Delicatese Literare
Recenzii

Hipnotizatorul de Lars Kepler, Editura Paralela 45 – recenzie

Hipnotizatorul

(Hypnotisören – 2009)

Lars Kepler

Editura Paralela 45

An apariție: 2020

Nr. pagini: 496

Traducător: Bogdan Ghiurco

Lars Kepler este pseudonimul cuplului de scriitori Alexandra Ahndoril și Alexander Ahndoril, autorii seriei bestseller cu detectivul Joona Linna. Ajunsă la volumul al șaptelea, seria s-a vândut în 15 milioane de exemplare în peste 40 de limbi.
Într-o casă de la marginea Stockholmului o familie e asasinată cu sălbăticie. Numai un băiat scapă masacrului, dar pendulează, inconștient, între viaţă şi moarte. Detectivul Joona Linna decide atunci să recurgă la ajutorul unui hipnotizator pentru a pătrunde în subconștientul băiatului și a încerca să reconstituie carnajul prin ochii lui.
O combinație între forța captivantă a trilogiei Milennium, de Stieg Larsson, și dinamismul narațiunii din Tăcerea mieilor, romanele cu detectivul Joona Linna au devenit deja titluri iconice în literatura polițistă scandinavă.
„Deloc surprinzător, Lars Kepler (pseudonimul unui cuplu suedez) e considerat succesorul lui Stieg Larsson.” – Time
„O poveste crudă și viscerală care te învăluie în necunoscut, dar în același timp hrănește pe săturatelea imaginația. O reușită uluitoare.” – Daily Mail
O intrigă deosebită, un stil realist, o scriitură cinematică, o poveste complexă și bulversantă pe care nu o uiți ușor și personaje credibile excelent puse în evidență de Lars Kepler (este pseudonimul cuplului de scriitori suedezi Alexandra și Alexander Ahndoril), toate acestea sunt elementele care conferă strălucire acestui thriller de înalta clasă, „Hipnotizatorul”.
Îmi face o deosebită plăcere să lecturez romanele autorilor nordici, adevărați maeștri ai litetaturii noir, pentru că scrierile lor au din plin suspans, mister, stranietate și originalitate dar și personaje complexe de care te atașezi ușor.
Fascinant de la prima până la ultima pagină, „Hipnotizatorul” impresionează cititorul prin atmosfera apăsătoare, întunecată, prin porția de adrenalină oferită cu generozitate dar și prin multiplele  aspecte psihologice cu care sunt înzestrate personajele.
Unul dintre  protagoniștii care m-au impresionat este Joona Linna, un detectiv care lucrează la Direcția Națională de Investigații Criminale. Admirat dar și invidiat în aceeași măsură, Joona este tipul de individ serios, eficient, distant dar și un  încăpățânat care nu renunță și nu abandonează niciun caz până nu-l rezolvă,  un personaj puternic, cu o minte decisă care știe cine este și știe ce dorește.
Erik Maria Bark este un alt personaj captivant care mi-a plăcut. Expert în tratarea traumelor psihice severe este dependent de analgezice pentru că nu poate dormi dar și pentru a ține îngropate adânc în subconștient eșecurile din viața profesională și personală. Și-a înșelat soția în urmă cu zece ani și de atunci încrederea acesteia în el s-a sfărâmat în mii de cioburi, amândoi chinuindu-se să refacă relația.
Neîncrederea care devastează sufletul și macină mintea dar și singurătatea sunt trăiri cu care cei doi au „conviețuit” din momentul în care Erik a încălcat fidelitatea conjugală, moment care a coincis cu prăbușirea carierei lui profesionale. Benjamin este fiul în vârstă de paisprezece ani al cuplului, un adolescent care suferă de o boală rară de sânge, Boala Von Willebrand, în care orice lovitură în orice parte a corpului îl poate omorî prin sângerare. Specializat în psihotraumă, Erik a fost și este fascinat de hipnoză, o metodă practicată în traumele psihice majore, că ultimă variantă pentru a ajunge la rădăcina tulburării, pentru a-i putea ajuta pe oamenii rămași prizonieri în propria lor durere și suferință. De la eșecul profesional din urmă cu zece ani a făcut promisiunea publică de a nu mai practica hipnoza niciodată!
„A întâlnit atât de mulți oameni, oameni cu povești devastatoare, adesea agresivi, întotdeauna înspăimântați, compulsivi, paranoici, uneori cu tentative de automutilare și de suicid în istoricul lor. Mulți veneau când nu mai erau despărțiți de psihoza sau de schizofrenie decât de o barieră foarte subțire. Fuseseră abuzați și torturați sistematic; li se inscenasera execuții; își pierduseră copiii; fuseseră victimele incestului sau ale violurilor; sau martorii unor lucruri cumplite sau siliți să participe la ele.”
Erik își respectă promisiunea până când îl întâlnește pe detectivul Joona Linna care îl convinge să interogheze prin hipnoză singurul martor al unui carnagiu pentru a reuși să prindă cât mai repede criminalul. O întreagă familie este măcelărită cu o furie de nedescris, doar Josef, băiatul familiei reușind să supraviețuiască, dar și fata cea mare, Evelyn, plecată în acel moment de acasă. Un coșmar, o triplă crimă oribilă, monstruoasă, o familie dezmembrată de un ucigaș dement, psihopat! Și cum sub hipnoză pacientul spune întotdeauna adevărul, ceea ce află Joona și Erik în timpul interogatoriului schimbă la o sută optezeci de grade datele anchetei.
Ca metodă de interogare însă, hipnoza reprezintă o încălcare a drepturilor omului așa că, prin demersul lui, Erik supără pe toată lumea, inclusiv pe foștii pacienți din grupul lui de studiu din urmă cu zece ani, totul transformându-se într-un adevărat „circ” mediatic! Deși de mulți ani Erik încearcă să-și reprime vechile amintiri din perioada în care studia și practică hipnoza, undeva, în subconștient, acestea stau cuminți așteptând un eveniment major care să le deschidă ușa pentru a năvăli în mintea lui. Iar acest „buton declanșator” este reprezentat de răpirea fiului lui, Benjamin, moment în care barierele, ridicate de creierul lui pentru a se proteja de frici, se ridică și amintirile ies la suprafață, mintea țesând astfel fire invizibile care leagă trecutul cu prezentul și momente din ședințele de hipnoză ale foștilor pacienți cu răpirea fiului lui.
„Am crezut că sunt pe cale să descopăr ceva important, că înțeleg cum funcționează hipnoză. Dar nu era așa, n-am înțeles nimic.”
Care este elementul de legătură între autorul triplului asasinat și răpirea coplilului lui Erik? Ce evenimente traumatizante își au rădăcinile în trecutul psihoterapeutului și cum se răsfrâng asupra prezentului? Vor reuși Joona și Erik să rezolve cele două cazuri, să dezlege  enigma din jurul lor, și cu ce preț?
Vă invit să aflați răspunsurile acestor întrebări citind  „Hipnotizatorul”, un thriller original și electrizant pe care îl recomand cu plăcere!
Fragment:
„- Bună, Nicky, spune Kennet.
Nicky se oprește și îl privește îngrozit. La ambele colțuri ale gurii are câte un strop de salivă.
– Nu am voie, spune el, încet și nesigur.
– Sigur că ai. Numele meu este Kennet și sunt polițist. Sau, că să fiu mai exact, am cam îmbătrânit de-acum și m-am pensionat, dar asta nu schimbă nimic. Încă sunt polițist.
Băiatul zâmbește surprins.
– Și ai pistol?
Kennet clatină din cap.
– Nu, minte el. Și nici mașină de poliție nu am.
Expresia băiatului devine serioasă.
– Ți-au luat-o după ce ai îmbătrânit?
Kennet da din cap.
– Mda.
– Ai venit aici să prinzi hoții? întreabă Nicky.
– Care hoți?
Nicky trage de fermoarul gecii.
– Câteodată îmi iau lucrurile, spune el, lovind cu piciorul în pământ.
– Cine?
Nicky îl privește nerăbdător.
– Hoții.
– Just.
– Șapcă, ceasul și piatră mea specială cu margine cu sclipici.
– Te temi de cineva? El scutură din cap.
– Toată lumea de aici e drăguță, nu? întreabă Kennet ezitant.
 Băiatul își umflă obrajii, fredonează și se uită după Aida.
– Sora mea e în căutarea celui mai groaznic monstru.
Kennet arată cu capul spre chioșcul de ziare de lângă stația de metrou.
– Vrei o Cola?
Băiatul merge alături de el, sporovaind.
– Sâmbătă lucrez la biblioteca. Iau hainele oamenilor și le agăț în garderoba și ei primesc un bilet cu un număr pe el, mii de numere diferite.
– Bravo ție, spune Kennet. Cumpără două sticle de Coca-Cola.
Nicky pare mulțumit și cere un păi în plus. Apoi bea, ragaie, bea și ragaie din nou.
– Ce-ai vrut să spui când ai amintit de sora ta și de monstru? întreabă Kennet pe un ton indiferent.
Nicky se încruntă.
– E băiatul ăla. Prietenul Aidei. Benjamin. Nu l-a văzut azi. Dar înainte, era foarte furios, foarte-foarte furios. Aida a plâns.
– De ce era Benjamin furios?
 Nicky se uită surprins la Kennet.
– Benjamin nu e furios, e de treaba. El o face pe Aida fericită și ea rade.
Kennet îl privește pe băiatul înalt.
– Atunci cine era furios, Nicky? De cine spuneai că-i furios?
Nicky pare brusc neliniștit. Se uită la băutură, căutând ceva de spus.
– N-am voie să accept lucruri de la…
– Acum e altceva, îți amintești? Sunt polițist. De dată asta va fi bine, promit, spune Kennet. Cine era furios, Nicky?”

Cartea Hipnotizatorul de Lars Kepler poate fi comandată de pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, libris.ro, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *