Delicatese Literare
Calatorii

Hallstatt

Hallstatt

Localitatea Hallstatt este un loc superb, de poveste, situat pe limba de pământ dintre Hallstatter See şi Munţii Dachstein, într-atât de spectaculos încât până și chinezii au creat o copie a așezării miniere!
Peisajele extrem de pitoreşti, care îţi taie răsuflarea, atrag ca un magnet turişti şi fotografi din toată lumea. Satul este amplasat în inima districtului Salzkammergut şi a intrat in patrimoniul UNESCO in 1997.

colaj peisaje

Originile Hallstatt-ului datează de la sfârșitul epocii bronzului și începutul epocii fierului (aprox. sec. 8 î.Hr.), de când se estimează că au fost exploatate rezervele de sare care se găsesc în adâncul munților ce înconjoară lacul, fiind considerată oficial cea mai veche mină de sare din lume. Datorită bogăţiei sării, regiunea Halstatt a devenit un mare centru de comerţ chiar înainte de punerea bazelor Romei. Descoperirile din perioada preistorică – printre care vase de bronz din zona Dunării, chihlimbar din Germania de nord, sticlă din Italia şi fildeş din Africa – au fost atât de importante, încât epoca dintre 800-400 î.e.n. este cunoscută în întreaga lume sub numele de „Perioada Hallstatt”.
Pe lângă peisajele magnifice, Hallstatt ne mai oferă şi alte atracţii:
  • Capela Sf. Arhanghel Mihail, care păstrează în interiorul său craniile pictate manual cu modele florale și inscripționate cu numele și datele de naștere și de deces ale celor cărora le-au aparţinut.
  • Biserica Parohială Romano- Catolică Înălțarea Maicii Domnului, aflată în mijlocul orașului, cu picturi murale și trei altare, realizate în timpul Renașterii.
  • Cea mai veche mină de sare din lume, încă funcţională, la care se ajunge cu ajutorul unui funicular ce te duce la 350 m deasupra satului. Vizitatorii trebuie să îmbrace haine de protecţie şi apoi să se urce în trenul de mină ce străbate aproape 2 km prin tunelul Christina. Este proiectat un film despre istoria minei, aflăm povestea cadavrului minerului preistoric, descoperit perfect conservat în sare în anul 1734. Apoi se coboară cu un lift de lemn până la un lac subteran, de unde se poate admira interiorul unui crater luminat.

colaj mina

Sursă de informaţii:
  • Austria – ghid turistic, Editura Ad Libri

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

 

26 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *