Delicatese Literare
Recenzii

Ghici cine moare primul de M.J. Arlidge, Editura Trei – recenzie

Ghici cine moare primul

(Eeny Meeny – 2014)

M.J. Arlidge

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Lucian Niculescu

Nr. de pagini: 408

An apariție: 2015

M.J. Arlidge (n. 1974) lucrează de 20 de ani în televiziune, fiind specializat în producții dramatice. A produs și a scris scenarii pentru seriale polițiste de prime time pentru televiziuni britanice, printre care Silent Witness, Undeniable, The Little House și, cel mai recent, Innocent. În prezent, produce filme pentru rețele TV din Marea Britanie și SUA.
Trăiește în Hertfordshire cu soția și cei doi copii. Când nu scrie, joacă tenis sau devorează thrillere, cărți de istorie și biografii. Are o slăbiciune pentru filmele din seria James Bond și pentru bomboanele cu aromă de lemn dulce.
De același autor, la Editura Trei au apărut nouă romane din seria Helen Grace: Ghici cine moare primul (declarat cel mai bun roman polițist de debut din Marea Britanie în 2014), Ghici ce-i în cutie, Casa păpușilor, Ghici care-i mincinosul, Băiatul pierdut, De-a v-ați ascunselea, Mă iubește, nu mă iubește, Ghici cine pândește în pădure, Ghici cine urmează și Adevăr sau provocare.

  • Seria Helen Grace

1. Ghici cine moare primul – Editura Trei – Eeny Meeny – 2014 – recenzie

2. Ghici ce-i în cutie – Editura Trei – Pop Goes the Weasel – 2014

3. Casa păpușilor – Editura Trei – The Doll’s House – 2015

4. Ghici care-i mincinosul – Editura Trei – Liar Liar – 2015

5. Băiatul pierdut – Editura Trei – Little Boy Blue – 2016

5.5. No Way Back – 2016

6. De-a v-ați ascunselea – Editura Trei – Hide and Seek – 2016

6.5. Running Blind – 2017

7. Mă iubește, nu mă iubește – Editura Trei – Love Me Not – 2017

8. Ghici cine pândește în pădure – Editura Trei – Down to the Woods – 2018

9. Ghici cine urmează – Editura Trei – All Fall Down – 2020 – prezentare

10. Adevăr sau provocare – Editura Trei – Truth or Dare – 2021

11. De-a șoarecele și pisica – Editura Trei – Cat And Mouse – 2022

Unul trăieşte, celălalt moare. E singura soluţie.

Roman din seria Helen Grace

Doi ostatici. Un singur glonţ. Doar unul va supravieţui.

Sunt suflete-pereche. Vor să-şi petreacă restul vieţii împreună.
Însă când se trezesc singuri şi dezorientaţi într-un subsol părăsit, groaza îi copleşeşte.
Nu au la dispoziţie decât o armă încărcată cu un singur glonţ şi însoţită de următorul mesaj: „Când unul dintre voi îl va ucide pe celălalt, supravieţuitorul va fi liber".
Cine a putut concepe un astfel de scenariu sinistru, în care victimele înseşi comit crima?
Torturaţi de spaimă, disperare, sete şi inaniţie, pentru ostatici nu există decât o singură cale de a pune capăt acestui supliciu: unul dintre ei trebuie să moară.

M. J. Arlidge a creat o eroină memorabilă: inspectoarea Helen Grace. – Daily Mail

O poveste captivantă şi înfricoşătoare, scrisă magistral. – Sun

Îţi dă fiori! – Sunday Mirror

„Ghici cine moare primul” de M.J. Arlidge este un thriller remarcabil, alert și captivant care impresionează prin personajele complexe și laturile psihologice ale acestora, intriga deosebită și suspansul care te ține captiv intre paginile cărțîi. Astfel, citind acest prim volum din seria „Helen Grace”  am descoperit un scriitor fantastic și o protagonistă  deosebită, adăugând acest roman în topul thrillerelor favorite.

Așa cum am spus, eroina cărții și a seriei este inspector-detectiv Helen Grace, o femeie energică, ambițioasă, dedicată meseriei, cu un fizic impunător, atitudine fermă și o iuțeala a sinapselor remarcabilă. O non-conformistă care conduce o motocicletă Kawasaki îmbrăcată în costum de piele de motociclist, o figura de pokeristă, o mască greu penetrabilă, dar care poartă în suflet  bagaje emoționale  puternice, durerea fizică fiind cea care „spală” vina ce-i împovărează mintea.

Coordonează o echipă de polițiști criminaliști pe care-i apreciază, îi presează și-i stimulează, dintre ei remarcând-o pe Charlene „Charlie” Brooks – o polițistă plină de viață, isteață și extrem de ambițioasă și pe sergentul-detectiv Mark Fuller, chipeș, talentat dar care trece printr-un divorț urât care aproape l-a transformat într-un alcoolic.

Acțiunea romanului se petrece în Southampton – Anglia, autorul creionând excelent cadrele și detaliile locurilor, reușind să transpună cititorul în decorurile interesantului oraș englez, din cartierele mărginașe pline de urâțenie, sărăcie, bătăuși și drogați până la barurile din portul orașului.

Așadar, punctul de pornire este reprezentat de o răpire care se va transformă într-o crimă. Amy și Sam, doi tineri care se iubesc, practic nedespărțiți, sunt răpiți, drogați, închiși și abandonați într-un bazin din care nu au nicio posibilitate să iasă. Ca niște animale. Fără apă, fără mâncare, îngropați în întuneric. Doar ei, frigul, un pistol cu un glonț și un telefon codat prin care li se comunica condițiile eliberării. Doar unul dintre ei va scăpa. Prețul libertății este un singur glonț. Unul dintre ei trebuie să ucidă ca să trăiască. Un joc pervers „de-a viața și moartea”!

„Mi se pare mie sau îmbrăţişările noastre nu ne mai prea încălzesc? Şi nu ne mai apără? De când s-a întâmplat, ne-am agăţat zi şi noapte unul de altul, dorind să supravieţuim amândoi, disperaţi să nu rămânem singuri în locul acesta cumplit. Am jucat tot felul de jocuri ca să treacă timpul, imaginându-ne ce vom face după ce va sosi cavaleria — ce-o să mâncăm, ce-o să le spunem rudelor, ce-o să primim de Crăciun. Însă aceste jocuri s-au terminat treptat, pe măsură ce am înţeles că am fost aduşi aici cu un scop şi că nu va exista un sfârşit fericit.”

De neimaginat ce pot face oamenii pentru a supraviețui, cum se comportă când carnea este topită pe oase, setea arde gâtul, limba se umflă, intestinele se strâng, foamea și setea îi înnebunesc iar creierul halucinează. Nu mai există rațiune, există doar instinct de supraviețuire, deși se împotrivesc cu ultimele resurse de energie și ultima fărâmă de conștiința, partea primitivă din oameni câștigă bătălia. Da, Amy este cea care supraviețuiește împușcându-l pe Sam. Și știți care este ironia? Cel care moare își găsește liniștea iar cel care supraviețuiește se roagă să moară, prăbușit psihic sub povara vinovăției!

„Poate că nu mai e nimic de spus. Am încercat tot ce se putea, am explorat fiecare centimetru pătrat  al închisorii noastre căutând vreo modalitate de evadare. Pistolul este singurul obiect de care nu ne-am atins. Stă mut acolo și ne cheamă. Ridic capul și o văd pe Amy cum se uită la el (…). Ar fi în stare să-l  ia? Acum două săptămâni aș fi zis că e cu neputință. Dar acum? (…) Tot ceea ce știu este că unul dintre noi va muri.”

Așa ajunge inspectorul-detectiv Helen Grace să preia acest caz împreună cu echipa ei. Din interogatoriul lui Amy, se desprinde concluzia că răpitorul, criminalul sadic care se distrează cu viața unor oameni nevinovați este o femeie! O „ea” diabolică, inteligentă, precisă, care nu se oprește aici ci execută noi răpiri, oameni care aparent nu au nicio legătură unii cu alții, același  mod de operare, aceleași „reguli ale jocului” de-a viața și moartea, joc care parcă nu se mai oprește! Insistentă, Helen Grace caută prin cotloanele vieții tuturor victimelor, scormonind după o „urmă”, o piesă care să se potrivească în imensul puzzle pe care trebuie să-l rezolve.

„O suspectă de sex feminin. Care avea legături cu trei victime complet diferite. Cineva care-i cunoștea – și le cunoștea punctele vulnerabile îndeaproape. Tot ce le trebuia acum era dovada.”

Să-i facă plăcere  criminalei acest lucru? Sau există o motivație în spatele acestor crime și o legătură între victime?

Ce  alegere va fi obligată să facă Helen Grace când va descoperi că trebuie să-și înfrunte trecutul într-o cursa mortală din care doar unul singur trăiește, iar celălalt moare?

Incitant  și provocator acest thriller de mare clasă, pe care-l recomand cu multă plăcere!

Cărțile autorului M.J. Arlidge pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro, librariadelfin.ro, librex.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *