuzească ulterior: ”curtoazie, integritate, perseverență, autocontrol, spirit neîmblânzit”.

Acțiunea din firul Lucas începe peste câțiva ani, când Landon ajunsese deja preparator la materia de economie predată de Charles Heller. Pentru a se detașa de traumele trecutului, Landon insistase ca toată lumea să i se adreseze cu Lucas, al doilea lui prenume.

Descoperim în acest fir că Lucas o remarcase pe Jacqueline, de care se simțea atras fără voia lui, cu mult timp înainte ca ea să îl observe. Pe prietenul acesteia, Kennedy, un tânăr arogant de bani gata, îl antipatizează imediat.

”N-am să mă las influențat niciodată de vreo odraslă care se dă în spectacol pe banii părinților; știu cât de rapid poate să dispară totul, mai ales când nimic nu a fost, vreodată, al tău. Acesta era un adevăr pe care îl învățasem pe pielea mea: dacă voiai ceva de la viață, trebuia să te bazezi doar pe tine însuți pentru a-l obține. Și pentru a-l păstra.”

Cu un dezvoltat simț artistic, moștenit de la mama lui, în timpul orelor de economie, materie pe care o cunoștea la perfecție, îi face nenumărate portrete lui Jacqueline. După o perioadă, realizează că Jacqueline s-a certat cu prietenul ei, aceasta începând să absenteze de la ore şi fiind în pericol să pice cursul.

Soarta face ca Lucas să o salveze dintr-o situație critică. La o petrecere a Frăției, unde Lucas se dusese să repare o instalație de aer condiționat, observă că Jacqueline, care încerca să mascheze din greu cât era de nefericită, pleacă singură de acolo, iar unul dintre băieții de la petrecere s-a luat după ea. Dorind să se asigure că era în siguranță, îi urmărește în parcare, reușind să ajungă exact la timp pentru a o salva de la viol, snopindu-l în bătaie pe atacator.

O nouă întorsătură a destinului îi apropie din nou. A doua zi, Jaqueline vine la școală și vorbește cu Charles Heller, rugându-l să îi mai dea o șansă pentru a nu pierde cursul, iar acesta acceptă cu condiția ca ea să elaboreze un proiect, îndreptând-o pentru îndrumare la realizarea acestuia la Landon, preparatorul său. Jaqueline ia legătura cu Landon pe mail, nerealizând că este unul și același cu Lucas, care îi apare tot mai des în cale – vânzător la Starbucks, lucrând la serviciul de pază, voluntar la cursurile de autoapărare – și despre care crede că este student ca și ea.

La rândul lui, Lucas nu se grăbește să îi risipească confuzia, fiind conștient că felul în care arată induce multă lume în eroare și nedorind ca ea să fie speriată de el.

În schimb, pe mail, cei doi poartă conversații extrem de interesante, discutând diverse teme, constatând o neașteptată compatibilitate.

”Nu avea de unde să știe că eram la fel de atras de caracterul ei și de simțul umorului pe care îl dezvăluia în schimbul nostru de mesaje, cum eram de acele mișcări captivante ale degetelor pe care le făcea când mintea îi zbura la muzică, evadând din ceea ce se întâmpla în jurul ei.”

”Odată, fostul ei o mustrase pentru că nu fusese atentă la niște tâmpenii ininteligibile pe care le bolborosise, iar eu am vrut să îl strâng de gât. Cât de idiot era, să o fi avut lângă el atât de mult timp, dar să nu o vadă niciodată cu adevărat.”

Deși una dintre colegele lui de la Starbucks îl previne să nu se implice emoţional prea tare, zicându-i că le-a auzit pe prietenele lui Jacqueline îndemnând-o să îl folosească pe post de ”băiat rău”, adică o fază care să o ajute să depășească despărțirea de fostul iubit, Lucas este dispus să îi dea ceea ce își dorește, fiind atras ca un magnet de ea.

”Fetele ca ea nu se îndrăgosteau de băieți care arătau ca mine. Dar nu trebuia neapărat să se îndrăgostească de mine ca să se culce cu mine, nu-i așa? În faza ei Băiatul Rău? O partidă de consolare. Doamne, ajută-mă, eram în stare să fac orice.”

Citind gândurile lui, realizezi că Lucas numai ”băiat rău” nu era. O iubea necondiționat pe Jacqueline, acceptând inclusiv ideea ca ea să se folosească de el, dacă pe ea o ajuta acest lucru. Deosebit de sensibil, moștenind genele de artist de la mama lui, o privea pe Jacqueline aproape cu venerație, ca și cum ea era o formă de artă neprețuită, care trebuia adorată și protejată.

”Aș putea să o desenez numai din atingeri, fără să îi văd trupul gol.”

Pentru Jacqueline, visătoare, dulce și timidă, cu un talent deosebit la muzică, Lucas este ca un balsam pentru sufletul ei. Alături de el își recapătă încrederea în sine, bucuria de a trăi, curajul de a înfrunta situațiile tensionate, inclusiv de a-l ajuta pe Lucas să scape de fantomele trecutului, care îl bântuiau încă.

Vă recomand cu căldură această carte care te bulversează, te trece prin multe stări emoționale, dar în final te lasă cu o stare de bine și cu un zâmbet pe buze.

” – Cum mă descurc, Jacqueline? Îți îndeplinesc toate fanteziile de băiat rău sau e ceva ce mi-a scăpat? Poate am un loc de muncă stabil și sunt îndrăgostit nebunește de iubita mea…

Am sărutat-o așa cum stătea, agățată de mine.

– Dar am o imaginație păcătoasă.”

Cuplul Lucas-Jacqueline l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile contemporane

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi

Cartea E ușor să mă rănești de Tammara Webber poate fi comandată pe elefant.rolibris.rolibrex.ro,  cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Epica

Recenzii și prezentări cărți emoționante

Recenzii și prezentări cărți young adult

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *