Imortaliștii de Chloe Benjamin, Editura Storia Books – recenzie
Imortaliștii
(The immortalists – 2018)
Chloe Benjamin
Editura Storia Books
Traducere: Miruna Voiculescu
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 408
“În Lower East Side, New York City, este 1969. Umblă vorba că a apărut o femeie mistică, o clarvăzătoare nomadă, care pretinde că poate prezice oricui ziua în care va muri.
Copiii familiei Gold, patru adolescenți ale căror personalități abia încep să se contureze, se duc pe ascuns să-și afle viitorul.
Iar ceea ce află le va afecta următorii 50 de ani. Simon, “băiatul de aur” al familiei, evadează pe coasta de vest, căutând iubirea în fascinantul San Francisco al anilor 1980. Klara cea visătoare devine magician în Las Vegas, în încercarea ei obsesivă de a împleti realitatea cu fantezia.
Fratele cel mare, Daniel, caută stabilitatea ca medic militar după atacurile din 11 septembrie. Iar Varya, studioasa familiei, se dedică cercetării longevității, testând granițele dintre știință și nemurire.
Un roman răvășitor, de o ambiție și o profunzime remarcabile, “Imortaliștii” explorează limita dintre destin și liberul arbitru, realitate și iluzie, lumea aceasta și lumea cealaltă. Este o mărturisire profund impresionantă despre forța povestirii, natura credinței și puterea de atracție inexorabilă a legăturilor de familie.”
“O operă literară pe care nu o poți lăsa din mână… O intrigă captivantă.” — Wall Street Journal
“Acțiunea cărții se întinde pe mai multe zeci de ani, atingând subiecte diverse precum criza îmbolnăvirilor de SIDA, atacurile din 11 septembrie, discriminarea rasială și căsătoria. Însă în profunzime se dezvăluie ca o reflecție despre liberul arbitru și destin.” — The New Yorker
“Imortaliștii” pune o întrebare aparent simplă, însă incredibil de complexă: cum ți-ai trăi viața dacă ai ști ziua în care vei muri? Căutarea răspunsului ne aruncă într-o poveste de familie cu multe ramificații, dar fermecătoare.” — Entertainment Weekly
“O saga de familie despre iubire, destin, nevoia de a ne trăi viața și de a face alegeri, care îi va pune pe cititori pe gânduri în legătură cu felul în care folosim timpul acordat pe acest pământ.” — The Huffington Post
“Povestea lui Chloe Benjamin e vie și colorată, surprinzând adevăruri emoționante despre modul în care gestionăm conștiința mortalității proprii și a celorlalți. Premisa este simplă și genială.” — Chicago Tribune
“O carte frumoasă și plină de compasiune. Chloe Benjamin a scris un roman care te inspiră și te face să analizezi profund modul în care folosești timpul care ți-a fost dat. Nu este o carte despre moarte, cum ar putea părea, ci despre cum să trăiești.” — Nathan Hill, autorul romanului “The Nix”
Chloe Benjamin este autoarea volumului “The Anatomy of Dreams”, care a câștigat Premiul Edna Ferber pentru ficțiune și s-a aflat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Flaherty – Dunnan pentru roman de debut în 2014.
Locuiește în Winsconsin, împreună cu soțul său.
“Imortaliștii” de Chloe Benjamin pare, la prima vedere, o poveste despre patru frați și viețile lor. Dar, pe lângă traiectoria fiecăruia și drumul spre maturitate, Chloe Benjamin ne oferă o carte profundă, ce abordează teme de actualitate, care ne fac să pornim în căutarea unui răspuns în noi înșine.
Da, “Imortaliștii” este o poveste frumoasă și bine scrisă, care se joacă cu emoțiile cititorului, îl face să trăiască intens fiecare acțiune; să rezoneze mai mult sau mai puțin cu fiecare dintre frați… sau să fie de acord ori ba, cu deciziile acestora.
Am citit cu plăcere acest roman și mi-am pus o singură întrebare la final: cum aș reacționa dacă aș ști cu exactitate data când voi muri? Cum mi-aș trăi viața? Vă invit și pe voi să vă puneți aceste întrebări și să descoperiți ce răspunsuri vă vin în minte…
Povestea lui Simon, Klara, Daniel și Varya ne este spusă în paralel, capitolele variind, din punctul de vedere al fiecăruia; apoi alternând pe etape bine stabilite temporal. Astfel că, avem posibilitatea să obținem o perspectivă obiectivă, în același timp cunoscând mai bine personajele și chiar aflând ce anume îi face să ia anumite hotărâri. Acțiunea se întinde pe aproape jumătate de secol de realizări și eșecuri, de realități și iluzii, speranțe și adevăruri.
Prologul cărții ne face cunoștință cu Varya, în vârstă de doar 13 ani, în 1969, la New York. De aici, pornim într-o călătorie a cărei destinație urmează să o aflăm abia la final. O călătorie în care soarta și liberul arbitru își pasează frâiele vieții unui om după cum au dispoziția.
“Se uită în sus la clădirea veche, la scara de incendiu care urcă în zigzag și la ferestrele întunecate și dreptunghiulare de la etajul 5, unde se spune că ar locui persoana pe care o caută.”
Persoana care le va schimba complet modul de a privi lumea și le va influența viața de acum înainte…
Simon se luptă cu dislexia, îi vine foarte greu să învețe tot ce se predă la școală și nu știe de ce a murit tatăl său…
“Simon își dă seama că nu reușește să plângă nici măcar când sicriul e coborât în pământ. Simte doar pierdere, dar nu a tatălui pe care l-a cunoscut, ci a omului care ar fi putut Saul să fie.”
Moartea lui Saul dă peste cap întreaga familie, dar în afara lui Simon, ceilalți frați își văd de treabă mai departe… viața continuă.
“Varya studiază biologia, iar Daniel speră să se facă medic militar, însă Klara nu vrea să meargă la facultate. Vrea să se facă iluzionistă.”
Patru tineri care trebuie să lupte pentru ceea ce-și doresc, să aibă curajul să spună ce vor și să-și asume deciziile pe care le iau.
Autoarea Chloe Benjamin a reușit să pună pe tapet cu această carte deosebită, tot ce are lumea trecut la capitolul subiecte importante dar evitate. Acestea sunt abordate deschis, cu sinceritate. Iar cititorul nu are cum să nu aprecieze acest fapt.
Anii 1978 – 1982 sunt anii marilor schimbări, ai asumării a ceea ce sunt și ce vor, pentru cei patru puști.
La doar 16 ani, Simon pleacă de acasă împreună cu sora sa Klara și ajung la noua lor destinație. Se angajează ca dansator într-un club pentru bărbați. Simon este gay și își asumă ceea ce este.
Klara, pe de altă parte, deși hotărâtă să se ocupe de iluzionism, nu reușește să se angajeze nicăieri…
Simon participă pe 25 Iunie la Freedom Parade. Este uimit că există atât de mulți homosexuali.
Klara descoperă că bunicii din partea mamei făceau acrobații la circ, iar acum este hotărâtă să facă un spectacol mixt — iluzionism în cea mai mare parte, plus o acrobație ce sfidează moartea. Spectacolul se va numi “Imortalista”.
Acum mi-am explicat și titlul cărții: nu este despre acrobați ce sfidează moartea, ci despre tineri ce abia prind aripi, care sfidează viața cu fiecare decizie ieșită din tipar, pe care o iau.
Ei bine, vorbele ghicitoarei care le-a prezis data morții se adeveresc. Simon se îmbolnăvește de SIDA, iar la căpătâiul lui stau Klara — sora lui, și Robert — iubitul acestuia…
Partea a doua a cărții, reprezentând perioada 1982 – 1991, este povestea Klarei. Despre succesul și realizările ei, despre viața pe care o trăiește, despre bucuriile și lacrimile pe care destinul i le plouă pe obraji. Reușește să facă numere de acrobație periculoase, are parte de dezamăgiri, nu doar de reușite — dar merge înainte și nu se lasă doborâtă. Privește curajoasă viitorul, poate și datorită faptului că știe încă de mică data la care va părăsi lumea aceasta… Alege să o imortalizeze, asta face Klara!
Cu fiecare pagină citită, autoarea mi-a oferit o lectură profundă, cu multe teme de actualitate; și totuși, o poveste stranie din care tragi o concluzie la final.
Omul, de obicei, în graba lui de a merge la servici și de a se ocupa de toate îndatoririle de zi cu zi, uită să-și mai trăiască viața. De fapt, viața îl trăiește pe el!
Dar, dacă ai știi din timp data când vei muri, cum ai proceda?
Eu aș trăi viața la maxim, m-aș bucura de tot ceea ce are ea de oferit și aș aprecia mai mult compania celor din jurul meu.
Daniel și Varya au și ei parte de propriul lor destin. Dar, prin voința proprie aleg să creadă sau nu, că acesta se va împlini.
“Oare a purta un copil nu e totuna cu a scoate o floare din nimic, cu a transforma o eșarfă în două?”
“Imortaliștii” este o carte aparte, cu un subiect original, care te face să te întrebi cât din viață este destin și cât este propria ta voință…
16 Comments
danapetraru
Foarte interesantă prezentarea cărții, Geo…
Geo
Mulțumesc!
Mirela Barbălată
Interesant subiectul cărții! Mă atrage . Chiar sunt curioasă .
Felicitări pentru recenzie!
Geo
Mulțumesc, ți-o recomand.
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzia ta! Felicitări! O carte cu un subiect interesant, pe care as vrea să o citesc și eu!
Geo
Mersi, recomand. Sunt curioasa ce părere vei avea despre ea.
anasylvi
De fapt, asa cum bine ai mentionat cred ca scopul cartii este sa ne faca sa apreciem viata si sa o traim la maxim, in masura posibilitatilor, bineinteles. Cred ca orice om ar fi tulburat sa stie o asemenea prezicere, asa cum omenirea ar fi tulburata daca s-ar sti data exacta a sfarsitului lumii. De aceea, eu cred ca aceste informatii raman in mana divinitatii si, chiar daca iti iese in cale o prezicere de gen, Dumnezeu poate schimba orice, oricand. Predestinarea are limitele ei. Felicitari pentru recenzie!
Geo
Ai dreptate, deși omul cred ca este influențat de aceasta prezicere. Nu ii anulează liberul arbitru, dar îl face sa ia unele decizii pe care altfel, poate nu le-ar fi luat.
anasylvi
Da, apare un cumul de factori.
Daniela Balan
Foarte frumoasă , tentantă și captivantă recenzia! felicitări ❤️
Geo
Mulțumesc, Daniela! ❤️
Oli
Pare o carte foarte interesanta, iar subiectul este inedit. Felicitari pentru minunata recenzie si multumesc pentru recomandare!
Geo
Mulțumesc, Oli! Recomand cu drag! Este o carte care te pune pe gânduri si care te captivează!
Carolina Bianca
Felicitări pentru recenzie. Îmi place mult ce ai scris!
Geo
Mersi Caro! Si cartea este la fel de interesantă.
Fratiloiu Dorina Petronela
Felicitari Geo, o carte tentanta si o recenzie frumoasa!