Delicatese Literare
Recenzii

Fata anonimă de Greer Hendricks și Sarah Pekkanen, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Fata anonimă

(An Anonymous Girl – 2019)

Greer Hendricks și Sarah Pekkanen

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An apariție: 2019

Nr. pagini: 480

Traducător: Dana-Ligia Ilin

De la autoarele bestellerului „Soția dintre noi„, un nou roman de succes!

Din dorința de a câștiga ușor niște bani, Jessica Farris se înscrie ca subiect al unui studiu psihologic despre etică și moralitate inițiat de doamna doctor Shields, psihiatru și profesor universitar. Ea crede că tot ce trebuie să facă e să răspundă la câteva întrebări, să încaseze banii și să plece. Dar întrebările devin din ce în ce mai dificile și, pe măsură ce studiul se mută din sala de examinare în lumea reală, linia dintre realitate și experiment se estompează, iar Jess simte că doamna doctor Shields pare să știe nu doar ce gândește ea, ci și ce ascunde. Prin urmare, comportamentul Jessicăi va fi nu doar monitorizat, ci și manipulat.
Prinsă într-o rețea de atracții, înșelăciuni și gelozie, Jess află rapid că unele obsesii pot fi mortale.

„Hendricks și Pekkanen sunt mai bune ca niciodată… Nu veți ghici ultima răsturnare de situație.“ – People Magazine

„Feriți-vă de psihologii ciudați… autoarele știu exact cum să manipuleze pasiunea pentru pericol a personajelor pentru a le aduce pe marginea prăpastiei… și a le provoca să sară.“ – New York Times Book Review

„Plin de răsturnări de situație care te lasă cu răsuflarea tăiată… suspans de primă mână.“ – Publishers Weekly

„O carte pentru fanii romanului Soția dintre noi de Hendricks și Pekkanen. Această poveste incomodă îi va face să se gândească de două ori ce secrete pot fi împărtășite și dacă etica și morala contează cu adevărat atunci când trebuie să îi protejezi pe cei pe care îi iubești.“ – Library Journal

„Hendricks și Pekkanen dozează suspansul cu măiestrie, până la final.“ – Booklist

O carte captivantă, tulburătoare, obsedantă, un thriller psihologic care m-a scos cu mult din zona de confort, ca toate cărțile care sondează și se joacă cu labirintul minții umane. Nu am citit ușor cartea. Pe de o parte, n-aș fi lăsat-o din mână, fiind curioasă să descopăr ce se întâmplă în continuare, însă pe de altă parte totul mi se părea pur și simplu prea intens, prea copleșitor, și simțeam nevoia să iau o pauză și să trag aer în piept, să revin la ”normalitate”. Dar nu e o carte pe care să o dai la o parte o dată ce ai pătruns în lumea ei, așa că am revenit la ea iar și iar, până am citit și descoperit toată povestea bulversantă a fetei anonime. Țin să remarc de asemenea coperta cărții, atât grafica acesteia – care o respectă pe cea originală – cât și calitatea ei, arată parcă e de catifea. 

Jessica Farris e o frumoasă tânără de 29 de ani, angajată a unei firme de machiaj la domiciliu. Nu avea o viață perfectă, nici măcar prea mulțumitoare, însă își găsise un oarecare echilibru intre meserie, viața personală (presărată cu aventuri de-o noapte), relația cu familia – părinții si sora ei mai mică cu șase ani, afectată psihic – și regretele care o măcinau încă de când era copil în privința unei greșeli nemărturisite, cu urmări grave.
Însă echilibrul de care vorbeam va fi spulberat odată cu implicarea – din nevoia de bani – într-un studiu plătit, pe teme de moralitate. 

Inițial, în cadrul studiului, Jess a fost doar o fată anonimă, subiectul cu numărul 52 dintr-un studiu despre morală condus de un anume dr. Shields. De fapt, nici nu fusese selectată, ci făcuse să fie selectată printr-o mică înșelătorie. Motivația ei principală: nevoia de bani. În ”apărarea” ei, banii îi trebuiau pentru tratamentul surorii ei, de care se simțea răspunzătoare. Nu o deranja să răspundă sincer la câteva întrebări mai mult sau mai puțin incomode, fiind singură în sală, în fața unui calculator, pe al cărui ecran apărea întrebare cu întrebare.

„Te așezi pe scaun și îl tragi spre pupitru. Piciorul de metal al scaunului zgârie linoleumul.
Pe ecran se vede un mesaj:
Subiectul 52: Mulțumesc că participi la proiectul de cercetare pe tema moralității și eticii al dr. Shields. Intrând în acest studiu, consimți să respecți clauză de confidențialitate. Îți este interzis în mod expres să discuți cu cineva despre studiu sau despre conținutul lui.
Nu există răspunsuri corecte sau greșite. Este esențial să fii cinstit și să dai primul răspuns, cel instinctiv. Explicațiile tale trebuie să fie amănunțite. Până nu termini o întrebare, nu ți se permite să treci la următoarea.
Vei primi un avertisment cu cinci minute înainte de scurgerea celor două ore.
Apasă pe tasta Enter când ești gata să începi.
Ai vreo idee la ce trebuie să te aștepți?
Duci degetul spre Enter, dar, în loc să o atingi, mâna ta plutește deasupra tastaturii. Nu ești singură care șovăie. Unii dintre cei cincizeci și unu de subiecți dinaintea ta au manifestat și ei diverse grade de nesiguranță.
Poate fi înspăimântător să ajungi să cunoști părți din ține a căror existența nu-ți place s-o recunoști.
În cele din urmă, apeși tasta.
Aștepți, privind cursorul care clipește. Ochii tăi căprui sunt larg deschiși.
Când apare pe ecran prima întrebare, tresări. Poate că e ciudat să-ți sondeze cineva părți intime ale psihicului într-un astfel de cadru steril, fără să dezvăluie motivul pentru care informația este atât de prețioasă. E firesc să te ferești de sentimentele de vulnerabilitate, însă va trebui să cedezi în față acestui proces dacă e că el să aibă succes.
Amintește-ți regulile: Fii deschis și cinstit și nu da bir cu fugiții în față stingherelii sau durerii pe care le provoacă aceste întrebări.
Dacă prima întrebare, care este destul de blândă, te tulbură, atunci s-ar putea să fii una dintre femeile care abandonează studiul. Unii subiecți nu se mai întorc. Acest test nu-i pentru oricine.
Te uiți în continuare la întrebare.
Poate că instinctul îți spune să pleci înainte de a începe măcar.
N-ai fi prima.
Dar ridici din nou mâinile spre pupitru și începi să tastezi.”

Treptat, întrebările devin din ce în ce mai personale, culminând cu:

”Ai fi de acord să-ți extinzi participarea la acest studiu? Compensația ar fi substanțial mai mare, dar și ție ți se va cere substanțial mai mult.

Încet, ridici mâinile și începi să tastezi.

Sunt de acord”

Numai că habar nu avea în ce se băga de fapt…

Termenii studiului se schimbă evident pe parcurs, iar Jessica va realiza că dr. Shield nu era, așa cum își închipuia ea, un psihiatru în vârstă, bărbat, ci era femeie, o femeie tânără și foarte frumoasă și rafinată, fapt care a incomodat-o într-o oarecare măsură.

”Proiectul în care te-ai implicat este pe cale să evolueze de la un exercițiu academic la o explorare a moralității în viața reală, mi-a spus ea la prima întâlnire față în față.”

Cartea este scrisă pe două voci, alternativ, cea a Jessicăi și cea a dr. Shields (nu știu sigur, dar cartea fiind scrisă de două autoare, se poate ca fiecare să fi ”preluat” un personaj), gen jurnal, pe zile, întinzându-se pe o perioadă de o lună și câteva zile, între 16 noiembrie și 25 decembrie. Ca structură, are trei părți (și un epilog), diferite ca intensitate și ritm al acțiunii, de la lent la foarte alert, suspansul crescând gradat. Personajele cărții sunt foarte bine creionate, dar personal nu am empatizat cu nici unul din ele. Însă am admirat-o pe Jessica pentru tenacitatea de care a dat dovadă odată ce a realizat că lucrurile nu erau chiar ceea ce păreau a fi. Cerințele ”studiului” depășeau orice limite admisibile, morale sau etice, ba, mai mult, odată ce în peisaj apare soțul doamnei Shield, Thomas, la rândul lui psihiatru, și odată ce Jessica află, făcând propriile cercetări, ce se întâmplase cu fata de dinaintea ei care acceptase depășirea limitelor studiului, realizează că viața îi e în pericol.

”Titlul proiectului este scris pe ecranul gol al computerului: Tentația infidelității. Un studiu de caz.

Ipoteza: Thomas este un bărbat adulter care nu-și regretă fapta.

Nu există decât un subiect. Soțul meu.

Nu există decât o variantă: tu.

Jessica, te rog să nu pici acest test. Ar fi păcat să te pierd.”

”Cel puțin am aflat, în sfârșit, ceva concret: nu pot să am încredere în nici unul dintre ei. Nu știu de ce. Dar acum nu-mi pot permite să-mi fac griji din această pricină.

Singura întrebare la care am nevoie de răspuns este care din ei este mai periculos.

Cum se derulează acțiunea și ce se întâmplă cu fiecare din cei implicați, dacă va reuși Jessica să iasă cu bine din scenariul în care fusese distribuită fără să știe despre e vorba, și ce ne rezervă finalul, rămâne să aflați citind cartea. Finalul a fost în tonul cărții, nu pot spune că a fost previzibil, eu una nu l-am intuit, dar nici nu m-a surprins prea mult. E o carte captivantă și foarte bine scrisă, pe care o recomand în special iubitorilor de thrillere psihologice.

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *