Delicatese Literare
Recenzii

Fraiero! de Ciprian Pop, Editura Quantum – recenzie

Fraiero! – vol. 1

Ciprian Pop

Editura Quantum Publishers

An de apariție: 2018

Nr. de pagini: 298

 

Ştii genul acela de persoană care se îndrăgosteşte în adolescenţă de fata visurilor lui, pe care până și părinții ei îl plac?
Cuminte și care nu pierde nopțile prin cluburi?
El și ea sunt cuplul model, îşi fac planuri de viitor pe care, încet, încet, le pun în practică. Se căsătoresc, fac copii, trec şi de nunta de argint, au nepoţi şi trăiesc fericiţi toată viaţa până la adânci bătrâneţi…
OK! Dacă asta cauți, n-o să găsești în această carte.
Zânele, unicornii şi rozul sunt pentru poveştile clasice de dragoste, iar aceasta nu este o poveste de dragoste, dar conţine dragoste. Ce-i drept, altfel.
Dacă râzi cu prietenii când îți amintești de năzbâtiile din adolescență, dacă îți amintești cu emoție de prima iubire care ți-a dat lumea peste cap, cartea aceasta este pentru tine.
Conține o poveste adevărată, destăinuită cu umor savuros chiar de către cel care a trăit-o.
Cu un titlu ca “Fraiero!”, la ce poți să te aștepți, dacă nu la o lectură vie și energică, condimentată din plin cu umor care-ți dă dureri de maxilar de la atâta râs?!
O carte care m-a intrigat încă de prima dată când i-am văzut coperta! De descriere ce să mai zic, fantastică!
Dacă sunteți obosiți și stresați – cine nu este în ziua de azi? – această carte este antidotul perfect! Este ca o gură de apă rece după o drumeție prin deșertul Sahara. Din ce citești, din aia mai vrei.
Atenție, creează dependență!
La cât râdem în cartea asta, ar trebui să întinerim subit dacă râsul ar face să dispară ridurile grijilor de zi cu zi.
Este o carte a adolescenței zbuciumate, a vremurilor în care ești matur și lipsit de griji, eventual, întreținut de părinți… și nu numai atât! Este romanul care evocă o perioadă prin care toți am trecut și fiecare dintre tinerii de azi vor trece.
O lectură savuroasă, care-ți îmbunătățește starea psihică dar cultura rămâne aceeași. Cu ce aveți, cu aia mergeți mai departe!
Abia așteptam să văd și deznodământul, iar mesajul ei picase la fix, mai ceva ca Emil Boc în emisiunea lui Andrei Gheorghe.
Și eu abia aștept să-l văd, dar până atunci, facem cunoștință cu tipul șmecher, care profită de tot ce pică, cu … cuvintele la el, care știe să îmbrobodească orice domnișoară… mai fără cap pe umeri. Tocmai de aici vine comicul de situație!
Este povestea adolescentului care nu are ce face, se plictisește și vrea să-și găsească o fată… rămâne de văzut dacă reușește.
Știi sentimentul acela când vrei să faci ceva, iar cineva apare de nicăieri și îți schimbă toate planurile? Exact așa mă simțeam eu. Voiam să stau, să beau liniștit whisky și să fumez o țigară, și cineva tocmai îmi dădea lumea peste cap.
Un roman ușor, scris într-un stil care te cucerește de la prima pagină, plin de ironii fine delicioase și nu tocmai subtile. Pur și simplu citești, și tot citești, captivat de viața personajului și nu realizezi că ești aproape de final… Ești binedispus și nu mai simți toate problemele lumii pe capul tău.
 – Știu care e cea mai mare fantezie a mea! îmi zise răspicat.
Zâmbetul îmi dispăruse și mie.
– Care? am întrebat-o timid, ducând paharul către gură.
– Cea mai mare fantezie a mea este să îndeplinesc cea mai mare fantezie a ta.
Ei, nu pe bune! Ceva care să mă uimească mai rău nu putea spune! Sper că nu aceasta este eroina cărții noastre… ci doar o oprire pasageră în viața lui Cipri, nu că pe el l-ar da afară din casă inteligența! Sau ar fi mai corect să spun bunul simt??
Cu toate ironiile acestea, realizezi că Cipri poate fi orice tânăr din ziua de azi: fiecare se gândește doar la agățat fete. Și totuși, după întâlnirea fierbinte cu fata — nu vă așteptați la o noapte romantică, ca nu aveți parte de așa ceva!— domnișoara îi dă un răspuns pentru care o apreciez:
 – Te-ai simțit bine la mine acasă? Ce părere ți-ai făcut despre mine?
 – M-am simțit bine, iar tu ești o persoană ornamentală.
 – Adică?
 – Adică, nu faci nimic!
Dar, să revenim… Acțiunea romanului este centrată pe perioada adolescenței, a liceului. Acea perioadă magică în care fiecare tânăr se crede atotputernic, cu toată viața înainte!
Datorită acestei povești am ajuns să cunosc Clujul. Cel puțin în teorie, că de vizitat nu l-am vizitat niciodată.
Cipri era pe vremea aceea, un adolescent rebel, clovnul clasei după cum spune el. Nu era weekend să nu meargă la vreo petrecere sau să nu bea până cade lat. O viață idilică, ce mai! Printre beții și farse făcute colegilor de clasă, dormit prin parcare și băutură mai multă decât apă pe Dunăre; acțiunea în sine a cărții nu este cine știe ce. Dar, stilul de scriere al autorului face toți banii. Din trei fraze, două stârnesc hohote de râs. Spre exemplu, pățania cu Cipri și cei doi prieteni ai lui când s-au vopsit blonzi și apoi la loc culorile lor naturale…
Cine s-a uitat pe cutie, atunci când a cumpărat vopseaua de păr, ca să vadă că nu scrie “negru”, ci “negru albăstrui”? Cine s-a gândit că seara e negru, iar în bătaia soarelui e albastru de Voroneț?
O lectură care îți îmbunătățește starea de spirit, care te face să nu mai simți nici o greutate pe umeri, ba chiar să te gândești la perioada în care erai tu în liceu și să compari…
Cu siguranță “Fraiero!” este cartea care-ți aduce veselia în casă!
Problemele în dragoste, schimbarea iubitelor ca pe șosete până găsește acea fată… toate ne sunt redate din punctul de vedere al lui Cipri. Pe parcursul cărții urmărim drumul către maturizare al acestor prieteni. Printre tragedii ale tinereții și diferite probleme ce se abat asupra lor; suntem atât de concentrați pe finalul poveștii încât, în momentul în care ajungem acolo, ni se pare că s-a petrecut prea repede.
Ce înseamnă când un băiat își întâlnește dragostea dar la un moment dat, în cuplul lor intervine monotonia?
Ema, te iubesc din tot sufletul! FRAIERO! Să știi că acesta este acel “Fraiero!” de pe copertă!
Pentru a afla care-i treaba cu Ema și pe cine iubește Cipri cu adevărat, trebuie doar să citiți această poveste de viață, de dragoste, de… ce vreți voi! Despre… ale tinereții valuri!
Cert este că nu vă veți plictisi!

Mulțumim editurii Quantum Publishers pentru cartea Fraiero! de Ciprian Pop oferită pentru recenzie!

Cartea poate fi comandată de pe quantumpublishers.ro, elefant.ro, librarie.net

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

32 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *