Hygge Home. Cum să-ți transformi casa într-un cămin fericit de Meik Wiking, Editura Litera – recenzie
Hygge Home. Cum să-ți transformi casa într-un cămin fericit
(My Hygge Home: How to Make Home Your Happy Place – 2022)
Meik Wiking
Editura Litera
Traducere: Cosmin Nedelcu
Nr. pagini: 272
An apariție: 2022
Meik Wiking a fondat primul Institut de Cercetare a Fericirii din lume în 2013, în Copenhaga, Danemarca. Este autorul a trei bestselleruri mondiale, care s-au vândut în peste două milioane de exemplare în întreaga lume: Mica enciclopedie Hygge, Mica enciclopedie Lykke și Arta de a-ți crea amintiri.
Casa ar trebui să fie un loc unde să relaționezi și să râzi. Un loc unde să te simți în siguranță, sprijinit, înțeles, un loc unde să fii tu însuți
În aceast minunat nou volum, Meik Wiking explică modul în care designul caselor noastre poate avea impact asupra stării noastre de bine şi cum, stăpânind principiul danez al hygge, acestea pot deveni nu doar un loc unde locuieşti, ci unde prosperi.
Bazându-se pe noi cercetări de la Institutul pentru Studierea Fericirii din Copenhaga, această carte vă dezvăluie micile schimbări pe care le puteţi face şi care vor avea un impact major, inclusiv cum să faceţi ca o încăpere să pară mai spaţioasă, de ce mesele de sufragerie rotunde aduc mai multă fericire şi care este importanţa unei iluminări potrivite a casei.
Indiferent cât spaţiu aveţi la dispoziţie sau ce buget, Meik vă demonstrează cum vă puteţi crea căminul hygge şi cum puteţi trăi precum cei mai fericiţi oameni din lume.
După cum am aflat deja din Mica enciclopedie Hygge, pentru Hygge există tot felul de definiţii, de la «arta de a crea intimitate», «confort sufletesc» şi «lipsa supărărilor», la «bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine», «starea de confort în prezenţa semenilor» sau, într-o variantă sugestivă, «ciocolată fierbinte la lumina lumânărilor»…
Hygge te face să te bucuri de plăcerile simple din viață, alături de prieteni și familie. Casa ta ar trebui să fie un loc de confort. Nu este vorba de lucruri, ci de conexiune și atmosferă.
”Asta înseamnă cu adevărat hygge – să duci o viață bună cu un buget limitat. Înseamnă să te bucuri de plăcerile simple. Este arte creării unei atmosfere plăcute, calde, reconfortante.”
În Hygge Home, pe care am găsit-o pe stoc pe cartepedia.ro, Meik Wiking ne face mai multe sugestii pentru a ne transforma casa într-un cămin fericit, explicându-ne importanța iluminării încăperilor, alegerii potrivite a mobilei în funcție de dimensiunea camerei, precum și a designului interior asupra stării noastre de spirit.
Pandemia a schimbat mult modul de viață, timpul petrecut acasă crescând considerabil. Deși lucrul de acasă vine cu anumite beneficii, are totodată și multe dezavantaje. Nu multe persoane își pot permite să aloce o cameră din casă pe post de birou, iar uneltele de lucru din living sau din dormitor te fac să te simți cumva conectat la atmosfera de serviciu și după ce programul de muncă s-a terminat, împiedicându-te să te relaxezi pe deplin. Meik Wiking ne dezvăluie câteva trucuri prin care am putea să evităm acest lucru.
Conceptul de Hygge s-a răspândit rapid la nivel mondial, fiind preluat în diverse strategii de marketing, însă adesea rupt de semnificația lui adevărată.
”Cred că hygge a fost deturnat de companii la fel cum au pățit yoga și mindfulness. Dacă un lucru devine popular, companiile o să încerce să facă bani din asta și să strice petrecerea.”
Tocmai de aceea, Meik Hiking atrage atenția că ”hygge” se referă mai ales la crearea unei atmosfere plăcute în compania prietenilor și a familiei, care poate fi obținută fără mari costuri.
”Hygge înseamnă să duci o viață bună cu un buget redus și să-ți folosești spațiul de locuit pentru a trăi, nu pentru a-ți depozita catrafusele. Hygge este ceea ce îți transformă casa într-un cămin.”
Sunt multe sfaturi utile în carte, însă fiecare va rezona cu situația cea mai apropiată de a sa, trăgându-și propriile concluzii pentru viitor. Eu una, m-am amuzat când am citit despre efectul Didier, pe care l-am experimentat și eu de curând, cu toate consecințele de rigoare. 😀 Vă las plăcerea să descoperiți în carte despre ce este vorba.
Cartea este structurată pe capitole, fiecare conținând multe sfaturi și idei utile, prezentate într-un mod facil și amuzant, și este îmbogățită cu multe ilustrații sugestive, care te pot inspira în propriile alegeri. Vă invit să le descoperiți singuri în carte.
Lectură plăcută!
8 Comments
Oli
Super!! Foarte frumoasa recenzie, excelenta recomandare, multumesc, mi-ar placea si mi-ar fi utila aceasta carte! ❤ Un concept extraordinar!
Tyna
Mulțumesc! Ți-o recomand cu drag! ❤️
anasylvi
Un concept foarte interesant si de dorit, dar pe care, intr-adevar, fiecare trebuie sa il adapteze propriului stil, pentru a nu iesi ceva fortat, marketizat in mod exagerat. Multumesc frumos pentru recomandare!
Tyna
Cu mult drag! ❤️
Mirela Barbălată
Mulțumesc pentru recomandare!
Cartea se bucură de o copertă faină, iar conținul este pe măsură. Cu siguranță!
Tyna
Cu multă plăcere! Așa este!
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia! Mulțumesc pentru recomandare ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!