Delicatese Literare
Recenzii

Femei inteligente, relaţii sănătoase de Augusto Cury, Editura For You – recenzie

Femei inteligente, relaţii sănătoase

(Mulheres inteligentes, relações saudáveis – 2011)

Subtitlu: Cartea pe care ar trebui s-o citească orice femeie înainte de a stabili relații (O livro qua toda mulher deveria ler antes de se relacionar)

Augusto Cury

Editura: For You

Traducere din limba portugheză: Georgiana Bărbulescu

An apariţie: 2018

Nr. pagini:176

 
Medic psihiatru, psihoterapeut, educator, om de știință și scriitor, Augusto Cury este unul dintre cei mai citiți autori din lume. Cărțile sale, traduse în peste 40 de limbi și publicate în milioane de exemplare, sunt lucrări de referință în universități ndin întreaga lume. 
 
Teoria sa despre inteligența multifocală și ideile sale despre educație au format generații întregi de părinți și profesori.
 
Dr. Cury conduce institutul Academia da Inteligência ( Academia Inteligenței), unde studiază medici, manageri, educatori, psihologi, avocați, profesori universitari și orice persoană interesată de lărgirea orizontului minții, de educarea emoției și de de îmbunătățirea calității vieții. 
 
O analiză de excepție a femeii, a emoțiilor, relațiilor, temerilor, năzuințelor și dorințelor sale!  

Binecunoscutul medic și profesor brazilian Augusto Cury identifică 14 tipuri de femei, analizându-le dimensiunile și valențele complexe în cartea ”Femei inteligente, relații sănătoase". El pledează pentru depășirea sentimentelor de vinovăție și pentru eliberarea de temerile legate de pierdere, muncă excesivă și tipare ale frumuseții. Dr. Cury ne arată pași simpli și eficienți pentru recuperarea stimei de sine și a încrederii în puterile proprii. Orice femeie se poate transforma prin autodefinire și reflecție, învățând să-și transforme atitudinile prin controlul gândurilor și al emoțiilor. Fiecare capitol al cărții conține și o secțiune dedicată bărbaților, astfel încât, prin reflecția asupra femeilor din viața lor (iubite, soții, mame, fiice, prietene...), aceștia să construiască împreună cu ele o poveste de dragoste curată și inteligentă. 

 
Nu sunt fan al cărților de dezvoltare personală, însă uneori mi se întâmplă să fiu atrasă de ceva anume, titlu sau autor, de aceea nu îmi refuz o astfel de lectură. Recent, mi-a atras atenția cartea ,,Femei inteligente, relaţii sănătoase” de Augusto Cury, tocmai datorită titlului, simplu și, totuși, incitant, iar de aici și până la a-mi dori să o citesc nu a mai fost decât un pas. 
”Această carte li se adresează femeilor care au căutat, de-a lungul vieții lor, iubirea curată și inteligentă și care visează ca și bărbații să poată citi aceste texte și să întâlnească o astfel de iubire.”
În câteva pagini, autorul, un cunoscut specialist în domeniul psihologiei, relevă esența personalității feminine și ne reamintește, într-un mod simplu, dar plin de gravitate, că noi, femeile, suntem o sursă inepuizabilă de energie, curaj, frumusețe și tărie sufletească. Cu toate acestea, de multe ori, suntem propriul nostru dușman.
”Fiecare femeie e o lume insondabilă ce trebuie explorată, o probă vie în teatrul existenței, un univers de emoții și gânduri.”
Suntem diferite din multe puncte de vedere, de aceea și reacțiile noaste sunt distincte în situații asemănătoare. Avem atât trăsături pozitive, cât și negative. Acestea sunt parte integrantă a ființei noastre, dar important este să înțelegem că suntem inteligente, că putem realiza multe în viață, că avem puterea de a ne transforma, de a evolua. Pentru a reuși, însă, e nevoie de curaj și disciplină. Dacă am lăsa deoparte teama, vinovăția, gelozia, dorința de perfecțiune, mai ales cea fizică și alte aspirații cu conotații distructive, viața noastră ar fi mult mai împlinită. De multe ori ne lăsăm dominate de trăsăturile negative, atât în relația cu noi însene, cât și în relațiile cu cei din jur, mai ales cu bărbații. 
”Nu există minte inteligentă care să nu aibă defecte, nici minte complicată care să nu aibă calități. Probabil că mulți dintre cititori vor fi surprinși aflând că și persoanele dificile au aspecte frumoase în personalitatea lor.”
Pentru a înțelege mai bine tipologia feminină, autorul identifică și ne dezvăluie paisprezece tipuri de femei – analitice, observatoare, contemplative, ,,Cocon”, ,,stop-shop”, impulsive, autonome, hipersensibile, histrionice, disimulante, auto-compătimitoare, dependente, autoritare, agitate –  fiecare cu trăsături pozitive și negative, precum si legile fundamentale ale relațiilor sănătoase și principale greșeli ale relațiilor nesănătoase. 
 
 
,,Femei inteligente, relaţii sănătoase” se adresează femeilor, dar nu sunt uitați nici bărbații. La finalul fiecărui capitol autorul dedică acestora o secțiune, în care îi îndeamnă să reflecteze asupra relațiilor cu femeile din viața lor și, împreună, să construiască o relație sănătoasă.
”Bărbații inteligenți știu că cel care caută doar ceea ce se poate cumpăra cu bani nu va fi pe deplin bogat și nici sănătos. Deși sunt extrem de ocupați, ei oferă flori, fac mult din puțin, acordă un anumit timp lucrurilor simple și anonime din teatrul social, precum sărutări, îmbrățișări, mici dialoguri. 
Bărbații inteligenți știu că a gândi e constructiv, dar a gândi în exces e autodistructiv, e cea mai bună formă de a produce uzură cerebrală. De aceea, învață să conducă bine nu doar o mașină, ci și vehiculul minții lor. Știu că cei care nu-și administrează agitația nu se vor bucura de sănătate fizică și psihică.” 
Autorul vorbește cu multă căldură și emoție despre noi, femeile, față de care are un respect deosebit, dar și toată admirația. Din punctul său de vedere, ,,femeile sunt mult mai bune decât bărbații. Sunt capabile să mizeze tot ce au pe cineva. Se dăruiesc, iubesc, sunt mai altruiste și mai solidare decât bărbații… Prin urmare, ele n-au fost niciodată sexul slab. Dar e evident că, din pricină că se află pe frontul bătăliei sociale, pentru că se dăruiesc mult mai mult decât bărbații, se expun mai mult sub aspect emoțional și sunt susceptibile să dezvolte cu o mai mare frecvență unele tulburări psihice.” În același timp, nu ezită să evidențieze și un adevăr tot mai pregnant al femeii moderne, care ,,dă semne că-și pierde afectivitatea și sensibilitatea”, care ,,începe să facă greșeli capitale care-i compromit sănătatea psihică și relațiile sociale.”
 
,,Femei inteligente, relaţii sănătoase” de Augusto Cury este scrisă într-un stil simplu, de aici și lejeritatea lecturii. Cu toate acestea autorul știe să transmită multă sensibilitate reușind să îmbine perfect cele două laturi profesionale, de medic și pedagog. Însuși titlul cărții ascunde complexitatea personalității feminine, dar nu numai. 
 
Pentru o relație sănătoasă, femeia și bărbatul trebuie să formeze o echipă. Femeia este schimbătoare, dar trebuie să renunțe la obsesia de a-l schimba pe bărbat, trebuie să accepte că nu există ,,iubire fără accidente, nici relații fără furtuni”, iar bărbatul trebuie să conștientizeze faptul că ,,și cea mai calmă ființă umană își are momentele sale de stres, că cea mai ponderată își are reacțiile ei incorecte, că cea mai generoasă își are momentele ei de egoism și, prin urmare, ar trebui să știe că cine nu-și recunoaște greșelile și nu-și cere scuze, mai ales față de femeia pe care o iubește și față de copiii săi, nu va atinge niciodată maturitatea psihică…”.
 
,,Femei inteligente, relaţii sănătoase” este o carte ce m-a încântat. Am avut parte de o lectură relaxantă și, în același timp, plină de forță, sobrietate și intensitate. O recomand tuturor, doamne și domni, chiar și celor care nu agreează cărțile de dezvoltare personală. Cartea le poate oferi o surpriză plăcută 🙂! 

Cartea Femei inteligente, relaţii sănătoase de Augusto Cury poate fi comandată de pe editura-foryou.ro, libris.ro, elefant.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *