Delicatese Literare
Recenzii

Înainte să adorm de S.J. Watson, Editura Trei, Colectia Fiction Connection – recenzie

Înainte să adorm

(Before I Go to Sleep – 2011) 

S.J. Watson

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

Traducere: Laurențiu Dulman

Nr. pagini: 440

Pur şi simplu, cel mai bun roman de debut pe care l-am citit vreodată.” (Tess Gerritsen)

Acest fermecător roman de debut este în egală măsură un portret al profundului impact pe care boala îl are asupra personajului principal, şi un thriller care te ţine cu sufletul la gură, fără să-i poţi anticipa vreo clipă finalul.” (Booklist)

Un roman desăvârşit. Structura lui e atât de ameţitoare, încât te face aproape să nu mai fii atent la stilul minunat în care e scris.” (Guardian)

Ne definim prin amintirile noastre. Dar dacă ne-am trezi brusc fără ele?
Dacă am uita dintr-odată cum ne cheamă, cine suntem, de unde venim, pe cine iubim?

Are 47 de ani şi e scriitoare. Se trezeşte în fiecare dimineaţă neştiind unde se află. O formă rară de amnezie o împiedică să reţină informaţii mai mult de 24 de ore. Crede că are cu 20 de ani puţin, că este singură şi că are întreaga viaţă înainte. Dar descoperă că locuieşte cu soţul ei, Ben şi că majoritatea deciziilor importante din viaţa sa au fost deja luate. Doctorul ei o sfătuieşte să ţină un jurnal care o ajută să-şi recompună amintirile de la o zi la alta. Dar într-o zi deschide jurnalul şi citeşte: "Să nu ai niciodată încredere în Ben".
Oare ce tip de accident a adus-o în această stare?
În cine să aibă încredere?
De ce ar minţi-o Ben?
O cheamă Christine. Jurnalul vieţii ei se numeşte Înainte să adorm.
Ai intrat deja în viaţa ei.

Înainte să adorm este un thriller psihologic plin de suspans şi de mister, care te provoacă să-ţi pui propriile întrebări. Oare cum ai reacţiona dacă nu ai şti cine eşti cu adevărat, de unde vii, ce vârstă ai şi ar trebui să te bazezi doar pe informaţiile pe care ţi le furnizează persoane străine din jurul tău, care pretind că te cunosc foarte bine? Dar dacă anumite indicii te conduc la ideea că aceste persoane te mint, fără să le poţi înţelege motivaţiile?

Christine, eroina volumului are o formă atipică de amnezie, o combinaţie de diferite forme de amnezie – o amnezie retrogradă, provocată de o întâmplare traumatizantă din trecut şi o amnezie anterogradă, care face practic imposibilă acumularea noilor amintiri.

Astfel, pentru Christine nu există nici trecut nici viitor, doar un prezent cenuşiu, lipsit de perspective şi de speranţă.

În fiecare zi se trezeşte confuză alături de un bărbat pe care nu-l cunoaşte, dar care pretinde că este soţul ei. Singurul fir călăuzitor este jurnalul pe care îl ţine, sperând să-şi poată reconstitui viaţa.

Într-o zi însă deschide jurnalul şi citeşte: „Să nu ai niciodată încredere în Ben„, notiţă care o provoacă să cerceteze mai profund ceea ce o înconjoară.

Pe măsură ce acţiunea avansează, apar noi indicii care neagă tot ceea ce Christine ştia până atunci, iar confuzia de la început se transformă treptat în paranoia şi groază.

O carte cutremurătoare, care se termină totuși într-o notă de speranţă şi optimism, surprinzându-ne cu o întorsătură spectaculoasă în final!

Citate:

„Mâine? Dar n-am niciun mâine, mi-am zis în sinea mea. Tot aşa cum n-am niciun ieri.”

”E ca şi când aş muri zi de zi. Iar şi iar. Trebuie să mă fac bine. Nu mă pot imagina continuând aşa multă vreme. Ştiu că la noapte o să mă culc, iar mâine-dimineaţă iarăşi o să mă trezesc fără să ştiu nimic. Şi la fel o să se întâmple poimâine şi răspoimâine, şi tot aşa… Pur şi simplu nu mă văd făcând asta. Nu pot face faţă. Asta nu e viaţă, ci o simplă existenţă, un salt de la un moment la altul fără să am habar de trecut, fără să-mi pot face vreun plan pentru viitor. Îmi închipui că aşa trebuie să fie şi animalele. Lucrul cel mai rău este că nici măcar nu ştiu ce nu ştiu. Probabil că sunt multe lucruri care aşteaptă să mă rănească. Lucruri pe care nici măcar nu mi le pot imagina.”

”Dar cum aș putea să fiu a cuiva, când nici măcar nu știu cine sunt?”

”Mă cuprinde frica. O spaimă care simt că mă înșfacă, mă ridică și mă ține suspendată o clipă, apoi mă aruncă în propria grozăvie.”

”- Totul o să fie bine, Christine. (…) Oamenii care te iubesc s-au întors la tine.

– Dar aș vrea ca și eu să mă întorc la ei, am spus. Aș vrea ca și eu să mă întorc la ei…”

Romanul a fost ecranizat în 2014 într-o distribuţie de excepţie:  Nicole Kidman, Mark Strong, Colin Firth şi Anne-Marie Duff.

Am menționat cartea în Top 10 cărți din genul thriller

Cărțile autorului S.J. Watson pot fi comandate pe libris.ro, elefant.ro, emag.rolibrarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro

Cărțile apărute la Editura Trei se pot comanda pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

 

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *