Delicatese Literare
Recenzii

Eliberează-te din temniţa emoţională de Dr. Augusto Cury, Editura For You – recenzie

Eliberează-te din temniţa emoţională

(Superando o cárcere da emoção – 2006)

Subtitlu: Stresul, anxietatea, dependenţa şi fobiile îţi blochează plăcerea de a trăi şi creativitatea

Dr. Augusto Cury

Editura For You

Traducere din limba portugheză: Georgiana Bărbulescu

An apariţie: 2013, 2018

Nr. pagini: 160

 
Dr. Augusto Cury  – reputat psihiatru, psihoterapeut, pedagog și cercetător. Cărțile îi sunt publicate în peste 50 de țări și constituie material de curs în numeroase universități din întreaga lume. A creat Academia Inteligenței, un proiect revoluționar pentru îmbunătățirea vieții fizice și spirituale.
,,Niciodată omul nu a fost atât de liber în societate și atât de prizonier în secretul ființei sale!”

Tulburările emoționale, respingerile, traumele, pierderile, frustrările și stimulii stresanți sunt înregistrați în memorie ca zone de tensiune. Astfel, ne fabricăm singuri o temniță redutabilă... Milioane de oameni suferă de frică, depresie, anxietate, stres, gelozie, dependențe de substanțe nocive sau de persoane toxice. Nu este târziu să te eliberezi și să fii stăpânul vieții tale! Află de la dr. Augusto Cury cum să-ți dezvolți inteligența emoțională și cum să navighezi cu succes pe valurile emoțiilor, astfel încât să te bucuri de fericire, libertate și înțelepciune în frumoasa și tumultuoasa noastră existență.

 
Dr. Augusto Cury este un renumit psiholog și psihoterapeut, cel care a dezvoltat ,,teoria multifocală” despre funcționarea minții și procesul de funcționare al gândirii. Cercetările sale în domeniul calității vieții și al dezvoltării inteligenței au fost încununate cu succes devenind apreciat și respectat atât în domeniul medical, cât și în cel academic.
 
O dată cu ”Femei inteligente, relații sănătoaseam devenit curioasă în ceea ce privește cărțile publicate de Dr. Augusto Cury sau, mai bine zis, de temele abordate de acesta, iar următoarea carte care mi-a atras atenția a fost ,,Eliberează-te din temniţa emoţională”.
 
Scopul acestei cărți este de a-i învăța pe cititori cum să își dezvolte inteligența și cum să-și gestioneze mai bine trăirile, stările emoționale, în diferite etape ale vieții lor.
,,Cea mai rea închisoare omenească este închisoarea emoțiilor.”
Bine spus, din păcate! Trebuie să conștientizăm și să acceptăm că nu suntem liberi doar pentru că trăim într-o societate democratică. Ne putem exprima liber ideile, dar nu avem libertatea de a ne gestiona corespunzător gândurile.
,,În mod normal, starea emoțională e întemnițată de sentimentele cu conținut negativ, stresante, anxioase. Construim societăți democratice, dar, de multe ori, omul modern nu e liber. Și, de asemenea, nicio ființă umană nu este complet sănătoasă. Toți avem un tip sau altul de boală psihică și un anumit grad de dificultate în a ne gestiona gândurile și emoțiile.”
Stima de sine scăzută este unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri. Lipsa de respect față de noi înșine, fizic și/sau psihic vorbind, creează un dezechilibru emoțional în viața noastră. De aceea toate tulburările afective, respingerile, traumele sociale, frustrările, dar și alți factori stresanți sunt consemnați în memorie ca zone de presiune, dacă nu sunt prelucrate într-un mod optim de ,,Eul” nostru. Astfel, memoria este strâns legată de echilibrul sau dezechilibrul nostru emoțional, iar originile acesteia sunt cele care generează, tocmai, temnița emoțiilor.
 
Din păcate, aceste dezechilibre dau naștere dependențelor de orice fel: consum de droguri, alcool, pastile, mutilare fizică, etc. Este foarte greu să te eliberezi de o dependență, fizică sau psihică, tocmai din cauza ,,monstrului” care există în inconștient și mai puțin din cauza drogului în sine.
,,Cum să distrugem acest ,,monstru” reprezintă cea mai mare provocare a medicinei. Problema nu constă, pur și simplu, în a te ține departe de drog, ci a reînvăța să trăiești fără el.”
O carte interesantă care reușește să capteze atenția prin informațiile oferite, exemple, pozitive și negative, din care poți învăța ceva.
Recunosc, însă, că au existat și momente când nu am reușit să înțeleg, în totalitate, exemplificările autorului. Mi s-au părut, pe alocuri, prea tehnice. Cu toate acestea, au fost și aspecte pe care le-am putut corela cu trecutul unor persoane din jurul meu care, la un moment dat, s-au confruntat, sub o formă sau alta, cu dependențe fizice și/sau psihice.
 
,,Eliberează-te din temniţa emoţională” de Dr. Augusto Cury este o carte utilă tututor, chiar și celor care vor să își aprofundeze cunoștințele în psihologie, studenților și, de ce nu, chiar medicilor, dar mai ales acelora care vor să scape de dependență, fizică sau psihică și, nu în ultimul rând, apropiaților acestora, membrii de familie sau prieteni, care au suferit alături de cei dragi, fiind ei înșiși prizonieri ai propriei neputințe sau culpabilități. Dr. Augusto Cury oferă câteva sfaturi în acest sens cu argumente solide, din punct de vedere profesional, dar și personal.
 
Contează foarte mult să nu abandonăm lupta, să nu renunțăm la noi înșine și să înțelegem că există viață dincolo de închisoarea sufletească. Întotdeauna există un nou început!
,,Omul care își disprețuiește viața și o privește ca pe o ladă de gunoi nu va avea niciodată condițiile necesare pentru a ieși din temnița bolii sale.”

13 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *