Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Erus și Valea Generozității de Alec Blenche, Seria Călătoriile lui Erus, Editura Univers – recenzie

Erus și Valea Generozității

Alec Blenche

Ilustrator: Doina Zavadschi

Editura Univers

Colecția Unicorn

Ediția 2020

Nr. pagini: 132

Vârsta recomandată: 6-10 ani

Seria Călătoriile lui Erus

Erus și Valea Generozității continuă seria de mare succes a călătoriilor în văile magice și ne poartă într-o nouă aventură cu veselie, cântece și noi prieteni.
Odată ieșit din Valea Răbdării, Erus va trebui să dezlege misterul dispariției Soarelui de pe cer și să traverseze o nouă vale magică. Aici eroul nostru va descoperi valoarea prieteniei și a lucrului în echipă, va înțelege că a dărui înseamnă a primi și va aplica deviza din Peștera Urșilor: „Cel mai bun exercițiu pentru inimă este generozitatea“.

Erus și Valea Generozității de Alec Blenche e o poveste fermecătoare și plină de sfaturi și exemple pe înțelesul celor mici, însă învățămintele din paginile ei sunt general valabile, fără vârstă. Este al doilea volum seria de mare succes a aventurilor lui Erus în văile magice, o serie plină de fantezie, umor și imaginație, minunat scrisă, care atrage atenția, carte cu carte, atât prin povestea în sine, prin personajele splendid creionate, cât și prin învățămintele pe care cei mici le primesc pe parcursul lecturii și, nu în ultimul rând, prin frumoasele cântecele compuse de asemenea de autorul Alec Blenche. Seria Călătoriile lui Erus e o serie extraordinară, una din cele mai frumoase serii de cărți pentru cei mici pe care le-am descoperit în ultimul timp.

După cum am aflat din primul volum al seriei, Erus și Valea Răbdarii, Erus, familia și prietenii săi trăiau fericiți în Regatul Vânturilor, până într-o zi…

Micul prinț Erus, protagonistul poveștii, este fiul regelui care domnea peste Regatul Vânturilor. Pământul, pe vremea aceea, se numea Lumea Bună și era împărțit în patru regate: Regatul Vânturilor, cel al Apelor, Tărâmul Soarelui și Tărâmul Pădurilor. Oamenii erau fericiți și buni unii cu alții și se hrăneau sănătos cu roadele pământului: fructe și legume, care se găseau la tot pasul. Însă, la un moment dat, fructele și legumele au început să fie din ce în ce mai puține, soarele nu mai strălucea așa tare, iar apele și-au pierdut limpezimea de cleștar. Nimic nu mai era la fel ca înainte, de parcă cineva furase toată bucuria din lume. 

Pentru a readuce lumina și bunăstarea în Lumea Bună, Erus pleacă într-o călătorie în văile magice, la îndemnul și ghidat de cei cinci magi care fac parte din misteriosul Ordin al celor nouă – Magii Dvorak, Ylang, Harun, Trent și Tomari.

Pe drum, Erus își va face prieteni noi și va învăța lecții importante. Primul obiectiv a fost Muntele de Foc din Tărâmul Soarelui, pentru a afla de ce soarele nu mai strălucește ca înainte. Însă, pentru a ajunge acolo, Erus a trebuit să treacă – de unul singur – prin Valea Răbdării.

În continuare, Erus va trebui să ajungă pe Insula Albastră din Regatul Apelor, pentru a dezlega misterul apelor tulburi, dar pentru asta va trebui să treacă printr-o altă vale fermecată: Valea Generozității!

Așadar, după ce am traversat, alături de Erus, Valea Răbdării, – o vale vrăjită în care va fi supus unor încercări care îi vor căli caracterul și de unde va pleca însoțit de un nou prieten, Alpi, un măr vorbitor – povestea ne poartă în călătoria micului prinț prin Valea Generozității, trecând și de această dată prin peripeții care mai de care mai neobișnuite și instructive împreună cu un noul său prieten, Alpi. Foarte binevenite îi vor fi învățămintele însușite din călătoria în Valea Răbdării, căci răbdarea e cu adevărat o virtute prețioasă, așa cum este și generozitatea, după cum bine va învăța micul nostru prieten!

Erus și Alpi ajung așadar în frumoasa Vale a Generozității. O bună parte din drum, nu se întâmplă nimic deosebit, dar, la un moment dat, au auzit o voce puternică:

”- Haideți, veniți la jocuri! Veniți și participați la jocuri!” 

Cui nu-i plac jocurile? Așa că cei doi prieteni nu rezistă invitației și merg să vadă despre ce e vorba. Erau Jocurile anuale ale Generozității, la care veneau participanți din toate colțurile lumii!

Maestrul de ceremonii era un uriaș pelican galben.

O mulțime de animale și păsări, strânse laolaltă în bună pace, erau spectatori:  urși, melci, căprioare, hipopotami, pescăruși, pisici câini, arici, și multe altele, mari și mici.

Dar cine erau concurenții? Erau reprezentanți ai celor patru ținuturi, pe care pelicanul Puf îi anunță cu mare pompă: Erus din Regatul Vânturilor, leopardul Amur din Tărâmul Soarelui, bufnița Uli din Tărâmul Pădurilor, iar din Regatul Apelor – prințesa Roua. Pe lângă Erus, îi vom cunoaște și îndrăgi pe fiecare în parte!

Premiul concursului era îndeplinirea unei dorințe a concurenților, dorință pe care fiecare din cei patru trebuia să o formuleze înainte de începerea Jocurilor.

Ce dorință avea fiecare participant, în ce constau probele și cum se vor desfășura acestea, vă invit să aflați citind cartea!

Lecțiile primite pe măsură ce se desfășoară probele Jocurilor Generozității îi vor fi de folos micului prinț nu doar pentru a câștiga concursul, ci, cu siguranță, și în viitor, iar micii cititori și le vor însuși la rândul lor cu plăcere, ca și prietenul lor din poveste, Erus. Sfaturi despre importanța unei alimentații sănătoase, despre valoarea prieteniei, despre cât de importante sunt bogățiile naturii, aerul, soarele, apa și pământul și, bineînțeles, despre cât de important este să fii generos, cum să cultivi această calitate, sunt transmise prin intermediul exemplelor într-un limbaj simplu și clar, foarte accesibil copiilor.

Am apreciat ilustrațiile superbe și minunatele cântecele „Eroii generozităţii“ şi „Mierea“ pe care le-am găsit în paginile cărții, ce pot fi ascultate pe site-ul oficial al cărții: www.calatoriileluierus.ro.

“Orice mănânci cu miere, este o plăcere/ orice mănânci cu miere îți dă putere”.

Acestea fiind zise, vă invit să porniți la drum, alături de Erus, prin Valea Generozității, unde veți avea parte de o călătorie de neuitat!

”- Ce ai făcut tu aici nu s-a mai întâmplat până acum, Erus! 

Vocea se auzea ca și cum venea din toate părțile, din toate cotloanele văii. 

– Asta arată că ai învățat cu adevărat ce înseamnă generozitatea. 

Erus privi în stânga și-n dreapta și înțelese pe loc că vocea era chiar a Văii Generozității. 

– Când ai pășit pentru prima dată aici, ți-am spus că numai cei care reușesc să învețe cu adevărat ce înseamnă generozitatea vor putea să iasă. Așa că mă voi ține de promisiune. Și nu uita: generozitatea este cel mai bun exercițiu pentru inimă. 

Imediat în spatele său apăru o poartă frumoasă, împletită cu flori, pe care scria: «Mulțumim pentru generozitatea avută!»”

Cartea Erus și Valea Generozității de Alec Blenche poate fi comandată de pe edituraunivers.ro, emag.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți Alec Blenche

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Colecția Unicorn

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *