
Fiii soarelui. În căutarea originilor rasei ariene, de Leah Kaminsky, Editura Rao – recenzie
Fiii soarelui. În căutarea originilor rasei ariene
(The hollow bones)
Leah Kaminsky
Editura Rao
Traducerea: Maria-Letiția Chiculiță prin GRAAL SOFT
Anul apariției: 2021
Număr de pagini: 272
„Și tot ce-a dispărut, acum e realitate.” – Faust, Goethe
Berlin, 1936. Ernst Schafer, un tânăr zoolog, ambițios, pasionat de vânătoare și colecționar, a intrat în atenția lui Heinrich Himmler, care îl invită să conducă un grup de oameni de știință SS în munții înghețați ai Tibetului. Misiunea lor secretă: să caute originile rasei ariene. Schafer are îndoieli inițial, dar în scurtă vreme va profita din plin de ocazia de a ajunge în rândurile elitelor politice ale celui de-al Treilea Reich, falsificând istoria.
O poveste emoționantă și de un lirism aparte, acest roman aduce la viață unul dintre membrii mai puțin cunoscuți ai regimului nazist, a cărui tristă poveste este văzută prin ochii animalelor pe care le-a ucis și prin cei ai soției sale, pe care a disprețuit-o în numele științei și al ambiției nemăsurate de a urca pe cele mai înalte trepte ale regimului politic din acele vremuri.
„Speranța are întotdeauna aripi.” – Emily Dickinson

Romanul „Fiii soarelui • în căutarea originilor rasei ariene” este un roman despre Heinrich Himmler și falsul rol mesianic al celui de-al Treilea Reich.
O lectură impresionantă, profundă, în urma căreia îți rămâne un sentiment de tristețe.
Chiar de la începutul cărții, autoarea Leah Kaminsky menționează că, deși cartea este inspirată din realitate, povestea în sine este produsul imaginației, fiind o operă de ficțiune.
Acțiunea începe pe data de 21 iulie 1992, în Bavaria.
„Iluzia e o mare tentație! Nu va mai dura mult până vom pluti amândoi, imponderabili, cu oasele goale ca ale păsărilor. Îmi amintesc că mi-ai vorbit cândva despre mierle și talentul lor neîntrecut de a imita. Ele fură cântece de la alții, ziceai tu. Îmi doresc să te întreb așa: Cum ne-au fost furate cântecele, notele stinghere, în vreme ce noi priveam în altă parte?”
Un început care intrigă, nu-i așa?
Prima parte a romanului ne poartă până în data de 18 iunie 1936, în timpul celui de-al Treilea Reich. O perioadă tumultoasă, în care au avut loc cele mai mari atrocități ale omenirii.
Totul începe cu o întâlnire între Ernst și Himmler. Și cu o misiune din partea celui din urmă…
„- Nu am de gând să te trimit într-o altă misiune de vânătoare. Mă rog, nu chiar. I-am putea spune un alt fel de vânătoare, zise el, zâmbindu-i lui Ernst. Te-am ales să fii liderul unui prestigios grup care cercetează glorioasele origini ale Herrenvolk, magnifica noastră rasă ariană.”
Ernst auzise de legenda care spunea că rasa ariană a ieșit triumfătoare din bătălia cosmică între gheață și foc…
„- Tu, tinere, vei porni într-o călătorie în Tibet, pentru a pătrunde în măruntaiele pământului, acolo unde s-au războit Focul și Gheața, iar strămoșii poporului german au ieșit triumfători drept Sonnenmenschen (Fiii soarelui).”
O lectură intensă, o experiență în sine, „Fiii soarelui” reprezintă o vânătoare de himere, după părerea mea. În același timp, putem observa debutul întregii nebunii ce a urmat, conștientizând imensitatea a ceea ce avea să urmeze. Și totul, de la o cercetare antropologică…
Autoarea Leah Kaminsky reușește să capteze atenția cititorului și să îl mențină captiv în poveste pe măsură ce aceasta își urmează cursul. Ne oferă o călătorie printre complicatele ideologii ale fuhrerului, printre ceea ce se petrecea la acea vreme în context socio-politic, printre propriile opinii ale tânărului ofițer SS trimis în misiune.
Asemeni unui pictor care creionează cu mare atenție detaliile unui chip transpus pe pânză, Leah Kaminsky oferă cititorului o scenă unde actorii sunt personajele care încearcă să-și domine propriile emoții și să-și joace rolurile.
Expediția este o reală aventură, unde avem parte de lecții de geografie, biologie și antropologie, în același timp asistăm la pasiunea lui Ernst: vânătoarea, apoi avem parte de variate descrieri ale păsărilor vânate.
„Poate că era soția lui, dar știa că, în visele lui Ernst, Tibetul era amanta lui secretă. La fel ca una dintre păsările sale migratoare. Ernest era vrăjit, menit să răspundă la cântecul de sirenă al unui tărâm îndepărtat; Herta, pe de altă parte, iubea mirosul de acasă… Între timp, ea încă învăța “ geologia” omului pe care îl iubea: Fisurile din inima lui și profunzimea stărilor sale de spirit, schimbându-se într-o clipă, ca un început de furtună puternică…”
Povestea omului cu toate neajunsurile sale. Ernst Schafer, prins între dorința de a studia cât mai multe și aceea de a urca cât mai sus pe scara influenței, a politicii. Și de aici pornește totul.
„Fiii soarelui”, o carte pe care fiecare ar trebui să o citească. Avem parte de o pictură a calităților și defectelor umane, de o pătrundere treptată în mintea omului ce dorește să acceadă pe scara socială.
Pe măsură ce Ernst devine din ce în ce mai cunoscut și mai interesat de expedițiile sale, Herta realizează că acesta pierde din vedere scopul principal: chiar studiile sale academice.
Dar, pe lângă toate acestea, se trezește că Ernst o cere de soție… Și aici formalitățile se complică: pentru a li se permite să se căsătorească, cei doi trebuie să prezinte fuhrerului arborele genealogic al celor două familii începând cu anul 1800, pentru ca acesta să constate dacă unirea lor aduce un plus creșterii rasei ariene. Treptat, asistăm la începerea opresiunilor contra evreilor, la nazismul care ia amploare…
În tot acest tumult de schimbări ce intervin în viața celor doi, tânăra are o singură rugăminte: să o găsească pe sora ei. Problema este că, dacă s-ar afla despre existența acesteia, toți ar avea probleme.
„Fiii soarelui” este incursiunea în istoria nazismului, brodată pe file de hârtie, la marginea dintre realitate și imaginație.
Vă invit pe voi să descoperiți unde se termină realitatea și unde pășim pe tărâmul vast al imaginației.
„Mă îndepărtez de tine acum, nu mai e nevoie de cuvinte de final. Cel mai puternic limbaj le aparține. Animalele sunt cele care ne fac umani.”
Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, libris.ro, librex.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, librariadelfin.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro


2 Comments
anasylvi
Dupa titlu, n-as fi zis ca e roman, ci o opera de non-fictiune. Multumesc pentru recomandarea interesanta!
Geo
Cu tot dragul, Ana! Și pentru mine a fost o surpriză cartea.