Delicatese Literare
Recenzii

Eroii de Joe Abercrombie, Editura Nemira – recenzie

Eroii

(The Heroes – 2011)

Joe Abercrombie

Editura Nemira

Colecția Armada

Traducere: Monica Șerban

Nr. pagini: 744

An apariție: 2019

Joe Abercrombie este un scriitor britanic de fantasy și editor de film. S-a născut în Lancaster, Anglia. Studiile și le-a făcut la Royal Grammar School și Manchester University, unde a urmat cursurile de psihologie. Este autorul trilogiei Prima Lege.
Abercrombie a lucrat ca producător de televiziune înainte de a deveni editor de film liber profesionist. În timpul unei pauze între servicii a început să scrie Tăișul sabiei în 2002 (trad. rom. 2011), carte pe care a finalizat-o în 2004. În 2006, ea a apărut la editura Gollancz, fiind urmată de alte două cărți din trilogia Prima LegeBefore They Are Hanged (trad. rom. Fără îndurare, 2013) și Last Argument of Kings.
La începutul anului 2008, Abercrombie a fost unul dintre cei care au contribuit la seria BBC Worlds of Fantasy, alături de Michael Moorcock, Terry Pratchett și China Miéville, printre alții.
În 2009 a publicat romanul Best Served Cold, a cărui acțiune se petrece în universul Primei Legi, dar este un roman de sine stătător. A urmat EroiiThe Heroes (2011), care aparține tot aceluiași univers.
Abercrombie trăiește în Bath, Somerset, cu soția și cei trei copii.
O poveste din universul seriei bestseller PRIMA LEGE.
Trei bărbați. O bătălie. Niciun erou.
Se spune că Dow cel Negru a omorât mai mulți oameni decât iarna aprigă și că și-a făcut drum spre tronul Nordului pe un deal de cranii. Regele Uniunii, un vecin tot mai invidios, nu se poate uita indiferent la cum ajunge tot mai puternic. S-au dat ordinele, iar armatele se târăsc deja prin noroi, la miazănoapte.
Mii de oameni se îndreaptă spre un cerc uitat de pietre, pe un deal oarecare, într-o vale fără nume, cu o mulțime de metale foarte ascuțite la brâu.

Joe Abercrombie s-a impus pe piața internațională de carte ca un maestru al genului fantasy grimdark, epic și militar. Într-adevăr, modul său de scriere și perspectiva sa în ceea ce privește conflictul, în general, îl individualizează din marea masă a autorilor contemporani.
În trilogia „Prima lege”, Abercrombie a creat premisele unei lumi zbuciumate, sfâșiate de lupte între forțe concrete dar și oculte, între nou și vechi. „Eroii” este un roman din același univers, care poate fi citit fără nicio problemă de sine stătător, deși fără îndoială că veți fi tentați, după lecturarea lui, să citiți și trilogia care îl precedă.
Eroii„, în ciuda numelui, nu este o carte despre eroism, ci mai degrabă despre demistificarea eroismului, în special cel de război. Eroii sunt de fapt un cerc de pietre situat în vârful unui deal, care devine spațiul unei bătălii monumentale între Uniune și nordicii adunați sub steagul lui Dow cel Negru, vechiul camarad și dușman al Sângerosului Nouă.
În prima parte a romanului autorul prezintă forțele combatante, liderii lor, personalitățile dar și personaje aparent neînsemnate, care au foarte puține în comun cu eroismul. Totul converge către această bătălie care se va da la Eroi, locul ales în acest scop, un deal înconjurat de un teren propice multor strategii: râu, oraș, pădure, mlaștină, câmpie.
Suntem obișnuiți să întâlnim în romanele care descriu lupte un punct de vedere părtinitor, în care o tabără este glorificată iar cealaltă , adeseori, demonizată. Suntem obișnuiți cu comandanți măreți de oști, strategi însemnați, luptători de valoare, care luptă pentru cauze nobile. Nu este cazul aici, unde de partea Uniunii îl avem ca lider pe mareșalul Kroy, un militar limitat, strict și pedant, precum și pe generalii săi, care nu se disting decât prin faptul că sunt plini de defecte și se disprețuiesc reciproc. Nici de partea cealaltă lucrurile nu stau mai bine. Conducătorul nordicilor este Dow cel Negru, mai mult urât decât iubit de către cei care îl urmează, Oameni Aleși care, la rândul lor, se urăsc adesea de moarte. Vorbim de alianțe de conjunctură, de oameni puși să lupte împreună de aceeași parte, dar care nu împărtășesc aceeași viziune mai mult decât o împărtășesc cu dușmanul.
Războiul este înfățișat cu adevărata lui față, absurdă, lipsită de sens. Nordicii au o oarecare motivație prin faptul că bătălia se poartă acolo, deci au dreptatea nativului. Ai zice că Uniunea poate, pe de altă parte, să aducă civilizația și în nord, unde triburile și clanurile sunt mereu puse pe harță și jaf. Din păcate, așa-zisa civilizație a Uniunii este numai o poleială, sub care, dacă râcâi puțin numai, dai de corupție și de incompetență.
După ce a creat cadrul bătăliei, decorul și ambianța, prezentarea celor două tabere, fiecare cu facțiunile ei, autorul începe să redea bătălia propriu-zisă, care se desfășoară pe durata a trei zile. Abercrombie nu este degeaba denumit unul dintre maeștrii genului grimdark, întrucât modalitatea sa de a descrie descătușarea forțelor armate este deosebit de plastică și de sângeroasă, necruțând deloc posibila sensibilitate a cititorului la aceste scene. Descrierile luptelor sunt foarte elocvente, la fel ca și captarea fiecărui detaliu de pe câmpul de luptă. El este într-o perpetuă mișcare, de la o scenă la alta, de la un combatant la altul, printre lași și războinici vajnici deopotrivă. Totul sugerează însă o concluzie: nu există, cu adevărat, eroi. Sunt doar oameni care, în anumite împrejurări, sub imperiul emoțiilor, al norocului sau al neșansei, ajung să acționeze de o formă sau de alta. Demolează propaganda atât de folosită pentru război, chiar și în zilele noastre, care îl justifică adeseori, care îndeamnă la eroism pe câmpul de luptă, când de fapt războiul este doar o afacere deosebit de murdară, din care, cel mai adesea, nu există niciun câștigător.
În afară de descrierile foarte amănunțite ale luptelor în sine, sunt înfățișate și momentele agonizante dinaintea bătăliilor, sarcinile mai puțin eroice precum așteptatul în frig, în noroi, lipsiți de orice condiții decente, perspectiva iscoadelor, a mesagerilor, a tuturor acelor oameni căzuți în timpul acestor tipuri de misiuni, rareori amintiți, dacă nu chiar deloc. Războinici înzestrați pot cădea în învălmășeală, loviți de o săgeată sau o lance azvârlită la nimereală, acolo unde un laș sau un neîndemânatic poate supraviețui. Războiul nu este nimic altceva decât o mașinărie a nimicirii, oamenii sunt pionii celor care fac jocurile de sus, aruncați la mila sorții. Pentru unii, lupta e ceea ce îi face să se simtă vii, pentru alții, e doar ceva ce trebuie făcut – lucrul corect, datoria îndeplinită.
Mesajul transmis de carte e foarte clar: nimeni nu știe dacă e un laș sau un erou până nu este confruntat cu situația în sine. Nimeni nu știe ce cale ar alege, iar baladele de vitejie nu acoperă nici pe departe ce poate fi în sufletul unui om aruncat în luptă, nevoit să ucidă pentru a scăpa cu viață, la rândul lui, oameni pe care nu îi cunoaște și nu i-a văzut niciodată, cu care nu are nimic personal de împărțit și cu care are, poate, afinități mai mari decât cu unii dintre propriii aliați.
Scriitura lui Abercrombie este sclipitoare și tăioasă ca o sabie bine întreținută. Nimic nu scapă ochiului omniscient al autorului, nicio slăbiciune, nicio calitate, niciun gând răzleț.
Nu doar luptele și eroismul decid învingătorii, asta e clar. Sunt și alți factori care trag sforile din spate, așa cum ilustrează autorul prin personajul Bayaz, Întâiul-dintre-Magi. Totuși, rămâne întotdeauna loc pentru fiecare să ia propriile decizii.
Vă invit să citiți acest roman realmente epic, un fantasy militar de excepție, cu puține elemente fantastice dar cu bucăți serioase de realism cutremurător.
„În Osrung era un amurg sufocant. Focurile ardeau printre clădirile din lemn. Flăcările se înălțau urlând, fierbințeala lor uscându-i saliva din gură, făcându-l să asude. Aerul sclipea. O casă avea o gaură în ea ca un om cu mațele scoase, îi lipsea unul dintre pereți, iar scândurile podelelor se ridicaseră. Ferestrele dispăruseră cu totul.
Aici e război. Aici e, fără niciuna dintre capcanele lui capricioase. Fără nasturi lustruiți, fanfare vesele și saluturi țepene. Fără dinți încleștați și buci strânse. Fără discursuri, goarne și idealuri. Aici era războiul în goliciunea lui crudă.
Chiar puțin mai în față, cineva se aplecă să ajute un om. Își ridică privirea. Avea fața mânjită de funingine. Nu îl ajuta. Încerca să-i fure ghetele. Când Gorst se apropie, tresări și fugi, ascunzându-se în amurgul bizar. Gorst se uită la soldatul pe care îl lăsase în urmă, cu un picior descălțat și palid în noroi. Ah, floarea bărbăției noastre! Ah, bravii noștri băieți! Ah, nu-i mai trimite la război până data viitoare, când vom avea nevoie de un rahat de distracție.”

Cartea ”Eroii” de Joe Abercrombie poate fi comandată pe nemira.rolibris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net, dol.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări Editura Nemira

Recenzii și prezentări cărți fantasy

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *