
Echinocțiul de primăvară – semnificații și credințe
Echinocțiul de primăvară
Echinocțiul, numit echinocțiu de primăvară în emisfera nordică și echinocțiu de toamnă în emisfera sudică, are loc pe 19, 20 sau 21 martie. Odată cu acesta, în emisfera de nord începe primăvara din punct de vedere astronomic şi durează aproximativ 92 de zile. Este momentul în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
Din acest moment ziua va fi în continuă creștere până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.
În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul:
„Intră frig şi ieşi căldură
Să se facă vreme bună
Pe la noi pe bătătură”.
Tradițiile spirituale ale Echinocțiului de primăvară spun că orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și distrugerea. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.
Conform tradiţiei creştine, Paştele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică după Luna Plină de după echinocţiu.
Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice, oamenii înregistrând ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de acesta. Strămoşii noştri daci aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templele lor de pe înălţimi sunt un indiciu în privinţa cunoştinţele pe care le aveau despre calendarul solar.
Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară pentru importanţa sa în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii. La Şinca Veche, unde dacii aveau un locaş de cult într-o grotă, se presupune că s-au desfăşurat dansuri rituale şi sacrificii cu ocazia echinocţiului de primăvară.
Focuri se aprindeau în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în tradiţia creştină sub forma Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marchează astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă startul pentru activităţi omeneşti specifice.
Cu prilejul echinocţiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie.
Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât și o transformare benefică a naturii noastre umane.
Azi începe primăvara! Dar ea oare o fi aflat?
Surse: Agerpres, internet, wikipedia.


2 Comments
anasylvi
Splendid articolul! Un moment armonios, intr-adevar… Primavara este nazuroasa, se stie acest lucru. Da impresia ca vine si pleaca, ca intr-un du-te vino continuu.
Oli
Multumesc mult, Ana! O primavara frumoasa!