Delicatese Literare
Recenzii

Îmi placi la nebunie de Federica Bosco, Editura All – recenzie

Îmi placi la nebunie

Federica Bosco

Editura All

Numar pagini: 176
Titlu original: Mi piaci da morire
Traducerea: Radu Gâdei
1. Îmi placi la nebunie (Mi piaci da morire – 2005) – Editura All
2. Dragostea nu-i de mine (L’amore non fa per me – 2007) – Editura All
3. Dragostea nu-mi dă pace (L’amore mi perseguita – 2008) – Editura All
Federica Bosco trăiește la Florenta. A lucrat ca ghid turistic și timp de cinci ani a colindat lumea. Pe Federica Bosco o cunoaştem de asemenea ca fiind autoarea bestseller-ului „Îndrăgostită de un înger„, apărută de asemenea la Editura All.
Imi placi la nebunie, romanul său de debut, a avut un mare succes de public și de critică, fiind tradus în mai multe limbi.
Monica are 31 de ani, trăieşte la New York şi este … iremediabil singură! Lucrează pentru două fete bătrâne, într-un magazin de lucruri scumpe, dar visul său este să devină scriitoare, aidoma lui Salinger, un autor pentru care a făcut o adevărată pasiune.
Locuieşte în acelaşi apartament cu o cântăreaţă de culoare pasionată de astrologie şi cu un gay care ar vrea să adopte un copil, iar toate întâlnirile cu lumina stinsă pe care prietenii săi le organizează se sfârşesc întotdeauna prin adevărate dezastre sentimentale. Un roman proaspăt şi ironic ce adaugă unui stil spumos o nuanţă de lejeritate specific feminină: (ne)fericirile Monicăi vă vor plăcea la nebunie.
Un chicklit savuros, a cărui lectură m-a amuzat și relaxat, și m-a lăsat cu o stare de bine la final, și cu o mare curiozitate legat de ce se va întâmpla în volumul următor.
Cartea se citește ușor, stilul autoarei este foarte prietenos, povestea interesantă, iar personajele adorabile. Unul din atuurile cărții este cu siguranță delicioasa autoironie care însoțește gândurile eroinei pe parcursul tuturor întâmplărilor cărora trebuie să le facă față.
Povestea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Monicai – gen confesiuni, foarte lejer exprimate – o tânără italiancă de 31 de ani stabilită la New York, ce lucrează într-un magazin de obiecte de lux, ale cărei patroane – două surori, fete bătrâne, având o vârstă venerabila, nu-i fac deloc viața ușoară. Sunt zgârcite, pretențioase și chiar răutăcioase, dar până la un punct, căci, atunci când situația a cerut-o, s-au dovedit a fi de omenie, uimind-o până și pe Monica. Țin să menționez dialogurile hazlii dintre cele două bătrâne, când pompoasa Miss V lua cuvântul, iar Miss H era complet aeriană și pe dinafară…
– Ar trebui să te consideri o mare norocoasă că lucrezi într-un magazin de mare prestigiu în care sute de cetățeni americani ar fi onorați să fie angajați.
– Dar cum facem Victoria, ca să angajăm sute de cetățeni americani? se aude ca un ecou Miss H.
– Nu angajăm sute de americani Hetty, am vrut să spun că mulți ar dori să lucreze la noi.
– Dar cine? nu se lăsă Miss H.
– Nu știu cine, spun doar că multă lume ar vrea să muncească aici.
– Ah, da? Dar dacă pleacă toți?! îi răspunde, nedumerită, Miss H.
Revenind la eroina noastră, aceasta împărțea o locuință cu Sandra – o cântăreața de culoare ce semăna cu Mammy din Pe aripile vântului, dar era mult mai tânără, și cu Mark – un tip gay aiurit, dar inimos.
Monica era singură, suspinând după ultimul ei iubit care o lăsase cu inima frântă. Realitatea era că ea l-a cunoscut în casa unor prieteni, unde acesta venise cu prietena lui – cu care avea o relație de ani de zile – însă acest lucru nu a impiedicat-o să îi dea de înțeles că ar fi dispusă sa aibă o relație cu el. Și asta nu pentru că ar fi fost o ușuratica, ci pentru că efectiv a fost dragoste la prima vedere și a sperat ca și pentru el a fost la fel dar, din păcate, nu a fost să fie. După o scurtă aventură, acesta i-a dat papucii, continuându-și relația cu logodnica lui, care habar n-avea că fusese înșelată. ..
Dar ea nu a renunțat prea demn la această relație, continuând să-l hărțuiască pe David, cum se numea infamul nestatornic, pentru care făcuse o adevărată obsesie. Însă o întâmplare imprevizibilă de care a avut parte a facut-o să-si reconsidere atitudinea. ..
Despre ce e vorba?
Ei bine, cunoaște – în casa acelorași prieteni unde îl cunoscuse și pe David, aceștia fiind sincer bineintenționați în dorința lor de a o vedea cuplată cu cineva potrivit – un alt tip ce părea simpatic – Jeremy. La început s-a bucurat de atenția acestuia, dar când, în mai puțin de o zi, a început să primească flori, mesaje, declarații, inclusiv o scrisoare de dragoste adusă prin curier la serviciu, lucrurile capătă o cu totul altă conotație. .. Iar când se trezește cu el la ușă, băut, hotărât să o ceară de soție și să primească un răspuns afirmativ, cu forța dacă e nevoie, doar intervenția lui Julius, prietenul Sandrei, a putut-o salva…
În liniștea camerei mele, mă gândesc cât de urât este să fii terorixat de o persoană pe care nu o iubești și nu pot să nu mă gândesc cât de agasantă puteam fi pentru David. 
Nimeni nu are dreptul să intre cu picioarele în viața altei persoane în numele propriei sale obsesii.
Asta o să-mi servească drept lecție.
Se pare că nimic bun nu i se poate întâmpla și ei, la serviciu e nedreptățită, iar bărbații buni par a fi doar pe alte continente.

Până când îl cunoaște pe Edgar…
Prima lor întâlnire a fost cu totul întâmplătoare, el venind la magazin să cumpere un cadou pentru o nuntă.
A doua oară a apărut la momentul potrivit pe când ea chiar avea nevoie de un umăr pe care să plângă.
A treia oară a acceptat să iasă la întâlnire cu el, dar nu o întâlnire romantică, ci l-a simțit ca pe un prieten. Iar când, din vorbă în vorbă, se dovedește că el avea o editură la Edinburgh, iar ea avea un roman în lucru ( v-am spus că era și scriitoare, în Italia având câteva scrieri publicate) de care el se dovedește interesat, pare a fi mâna destinului la mijloc.
De aici până la a o invita sa-l însoțească la nunta la care trebuia să meargă nu e decât un pas. Toate bune și frumoase până când vede cine e mirele: David, fostul ei iubit!!! Cât de ghinionist poate fi cineva?! Se pare că ea bate toate recordurile. .. Noroc cu Edgar, care salvează situația. ..
Edgar e un tip matur de 47 de ani, foarte prezentabil, elegant, cult și manierat, evident din lumea celor cu bani, iar Monica nici nu se gândea că el ar fi interesat de ea la modul personal. Dar se înșela, iar modul în care el i-o demonstrează dovedește mare clasă! Îi va îndeplini o dorință de suflet – fiind o fană declarata a lui J.D. Salinger, visul ei era să meargă personal să îl vadă pe idolul ei și să îi înmâneze o scrisoare –  și o va cuceri iremediabil.
Aflăm și impresionanta poveste de viață a lui Edgar, pe care acesta i-o împărtășește.
Numai că, pe când Monica încă plutea prin mirajul noii ei iubiri, Edgar simte nevoia să ia o pauză. .. și pleacă la Edinburgh, spunându-i că-i așteaptă romanul când e gata, să îl publice.
Mi-a plăcut foarte mult galeria de personaje din carte, fiecare cu povestea lui și modul în care interacționau unii cu alții.
Monica se baza pe prietenia Sandrei și a lui Mark, dar când aceștia iau o decizie care o destabilizează, ea nu va reacționa deloc bine. Ideea e că, în orice situație, fiecare trebuie să se bazeze în primul rând pe propria persoană.
Oamenii nu dispar ca să-ți facă în necaz. Ei fac niște alegeri, faci și tu niște alegeri și, cu siguranță, nu-i poți face fericiți pe toți, dar asta nu schimbă afecțiunea pentru persoanele pe care le iubești cu adevărat (…) dar trebuie să înveți neapărat să te bazezi mai mult pe tine însăți.
Dar totul e bine când se termină cu bine, iar lucrurile par a se aranja în final.

– Stii că reușești întotdeauna să mă prinzi pe picior greșit?
– Știu
– Și Știi că ard de nerăbdare să te revăd?
– Dar tu știi că te iubesc?
– Nu, asta n-o știam!
– Acum ai aflat!
– Iar m-ai prins pe picior greșit!
Cum anume se vor aranja lucrurile, rămâne să aflați singuri citind cartea, care nu pune punct poveștii, aceasta continuând în volumul următor…

Cărțile autoarei Federica Bosco pot fi comandate de pe site-ul Editurii ALL, pe libris.roelefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

 

21 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *