Delicatese Literare
Recenzii

Femeia din oglindă de Rebecca James, Editura RAO – recenzie

Femeia din oglindă

(The Woman in the Mirror – 2020)

Rebecca James

Editura RAO

An apariție: 2020

Număr de pagini: 368

REBECCA JAMES a lucrat în domeniul publicațiilor cu mulți ani înainte de a scrie cu normă întreagă și a deveni autorul a opt romane. Ea a scris la început sub un pseudonim. Hobby-urile ei preferate sunt plimbările de toamnă, vinul roșu argentinian și jocul de origine scoţiană – curling. Rebecca locuiește în Bristol cu soțul ei și cu cele două fiice.
În Femeia din oglindă, Rebecca James dezvăluie un roman modern despre o familie consumată de umbrele și secretele trecutului. În anul 1947, londoneza Alice Miller acceptă un post în calitate de guvernantă la Winterbourne, pentru a avea grijă de gemenii căpitanului Jonathan Grey. Căzând sub vraja lui Jonathan, Alice crede că familia își va vindeca propriile suferințe trecute, dar acesta devine răutăcios și crud. Odată cu trecerea timpului, conacul în sine pare că se dezlănțuie, iar Alice găsește împrejurimile subtil alterate. Constance și Edmund devin lipsiți de chef de joacă și, în curând, ea simte că o forță malefică și intenționată începe să îi urască prezența la conac, îi întunecă gândurile și o amenință din umbră.
 „Un roman infuzat cu atmosferă, groază și secrete… thrillerul gotic perfect.“ – New York Times, bestseller autor Amanda Quick
„Genial, captivant și superb închegat.“ – Kate Furnivall

„Femeia din oglindă” de Rebecca James este o carte captivantă, cu accente gotice, o poveste extraordinară a destinului unei familii și al urmașilor săi, având în centru Conacul Winterbourne, o proprietate pe care autoarea a reușit, cu măiestrie, s-o transforme într-un adevărat personaj, un loc cu o istorie înspăimântătoare, dramatică, marcată de iubiri pătimașe și secrete întunecate.

Acțiunea se desfășoară pe două planuri, în planul trecut – perioada după cel De-al Doilea Război Mondial -protagonista este Alice Miller, iar prezentul o are în prim plan pe Rachel Wright, două tinere femei a căror existența tulburătoare este plină de durere și mister.

Așadar, primul fir narativ aduce în atenția cititorului povestea de viață a unei tinere femei din Londra, Alice Miller, care, sătulă de suferința imensă provocată de război, marcată de sărăcie și evenimente îngrozitoare din copilărie și adolescență, vrea să-și găsească liniștea sufletească fugind de secretele și trecutul său, angajându-se ca guvernantă la Conacul Winterbourne din Cornwall pentru a avea grijă de doi gemeni. Stăpânul acestei proprietăți este Jonathan De Grey, un căpitan chipeș, văduv, dar taciturn, distant, care inspiră teamă, plin de cicatrici fizice și emoționale lăsate de război și de moartea soției sale.

Cititorul este transpus în atmosfera întunecată a poveștii prin intermediul descrierilor fascinante ale proprietății și Conacului Winterbourne, decorul gotic al acestei case, abandonată după moartea soției căpitanului, creionand decorul perfect pentru evenimentele teribile care se vor desfășura aici. Izolată și exentrică, poziționată pe o stâncă, cu marea la „picioarele” ei, Winterbourne este o casă imensă dar respingătoare, neprimitoare, încărcată de o atmosfera apăsătoare care parcă nu place nicio femeie ce trece prin ea, începând cu regretata soție a stăpânului, apoi fosta guvernantă, până la Alice, actuala femeie ajunsă aici tot ca guvernantă. Trosnete, sunete scoase de zidurile conacului, uși care se închid și se deschid singure, nișe secrete, un tablou straniu, o oglindă ciudată, imensă, ce aparținuse fostei stăpâne, toate acestea produc un efect tulburător asupra cititorului intensificând senzația de mister ce înfășoară viața celor ce locuiesc în această casă.

Alice duce pe umeri povara unor secrete oribile, își detestă familia și trecutul și tot ce își dorește este să fie iubită așa că vede în familia De Grey exact ceea ce caută, făcând o adevărată obsesie pentru gemeni, dar mai ales pentru chipesul căpitan, devenind dependentă de aprecierea și iubirea lor. O succesiune de întâmplări enigmatice, o siluetă care apare pe stâncile din jurul domeniului, spirite malefice care dau târcoale casei ce poartă secretele timpului, sentimentele neîmpărtășite pe care le nutrește față de căpitan, toate acestea o aduc pe tânăra femeie într-o stare de tulburare profundă în care halucinațiile, delirul și obsesiile joacă rolul principal.

Să fie rodul imaginației bogate a lui Alice sau există un spirit malefic care nu o vrea, ale cărui secrete oribile nu se vor a fi descoperite?

În prezent, al doilea fir narativ expune povestea lui Rachel Wright din New York, o tânăra frumoasă, cu o viață personală învăluită în mister, proprietara unei faimoase galerii de artă. Rachel este o femeie care nu a fost iubită suficient, fiind abandonată la naștere de către părinții biologici și apoi înfiată. Este marcată de drama pierderii iubirii unice și suferă de sentimentul dezrădăcinării, deși familia adoptivă i-a oferit totul, iubire, sprijin și atenție. După moartea părinților adoptivi și-a căutat cu disperare originile reușind, după ani de căutări, să afle că părinții biologici sunt englezi, iar Conacul Winterbourne din Cornwall îi aparține.

Această casă misterioasă devine astfel șansa ei de găsi numele celor care i-au dat viață, un punct de pornire în lunga călătorie întreprinsă pentru aflarea rădăcinilor sale, dar și șansa de a se elibera de durerea provocată de sentimentul de respingere care i-a marcat existența. Astfel, Conacul Winterbourne îi lansează o provocare, ademenind-o parcă cu promisiunea găsirii echilibrului sufletesc, de parcă o forță invizibilă o împinge să descopere enigmele ce îi leagă existența de istoria familiei De Grey. O oglindă cu ramă monstruoasă, ornată excesiv, câteva scrisori de iubire și ajutorul nesperat al unui bărbat misterios fac ca enigmele să se dezvăluie, descoperind la rândul lor alte și alte secrete.

Va reuși Rachel să dezlege acest puzzle bizar ale cărui piese sunt descoperite pas cu pas de o mână invizibilă? Rămâne să aflați voi, citind povestea fascinantă a familiei De Grey ale cărei secrete întunecate au fost bine păzite de către zidurile Conacului Winterbourne.

„De fapt, drumul mai dura o jumătate de oră, iar până când ajunseră ei la porțile conacului Winterbourne, afară era întuneric beznă. Ultima așezare se afla cu mulți kilometri în urmă, iar casa era atât de singuratică și de izolată, încât nicio lumină de civilizație nu se vedea peste mlaștinile întunecate și nesfârșite. Singura strălucire era cea a lunii, care atârna deasupra lor ca o bilă, transformând marea într-un cenușiu scânteietor.”

„La urmă urmei, Winterbourne îi aparținea. (…) Ea fusese ținută în întuneric prea mulți ani, împotriva voinței ei, fără să știe de existența casei, fără să aibă posibilitatea de a alege, timp în care anii se scurseseră precum apa din cadă. Acum putea alege, iar ea nu avea să afle niciodată răspunsurile dacă dădea bir cu fugiții.(…) Se întoarse spre conac și își plimbă privirea peste fațada uriașă, a cărei formă abia reușea să o discearnă în întuneric. Conacul domina peisajul ca o umbră amorfă și uriașă. Semăna cu un lac întunecat, exceptând locurile pe care cădea lumina lunii, dezvăluind o frântură dintr-un detaliu, cum ar fi un crâmpei din sticla vreunei ferestre sau o ramură noduroasă de copac.(…) Auzea mugetul mării când aceasta se lovea de stâncile Landogger, zgomotul valurilor înspumate când acestea se izbeau de stânci. Scoase cheia din buzunar și intră în casă.”

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii, prezentări cărți și articole Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *