Delicatese Literare
Recenzii

Foc sălbatic de Ann Cleeves, Editura Crime Scene Press – recenzie

Foc sălbatic

(Wild Fire – 2018)

Ann Cleeves

Editura Crime Scene Press

Traducere: Mihnea Arion

Nr. de pagini: 368

An apariție: 2022

Carte nominalizată la premiul Theakston pentru cel mai bun roman polițist

Al optulea și ultimul volum din seria Shetland

1. Negru de corb – Editura Crime Scene Press – Raven Black – 2006 – recenzie

2. Nopți albe – Editura Crime Scene Press – White Nights – 2008

3. Oase roșii – Editura Crime Scene Press – Red Bones – 2009

4. Fulger albastru – Editura Crime Scene Press – Blue Lightning – 2010

5. Ape moarte – Editura Crime Scene Press – Dead Water – 2013 – recenzie 

6. Aer rarefiat – Editura Crime Scene Press – Thin Air – 2014 – recenzie

7. Pământ rece – Editura Crime Scene Press – Cold Earth – 2016

8. Foc sălbatic – Editura Crime Scene Press – Wild Fire – 2018

ANN CLEEVES este considerată noua Agatha Christie a literaturii britanice. S-a născut în 1954 și a copilărit în partea de vest a Angliei, în Herefordshire și apoi în North Devon. După ce a renunțat la facultate, a avut o serie de job-uri ocazionale dintre cele mai diverse: asistent social pentru copii, bucătar la un centru de observare a păsărilor, ajutor de salvamar și ofițer pentru eliberarea condiționată. S-a căsătorit cu Tim Cleeves, un cunoscut ornitolog și, când acesta a primit un post pe micuța insulă Hilbre, aflată în estuarul Dee, unde ei doi erau singurii locuitori, s-a apucat de scris. Au urmat mai multe romane (peste douăzeci), publicate începând cu 1986, care au fost traduse în peste 20 de limbi până în prezent. Cele două serii de succes ale lui Ann Cleeves au fost transpuse în două seriale TV realizate de ITV (după cărțile care o au drept protagonistă pe Vera Stanhope) și respectiv BBC (după volumele din seria Shetland). Serialul Vera a fost deja difuzat în peste 30 de țări, printre care Australia, S.U.A., Germania, Cehia, Polonia, Japonia, Canada, Suedia etc. În 2006 Ann Cleeves a primit premiul Duncan Lawrie Dagger, acordat de către Crime Writers’ Association (CWA) pentru volumul Negru de corb (Raven Black), primul din seria Shetland. Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale TV atrăgând după sine vânzări excepționale ale tuturor romanelor sale. În 2015, la Crime Scene Press au mai apărut în limba română un roman din seria Vera Stanhope, Secretele din Strada Portului (Harbour Street), iar din seria Shetland în 2016 – Oase roșii (Red Bones) și în 2017 – Negru de corb (Raven Black). Tot în 2017, Ann Cleeves a fost distinsă cu Premiul Diamond Dagger pentru întreaga carieră, acordat de aceeași Crime Writers’ Association.

Atrași de faima insulelor, doi englezi, soț și soție, se mută în Shetland, dornici să le ofere fiului lor o viață mai bună.

Însă când bona copilului e găsită spânzurată în staulul de lângă casă, zvonurile cum că ar fi avut o aventură cu tatăl copilului se răspândesc ca un foc sălbatic.

Pe măsură ce suspiciunile împotriva familiei devin tot mai puternice, inspectorul Jimmy Perez e trimis să investigheze. Perez e conștient că acest lucru înseamnă întoarcerea în insule a lui Willow Reeves, iubita și șefa lui.

Perez se confruntă cu cea mai tulburătoare anchetă din carieră. Oare va fi pregătit pentru cum se va sfârși?

„O tramă complexă și elegant scrisă.” – Publishers Weekly

„Fanii întristați că nu-l vor mai întâlni pe eroul lui Cleeves se vor bucura să afle că acest ultim caz […] este un tur de forță.” – Kirkus Review

„Dacă sunteți în căutarea unor romane polițiste excelente în stilul Agathei Christie, nu aveți altceva de făcut decât să o citiți pe Ann Cleeves.” – Antonia Fraser, The Lady

Foc sălbatic” de Ann Cleeves este un mistery-crime pe care-l recomand cu plăcere tuturor iubitorilor de suspans. În al optulea volum din seria „Shetland”, autoarea își plasează intrigă și acțiunea în comunitatea care trăiește într-un ținut de o frumusețe aparte, un loc în care viața nu este atât de liniștită precum pare la prima vedere.

Întocmai ca apele liniștite despre care nu știi niciodată ce ascund, așa și oamenii liniștiți în aparență ascund adesea sentimente și pasiuni puternice. Ținuturile din Shetland, renumite pentru natura și peisajele lor, atrag mulți străini, oameni care nu-și au rădăcinile aici, considerați niște „ciudați”, care devin ținta bârfelor și invidie  localnicilor.

Daniel și Helena Fleming își doresc o viață liniștită, departe de agitația și stresul din marile orașe. Așa că se mută în Shetland, unde își construiesc un nou început pentru ei, pentru carierele lor. dar și pentru copii, energica Ellie și Cristopher, un copil cu nevoi speciale, autist, mai nou pasionat de foc și criminalistică. Dinamica relațiilor familiale este una ciudată, aș spune, Helena menajându-l pe Daniel în multe din aspectele în care acesta ar fi trebuit să se implice, ca tată și soț. Pus în umbră de succesul soției sale, renumit designer de haine, Daniel trece prin perioade de depresie și  izolare, pierzându-și direcția și motivația noului start pe care îl reprezintă Shetland. Helena își dorește cu tot sufletul și se străduiește din răsputeri să se integreze în comunitate, dar se pare că oamenii din Shetland, închiși la minte, plini de prejudecăți, nu-i acceptă, excluzându-i cu înverșunare.

Adevăratele probleme apar atunci când pe proprietatea familiei Flaming este găsit cadavrul unei tinere – Emma Shearer, bona copiilor unor amici – o tânără ciudată, enigmatică, cu un trecut apăsător. De parcă nu era suficient faptul că familia Fleming trăia într-o comunitate intolerantă, odată cu această întâmplare încep să iasă la iveală și să ia amploare zvonuri și suspiciuni legate de  fidelitatea și caracterul lui Daniel, profund fascinat de frumusețea  tinerei Emma.

Jimmy Perez este detectivul care preia ancheta acestui caz, secondat de inspectoarea Willow Reeves, o polițistă isteață cu care el  are o relație specială, doi protagoniști care mi-au plăcut, fiecare cu calități și defecte, completându-se perfect unul pe celălalt. Teorii și supoziții există, dar echipa, căreia i se alătură și tânărul polițist Sandy Wilson, trebuie să trieze adevărul de zvonuri și bârfe, cercetând trecutul suspecților, descoperind motive, dezlegând enigme, până ce adevărul va ieși la suprafață și criminalul va fi prins. În niciun caz nu m-aș fi gândit la finalul imaginat de autoare, iar acesta este un plus care dă valoare acestui roman, pe lângă atmosfera misterioasă și personajele excelent creionate, calități prezente în toate volumele palpitante ale seriei „Shetland”.

Fragment:

„Stăteau pe terenul de joacă, așteptându-i pe copii să iasă. În cea mai mare parte erau mame dar erau și doi tați, trei bunici și tânăra care lucra ca dădacă pentru familia doctorului. În majoritatea după-amiezelor se formau bisericuțe în care schimbau impresii superficiale, prietenoase. După nouă luni, Helena Fleming știa la ce să se aștepte. Făceau puțină conversație, povesteau despre apucăturile și realizările altor copii. Ea nu se simțea niciodată cu adevărat ca făcând parte din grup și rareori vorbea despre copiii ei, însă era dispusă să-i asculte pe alții. (…)

Poarta scârțâi când o deschise, iar grupul se întoarse spre ea. Știa că vorbeau despre ea, că o așteptau să-și facă apariția. Brusc, în mintea ei deveniră niște creaturi ca desprinse dintr-un film de groază. Vecinii pe care credea că-i cunoaște destul de bine parcă se transformară într-un fel de haită de câini de vânătoare. Erau avizi de subiecte de bârfă, iar pentru o clipă își imagină cum o sfâșie ca să le obțină, își imagina cum își întind boturile și salivează. Voia să fugă. Se miră de cât de teamă i se făcuse. Era o femeie puternică, independentă. Avea succes, nu trebuia să se simtă așa, paralizată, aiurită și cuprinsă de fiori. Șocul și o rămășiță de mândrie o făcură să rămână locului și să-i privească. Apoi se întrebă ce puteau să-i facă de fapt. Doar nu voiau să provoace o scenă. Cel puțin la suprafață locuitorii din Shetland erau politicoși.”

Cartea „Foc sălbatic” de Ann Cleeves poate fi comandată pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *