Flăcări gemene de Oana Stroe, Editura Siono – recenzie
Flăcări gemene
Oana Stroe
Editura Siono
An apariție: 2021
Nr. pagini: 242
Povestea vieții Oanei este povestea curajului ori, mai degrabă, poezia lui. Din lămâile destinului, scriitoarea a făcut limonadă și a dăruit-o celorlalți. Și-a creat propriul rol, pe care a decis să-l joace mizând pe o singură carte: cea a iubirii.
Oana Stroe a debutat în 2020, cu povestirea Garsoniera ambulantă, în antologia „Inima nu face riduri”.
Volumul Flăcări gemene este o suită de opt nuvele, opt perspective, ce dezvăluie cât de capricios e zarul aruncat de viață. Într-un moment te afli într-un răsărit calm, iar în următorul te trezești în mijloc de furtună.
Iubesc să scriu. Pasiunea pentru literatură s-a sădit de mică, pe vremea poveștilor citite sau interpretate de mari actori. – Oana Stroe
Proza scurtă ocupă un loc de cinste în literatura română, scriitori remarcabili reușind să ofere, de-a lungul timpului, adevărate capodopere literare. Nu putem contesta talentul scriitoricesc al acestora și nici valoarea literară a operelor lor, o moștenire de care cititorul român ar trebui să fie mândru și să se bucure din plin. Pentru a susţine cele menţionate, amintesc doar câteva nume și opere, cum ar fi: Barbu Delavrancea, autorul nuvelei Hagi Tudose, Mircea Eliade, cu a sa nuvelă fantastică La ţigănci, Costache Negruzzi, autorul uneia dintre nuvelele de referinţă ale literaturii române Alexandru Lăpușneanu, Ion Luca Caragiale și ale sale memorabile Momente și schiţe, și mulți alții.
Cu toate acestea, după anii 1990, proza scurtă a trecut – pe nedrept! – în umbra romanului, publicul larg preferând lecturarea unei povești de mare întindere, cu acţiune complexă, şi nicidecum să se oprească, pentru câteva clipe, asupra uneia de dimensiuni mai reduse, cu personaje puţine, dar cu accent pe trăsăturile şi conflictele lor interioare. Nu este de mirare că aceasta a ajuns să fie numită ,,Cenușăreasa prozei”, deşi sunt autori români contemporani care continuă să creadă în ea şi să o promoveze, indiferent de temele pe care le aduc în discuție.
Un astfel de autor, ce şi-a aşternut pe hârtie propriile reflecţii, perspective, vise și realităţi, deschinzându-i cititorului calea spre afinitate, nostalgie, dragoste de viaţă şi speranţă, este Oana Stroe, autoarea volumului de nuvele şi povestiri Flăcări gemene.
Recunosc că nu sunt un cititor avid al prozei scurte, dar atunci când am ocazia să citesc o nuvelă sau o scurtă povestire, mă bucur din plin, inspirând parfumul gândurilor autorului transpuse în cuvinte și așternute pe hârtie. Iar dacă tema abordată este iubirea, emoţia este şi mai puternică, mai vie.
Cartea Oanei Stroe are o încărcătură emoţională puternică, cele opt nuvele fiind îmbrăcate în sensibilitate, duioşie, curaj și forță interioară. Astfel, autoarea dezvăluie o latură sensibilă a sufletului său, invitând cititorul să călătorească pe drumurile întunecate și luminoase deopotrivă ale vieții, ale trecutului, dar și prezentului.
Autoarea ne oferă petale de viață ce miros a iubire, sub toate formele ei, o iubire simplă, dar și complexă, imperfectă, dar și suavă, oferind călătorului calea spre visare, înțelegere, armonie. Ne vorbește despre valoarea vieții, dincolo de urâțenia sa, despre iubirea obsesivă, despre întunericul depresiei, despre prejudecăți și pierderea identității, despre abuzurile ce lasă răni greu de vindecat, despre suferinţa pierderii celui drag și, nu în ultimul rând, despre regăsirea de sine și iertare. Din fiecare rând răzbate însă speranța, cea care poate mișca soarele și luna contopite în suflete sensibile.
Cu un stil de scriere simplu, dar viu și delicat deopotrivă, Oana Stroe conturează atât zâmbete luminoase, cât și lacrimi reci, oferind cititorului teme de gândire și invitându-l la introspecție. Sunt zâmbete și lacrimi decupate din viața de zi cu zi, cu bune și rele, ai căror posesori putem fi noi, sau cei dragi nouă, sau doar simpli străini, pe care îi vedem fără a-i cunoaște însă.
Dacă vă doriți o călătorie a gândurilor, dacă vă place să visați cu ochii deschiși, chiar și pentru o clipă, dacă vă doriți o scurtă evadare din realitatea înconjurătoare și, nu în ultimul rând, dacă vă place proza scurtă, nu ezitați să citiți cartea Flăcări gemene de Oana Stroe. Fiecare povestire are parfumul său distinct.
Am avut parte de o lectură îmbucurătoare, am călătorit, cu sufletul, dar și cu gândul, alături de personaje, printre cotloanele întunecate și pline de spini pe care viața, de multe ori, le scoate în cale, le-am simțit tristețea, dar și fericirea atunci când lumina a pătruns în sufletele lor. Am văzut cum frica poate duce la o ceartă programată distrugând liniștea sufletească, cum simple coincidențe pot schimba vieți nevinovate, cum speranța și regăsirea de sine se împletesc datorită unor decizii pe șine, cum lupta pentru supraviețuire te poate forța să mergi în căutarea identității, cum pălăria, frumoasă prin coloritul său viu, te trezește la viață și îți dă încredere, cum povestea ochilor albaștri, în care poți citi iubire, aduce tristețe, dar și lumină, cum poți simti durere șapte ani în 170 de minute, cum flăcări gemene ard în suflete regăsite.
,, Viața ei din ultimii ani a fost o imensă fotografie, care arăta lumii o parte frumoasă, ce părea de poveste, mulțumind până și privirile celor mai exigenți spectatori. De cele mai multe ori, oamenii deveneau admiratori fideli, fiind impresionați de imaginea de familie pe care chiar ea o afișa pe rețelele de socializare.”
,, După câteva minute, cei doi începură să se privească și, cu vârful degetelor, să-și mângâie unul altuia fata plină de lacrimi, încercând să descopere fiecare trăsătură uitată. Fără vorbe, își mărturiseau unul altuia anii de dor și de speranță. Timpul se oprise în momentul în care ei, sorbindu-se din priviri, își depănau în gând povestea iubirii lor.”
10 Comments
Geo
O recenzie frumoasă, ce îmi stârnește curiozitatea în privința cărții. Mulțumesc pentru recomandare, Mirela!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzia si recomandarea! Felicitări, mulțumesc mult pentru ispita❤️
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Carmen!
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Geo!
Oli
Foarte frumoasa recenzie, imi place tare mult ce ai scris despre carte, felicitari si multumesc de recomandare!
MIRELA BARBALATA
Multumesc, Oli!
anasylvi
Mie chiar a ajuns sa imi placa proza scurta, de multe ori este o experienta de lectura foarte satisfacatoare, potrivita unor momente anume cand un roman ne incarca prea mult, asa putem avea si o mostra din talentul autorului. Felicitari pentru recenzie!
MIRELA BARBALATA
Da, asa este!
Multumesc!
Tyna
Foarte frumoasă și sensibilă recenzia! Mulțumesc mult pentru recomandare!
Mirela Barbalata
Multumesc, Tyna!