
Fata dispărută de Gillian Flynn, Editura Trei – recenzie
Fata dispărută
(Gone Girl – 2012)
Gillian Flynn
Editura Trei
Colecția Fiction Connection
Traducere: Bogdan Perdivară
Nr. de pagini: 616
An apariție: 2013
Gillian Flynn s-a născut în 1971, în Kansas City, Missouri. A obţinut licenţa în literatură engleză şi jurnalism la University of Kansas, după care şi-a luat masteratul în jurnalism la Northwestern University, Chicago. Timp de zece ani a scris pentru revista Entertainment Weekly. Romanul său de debut, Locuri întunecate (Dark Places), publicat în 2006, a câştigat de două ori Dagger Award – prima carte care a obţinut vreodată două premii Dagger în acelaşi an. Al doilea roman al lui Gillian Flynn, Obiecte ascuțite (Sharp Objects), publicat în 2009, a fost un New York Times bestseller. Cărţile sale au fost publicate în douăzeci şi opt de ţări. Autoarea locuieşte la Chicago, împreună cu fiul şi soţul ei.
Cine eşti?
Cum am ajuns aici?
Sunt întrebări care îl frământă pe Nick în ziua când sărbătoreşte cinci ani de căsnicie. Şi tocmai acum, soţia sa dispare pe neaşteptate. Primul suspect este Nick. Deşi îşi susţine nevinovăţia, dovezile împotriva lui nu încetează să apară. Sub presiunea mass-mediei, face paradă de cinism şi de minciuni. Iar jurnalul lui Amy, descoperit de poliţie, dezvăluie că mariajul lor era departe de a fi perfect.
Este Nick un ucigaş?
Adevărul îţi dă fiori: este mai întunecat decât ţi-ai fi imaginat. Vocile personajelor sună atât de autentic, încât cititorul devine un observator direct al mariajului disfuncţional.
„Gillian Flynn trasează cu subtilitate portretul unei femei care încearcă să mulţumească un soţ imposibil, dar anumite indicii sugerează că nu totul este aşa cum pare. O versiune a faptelor ascunde o alta într-un roman care manipulează în mod inteligent cititorul.” – Sunday Times
„La început, am fi tentaţi să credem că este un thriller psihologic convenţional. Dar în romanul lui Gillian Flynn, nimic nu este ceea ce pare a fi. Flynn creează o intrigă spectaculoasă, observând cu subtilitate efectele crizei asupra vieţii de cuplu.” – The Times
„Fata dispărută are o structură ingenioasă: atât Amy, cât şi Nick îşi compun propria versiune, însă adevărul se află undeva la mijloc. În timp ce Nick îşi povesteşte viaţa din momentul dispariţiei lui Amy, ea descrie relaţia lor încă de la început, alcătuind portretul unui cuplu a cărui armonie perfectă pare atât de imposibilă, încât aproape imediat simţim că e putred ceva pe dinăuntru.” – The Guardian
Fata dispărută este un thriller deosebit de captivant, care ne oferă una din cele mai spectaculoase răsturnări de situație, rivalizând , în opinia mea, cu cea din Pacienta tăcută de Alex Michaelides.
Gillian Flynn a creat niște personaje fascinante și o intrigă foarte interesantă. Eu una nu am putut să las cartea din mână odată ce am început-o.
Acțiunea este scrisă la persoana întâi, în prima junătate a cărții alternând capitolele din perspectiva lui Nick, începând din ziua dispariției lui Amy, cu file din jurnalul lui Amy, începând din trecut, din ziua când cei doi s-au cunoscut.
Încă de la început simțim că Nick ascunde ceva, el singur recunoscând că a spus mai multe minciuni polițiștilor.
Parcurgând jurnalul lui Amy, descoperim o tânără sensibilă și altruistă, îndrăgostită nebunește de soțul ei, care nu a ezitat nicio clipă în momentul în care părinții i-au cerut ajutorul, aceștia ajungând în pragul falimentului, cedându-le acestora aproape tot fondul fiduciar aflat pe numele ei, restul sumei oferindu-i-o soțului ei pentru a-și deschide un bar în orașul lui natal.
După un început idilic, căsnicia lui Amy a început să dea primele semne de tensiune după ce Nick și-a pierdut slujba. În ciuda eforturilor ei de a-l sprijini sufletește, fiind dispusă inclusiv să-și părăsească metropola în care se născuse și crescuse, New York, pentru a-și urma soțul în orașul lui natal, Nick părea să se răcească tot mai mult față de ea, transformându-se într-o persoană pe care nu o cunoștea și de care începuse să se teamă.
Pe măsură ce polițiștii își intensifică cercetările, lațul pare să se strângă tot mai mult în jurul lui Nick, tot mai multe dovezi pledând în sprijinul vinovăției acestuia.
Testul luminescent a scos la iveală faptul că o baltă de sânge, corespunzând cu grupa sanguină a lui Amy, fusese ștearsă din bucătăria casei, unde se descoperiseră urme de luptă.
Sume importante de bani dispăruseră în perioada de dinaintea dispariției tinerei din cardurile de credit ale lui Nick, ulterior toate acele achiziții, potrivite mai degrabă pentru o viață de burlac, fiind găsite în șopronul surorii sale.
Amy menționase în jurnal un episod de violență domestică, soțul ei brutalizând-o, cu o privire aproape criminală, în momentul în care ea și-a declarat intenția de a rămâne însărcinată, nemaiavând ulterior curajul să-i spună că și reușise în acest demers și intenționa să păstreze copilul. Iar când iese la iveală faptul că Nick avea, de mai bine de un an, o amantă mai tânără cu 11 ani decât el, toate indiciile par să conducă spre o concluzie înfricoșătoare.
Aproape că singurul dubiu este doar acela unde a ascuns Nick cadavrul…
Dar vine apoi jumătatea cărții, când autoarea ne uluiește cu o năucitoare schimbare de perspectivă… Efectiv nu aveam nicio idee cum o să se termine cartea, suspansul menținându-se până la ultima pagină și chiar dincolo de ea…
În ultima parte a cărții acțiunea capătă accente de comedie neagră, de altfel am și pufnit în râs de câteva ori.
Atât de mult mi-a plăcut cartea, că am dorit să văd imediat și filmul realizat după aceasta, cu Ben Affleck și Rosamund Pike în rolurile principale. Amândoi actorii au avut o prestație foarte bună, în caracterul personajelor pe care le-au interpretat. Filmul a obținut patru nominalizări la Premiile Globul de Aur, inclusiv „cel mai bun regizor” pentru Fincher și „cea mai bună actriță într-o dramă” pentru Rosamund Pike.
Recomand cu căldură atât cartea, cât și filmul, tuturor iubitorilor de thrillere! Cu siguranță veți fi surprinși!
Cartea Fata dispărută de Gillian Flynn poate fi comandată pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Trei
Recenzii și prezentări cărți thriller
Recenzii și prezentări cărți cu mister


10 Comments
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Mulțumesc pentru recomandare
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
anasylvi
O recomandare de nota zece, si dubla, pe deasupra: carte si film, cu actori buni. Multumesc!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Mirela Barbălată
M-ai făcut tare curioasă! Mi-a plăcut mult ,,Pacienta tăcută” și dacă această carte este la fel de surprinzătoare, cu siguranță o să mă surprindă într-un mod plăcut .
Felicitări pentru recenzie și mulțumesc pentru recomandarea incitantă!
Tyna
Mulțumesc!
Și eu cred că ți-ar plăcea!
Oli
Excelenta recenzie si recomandare, felicitari Tyna si multumesc, m-ai tentat foarte tare, si in privinta cartii, si a filmului!

Tyna
Mulțumesc!
Sunt convinsă că o să îți placă ambele!
familiasimionescuyahooro
Captivanta recenzia, excelenta recomandarea!
Felicitări, mulțumesc mult pentru propunerea literara deosebita! 
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand cu mult drag!