Delicatese Literare
Recenzii

Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee, Editura Leda Edge – recenzie

Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne

(The Lady’s Guide to Petticoats and Piracy – 2018)

Mackenzi Lee

Editura Leda Edge

Traducere: Carmen Ion

Am apariție: 2019

1. Ghid de vicii și virtuți pentru gentemeni (The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue – 2017) – recenzie
   1.5. Ghid pentru gentlemeni: Cum să ai noroc în amor (The Gentleman’s Guide to Getting Lucky – 2018)
2. Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne (The Lady’s Guide to Petticoats and Piracy – 2018)

Bonus în această ediție: nuvela GHID PENTRU GENTLEMENI: CUM SĂ AI NOROC ÎN AMOR, traducere de Carmen Ion.

Revenită în Anglia, după uimitoarele sale aventuri în compania destrăbălatului frate mai mare, Monty, Felicity Montague și-a pus în minte două lucruri: să evite cu orice preț căsătoria cu brutarul Callum și să studieze medicina. Istețimea, pasiunea și erudiția tinerei nu sunt însă suficiente pentru a-i convinge pe venerabilii doctori din Edinburgh, care consideră că știința este un domeniu rezervat bărbaților. Speranța încolțește în inima lui Felicity atunci când află că idolul ei, medicul Alexander Platt, caută ajutoare pentru viitoarea expediție în Statele Berbere. Cum să ajungă însă la Platt, aflat în Germania, dacă n-are un ban în buzunar? Șansa îi surâde când Sim, o tânără algeriană, se oferă să îi plătească drumul. Cu o condiție, totuși: să îi permită accesul în casa ilustrului medic pentru a recupera un obiect misterios. Pe negândite, Felicity se vede implicată într-o aventură din care nu lipsesc o mână de mercenari lipsiți de inimă, câțiva pirați cumsecade și niște animale desprinse parcă din basme.

„O sclipitoare poveste despre feminism, prietenia dintre femei, privilegii și discriminare sexuală în secolul al XVII-lea.” – BUZZFEED

Cartea cuprinde atât volumul Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne, cât și nuvela Ghid pentru gentlemeni: cum să ai în noroc în amor.

Acțiunea din nuvela Ghid pentru gentlemeni: cum să ai în noroc în amor are loc imediat după cea din Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni și ne lămurește cum de  s-au decis Monty și Percy să înceapă o nouă viață la Londra, iar Felicity să plece la Edinburgh. Nuvela este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Monty, în stilul spumos, binecunoscut din primul volum – Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni.

Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee este o carte istorică young adult captivantă, plină de aventuri, cu o eroină complet nonconformistă, dar cu atât mai fascinantă. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Felicity Montague, permițându-ne să intrăm în mintea acesteia și să-i înțelegem mai bine idealurile, sentimentele și motivațiile acțiunilor ei.

Felicity Montague mi-a adus aminte întrucâtva de Audrey Rose din Jack Spintecătorul. Crimele din Whitechapel și Dracula. Pe urmele prințului nemuritor de Kerri Manisalco, ambele eroine având preocupări complet diferite de tinerele din acea vreme. Însă, în timp ce Audrey Rose fusese inițiată de unchiul ei în domeniul medicinei legale, Felicity Montague era o autodidactă. Neglijată complet de familia ei, părinții ei părând că uitau adesea până și de existența ei, Felicity își găsise o adevărată pasiune în studiul medicinei, ”devorând” orice carte din acest domeniu pe care o putuse procura, ascunzând-o între coperțile unui roman de dragoste.

Pe Felicity am întâlnit-o pentru prima dată în primul volum al seriei, Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni, și încă de atunci i-am remarcat spiritul temerar, inteligența și capacitatea de a acționa rapid în situații limită.

Deși Felicity și Monty par să nu aibă nimic în comun la prima vedere, la amândoi am remarcat curajul de a-și înfrunta destinul, luându-și viața în propriile mâini pentru a-și urma pasiunea, cu toate riscurile de rigoare. Astfel, după extraordinarele evenimente de care au avut parte în timpul turului Europei din primul volum, cei doi frați au decis să nu se mai întoarcă la casa părintească, înfruntând multe greutăți pentru a-și îndeplini visurile.

Monty a renunțat la o adevărată avere și un titlu nobiliar, care urmau să-i revină fratelui mai mic în lipsa sa, totul pentru șansa la o viață fericită alături de Percy, cel mai bun prieten al lui din copilărie, de care era îndrăgostit de ani de zile și despre care aflase de curând că îi împărtășea sentimentele.

Felicity a respins categoric posibilitatea de a urma pensionul la care doreau să o înscrie părinții ei în scopul de a-și însuși regulile de bună purtare din societate și a se putea mărita avantajos după aceea. Dornică să facă orice sacrificiu pentru a reuși să devină medic, Felicity a plecat la Edinburgh, sperând să fie admisă pentru a studia la prestigioasa universitate de medicină de acolo. Din păcate, după un an în care muncise ca ucenică la o brutărie pentru a se putea întreține, Felicity nu reușise acest deziderat, în ciuda numeroaselor scrisori pe care le trimisese.

Când Callum, brutarul la care se angajase, a cerut-o în căsătorie, dându-i totodată și un ultimatum să plece de acolo în caz că îl respingea, Felicity a realizat că era momentul pentru o schimbare de planuri, plecând la Londra, unde locuiau împreună Monty și Percy și unde spera să-i poată convinge pe medicii de acolo să o accepte ca studentă.

Însă, la acea vreme, discriminarea sexuală era valabilă peste tot, iar Felicity nu va avea nici de această dată succes. De o tenacitate admirabilă, Felicity nu s-a descurajat nici acum, agățându-se cu amândouă mâinile de o oportunitate ivită pe neașteptate. Astfel, Felicity a aflat că Alexander Platt – un medic celebru ce era idolul lui Felicity încă din copilărie – urma să se căsătorească la Stuttgart cu Johanna Hoffman, cea mai bună prietenă a lui Felicity din copilărie. Sperând să-l convingă pe Platt să o angajeze ca ajutor pentru viitoarea lui expediție în Statele Berbere, Felicity a decis să se prezinte la nuntă, în ciuda faptului că ea și Johanna se certaseră cu doi ani în urmă. Felicity resimțea și acum amărăciunea de a fi fost trădată de cea mai bună prietenă. După ce ani la rândul colindaseră împreună ținuturile din vecinătate, visând la aventuri spectaculoase, Johanna își schimbase brusc preferințele pe când avea paisprezece ani, arătând fățiș că îi plăceau balurile, rochiile cu volane și zorzoanele, iar Felicity se simțise exclusă. Totuși, de dragul de a-și îndeplini visul, Felicity era gata să treacă peste orice animozitate din trecut. Din nefericire, îi lipseau complet mijloacele materiale pentru a ajunge până la Stuttgart. Însă, printr-un joc al sorții, s-a ivit și soluția: Sim, o tânără algeriană, s-a oferit să plătească ea pentru întreaga călătorie, cu condiția ca Felicity să îi permită accesul în casa lui Platt pentru a recupera un obiect nedefinit, dar despre care pretindea că îi aparține.

Vă las să descoperiți singuri în carte aventurile fantastice de care va avea parte Felicity, din care nu vor lipsi pirați, oameni de știință fanatici, idoli detronați, eroine neînfricate și dragonii desprinși parcă din mitologie.

Vom avea surpriza să descoperim că Johanna ascundea, sub un înveliș de dantelă și satin, o voință oțelită și mult altruism, iar Sim era o fată cu multe secrete și abilități, dispuse să-și asume riscuri nebunești în numele onoarei, principiilor morale și tradițiilor de familie.

În peisaj nu putea lipsi nici Monty care ne va convinge că, în ciuda aparentei lui frivilități, era capabil de multe sacrificii de dragul surorii lui și al lui Percy, de care ne demonstrează, încă o dată, că era îndrăgostit nebunește.

Partea romantică e aproape inexistentă în carte, cu excepția unor mici scene de tandrețe dintre Monty și Percy, Felicity fiind total dedicată visului ei, fără a se lăsa distrasă de nicio altă tentație.

”Mă simt dintr-odată ciudat, este vechea mea teamă că sunt o sălbăticiune într-o lume îmblânzită, o sălbăticiune la care toți se uită cu milă și îngrijorare. Există bărbați ca Monty, bărbați cu dorințe perverse, dar care se găsesc unii pe alții și își clădesc refugii în colțișoarele lumii, și la fel există femei care se simt atrase doar de sexul frumos. Și sunt eu, o insulă cu un singur locuitor. O insulă care uneori pare un continent greu de guvernat, iar alteori o bucățică de uscat pe care marinarii sunt abandonați și lăsați să moară.”

Totuși, Felicity a realizat că nu era dispusă la orice compromisuri pentru realizarea scopurilor sale, spre deosebire de alte persoane, care ”călcaseră peste cadavre” de dragul faimei și al ambiției nemăsurate. Vă las să descoperiți singuri în carte despre ce era vorba.

Destinul are însă propriile sale căi misterioase iar, uneori, visurile se pot îndeplini prin cele mai neașteptate căi.

În consecință, dacă doriți să citiți o carte cu eroine aflate la ananghie și cavaleri neînfricați care le sar în ajutor, această carte nu este ceea ce căutați.

În schimb, dacă doriți o carte neconvențională, cu un umor picant, plină de aventuri și răsturnări de situații spectaculoase, cu personaje feminine puternice, înflăcărate de spirit liber și cu un caracter oțelit, atunci această carte are toate șansele să fie pe placul vostru.

”În compania unor femei ca ele, dure precum diamantul brut, dar cu mâini și inimi blânde, puternice nu în ciuda, ci datorită greutăților prin care au trecut, mă simt invincibilă. Fiecare spărtură în propria armură, fiecare pală de vânt nimicitor ne-a întărit, ne-a dat curaj și ne-a făcut imposibil de doborât. Suntem niște munți sau, poate, temple cu fundații care ar putea supraviețui timpului însuși.”

Cartea Ghid de jupoane și piraterii pentru doamne de Mackenzi Lee poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, carturesti.ro, emag.ro

Recenzii Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți cu umor

Recenzii și prezentări cărți young adult

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *