Delicatese Literare
Recenzii

Fata fantomă de Sophie Kinsella, Editura Polirom – recenzie

Fata fantomă

Sophie Kinsella

Editura Polirom

Anul apariţiei: 2009
Pagini: 540
Traducător: Vali Florescu
Titlu original: Twenties Girl – 2009
Sophie Kinsella a studiat ştiinţele politice, filozofia şi economia la Oxford. A lucrat ca ziaristă specializată pe probleme financiare. Romanele sale ale se caracterizează printr-un amestec savuros de farmec, umor şi optimism, care a făcut din Sophie Kinsella „maestra de necontestat a genului chick-lit” (The New York Post).
Lara Lington a avut întotdeauna o imaginație debordantă, dar iată că, dintr-odată, imaginația asta a ei a cam început să-și facă de cap! Femeile tinere, obișnuite, la vreo douăzeci și ceva de ani, care încearcă să-și vadă de viața lor, să-și facă o carieră, nu sunt vizitate de fantome, nu? Și totuși, se pare că spiritul strămătuşii Sadie, neliniștit, și-a găsit o formă de manifestare în lume și e hotărât să rămână prin preajma Larei, până cînd aceasta îi va îndeplini dorințele. Cumva, ajutându-și strămătușa în vânătorea ei de comori, Lara descoperă că propria ei viață a devenit interesantă și romantică. Rămâne să vedem care e, până la urmă, sensul acestei fantastice întâlniri…
„Fata fantomă este o poveste romantică, plină de umor, care propune o viziune aparte asupra lumii tensionate din ziua de azi, lăsându-se condusă de o voce deosebit de ironică – si de intrigată – a trecutului.” – Daily Mail
„Încercaţi numai să vă imaginaţi: o poveste cu o fantomă care adora jazzul, bârfa şi comentează în permanenţă, cu o mirare inocentă şi ironie fină, lumea de azi! Sophie Kinsella este, într-adevăr, o maestră a comediei cu aceasta încântătoare aventură într-una dintre cele mai incitante metropole ale lumii.” – Publishers Weekly

Sophie Kinsella are darul să te facă să trăiești cărțile ei, sa-ți dea acel prețios sentiment de poftă de viață, iar Fata fantomă nu face excepție. Am râs cu lacrimi la unele faze, și am fost impresionată până la lacrimi la altele, însă e o carte care se citește zâmbind, iar la final te lasă cu o stare de bună-dispoziție. Personajele ei sunt adorabile, puse de multe ori în situații imposibile și hilare, care frizează absurdul, iar dialogurile sunt pline de vervă și de-a dreptul delicioase.
Începem prin a o cunoaște pe Lara Lington, o tânără extrem de simpatică, aflată într-un moment destul de sensibil al vieții: fusese părăsită de iubitul ei, fără nici o explicaţie, și suferea teribil, mai ales că nu înțelesese de ce… Că suferea e puţin spus, făcuse efectiv o obsesie pentru acesta! În plus, firma nou înființată cu o prietenă de-a ei (o persoană egoistă, superficială și profitoare, după cum va ieși la iveală, destul de târziu din păcate) era în pragul falimentului. Era o firma de recrutare de personal, dar Lara nu reușea să recruteze pe nimeni…
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Larei. Iar simțul umorului de care dă dovadă acest personaj e de-a dreptul irezistibil. Pentru început, o însoțim la o înmormântare unde mersese mai mult obligată de familie. Era înmormântarea unei strămătuşi de 105 ani pe care n-o cunoscuse niciodată. Erau de față mama, tatăl și sora ei, și cealaltă ramură a familiei, milionarul unchi Bill, soția și fiica acestuia, Diamante. Nu erau nici lacrimi, nici flori… Dar era momentul în care viața Larei se va schimba la 180 de grade, chiar dacă ea nu realizează în acel moment. Și totul a început cu o inedită prietenie. Contează că prietena ei nu era… vie? 
Sadie, fantoma strămătuşii, pe care doar Lara o putea vedea si auzi, e o frumoasa tânără de 23 ani, îmbrăcată după moda anilor douăzeci, care adoră jazzul, se dă în vânt după bârfe şi are în permanenţă comentarii acide şi observaţii ironice de făcut în privinţa lumii în care trăieşte Lara şi a vieţii acesteia. Şi, pe deasupra, e foarte mândră şi supărăcioasă! 
De altfel, titlul original al cărții, Twenties Girl, e mult mai inspirat, după părerea mea. Cartea surprinde spiritul, muzica, dansul și moda strălucitorilor ani ’20.
Revenind la Fata fantomă, apariția ei nu este întâmplătoare, ci pur și simplu nu putea pleca din lumea aceasta, întrucât mai avea câte ceva de rezolvat…
În primul rând își dorea colierul! Unde era colierul ei?
– Am nevoie de el, murmură agitată. Unde e? Unde e?
Are un glas tăios şi nazal, exact ca-n vechile filme alb-negru. Mă uit înnebunită la restul familiei mele, însă nimeni altcineva n-o observă. Nimeni nu îi aude măcar vocea. Toţi ceilalţi stau liniştiţi.
Și poate fi foarte insistentă și convingătoare când vrea ceva! Avea metodele ei proprii, iar țipatul în ureche până te asurzea de tot era unul din ele 😄 Și iat-o pe Lara, care nu are încotro decât să îi facă pe plac, oprind înmormântarea! Cu un argument beton, primul care i-a venit în minte sub presiunea momentului: declară sus și tare că are dovezi că strămătuşa a fost… asasinată! Ei, vă daţi seama ce reacţii a stârnit această afirmaţie. Atât în rândul familiei, dar şi al… poliţiei!
Urmează un tăvălug de întâmplări care frizează absurdul, în care Lara, însoţită şi îndrumată pas cu pas de Sadie, începe pe cont propriu o investigaţie în privinţa misteriosului colier!
Pe parcurs, deși reticentă la început, ajunge să aprecieze moda vintage, astfel că Ed – vom afla imediat cine e Ed! – o va numi „douăzecista”. Am aflat, cu această ocazie, ce înseamnă flapper și cred că mi-ar fi plăcut să trăiesc în acea perioadă plină de „glamour”.
Cel mai mult mi-a plăcut partea în care Sadie încerca să „trăiască ” prin intermediul lui Lara și o ruga pe aceasta sa-i facă favoruri, cum ar fi, să-i ceară întâlnire unui tip complet necunoscut – pe care îl remarcate Sadie și se „îndrăgostise” de el, fiindcă semăna cu Rudolph Valentino – și asta dând buzna în mijlocul unei ședințe și abordându-l cu subtilitatea unui elefant!
Un bărbat din capătul îndepărtat se opreşte din prezentarea power-point pe care o face.
Mă uit la ei încremenită.
Nu e un birou. E o sală de conferinţe. Mă aflu într-o companie cu care nu am nici o legătură, într-o şedinţă foarte importantă cu care nu am nici o legătură şi toată lumea aşteaptă să vorbesc. (…)
– Am o întrebare… Eu … îhm.. eu doar… voiam să vă întreb… zic tremurat şi îmi dreg vocea. Aţi vrea să ieşiti în oraş cu mine? 
E totală faza!!! Iar el, nedumerit, și spre stupoarea celorlalți participanți la ședință, acceptă! Ei, bine, au fost de folos și țipetele în ureche ale lui Sadie…
Iar relaţia celor doi – Lara şi Ed, aşa se numea alesul lui Sadie -, atât de aiurea începută, a evoluat minunat. 
– Ai idee cum e să dea cineva buzna în viaţa ta din senin? Când ai aterizat în biroul meu, mi-am zis: cine dracu 0 fi asta? 
Ai fost exact ce mi-a trebuit. Şovăie, după care adaugă. Eşti exact ce-mi trebuie. 
Vocea lui e mai joasă şi mai gravă şi în privirea lui e ceva care ma înfioară din cap până-n picioare. 
– Păi şi eu am nevoie de tine. Mi se pune un nod în gât. Aşa că suntem chit. 
A ajutat și faptul că, intre timp, Sadie o făcuse pe Lara să vadă adevăratul caracter al lui Josh şi să se elibereze de fixaţia pe care o făcuse în privinţa lui.
Au fost însă și câteva obstacole în calea evoluției relației dintre Lara și Ed, căci Sadie şi-l revendicase pentru ea. Sunteți curioși cum arată o fantoma geloasă, supărată și nervoasă? Citiți cartea și veți afla…
Ceea ce a început prin a fi un comportament îngrijorător pentru părinții lui Lara – care credeau că fiica lor o ia razna din cauza stresului provocat de despărțirea de Josh – dar şi un act de bunăvoință față de Sadie, pe care Lara simțea cumva că i-l datorează, s-a transformat într-o aventură și o prietenie care a schimbat-o profund pe Lara, i-a schimbat perspectivele și modul de a-i vedea pe cei din jur. Și i-a adus o explozie de bucurie și culoare în viață. Nu a contat deloc că cele două prietene, deși de aceeași vârstă, erau din epoci diferite, iar una din ele nu era tocmai… vie! Ba, din contră, „amănuntul” ăsta face sarea și piperul acțiunii. Acțiune pe care nu o să v-o povestesc, e o carte care trebuie și merită savurată pas cu pas, pe cont propriu, la întregul potențial. Fiecare pagină e surprinzătoare și fiecare întâmplare te amuză sau te înduioșează. Pe parcursul investigației pornite pe cont propriu în căutarea colierului, Lara va porni pe urmele trecutului lui Sadie, iar ceea ce va descoperi o va ajuta pe aceasta sa-și încheie socotelile cu lumea aceasta și îi va aduce pace. Ba, mai mult, va schimba într-un mod complet neașteptat soarta întregii familii a lui Lara. Avem parte de câteva răsturnări de situație, și secrete bine îngropate ies la iveală, odată cu un tablou crezut pierdut…
E o fermecătoare comedie romantică, o carte amuzantă, relaxantă, ușor de citit în ciuda numărului mare de pagini, și extrem de captivantă, practic paginile parcă se întorc singure să ne dezvăluie pas cu pas o minunată poveste de viață, stropită din belșug cu umor, emoție, duioșie, magie și romantism.
– Ai dreptate. O să-ţi povestesc totul… într-o zi.
Ed mă priveşte zâmbind. Îmi cântăreşte din ochi rochia vintage, mărgelele negre care mi se leagănă în mers, părul ondulat stilul Marcel şi penele care mi se leagănă deasupra frunţii  şi se mai îmblânzeşte.
– Hai să mergem, douăzecisto.

 

Mulțumim Târgul cărții pentru cartea Fata fantoma de Sophie Kinsella oferită pentru recenzie

Listă cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Sophie Kinsella

Recenzii și prezentări cărți Editura Polirom

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți chicklit

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *