Delicatese Literare
Recenzii

Glasul sângelui de Robert Galbraith, seria Cormoran Strike, Editura Trei – recenzie

Glasul sângelui

(Troubled Blood – 2020)

Robert Galbraith

Editura Trei

An apariție: 2020

Nr. pagini: 816

Traducător: Ciprian Șiulea

Primul volum din seria Cormoran Strike/Cormoran Strike Series:

  1. Chemarea cucului – The Cuckoo’s Calling – 2013 – recenzie

  2. Viermele de mătase – The Silkworm – 2014 – recenzie

  3. Carieră malefică – Career of Evil – 2015 – recenzie

  4. Alb letal – Lethal White – 2018

  5. Glasul sângelui – Troubled Blood – 2020

  6. Inimă neagră ca noaptea – The Ink Black Heart – 2022

  7. The Running Grave – 2023

Robert Galbraith este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter

ROBERT GALBRAITH este pseudonimul lui J.K. Rowling, autoarea bestsellerurilor din seria Harry Potter și a romanului Moarte subită. Primele patru romane din seria Cormoran Strike – Chemarea cucului, Viermele de mătase, Carieră malefică și Alb letal – au ajuns toate în topurile naționale și internaționale și transformate într-un serial TV produs de Brontë Film and Television.

BEST CRIME & THRILLER LA BRITISH BOOK AWARDS 2021

Nominalizare la CWA Gold & Steel Daggers

Un roman din seria Cormoran Strike

Detectivul particular Cormoran Strike este abordat în Cornwall de o femeie care-i cere ajutorul ca să dea de urma mamei ei, o doctoriță dispărută în condiții misterioase în 1974. 
Strike nu a mai preluat vreodată un caz așa de vechi, dar în pofida șanselor mici de succes, e intrigat și îl acceptă. Robin are de-a face cu un divorț urât și atenție masculină nedorită, în timp ce se luptă și cu sentimentele ei pentru Strike. 

Investigația îi duce în mijlocul unui caz încurcat, cu indicii și piste bizare, un ucigaș în serie psihopat și martori pe care nu se pot baza. Și află că până și un caz de-acum câteva zeci de ani se poate dovedi letal…


„Plin de surprize, acțiune, violență, comedie socială și romance: primești tot ce e mai bun!” – Wall Street Journal

„Un constructor meticulos de intrigi și maestru al distragerii atenției, Galbraith te silește să dai pagină după pagină.” – Guradian

„Complex și încântător.” – The Sunday Mirror

„O completare minunată la romanele din seria Strike.” – The Sunday Times

„Un amestec de bizarerie supranaturală și mister derutant, cu o acțiune polițistă tensionată în centru.” – The Sun

„Cele mai mari talente (ale autorului) sunt capacitatea de a țese intrigi complicate și nebunești (dovadă fiind elementele astrologice din ultimul volum) și de a crea personaje colorate și foarte bine individualizate, care prind viață pe loc în pagină. „ – Washington Post

Glasul sângelui de Robert Galbraith, pe care l-am găsit pe site la Libris, e o extraordinară continuare a seriei Cormoran Strike!

Un roman care m-a captivat de la prima până la ultima pagină, a fost o reală plăcere să-l citesc și, în ciuda numărului mare de pagini, mi-a părut rău când a ajuns la final! Însă, intrând pe goodreads, am avut parte de o super-surpriză! Am văzut că seria va continua cu încă un volum, The Ink Black Heart, așteptat să apară anul acesta!

Și de această dată, la fel ca la fiecare volum al seriei, am remarcat și admirat stilul de scriere, inteligent, ușor ironic, cu un umor britanic fin, de calitate, o carte ce abundă în umor subtil, observații pertinente și deducții inteligente, în care suspansul, dramatismul și misterul sunt perfect gradate de-a lungul acțiunii, cu o mare atenție la detalii. Pe lângă toate acestea, decorul poveștii, Londra, cu descrieri ale diferitelor locuri și obiective și surprinderea atmosferei acestui oraș cu o personalitate aparte – cititorul fiind în același timp pe deplin conectat la vremea de afară, minunat surprinsă și integrată în decorul poveștii, pe măsură ce se derulează acțiunea, anotimp după anotimp – este un plus al cărții, cadrul acțiunii fiind construit piesă cu piesă, cu descrieri savuroase, pline de viață și culoare locală.

Glasul sângelui este volumul meu preferat din serie (de până acum, și îl aștept cu nerabdare pe următorul), deși dau o notă maximă întregii serii, în ansamblul ei. Fiecare volum este construit în jurul unui caz și are propria sa finalitate, din acest punct de vedere putând fi citit de sine-stătător. Cu toate acestea, recomand citirea seriei în ordine, întrucât în fundalul acțiunii din spatele cazurilor investigate este povestea de viață, surprinsă zi cu zi, a protagoniștilor seriei – Strike și Robin – având continuitate de la volum la volum, astfel abia aștepți să vezi ce se întâmplă în continuare cu aceștia în viața lor personală și cum evoluează relația dintre ei. Astfel, împletite pe firul principal al acțiunii – cazul expus și derularea anchetei – se află detalii din viețile personale a lui Cormoran pe de o parte, și a lui Robin, pe cealaltă parte: scene domestice, drame familiale, întâlniri la crâșmă, discuții, toate având darul de a îmbogăți povestea, de a ne oferi o perspectivă completă asupra protagoniștilor, de a-i cunoaște în profunzime.

Așadar, punctul forte al cărții este reprezentat de cele două personaje absolut memorabile – celebrul detectiv Cormoran Strike și Robin Elacott, fosta sa asistentă, devenită între timp ea însăși detectiv – pe lângă investigația detectivistică încântătoare şi magistral construită.

Cormoran, veteran de război, un tip masiv, cu un picior lipsă de la genunchi (având o proteză în locul lui), plin de cicatrici, ursuz și lipsit de tact, pare complet lipsit de atractivitate, nu-i așa? Ei, bine, cu toate acestea, are un șarm și o charismă incontestabile.

Robin, tânără, frumoasă, deșteaptă, intuitivă, plină de tact și cum nu se poate mai diferită de morocănosul Cormoran. Cu toate acestea, el se simte atras de ea și se simte în largul lui în prezența ei, dar, conștient de complicațiile unei alt fel de relații decât cea profesională, se ține la distanță. Însă, dacă în volumele trecute inelul de logodnă și apoi de căsătorie de pe degetul ei era o barieră pe deplin acceptată, acum Robin se află în plin proces de divorț, fiind vulnerabilă pe plan personal, dar nu și profesional. Oare până unde se va întinde granița dintre cele două planuri, destul de fragilă din cauza atracției – deși atent ținute în frâu – dintre Strike și Robin? Ei bine, spre bucuria mea, în acest volum autoarea este mai darnică cu scenele Strike-Robin, adăugând o notă fermecătoare de romantism poveștii. În esență, acțiunea se ”învârte” în jurul evoluției cuplului Strike – Robin.

Mi-a plăcut foarte mult felul în care fiecare volum e precedat de un citat – ales foarte inspirat, potrivit cu un detaliu anume din capitolul respectiv – dintr-un poem epic străvechi (din 1590), The Faerie Queene, de Edmund Spencer.

”Fără a da răspuns, el a lui indignare

O stăpâni cu-asprime de bărbat,

Iar asta se văzu, nefiind o taină mare,

Întrucâtva pe chipu-i încruntat… ”

 

”El o peți și-o linguși cu vorbe îndulcite

Și daruri mândre spre înduplecare

Dar ea disprețui ofranda și oferitorul

Și cum se gudura la ea lingușitorul.”

Vă voi spune câte ceva despre acțiunea cărții, fără să intru în prea multe amănunte. E o poveste complexă, amplă, desfășurată pe mai multe fire, cazul principal fiind destul de anevoios de urmărit, însă ineditul acestuia suscită la maximum curiozitatea cititorului.

Faima lui Strike și Robin a crescut pe măsură ce au rezolvat câteva cazuri ”grele”, în prezent fiind asaltați de solicitări, având clienți pe lista de așteptare, neputând să se ocupe decât de câteva cazuri în același timp, dar chiar și așa fiind nevoiți să angajeze colaboratori. Între aceștia se remarcă Morris, un bărbat plin de el, ce se crede mare cuceritor, fiind destul de atrăgător, ce-i drept. M-a enervat la culme felul în care o hărțuia de-a dreptul pe Robin, și așa supusă, pe lângă atenția masculină nedorită, unei presiuni destul de mari, jonglând cu un divorț urât și solicitant, precum și cu propriile sentimente pentru Strike.

Cazul principal în jurul căruia e construită acțiunea cărții e o adevărată provocare, pe care Strike o acceptă, conștient că șansele de reușită sunt extrem de mici: pe când Strike își vizitează familia în Cornwall, este abordat de o femeie care îi cere ajutor pentru găsirea mamei sale, Margot Bamborough – care a dispărut în circumstanțe misterioase, în 1974.

Margot Bamborough era medic de familie. Într-o bună zi, la terminarea programului, a plecat să se întâlnească cu o prietenă, înainte de a ajunge acasă. Însă nu a ajuns, nici la întâlnire, și nici acasă. A dispărut fără urmă!

Dificultatea constă în faptul că dispariția s-a petrecut cu patruzeci de ani în urmă! La vremea respectivă, cu indicii puține, martori discutabili, și o anchetă polițienească prost realizată, cu investigatorul principal suferind de o afecțiune psihică ce a necesitat internarea acestuia și, evident, înlăturarea sa din acest caz, dosarul a fost în cele din urmă ”soluționat”, iar doctorița a fost considerată una din victimele unui ucigaș în serie, care făcea ravagii în perioada respectivă, deși în subsolul în care acesta a întemnițat, torturat și ucis alte șapte femei nu a fost găsită nici o urmă a lui Margot Bamborough. Investigația va intra pe terenul astrologiei, a cărților de tarot, a ocultismului.

Autoarea abordează în carte unele subiecte dificile, cum ar fi avortul, pornografia, traficul sexual și hărțuirea sexuală, practici sexuale deviante, dar face acest lucru într-un mod sensibil, plin de empatie pentru victimele nevinovate ale acestora.

Prinși într-un hățiș de piste false, teorii ciudate, fundături și răsturnări de situații într-o anchetă cu termen de finalizare definit, dar și altor câteva cazuri în derulare, cei doi – Strike și Robin – vor face cu greu față provocărilor personale și profesionale. Dar cert e că vor face față, pe toate planurile!

O carte excelentă, o călătorie literară de peste opt sute de pagini, pe care le-am devorat, și un final… glorios!

O recomand călduros!

Fragment:

”Femeia râse nervos, apoi inspiră adânc:

– Pe mine mă cheamă Anna, apropo – mă întrebam dacă aș putea veni – dacă aș putea veni să discut cu dumneavoastră despre mama mea.

Strike nu spuse nimic.

– A dispărut, continuă Anna. Numele ei e Margot Bamborough. Era medic de familie. Într-o seară și-a terminat programul, a plecat de la cabinet și de atunci n-a mai văzut-o nimeni.

– Ați anunțat poliția? întrebă Strike.

Anna scoase un mic hohot de râs ciudat.

– Ah, da – adică, poliția știa -și au investigat. Dar n-au găsit nimic. A dispărut în 1974.

Apa întunecată clipocea pe pietre, iar Strike avu impresia că aude cum foca își curăță nările umede.

– Eu doar, se grăbi femeia să adauge, înțelegeți, săptămâna trecută – m-am dus la un medium

Căcat, se gândi Strike.

De-a lungul carierei lui de detectiv se ciocnise uneori de acești furnizori de viziuni paranormale și nu simțise decât dispreț față de ei: nu erau decât niște lipitori care sugeau banii din buzunarele celor disperați și amăgiți, sau cel puțin așa îi considera el.

– Mediumul a mai spus că o să găsesc o ”călăuzire”, continuă Anna. Mi-a spus ”o să afli ce s-a întâmplat cu mama ta. O să găsești o călăuzire și trebuie s-o urmezi. Calea ți se va arăta foarte curând.” Așa că atunci când v-am văzut adineauri la crâșmă – Cormoran Strike, la Victory – mi s-a părut o coincidență incredibilă și m-am gândit – trebuia să vă vorbesc. (…)

– Stați puțin.

Strike detesta adesea imboldul lui incurabil de a cerceta, incapacitatea lui de a lăsa o mâncărime nescărpinată, mai ales când era atât de obosit și iritat ca în seara asta. Dar 1974 era și anul în care se născuse el. Margot Bamborough dispăruse de când era el în viață. Nu se putea abține: trebuia să afle mai mult.”

Cartea Glasul sângelui de Robert Galbraith poate fi comandată de pe libris.ro.

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *