Delicatese Literare
Recenzii

Fratele de Joakim Zander, Editura RAO – recenzie

Fratele

Joakim Zander

Editura RAO

An aparitie: 2018
Editie: Cartonata
Nr. pagini: 395
Traducător: Graal Soft
Titlu original: The Brother
Crescând în sărăcie, Yasmine a vrut să-și protejeze întotdeauna fratele de aspectele nefaste ale vieții. Dar și-a încălcat promisiunea în ziua în care a plecat de acasă, abandonându-l pe Fadi în locuința lor modestă din Stockholm.
După cinci ani, Yasmine se simte în continuare vinovată că l-a lăsat în urmă. Apoi aude că el ar fi murit, ucis de o dronă în Siria. Ce anume a făcut fratele ei astfel încât să devină unul dintre cei mai căutați oameni de către CIA? Răspunsul este șocant și pentru ea și pentru cititori..
Când am văzut această carte mi-a plăcut foarte mult coperta, pentru că albastru este culoarea mea preferată, însă totodată m-a atras și titlul ei, m-a dus cu gândul la fratele meu pe care îl văd foarte rar, și m-am gândit că în spatele acestei coperți sigur stă povestea unui frate care a trecut printr-o experiență de viață ce merită spusă.
Ca dovadă că nu m-am înșelat, ba mai mult, chiar este vorba despre un frate, dar și o soră, despre legătura strânsă pe care aceștia o au, ținând cont de nedreptățile și experiențele greu încercate, din cauza originii lor musulmane.
Cartea Fratele de Joakim Zander își începe acțiunea în Suedia, într-un cartier din orașul Stockholm, oraș în care emigrează părinții lor , pe când ei aveau o vârstă fragedă.
Se numește Bergort. Dar puteți să-i spuneți cum vreți, că nu ne pasă. Oricum , nu putem să-l pronunțăm și totuși ne pricepem la asta mai bine decât majoritatea. Acum, știm că cei care ne-au adus aici, părinții noștri, nu se vor face niciodată înțeleși. Vor tăcea în afară acestor pereți, ceea ce-i mai rău decât dacă ar fi muți, pentru că se vor strădui. Își vor drege glasul, vor bolborosi, se vor bâlbâi, limba li se va împletici, iar ei vor crede că este suficient să dea de-a dura consoanele și să onduleze vocalele pentru a se descurca, vor crede că e suficient să bâjbâi ca să obții ce vrei. Însă nu este, nu va fi niciodată. Sunt demodaţi cu rochiile, şalurile și pantalonii lor negri, cu bijuteriile lor. Cum ar putea să fie suficient? Noi am știut asta din prima zi. Cum să facem să scăpăm de ei? Suntem străini aici. Și nu vom fi niciodată mai mult decât suma limitărilor noastre. Pentru oameni ca noi, niciodată nu este suficient să facem tot ce putem.
Citatul acesta arată clar ce simt cei doi frați încă din prima zi, Yasmine fiind și cea mare, realizează mult mai repede decât fratele ei, Fadi, că integrarea în această comunitate va fi una foarte dificilă. Pe lângă lipsa mamei de acasă, care lucrează ca asistentă medicală toată ziua pentru a pune ceva pe masă, mai sunt și nemulțumirile și frustrările manifestate de tată prin violență asupra lor, mai ales asupra ei, ea tot timpul apărându-și fratele și punându-se în calea lui. Toate acestea o fac pe Yasmine să devină ambițioasă, să învețe cât mai mult și să cunoască limba cât mai bine, pentru a avea o șansă de a evada și a pleca de acolo împreună cu fratele ei.
 –  Mă certasem iarăși cu ei… Am fugit… Însă când m-am întors, puseseşi toate piesele albastre de lego pe una din farfuriile alea verzi, cu câte o piesă albă pe ici, pe colo, și mi-o lăsaseşi pe pat înainte de a te duce la culcare…
– Ai zis că era un ocean. Că ai construit un ocean pentru a pleca pe el. Și că vei construi o barcă pentru a pleca de acolo.
Șansa apare mai repede decât ar fi crezut, chiar dacă era tot mereu nehotărâtă și își tot amânase plecarea , pentru că nu își putea părăsi încă fratele. Dar datorită comportamentului acestuia, care o implică într-un eveniment nefericit, pentru a nu suporta el gravele consecințe, ia vină asupra ei și, la 21 de ani, împreună cu actualul iubit și prieten David, părăsește Bergotul și fuge în America.
– Poate că până la urmă ai făcut barca aia, Fadi, rostești tu într-un final. Însă era doar pentru o persoană.
De aici destinele celor doi frați se despart, Yasmine rupe legătura cu toți prietenii ei și timp de 4 ani nu răspunde nici unui e-mail chiar dacă pe toate le citește.
Viața ei nu este una ușoară, dar nici foarte grea, își face alți prieteni și își găsește de lucru la mai multe companii cu diferite joburi. Din nefericire, relația ei cu David nu merge deloc bine, fiind pictor, acesta mai mult cheltuie decât câștigă, și chiar dacă încă se simte legată de el pentru că a ajutat-o când a avut nevoie, se hotărăște să -l părăsească.
Momentul prielnic este atunci când primește un e-mail de la mama ei în care ii scrie că fratele ei Fadi a murit într-o luptă, în Siria, și o roagă să se întoarcă acasă.
Între timp, pentru Fadi , urmările faptelor sale duc la maturizarea lui bruscă , mai ales când realizează în ce pericol a pus-o pe sora lui dar și pe el, când este bătut și amenințat cu moartea. Este nevoit să își trădeze vechii prietenii pentru a-și salva propria piele, pierzându-și și respectul de sine. O perioadă se menține în jocurile online, dar aici da peste o imagine cu niște ,,tipi in cagule de schi negre trase pe față și purtând uniforme negre’’, niște persoane care caută noi adepți la radicalizare si care transmit printr-un filmuleț pe youtube un anume mesaj:
Bărbatul din centru începe să vorbească în suedeză, suedeză de imigrant, suedeză de Bergort, suedeza mea. Amintește despre nedreptate și rușine, spune că este vremea să facem ceva în privința asta, că musulmanii suferă peste tot în lume și că a sosit timpul să ne opunem. N-avem de ales, jihadul nu este o alegere, e ceva ce trebuie să facem… Dar chestia e că tipii din filmuleț nu doar se vaită, ci fac ceva. Doar că se află în praful din Siria. Privesc toate astea cu coada ochiului. Statul Islamic și războiul, suferința din Siria, pe frații și surorile care suferă… Acesta este iadul creat de Bashar al-Assad și de evrei, și de americani, și de suedezi, și de toți ceilalți.
După vizionarea acestui filmuleț de pe youtube, toate frustrările acumulate în timp ies la suprafață, își da seama că nu mai știe de care parte este, pe cine să creadă, de care lume și religie aparține, la cine să se roage, la un Dumnezeu sau Allah.
E ca și cum îmi văd viața prin ochii acelui jihadist. Văd cât de săracă și de goală este viața mea, cât de total de inutilă. Doar mă trezesc și mă duc la culcare.  Același lucru iarăși și iarăși, aceeași pustietate. Totul e nimic, nimic, nimic.
Toate acestea îl fac să ia o decizie dezastruoasă, se întâlnește cu acei lideri radicalizati și se hotărăște să plece în Siria pentru a-și ajută așa numiții frați. Însă ceea ce nu știe nici el este că printre ei se află un trădător , că el este doar o momeala și că toată această situație se întoarce împotriva lui, el la rândul lui fiind considerat trădător.
De ce și cum s-a ajuns aici nici el nu înțelege, cine a trădat și pe cine? Fiind crezut mort, nu îi mai rămâne decât răzbunarea.
În aceste momente critice, Yasmine se întoarce pentru a-l găsi, pentru că știe că nu este mort, că nu are cum să fie un trădător, și vrea să facă tot posibilul ca să-l ajute. Dacă acum patru ani l-a părăsit pentru că nu a avut de ales, acum nu îi mai poate întoarce spatele.
Însă în descoperirea întregului adevăr, se lovește atât de implicarea guvernului suedez cât și a guvernului rus, dar și a poliției suedeze care a știut ce se întâmplă dar care nu a făcut nimic în tot acest timp.
Reușește Yasmine să își salveze fratele? Cred că acesta este de fapt labirintul întregii acțiuni a cărții, dar vă las pe voi să descoperiți, cu siguranță merită să aflați. Am suferit mult în această carte împreună cu personajele principale, de multe ori m-am pus în situația lor, ce-aș fi făcut dacă trăiam într-o țară în care datorită religiei nu mă puteam adapta.
Știu că subiectul acesta este unul foarte sensibil, de aceea nu insist prea mult pe el, mai ales că femeia nu are nici un cuvânt de spus. Am apreciat și admirat foarte mult legătura strânsă dintre cei doi fraţi, cred că dragostea de frate chiar există, dar ce am învățat cel mai mult din această carte este faptul că, dacă părinții nu sunt pregătiți să se adapteze oriunde ar trăi, atunci copiii lor nu vor fi niciodată.
Este o carte care mi-a plăcut foarte mult si v-o recomand cu mare drag.

Mulțumim Editura Rao pentru cartea Fratele de Joakim Zander, oferită pentru recenzie

Cartea Fratele de Joakim Zander

 poate fi comandată de pe raobooks.ro, libris.ro, elefant.rolibrarie.net, carturesti.ro, dol.ro, cartepedia.ro

Recenzii Editura RAO

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *