Delicatese Literare
Recenzii

Eria. Perspective de Gabrielle Guvenel, Editura Librex Publishing – recenzie

Gabriélle Güvenel

Editura Librex Publishing

Data aparitie: Noiembrie 2016
Nr. pagini: 184
Un roman învăluit în mister şi mult suspans.
Oricât te-ai lupta, oricât ai încerca să-ți exorcizezi demonii personali, ei vor fi alături de tine atâta timp cât trăiești. Așa că cel mai bine ar fi să înveți să conviețuiești cu ei, cum a făcut și Eria. Personajul nostru s-a-ntors în brațele lor, la fel cum se întoarce un prunc la pieptul mamei, iar și iar. Și, de data asta, în loc să-ncerce să-i elimine, îi îmblânzește și îi convinge să-i joace jocul. Alături de ea, îndrăgiții Andi și Timothy, se lasă purtați pe drumuri neștiute, de propriile lor dorințe ascunse. Romanul ne face cunoștință și cu alte două personaje inedite, despre care, cu siguranță, vom mai auzi pe viitor.
După ce am fost în mod plăcut surprinsă de Eria.Dezvăluiri, primul volum al acestei serii dark fantasy, am fost la fel de încântată de continuarea poveștii în Eria.Perspective. Ca și primul volum, și cel de-al doilea e bine scris, interesant și captivant, acțiunea fiindu-ne prezentată într-un ritm cursiv, alert, fără a pierde atenția cititorului. Subiectul inedit, dialogurile spumoase, replicile picante, limbajul colorat într-un mod pitoresc, personajele originale și stilul amuzant, presărat cu un umor fin și o ironie de calitate sunt din punctul meu de vedere principalele atuuri ale acestei cărți.

Întâmplările și personajele ciudate, bizare chiar, m-au fascinat, lumea descrisă în carte este și nu este lumea noastră, iar planurile real/ fantastic alternează și se îmbină într-un mod extrem de original și inspirat.
Acțiunea se petrece în zilele noastre, decorul acțiunii fiind București, sau alte orașe europene în care însoțim personajele.
Cartea e scrisă gen puzzle, fiecare capitol fiind scris la persoana întâi, alternativ, sub forma unor mailuri trimise către sine din perspectiva personajelor principale pe care le cunoaștem deja din primul volum – Eria Pop, fascinanta eroină ce încearcă să încline balanța în favoarea binelui în lupta dintre Bine și Rău în care se trezește prinsă mai presus de voința ei, polițistul Andi Aron și preotul Timothy – fiecare contribuind cu informații și propriul punct de vedere pentru a întregi imaginea întregului puzzle.
Așadar, în acest volum aflăm nu doar povestea Eriei, ci și pe cea a celor doi bărbați din viața ei – Andi Aron și Timothy, amândoi îndrăgostiți de ea, amândoi transformați radical de ea. Iar ea îi iubește pe amândoi, în feluri diferite, și, cu toate acestea îi va răni și îi va face să sufere, neavând alternativă, deși va suferi în sinea ei la fel de mult.
Eria Pop e o eroină atipică, greu de încadrat într-un tipar, un personaj controversat, făcut din fragmente de lumină și întuneric foarte bine sudate, rezultând o tânără hotărâtă, curajoasă, puternică și independentă, cinică dar sensibilă. După cum știm din primul volum, Eria fusese aleasă pentru un sacrificiu în cadrul unui ritual satanic, un ritual de conjurare a unei puteri întunecate, a unui demon din altă lume, care urma să o folosească drept ”gazdă”. Demonul nu va putea lua totuși în stăpânire corpul Eriei drept receptacul pentru a avea o formă umană, dar fata nu va scăpa neatinsă… Devine membră a unei bande, ”Boschetarii”, în fapt o sectă religioasă care știa despre ”lumea cealaltă” și aveau chiar legături cu aceasta, și se trezește prinsă într-o luptă a cărei miză e chiar existența omenirii, așa cum o știm.
Timothy – un preot tânăr care efectuase câteva exorcizări cu rezultate spectaculoase, iar Eria fusese trimită să-l convingă sub amenințarea cu moartea să se alăture cauzei lor. Reușește, iar acest fapt îi va schimba acestuia total existența. Se va trezi îndrăgostit fără speranță de Eria, dar, pe măsură ce viețile li se împletesc, se va dovedi că Timothy avea propriul trecut supranatural…
Andi Aron – polițist și, datorită Eriei, vârcolac, motiv pentru care o ura cu aceeași intensitate cu care o dorea, iar conflictul lui interior e foarte puternic. L-am cunoscut ca fiind un polițist care investighează o serie de crime în lanț, iar ancheta l-a purtat la Eria. Iar din acel moment, viața lui s-a schimbat radical. Va fi antrenat în evenimente asupra cărora nu va avea nici un pic de control, iar soarta pare că i-a rezervat surprize incredibile.

Din toate evenimentele la care suntem martori alături de personajele cărții și din toate informațiile ce ne sunt oferite, strângem bucățelele de dezvăluiri piesă cu piesă, schimbăm perspectiva, facem față răsturnărilor de situație ce intervin pe parcurs, sperând ca la final să putem obține un tablou complet al întâmplărilor. Întreaga poveste stă sub semnul misterului și al supranaturalului, cititorul fiind atras în carte ca într-un univers paralel.
Apar personaje noi – Orola și Colopatrion (nu știu dacă e Colopatrion sau Colopatiron, apare scris în egală măsură în ambele feluri… ), apar noi demoni și creaturi dintr-o lume întunecată și periculoasă, ce pătrund treptat în lumea oamenilor amenințând însăși omenirea, iar singura barieră în calea acestora e Eria Pop. La finalul primului volum, Eria aproape că și-a dat viața încercând să închidă Portalul dintre lumi, dar tot nu a fost destul. Lupta continuă și în acest volum, iar dorința de răzbunare a Eriei împotriva celor ce au provocat acest Haos și s-au jucat cu viața ei și a celor pe care ajunge să-i iubească nu cunoaște limite.
Cele trei perspective – a Eriei, a lui Andi și a lui Timothy ne oferă de fapt trei povești ce se întrepătrund pe parcurs. Toate trei sunt extrem de interesante, dar preferata mea, dacă pot spune așa, este povestea lui Andi Aron, care va trece printr-o serie de experiențe uluitoare. Mi-a plăcut în mod deosebit  stilul în care e abordată perspectiva lui Andi Aron, cu o savuroasă autoironie.
Despre noile personaje, nu o să vă dezvălui prea multe, le veți descoperi singuri și veți fi surprinși de legătura dintre Eria și Orola. Ca și în cazul lui Andi Aron față de Eria, și Orola față de Colopatrion simte iubire în egală măsură cu cât o urăște. Are propriile motive pentru care vrea să se răzbune pe ea, dar nu-și poate înfrâna fascinația pe care o simte față de acest demon, care pare a avea și o latură bună. Cât despe Colopatrion, e un personaj complex, puternic, controversat, într-adevăr fascinant, iar toate celelalte personaje – Andi, Eria, Orola, Timothy au o legătură cu ea. Iar relația pe care o va avea Aron cu Colopatrion e extrem de… inedită.

Da, ați citit bine! Andi, Colopatrion și Izabelle vor împărți același corp. Corpul unei tinere superbe, Izabelle. Ca și când nu ajungea că devenise vârcolac, acum devenise și femeie! Pentru cât timp și cu ce preț, și ce se întâmplă cu propriul său corp în această perioadă, vă las să aflați…
Multe fire lăsate în aer din primul volum se leagă, însă ”țesătura” nu e completă, nu toate întrebările și-au găsit răspuns, iar misterul pare a se adânci pe măsură ce înaintăm în poveste, o poveste incredibilă, cu ritualuri, demoni, vampiri, vârcolaci, secte religioase fanatice, magie neagră, metamorfoze, crime, sacrificii umane, o realitate întunecată suprapusă peste realitatea știută de oameni. Universul straniu al cărții e foarte convingător realizat, te simţi absorbit în acea lume în care parcă nimic nu e ceea ce pare a fi, iar lupta binelui cu răul capătă accente dramatice.

Deznodământul însă se lasă așteptat, astfel încât la finalul lecturii nu pot spune decât că sunt nerăbdătoare să apară cât mai repede volumul următor, pe care îl aștept cu mult interes!

 

Mulțumim Editurii Librex Publishing pentru cartea oferită pentru recenzie!
Cartea Eria. Perspective de Gabrielle Guvenel poate fi comandată de pe site-ul librex.ro.

Recenzii și prezentări cărți autori români

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *