Greenlights. Undă verde – Matthew McConaughey – Editura RAO
Greenlights. Undă verde
(Greenlights – 2020)
Matthew McConaughey
An apariție: 2021
Editura Rao
Nr. pagini: 352
„Greenlights. Undă verde”, biografia actorului Matthew McConaughey, a apărut în limba română la editura Rao şi poate fi comandată online.
Greenlights. Undă verde – precum un semafor cu toate culorile verzi – adună primii cincizeci de ani ai lui Matthew McConaughey: „un album, o antologie, o poveste a vieții mele de până acum… o scrisoare de dragoste. Adresată vieții”. Dar și „cum să obții mai mult „Da“ într-o lume plină de «Nu» și cum să recunoști momentele în care un «Nu» ar putea să fie de fapt un «Da»“. Pentru că lumina roșie devine în cele din urmă verde. Pentru că cel care juca mereu fără cămașă în comedii romantice a devenit în cele din urmă un actor câștigător de Oscar.
În Greenlights. Undă verde, McConaughey dezvăluie că a făcut sex pentru prima dată după ce a fost șantajat când avea 15 ani și a fost molestat la 18 de un bărbat în interiorul unei dube, după care a fost bătut până și-a pierdut cunoștința. Fraze ce impresionează, dar adevărul este că, odată ce le-ai citit, îți dai seama că memoriile actorului texan vorbesc despre altceva. Aceste două fraze nu sunt detaliate în restul cărții. Pentru că, un caz rar în panorama de astăzi, McConaughey nu suferă de victimizare patologică: „Nu m-am considerat niciodată o victimă”, se grăbește el să precizeze. „Am multe dovezi care arată că lumea conspiră ca eu să fiu fericit.“
Volumul celebrului autor american este unul inovativ si remarcabil. Deși autobiografie, aceasta poate fi condiderat un manual al visului uman, o trecere prin viața reală care duce la succes.
Paginile sale funcționează „precum un medicament cu gust plăcut, precum câteva tablete de aspirină în locul unei vizite la medic, precum o navă spațială condusă către planeta Marte fără a avea nevoie de un certificat de pilotaj, precum mersul la biserică fără a trebui să te naști din nou, precum hazul de necaz”, spune autorul.
Și chiar așa este. „Cartea este o scrisoare de dragoste. Adresată vieții.”
Citate:
„Era un haos în mintea mea. Pierdut în excesele faimei nou-descoperite și confruntat cu un complex al lipsei de merit, existența mea fără acoperiș nu numai că mă dezorientase, dar se și repezea asupra mea. Cum se putea ca un puști provenit din clasa muncitoare din Uvalde, Texas, să merite atâta opulență și laude? Nu știam cum să mă desprind din decadența succesului meu și nici nu îndrăzneam să cred că era al meu și mă puteam bucura de el. Nu știam în cine să am încredere, începând cu mine însumi.” (p.168)
„Ajunsesem la un adevăr. Oare eu îl descoperisem? Nu știu, cred că el m-a găsit pe mine. De ce? Pentru că mă așezasem într-un loc unde adevărul putea să mă găsească. Ajunsesem într-un loc in care eram pregătit să îl primesc. Cum ne dăm seama dacă noi am descoperit un adevăr sau el ne-a descoperit pe noi? Eu cred că adevărul se află pretutindeni în jurul nostru, tot timpul. Îngerii necunoscuți, fluturii, răspunsurile sunt mereu la îndemâna noastră, dar nu tot timpul putem să le identificăm, să le prindem, să le auzim, să le vedem sau să avem acces la ele… pentru că nu ne aflăm în locul potrivit pentru asta. Trebuie să ne facem un plan.” (p.183)
2 Comments
Doina
Imi place Mathew McConaughey ca actor. Si ca barbat recunosc ca este un exemplar frumos. Nu stiu ce fel de om este.
Ma feresc sa aflu amanunte despre viata particulara a celor ce intruchipeaza eroi pozitivi. De obicei descopar ca sunt oameni cu defecte ce ma fac sa nu ii mai admir.
Ma bucura aparitia acestei carti si ma bucura prezentarea voastra.
Faptul ca este un tip tonic, pozitiv si fericit, cu un suflet vesel si plin de iubire accentueaza placerea pe care o simt cand il vad jucand intr-un film cu happy end.
Oli
Multumim pentru comentariu, Doina, sunt perfect de acord cu tine!