Efectul Rosie de Graeme Simsion, Editura Polirom – recenzie
Efectul Rosie
(The Rosie Effect – 2014)
Graeme Simsion
Editura Polirom
Colectie: Biblioteca Polirom. Actual
An apariție: 2019
Nr. pagini: 384
Traducere din limba engleză și note de Ines Hristea
Continuarea bestsellerului internaţional Proiectul Rosie, al doilea roman al „trilogiei Rosie”, în care Don Tillman află că oamenii trebuie să se adapteze împrejurărilor ca să supravieţuiască.
- Seria Don Tillman/ Don Tillman Series:
1. Proiectul Rosie – The Rosie Project – 2013 – recenzie
2. Efectul Rosie – The Rosie Effect – 2014
3. Rezultatul Rosie – The Rosie Result – 2019 – recenzie
Născut în Noua Zeelandă şi stabilit în Australia, Graeme Simsion este, după cum se descrie el însuşi, autor de scenarii, povestiri, romane şi piese de teatru. Este specialist în data modeling, un domeniu software cu atît de multe necunoscute în viaţa de zi cu zi, încît scriitorul a avut nevoie de propria firmă de consultanţă ca să-i expliciteze posibilităţile. Proiectul Rosie, titlul care i-a adus celebritatea, s-a vîndut în mai bine de patru milioane de exemplare în întreaga lume. A mai publicat romanele The Best of Adam Sharp (2016), Two Steps Forward (2017) şi The Rosie Result (2019). Graeme Simsion trăieşte în prezent în Melbourne (Australia), alături de Anne Buist, psihiatru şi romancier, şi de cei doi copii ai lor.
Romanul de debut al lui Graeme Simsion, Proiectul Rosie, a fost tradus în patruzeci de limbi, recompensat în 2012 cu Victorian Premier’s Award pentru manuscrise inedite si s-a aflat printre finaliștii la International IMPAC Dublin Literary Award. Continuarea romanului, Efectul Rosie, este de asemenea un bestseller, iar împreună, vânzările celor două romane au atins cifre record, de peste cinci milioane de exemplare.
Don şi Rosie sunt de-acum împreună. Proiectul Soţia a luat sfârşit cu rezultatul aşteptat şi cei doi trăiesc fericiţi în New York, cînd o surpriză le întrerupe ritmul atât de exact al vieţii împreună: Rosie e însărcinată. Încercînd să treacă peste piedicile puse de boala lui genetică, Don caută febril informaţii despre „ce face un tată” şi se-ncurcă în detalii despre hrănire raţională, îngrijire postnatală şi comportamentul copiilor. Din fericire, Gene, vechiul lui prieten, îi e aproape, căci şi-a părăsit soţia şi s-a mutat alături de Don şi Rosie. Şi, în vreme ce Don încă se obişnuieşte cu ideea paternităţii – şi în acelaşi timp face eforturi să-i împace pe Gene şi Claudia, repară frigiderul imens ce-i ocupă jumătate de apartament şi se fereşte de Lydia, asistenta socială cu obsesii nebănuite –, îşi dă seama că e pe cale să rateze tot ce a reuşit să obţină pînă atunci, căci aproape uită de Rosie chiar când ea are atâta nevoie de ajutorul lui.
„Atenţia lui Simsion pentru detaliu aduce la viaţă lumea lui Don, un univers minunat, neobişnuit. Dar, în loc să se folosească de sindromul Asperger, de care suferă protagonistul, şi să îndrepte atenţia către un destin tragic, el explorează povestea unui om extraordinar, care învaţă să trăiască printre oameni obişnuiţi şi să iubească.” – USA Today
„Citind Efectul Rosie, vei găsi o listă a celor mai apreciate calităţi ale unui prieten, ale unui soţ sau tată.” – Booklist
„Unul dintre cele mai bune romane pe care le-am citit vreodată.” – Bill Gates
Efectul Rosie de Graeme Simsion – o carte despre iubire, acceptare, înțelegere și empatie, despre prejudecăți, despre cum îi percepem pe cei deosebiți de noi și despre cât e de ușor – și greșit – să punem etichete.
Sunt, din păcate, multe exemplele în care societatea îi „taxează” și îi pune la zid pe cei mai „altfel”, cum este personajul principal al cărții, Don Tillman, un strălucit profesor de genetică, genial în orice își propune, mai puțin în domeniul relațiilor interumane. Suferind de sindromul Asperger, o afecțiune din spectrul autismului, Don este un incompetent social, făcând gafe peste gafe, fiind incapabil să perceapă nuanțele uzanțelor sociale.
Este excepțională abordarea autorului, care ar fi putut să ducă subiectul în zona dramatică, spre un destin tragic, alegând în schimb să scrie o poveste cu siguranță emoționantă, dar și amuzantă, luminoasă și profund pozitivă. Au fost pasaje în carte care m-au emoționat până la lacrimi și altele în care am râs în hohote. Este o carte cu mesaj, care propune teme de gândire, cu un sensibil îndemn spre toleranță.
Pe Don Tillman îl cunoaștem din „Proiectul Rosie„, unde am aflat despre povestea lui de dragoste, minunată si unică, cu Rosie, care în prezent îi este soție, îmbogățindu-i viața în moduri pe care nu le credea posibile.
Povestea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Don, având astfel șansa să vedem lumea înconjurătoare din perspectiva cu totul aparte a acestuia. Un tip atrăgător de patruzeci de ani, adorabil în candoarea lui, exasperant, pisălog și genial, Don a devenit unul din personajele mele preferate. Considerat și etichetat de cei mai multi din cei cu care intra în contact drept un ciudat, lipsit de sensibilitate și incapabil de sentimente profunde, Don ne va da o adevărată lecție de loialitate, camaraderie, moralitate și iubire.
Nu recomand citirea cărții „Efectul Rosie” de sine-stătător, ci după citirea primului volum, „Proiectul Rosie”, toate întâmplările și personajele având legătură între ele. Însă cine citește primul volum, nu are cum să nu se îndrăgostească de personaje și să nu vrea să descopere ce se întâmplă cu acestea în continuare.
Îi reîntâlnim pe Don si Rosie la New York, unde Don lucra ca profesor asociat la Universitatea Columbia, iar Rosie era doctorandă. Echilibrul cuplului lor excentric și nonconformist va fi pus din greu la încercare atunci când Rosie rămâne gravidă, în mod „neprogramat”. Nu e de mirare că Don, adeptul listelor, graficelor și programărilor în toate domeniile vieții sale, este dat peste cap. Se repliază însă cât de repede poate și abordează noua situație în mod științific, exasperând-o pe sensibilizata Rosie cu sfaturile și ideile lui.
Cercul de prieteni din New York ai lui Don se mărește, pe lângă Dave (pe care îl știm din primul volum) și soția acestuia, Sonia, incluzându-l și pe George, un personaj excentric, fostă vedetă rock, pe care îl cunoaște prin intermediul lui Dave și în al cărui apartament ajunge să se mute, bineînțeles împreună cu Rosie, în urma unui concurs de împrejurări.
Iar situația și așa sensibilă dintre Don și Rosie se acutizează odată cu venirea la New York a lui Gene, prietenul lui Don, șeful Departamentului de Psihologie de la cea mai bine cotată universitate din Australia și coordonatorul tezei de doctorat a lui Rosie, pe care aceasta nu îl putea suferi din cauza purtării lui de Casanova. Gene se despărțise de soția sa, Claudia, și își luase un an sabatic, mutându-se la New York. Iar Don îl invitase să stea la ei, cu toată împotrivirea lui Rosie.
Principala preocupare a lui Don e legată de Rosie și confortul acesteia, pe care nu vrea s-o streseze în nici un fel, având în vedere starea ei. Inițiază în acest sens „Proiectul Bebelușul”, Bud – bebeluș în urmărirea dezvoltării.
Însă Don, fiind el însuși, bineînțeles că gafează la greu, iar comediile de situații și dialoguri la care suntem martori sunt savuroase, unele din acestea fiind de-a dreptul hilare.
La sfatul lui Gene, Don se duce să urmărească copiii la terenul de joacă, sfârșind… la poliție, cu un dosar de suspect de pedofilie pe numele lui! Iar urmările incidentului „Terenul de joacă” nu se vor opri aici, căci Don, cel incapabil să mintă! – se va prinde singur într-o plasă de omisiuni și înșelăciuni, totul pentru a nu afla Rosie nimic din ce ar putea-o stresa.
Nu vă spun prin câte are de trecut bietul Don, care încearcă să facă totul „ca la carte”, pe toate planurile vieții lui: la serviciu, acasă, în relația cu Rosie – care se deteriorează treptat în tot acest timp, până la punctul de rupere -, în relațiile cu prietenii săi Gene, Dave și George. Încercați să vi-l imaginați pe Don consilier desemnat de Facultate în cadrul Proiectului Mamelor Lesbiene! Sau obligat de asistenta lui socială la care ajunsese în urma incidentului ”Terenul de joacă” – o tipă lipsită de amabilitate și plină de prejudecăți – să participe la ședințele Proiectului Tați Pricepuți. Dacă și cât reușește să facă față, veți descoperi singuri.
Toate personajele cărții sunt foarte fin și detaliat conturate, imperfecte, umane și credibile. Un personaj de care mi-a plăcut foarte mult în acest volum, spre deosebire de primul, este Gene, care s-a dovedit un prieten bun. În schimb, de la Rosie mă așteptam la ceva mai mult… În ciuda dezechilibrului din cuplul lor datorat aparent handicapului social al lui Don, el s-a dovedit a fi partea mai stabilă și puternică.
Care este deznodământul acestei povești și cum se rezolvă toate crizele și problemele apărute pe parcurs, veți descoperi citind cartea. O comedie romantică fermecătoare care mi-a mers la suflet și pe care o recomand cu mult drag tuturor romanticilor cărora le plac poveștile cu umor și cu personaje neobișnuite.
”Prietenul meu a ridicat ceașca de cafea. Nu mai văzusem niciodată un toast ținut cu o ceașcă de cafea, dar i-am imitat gestul. Rosie nu a ridicat și ea ceșca.
– Pentru Don, care s-a zbătut foarte mult pentru reușita acestei seri și care face ca viețile noastre, ale tuturor, să fie ușor trăznite.”
Cartea Efectul Rosie de Graeme Simsion poate fi comandată de pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți cu umor
Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom
13 Comments
Mirela Barbalata
Îți așteptam cu interes impresiile! O recenzie plină de căldură!
Se pare că este o serie emoționantă, cu personaje calde și haioase.
Mulțumesc pentru recomandare!
Oli
Cu mult drag, Mirela!
Carolina Bianca
Mulțumesc pentru recomandare. Trec ambele volume în wishlist.
Oli
Cu mult drag, Caro!
Tyna
O tentație irezistibilă! ❤ Am râs citind recenzia, îmi închipui cum e cartea! Ai surprins foarte bine partea amuzantă a cărții, dar și aspectele mai profunde. Pe bună dreptate ai zis ca autorul putea crea cu ușurință o dramă pornind de la personajul principal, însă mă bucur că a ales în schimb o comedie romantică, cu un mesaj optimist. Am citit primul volum tot la recomandarea ta, acum abia aștept să îl citesc și pe al doilea! ❤ Sper să se traducă în cel mai scurt timp și al treilea volum al seriei!
Oli
Mă bucur mult că te-am tentat, Tyna, si că ai citit Proiectul Rosie, despre care stiu ca te-a cucerit și pe tine, și la fel va face și Efectul Rosie. O serie exceptionala, una din cele cea mai frumoase și calde comedii romantice pe care am avut bucuria să le descopar in ultimii ani.
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie, Oli!❤Minunat ai redat atmosfera povestii! Pot sa spun ca m-au cucerit aceste recomandari facute de tine , si nu numai! Am ambele volume si abia astept sa ma delectez cu ele. Felicitari si multumesc frumos pentru recomandarea deosebita!❤
Oli
Multumesc, Carmen, ma bucur, ti le recomand cu mult drag! Lectura savuroasa sa ai!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult , Oli!❤
anasylvi
I-am indragit pe Rosie si mai ales pe Don inca din primul volum. Recenzia aceasta este minunata si vreau sa aflu ce au mai facut cei doi in continuare. Autorul stie cum sa transmita un mesaj important imbracandu-l in haina umorului.
Oli
Multumesc, Ana! Stiu ca ti-a placut primul volum, i-ai facut o recenzie minunata. Lectura delicioasa si la al doilea, cred ca iti va placea la fel de mult!
Geo
Ce drăguța pare si continuarea!
Felicitări pentru recenzie!
Oli
Așa este! Multumesc!