Delicatese Literare
Recenzii

Încă aud muzica noastra în gând de Agnes Martin-Lugand, Editura Trei – recenzie

Încă aud muzica noastră în gând

(J’ai toujours cette musique dans la tête)

Agnès Martin-Lugand

Editura Trei

Colectia Fiction Connection

Traducere: Carmen Otilia Spînu

Nr. de pagini: 352

După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin Lugand s-a dedicat scrisului, publicându- și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș, fiind tradus în mai multe limbi. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de producătorul american Harvey Weinstein.
Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai bine vânduți autori francezi.
Cărțile ei s-au vândut în Franța și în lume în peste 2 milioane de exemplare și au fost traduse în 32 de limbi.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu-ți face grijiÎmi pare rău, sunt așteptată… și Fericirea îmi scapă printre degete.
O meditație profundă asupra visurilor și ambițiilor fiecăruia dintre noi.
Yanis și Véra au tot ce le trebuie ca să fie fericiți: se iubesc ca în prima zi și au trei copii superbi. Singurul lucru îngrijorător este colaborarea tot mai problematică a lui Yanis cu Luc, partenerul lui de la firma de arhitectură și fratele Vérei. Ruptura dintre ei se produce în momentul în care Luc refuză o schimbare majoră pe care Yanis o așteaptă de mult. Susținut de soția sa și ajutat financiar de Tristan, un client apărut pe neașteptate și care îl admiră necondiționat, Yanis pornește până la urmă propria afacere.
Dar viața care părea un vis începe să capete o latură întunecată. Va putea Yanis să scape de vârtejul infernal care amenință să-l înghită, fără să o implice și pe Véra? Va rezista relația lor presiunii celor din jur?
Regăsim în acest roman toate ingredientele de succes din celelalte romane ale lui Agnès Martin-Lugand. Teme importante – dragostea, familia, prietenia, ambiția, alegerile pe care le facem în viață – și personaje autentice, de care te atașezi pe loc.” – Le Parisien
Iubire și ambiție, eșec și reușită: Agnès Martin-Lugand stăpânește arta de a transforma cotidianul în roman.” – L’Agathois
Agnès Martin-Lugand explorează tema alegerilor pe care le facem în viață și pe cea a manipulării cu talentul și finețea pe care i le cunoaștem atât de bine. “ – Télé Loisirs
În cartea mea am vrut să descriu o viață clădită pe baze solide, care începe să se clatine, cu riscul de a se schimba total. Personajele mele suportă consecințele și rămân cu cicatricele a tot ceea ce au îndurat, dar devin mai puternice.” – Agnès Martin-Lugand
În viața psihică a individului, celălalt apare întotdeauna fie ca model, fie ca obiect, ca asociat sau ca rival.” – Sigmund Freud
Un citat care pare să fie un laitmotiv al cărții, după cum putem să ne dăm seama din descriere.
O autoare care mi-a atins sufletul încă de la prima carte citită. Și de atunci, continuă să mă uimească cu fiecare poveste cutremurătoare pe care mi-o aduce în atenție, predând diferite lecții de viață.
În prolog facem cunoștință cu doi arhitecți – Yanis și Luc, și posibilul lor viitor client. Un client atipic, care urmărește o femeie și pe copiii acesteia pentru a descoperi unde merg…
“De la postul său de observație, a zâmbit cu părere de rău. Și-a spus că ar fi trebuit să prelungească întâlnirea, potolindu-și astfel curiozitatea neostoită. Cu atât mai rău pentru el. Cu atât mai rău de data asta. A aruncat o ultimă privire spre bărbatul volubil și spre femeia în rochie roșie cu buline albe, apoi a ieșit din ascunzătoare, întorcându-se cu regret la realitatea sa.”
Un prolog care te pune pe gânduri, îți dă fiori și te invită la numeroase supoziții; în mod sigur autoarea reușește să-ți stârnească curiozitatea cu acest personaj misterios.
Apoi decide ca, în primul capitol, să ne ofere un feedback al relației dintre Vera și Yanis. Cei doi s-au cunoscut prin intermediul fratelui Verei, Luc, actualul partener al lui Yanis. De atunci au continuat să-și vorbească și nu au încetat să se privească…
“ – Vera… Aud muzica noastră în gând.
   – Și eu…”
Anii au trecut, iar cei doi au trei copii năstrușnici și plini de energie, ce seamănă cu părinții lor.
“Lipită de el, am observat haosul care domnea în jur. De mult îmi dădusem seama că nu folosea la nimic să am cutii pentru diverse lucruri și că nu voi avea niciodată un apartament curat, aranjat, în care nimic nu este nelalocul său. Yanis era în stare să creeze un parc de distracții în sufragerie în doi timpi și trei mișcări.”
Cred și eu! Având trei copii energici nu ai cum să reușești să ai totul în ordine. Eu am doi și știu despre ce e vorba. Dar, iubirea și fericirea sunt totul. Iar Vera și Yanis au din plin!
Pe de altă parte, autoarea ne lasă să vedem problemele dintre Yanis și Luc, neînțelegerile ce-și fac loc între ei, și totul pornește de la un potențial client: Tristan. De fapt, Tristan este catalizatorul, cel care pune lucrurile în mișcare. Vera este personajul central al cărții, alături de soțul ei, Yanis. Cei doi sunt un cuplu sudat, care se sprijină unul pe celălalt, se ajută și se încurajează reciproc. Pur și simplu sunt de neînfrânt!
Pe de altă parte, îi avem pe Luc, fratele Verei, un tip tăcut, închis în el, cam necomunicativ de felul lui.
O altă prezență cuceritoare este Charlotte – prietena Verei, o ființă care șochează, uimește, este plină de naturalețe, vulcanică. O prietenă de nădejde!
Tristan reprezintă clientul. Pare prietenul ideal, asta până când se dovedește că, de fapt, dorește tot ce are Yanis. Adică este hoțul care vrea să-i distrugă acestuia viața. Și aptoape că reușește. Îl îndepărtează ușor, ușor, de familie și copii…
Vor realiza Yanis și Vera la timp ce se întâmplă? Sau va fi prea târziu ca să mai poată repara ceva?
Ceea ce-l mână pe Yanis să accepte înțelegerea cu Tristan este dorința de a nu-și dezamăgi familia. Vrea ca aceștia să fie mândri de el.
“Imposibil să dau înapoi. Entuziasmul prima asupra rațiunii. Voiam să fiu în miezul acțiunii, să-mi dovedesc că puteam, să n-o dezamăgesc pe Vera, s-o fac mândră de mine, să-i arăt lui Luc că făcuse o mare prostie subestimându-mă și să-i confirm lui Tristan că pariase pe calul câștigător.”
Dacă ar știi el ce probleme îi va cauza Tristan!! Și totul pornește de la faptul că nu-i sigur pe el, se simte inferior.
Autoarea ne face martori ai zilelor celor doi soți și copiilor acestora, începem să-i cunoaștem din ce în ce mai bine. Ca cititor, primul lucru care sare-n ochi este lipsa lui Yanis din programul familiei. Până și copiii devin nervoși din acest motiv. Iar Vera, cu toate că-și susține soțul…
“Mă enervam din nimic, țipam la copii, incapabilă să-mi gestionez nemulțumirea, furia tot mai mare față de Yanis, care nu mai era aproape niciodată acolo.”
Lipsa timpului alocat familiei, lipsa comunicării sincere între soți, apariția secretelor; toate acestea își spun cuvântul.
Cu toate că Tristan nu i-a dat motive, Vera devine neîncrezătoare în privința lui. Nu are nimic pe care să se bazeze, dar al șaselea simț îi tot trimite semnale de alarmă. Semnale care se vor adeveri, demonstrând că suspiciunile ei au fost fondate. Dar, totul se petrece într-un mod absolut surprinzător.
Când aproape au pierdut totul, când nu mai aveau prieteni, și aproape că se pierduseră unul pe celălalt, cei doi găsesc ajutor la cei care le-au fost aproape până nu demult.
O carte care îți arată că drumul spre succes nu este întotdeauna ușor, că trebuie să apreciezi cu adevărat ceea ce ai și persoanele aflate în preajma ta. Nu se știe când le poți pierde, sau să te pierzi pe tine.
“Va dispărea, va lua totul de la capăt în altă parte, era singura soluție dacă voia să se vindece de ei, dacă voia să nu mai audă muzica lor în gând.”

Mulțumim Editura Trei pentru cartea  Încă aud muzica noastră în gând primită pentru recenzie.

Cărțile autoarei Agnès Martin-Lugand pot fi comandate din librăriile online edituratrei.roelefant.rolibris.rolibrex.rocartepedia.ro, librarie.net, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Agnès Martin-Lugand

25 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *