Delicatese Literare
Prezentari carti

Inegalabilul Davila – Povestea legendară a părintelui medicinei românești, Editura Paul Editions

Editura Paul Editions lansează o carte document: „Inegalabilul Davila” – Povestea legendară a părintelui medicinei românești

 

Editura Paul Editions își surprinde cititorii în luna februarie cu una dintre cele mai așteptate cărți din peisajul istoriei medicale a României. Volumul „Inegalabilul Davila” este un omagiu adus lui Carol Davila pentru progresul și dedicația aduse serviciului de sănătate publică. Cunoscut sub numele de „părintele medicinei românești,” acest ilustru medic, profesor și reformator a lăsat o amprentă inestimabilă asupra evoluției sistemului medical din țara noastră.

Cartea aduce în prim plan detalii despre viața și faptele medicului, informații relevante despre medicina din perioada domniei lui Carol I; corespondența dintre profesorii din Franța și Carol Davila; corespondența dintre contesa d’Agoult, contesa de Charnacé și Davila, scrisorile din Constantinopol unde Davila îl însoțește pe Cuza Vodă; scrisorile adresate de Davila soției sale din călătoriile în Moldova cu Domnitorul Carol I (1866-1867); istoricul azilului Elena Doamna și ultimul curs al lui Davila în amfiteatrul Spitalului Colțea.

La alcătuirea acestei cărți s-au folosit articole din presa vremii, ale unor personalități care l-au cunoscut și au fost apropiați ai Generalului dr. Carol Davila. De asemenea sunt redate cele mai semnificative scrisori, însoțite de comentarii și adăugiri, ale fiicei distinsului doctor Davila, Elena Perticari-Davila. Datele sunt luate dintr-o serie de lucrări dedicate vieţii lui Carol Davila. Dr. M. St. Butoianu și dr. I. Bălănescu au consultat și urmărit lucrările lui Grecescu, Istrate, Gomoiu, prof. Severeanu, Leo Thevenin, Bordea, prof. Obreja și dr. Mihail, Gh. Z. Petrescu, diverse dosare, jurnale, notițe şi autografe puse la dispoziţie de fiica regretatului Davila.

Carol Davila s-a născut în 1828 lângă Parma, Italia într-o perioadă în care contextul social și politic al țării se afla în plină transformare. Între 1843 și 1845 face stagiul în Franța într-o farmacie din Nantes, sub influența cunoscutului prof. dr. Guspin. Ulterior se stabilește în Angers, unde se dedică studiului farmaceutic şi medical. Davila moare la 26 august 1884, în vârsta de 56 ani. Cauza morţii a fost o insuficiență cardiacă, fapt prevăzut de însuși Davila, care adesea spunea „prin inimă am trăit, prin ea mor“.

Anii petrecuți în Franța i-au adus lui Davila o experiență vastă în medicină, iar contribuțiile sale la dezvoltarea științelor medicale au fost recunoscute chiar și de către colegii săi din străinătate. Corespondența sa cu alți medici eminenți din Franța, scrisorile de la foștii săi studenți și colegi, toate reflectă nu doar geniul său medical, ci și capacitatea de a construi relații durabile în lumea medicală internațională.

Carol Davila a venit în România în anul 1853, aducând cu el nu doar cunoștințele medicale dobândite în străinătate, ci și o viziune revoluționară asupra sistemului de sănătate și educație. A înființat prima școală de chirurgie din România și prima societatea medicală ştiințifică din Bucureşti, sub președenţia dr. Nicolae Creţulescu, a ocupat funcții de conducere în cadrul spitalului Colțea și a devenit director al Școlii de Medicină și Farmacie din București.

Odată ajuns doctor, Davila se decide se intre în școala specială de medicină militară (Val de Grâce) spre a se deda carierei medico-militare. În acest timp însă guvernul francez primește o invitație specială din partea prinţului Barbu Ştirbei, care roagă să i se trimită din Franţa un medic capabil să organizeze serviciul sanitar militar şi chiar cel civil. După avizul facultății de medicină din Paris, guvernul francez recomandă, pentru asemenea misiune importantă, pe medicul François Charles Davila. Primind propunerea, Davila părăseşte ideea de a mai urma cursul la Val de Grâce și astfel se îndreaptă spre Țara Românească, unde ajunge la 13 martie 1853, prin punctul Giurgiu.”

Corespondența lui Davila, păstrată cu grijă în arhivele istorice, oferă o perspectivă unică asupra gândirii sale, a relațiilor profesionale și personale și a viziunii sale pentru viitorul medicinei românești. Scrisorile primite de la foști studenți, colegi și colaboratori adaugă un strat suplimentar de profunzime portretului său.

Davila este unul dintre cei mai înfocați membri ai „Societăței pentru învățătura poporului român“ şi este unul dintre cei mai prețuiți animatori de conferințe populare. Acelaşi Davila, după cum ştim deja, pune bazele actualilor cercetași și se ocupă de aproape de soarta copiilor orfani și părășiți, mulți din ei adevărate diamante, pierdute în gunoi”.

Astăzi, moștenirea lui Carol Davila strălucește în continuare prin instituțiile medicale și educaționale care îi poartă numele. Școala de Medicină și Farmacie Carol Davila din București continuă să fie un pol de excelență, onorând astfel memoria acestui titan al medicinei românești.

Davila s-a agitat, s-a bucurat de fericirea noastră, s-a întristat de necazurile noastre, a sfătuit, a reprimat aspru faptele rele, a lăudat și mângâiat cum nu se poate mai bine apucăturile bune şi spre cinstea lui a crezut în steaua călăuzitoare a neamului, căruia i-a profetizat întregirea sa. Un asemenea geniu creator 378 și patriot că Davila nu poate fi reclamat și glorificat numai de lumea ştiinţifică şi în special de cea medicală. Faptele sale mărețe au lăsat urme în întreaga structură a poporului român. Cu tot sângele lui străin și cu toate mizeriile şi bolile suferite, în această țară, Davila n-a pregetat a fi cel mai bun, mai însuflețit şi mai credincios fiu. Poporul român, cu bunul său simţ, și-a săpat în inimă un locușor pentru el, căci, în multe legende, povestiri și chiar leacuri, se reamintesc numele și faptele lui Davila. Prin popor se va păstra neștearsă figura impunătoare și sfântă a marelui Carol Davila, care a trăit, a muncit şi a suferit pentru binele obştesc...”- Dr. M. St. Butoianu și dr. I. Bălănescu

Înegalabilul Davila nu este doar o figură istorică, ci un model peren de dedicație, curaj și devotament pentru sănătatea comunității. Fiecare pagină a cărții sale personale și profesională este un capitol viu în povestea medicinei românești.

Despre Editura Paul Editions

Editura Paul Editions a fost înființată în anul 2016. Cărțile publicate acoperă domenii diverse precum istorie, memorialistică, jurnale, biografii etc. Printre autorii de renume ai editurii se numără: Nicolae Iorga, I. G. Duca, Alexandru Marghiloman, Alexandru Tzigara-Samurcaș, Cristian Troncotă, Paul Niculescu-Mizil, Constantin Argetoianu (Seria „Memorii pentru cei de mâine”); Constantin Dimitrescu-Severeanu (Volumele „Din amintirile mele. Intimități din cercul palatului regal”) și mulți alții.

 

Cartea „Inegalabilul Davila” este disponibilă începând de luni, 12 februarie la chioșcurile de presă împreună cu ziarul Libertatea, pe site-ul editurii, www.pauleditions.ro și în curând în magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), în librăriile din toată țara (Compania de Librarii București, Cărturești, Sedcom Libris Iași, Prăvălia cu cărți) și pe rafturile librăriilor Sedcomlibris Suceava (Librăriile Alexandria) și Compact Brașov (Librăriile Bookcity).

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *