Fifi, o fantomă răsfățată de Larisa Toader, Editura Ink Story – recenzie
Fifi, o fantomă răsfățată
Larisa Toader
Editura Ink Story
Nr. de pagini: 142
An apariție: 2022
Vârsta: +10 ani
Cu o experiență de 20 de ani în comunicare și relații publice, Larisa Toader este cunoscută în acest domeniu mai cu seamă datorită cărții de specialitate publicate în 2010, „Secretele relației cu presa. Sfaturi practice și studii de caz”, o carte de căpătâi în special pentru studenți și comunicatorii juniori. Perioada pandemiei, cu mai mult timp liber pentru hobby-uri i-a permis abordarea unui gen literar îndelung amânat: literatura pentru copii. Din 2021 a început să scrie povești și povestiri cu tâlc, precum și mici romane pentru copii.
În 2022, Larisa a creat blogul „Poveștile Copilăriei” (www.povestile-copilariei.ro) în care scrie periodic povești, povestiri cu tâlc și scurte capitole din romane pentru copii.
În scrierile sale, Larisa dezvoltă un univers în care se regăsesc toți cei cu suflet de copil, fie că au trei sau o sută de ani. Emoțiile, magia și misterul se împletesc, combinându-se cu un limbaj vioi și actual, vesel și amuzant. Fie că râzi în hohote sau te emoționezi până la lacrimi, toate textele te destind, îți crează o stare de bine, de relaxare și, mai cu seamă, te transpun în vremea copilăriei fără griji când totul avea un final fericit.
Iar pentru că autoarea crede cu tărie în puterea literaturii contemporane de a educa și a distra în egală măsură, majoritatea scrierilor îmbină ingenios vechiul cu noul, referiri actuale cu zicale din copilăria părinților noștri, tehnologii moderne cu expresii învechite, neologisme cu arhaisme, toate explicate pe înțelesul micilor cititori. Chiar și în contextul globalizării, literatura pentru copii poate rămâne autentică, adaptată la specificul nostru național și educațional, modernă și actuală în același timp, perfect integrată în literatura universală din toate punctele de vedere.
Din 2022 Larisa Toader este membră a grupului de facebook „Ficțiuni Reale”, trei dintre povestirile sale ultrascurte fiind deja publicate în portalul cultural Liternet: „Clubul secret”, „În podul casei”, „Monstrul de sub pat”.
Larisa Toader este licențiată în Litere, specializarea Franceză-Română încă din 2000. Deține două masterate, în comunicare și relații publice, și, respectiv, în marketing și comunicare politică.
Te invit să te alături Fernandei într-o aventură de neuitat, plină de mistere ce se cer descifrate și de povești din trecut, care năvălesc pe neașteptate în lumea prezentă.
Imaginează-ți cum ar fi să ai drept prietenă nici mai mult, nici mai puțin decât… o fantomă. Da, da, ai auzit bine, un spirit din alte timpuri, când jocurile video și școala online nu existau, dar erau la modă pensioanele în străinătate, unde părinții te uitau cu anii, iar tu puteai face toate nebuniile care îți treceau prin minte.
Fifi, fantoma din camera Fernandei, este cam răsfățată și uneori enervantă, irascibilă și pusă pe șotii, dar te asigur că nu poți găsi o prietenă mai bună și mai loială decât ea. Iar dacă mai pui la socoteală și că este străbunica Fernandei, atunci distracția este asigurată. Garantat! Întoarceri în trecut, povești de demult, mistere, poze cu puteri magice, medalioane de o frumusețe neobișnuită, de toate acestea ai parte citind Fifi, o fantomă răsfățată.
Te asigur că, odată intrat în universul miraculos al acesteia, nu te vei mai putea opri din citit.
Fifi, o fantomă răsfățată de Larisa Toader este o încântătoare carte pentru copii, plină de magie, aventuri, mister și umor, scrisă într-un stil prietenos și relaxant.
Autoarea a fost inspirată de știrea descoperirii la Paris în 2010 a unui apartament lăsat în părăsire timp de șaptezeci de ani. Povestea a fost transpusă în Bucureștiul anului 2020, în momentul în care personajul principal descoperă un apartament identic rămas nelocuit de la începutul anilor ’40.
Acțiunea cărții are loc în perioada Rusaliilor, creând o legătură subtilă cu tradiția noastră populară.
Mama Fernandei, o fetiță foarte inteligentă și plină de energie în vârstă de 12 ani, primește moștenire un apartament ce aparținuse bunicii ei, rămas nelocuit, printr-un concurs de împrejurări, de la începutul anilor ’40.
În camera pe care și-a ales-o Fernanda se afla un portret al străbunicii ei, Fifi, la vârsta de 12 ani. Nu mică i-a fost mirarea Fernandei când Fifi a coborât din tablou și i s-a alăturat în cameră sub formă de… fantomă!
Atmosfera cărții nu este însă una apăsătoare sau terifiantă, ci este una caldă, veselă și plăcută, creându-ți o stare de bine.
Duelurile verbale dintre Fernanda și Fifi sunt delicios de amuzante. Practic asistăm la o ciocnire între două generații, născute și crescute în secole diferite, în cu totul alte condiții social-istorice, având mentalități și principii diferite.
Familia Fernandei (zisă și Fifi după străbunica ei) este una deosebit de pitorească.
Bunicul Matei (fiul lui străbunica Fifi) este blând și înțelept, în schimb bunica Ecaterina, fost militar de carieră, este foarte organizată, strictă și severă. Străbunica Fifi nu a agreat-o niciodată prea mult pe nora ei, astfel că nu avea cum să rateze ocazia să facă mai multe farse la o masă de familie, stârnindu-ne hohote de râs cu poznele ei.
Aventurile continuă în ritm accelerat. Povești din trecut, un colier misterios, magie, momente emoționante, scene ilare, toate acestea alcătuiesc un tablou fascinant, stârnindu-ți interesul de la prima până la ultima pagină. Aș vrea să remarc și coperta, foarte inspirat aleasă.
M-am bucurat aflând că va urma o continuare, care sper să apară cât mai repede.
Vă recomand cu drag cartea, pe cei mici îi va captiva cu siguranță, iar cei mari o vor savura aducându-și aminte de toată magia copilăriei!
Fragment:
În prezent
Fernanda simți cum i se ridică măciucă părul în cap. Fiori de gheață i se răspândiră încet-încet pe șira spinării. O spaimă cumplită puse stăpânire tot mai tare pe ea, paralizând-o.
— Înapoi! țipă îngrozită, scoțând din sân cruciulița de aur primită în dar de la buna Floarea, bunica din partea tatălui.
Ecoul unui râset cristalin de copil umplu deodată camera veche…
Cu o lună în urmă
— Fernanda, ține telefonul bine, că nu te văd! comandă vocea răstită a bunicii Ecaterina, ce răzbătea cu putere din ecranul telefonului, pe care parcă o mână nevăzută îl ținea în dreptul ei. Doi ochi albaștri cu privirea oțelită sub sprâncenele stufoase, neatinse vreodată de pensetă, scrutau încăperea veche și chipul surâzător al nepoatei.
Fetița execută comanda cu rapiditate, îndreptând camera telefonului spre sine și centrându-și fața în dreptul acesteia.
— E mai bine așa, bunico?
— În sfârșit! Parc-ai fi străbunică-ta, Fifi, Doamne iartă-mă, că tot pe dos le făcea pe toate! Mi-a mâncat sufletul în tinerețe, bodogăni bătrâna așezându-și mai bine pe nasul ascuțit ochelarii cu rame de aur.
3 Comments
Oli
Minunata recenzie, incantatoare poveste, cred ca e o adevarata placere lectura ei! ❤
Tyna
Mulțumesc! ❤️ Așa este!
Mirela Barbalata
Eee, ce poveste dulce! Mai, mai, că aș citi-o și eu . Sigur, va fi o încântare pentru cei mici.