Delicatese Literare
Recenzii

Îngerul scăpat din iad de Dan Alexandru Tano – recenzie

Îngerul scăpat din iad

Dan Alexandru Tano

Editura: BUCURESTI (2018)
Nr. de pagini: 350
Omul este miracolul Universului compus din două părţi: raţiune şi sentiment. El a inventat şi a reinventat totul pe această planetă pentru a-şi crea condiţii de viaţă din ce în ce mai bune. Nevoia de evoluţie este un lucru indispensabil naturii umane.
Pentru Ricci, această evolutie înseamnă un progres zilnic în propria lui meserie. El îşi testează limitele şi vrea să şi le depaşească, să fie cel mai bun în tot ceea ce face. De multe ori se află în căutarea propriei esenţe ca fiinţă umană, dorind să lase ceva acestei lumi în care s-a născut.Dar ce se întâmpl atunci când, pentru a obţine ce îşi doreşte, este nevoit să renunţe la iubire?
O poveste tulburătoare, inspirată din fapte autentice, despre lupta dintre dorinţa de împlinire profesională, obţinută prin dureroase sacrificii, şi marea dragoste care îi macină sufletul şi nu îi da pace. La ce să renunţi când nu le poţi avea pe amândouă în acelaşi loc?
Născut în Teleorman, în ianuarie 1970, a absolvit Liceul Al. I. Cuza din Alexandria, după care a ales să vină la Bucureşti, pentru a urma cursurile Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Politehnicii. Dragostea pentru literatură l-a făcut, însă, să aleagă calea jurnalismului, lucrând la MediaPro/Mediafax şi colaborând cu alte instituţii de presă ca „Evenimentul Zilei“, „Adevărul“, „Baricada“, „Jurnalul“, şi acum cu „România Mare“. Toate aceste experienţe din tărâmul literelor l-au edificat ca scriitor, dorindu-şi ca, pe lângă materialele de presă, să-şi expună punctele de vedere şi în alt fel. Aşa s-au concretizat cele patru volume de proză, „Frustrări de român“ (2011), „În timp ce tu mori“ (2013),  „Viaţa mea pe Hayabusa“ (2014) şi „Îngerul scăpat din iad“ (2018)
Povestea de faţă este inspirată din fapte reale, eroul principal, Ricci, trăind şi relatând tot ceea ce veţi găsi în paginile acestei cărţi. A apelat la Dan Alexandru, din dorinţa de a avea pe cineva care înţelege prin ce a trecut şi de a face din simpla lui poveste un simbol.
Îngerul scăpat din iad este povestea lui Ricci, un tânăr care vrea să ajungă cineva în viaţă. Vrea să îşi depăşească condiţia şi să îşi dovedească că este cel mai bun în ceea ce face.
Romanul începe prin prezentarea tânărului de nouăsprezece ani, cu visele şi dorinţele lui. Era student la arhitectură, iar după cursuri lucra cu tatăl lui în construcţii, avea prieteni şi o iubită. Dorinţa lui cea mai mare era să îşi întemeieze o familie, să aibă o casă şi să fie fericit. Când iubita lui îl părăseşte, simte că visurile lui se spulberă şi îşi doreşte să plece peste graniţele ţării pentru un trai mai bun.
Autorul trece destul de uşor peste despărţirea lui Ricci şi ni-l prezintă lângă o altă iubită, Ana, care în viitor îi va deveni soţie şi cu care va avea un copil.
În Bucureştiul aflat la câţiva ani după Revoluţia din 1989, Ricci se simte neîmplinit lucrând alături de tatăl lui unde nu are drept de decizie iar sfaturile lui  sunt mereu nebăgate în seamă. Aşa încât îşi ia inima în dinţi şi îi spune Anei despre gândul lui de a pleca în afara ţării pentru a câştiga mai mult, dar îi promite că se va întoarce la ea şi îşi vor întemeia familia mult dorită.
Pleacă în Israel, unde se angajează la o firmă de construcţii alături de alţi români. Chiar dacă condiţiile de acolo nu erau cele mai bune, căldura fiind foarte mare şi munca istovitoare, Ricci nu a renunţat.  În foarte puţin timp a dovedit că este un muncitor foarte bun, harnic, sârguincios şi foarte serios. În Israel o cunoaşte pe Cassey, şi eu cred că a fost dragoste la prima vedere din ambele părţi.
Privirea îi cade asupra ei şi, dintr-un anume motiv necunoscut, simte că i se înroşesc obrajii. E frumoasă. Părul negru cârlionţat îi cădea în valuri pe tricoul al cărui material scotea în evidenţă forma rotundă a sânilor. Două bobiţe argintii îi strălucesc pe lobii urechilor, luminând pielea ei creolă. Ruşinat, se întoarse către raftul cu pâine.
Pe Cassey nu o deranja ca Ricci avea o iubită în Romania, la care ştia că se va întoarce la un moment dat, asa cum nici pe el nu îl interesa că ea avea o relaţie cu o femeie, căci până în acel moment nici un bărbat nu îi trezise interesul. Cassey l-a iubit însă, iar atunci când Ricci a fost implicat într-o altercaţie cu băieţii cu care stătea în casă, şi pe care i-a bătut zdravăn, el ajungând la închisoare, ea cu mama ei au depus declaraţie în favoarea lui pentru a-l scoate din închisoare.
În sufletul lui Ricci se ducea o luptă grea. Pe de o parte ar fi vrut să rămână lângă Cassey, pe de altă parte se gândea la frumoasa lui Ana care îl astepta acasă, plus că dorea să demonstreze de ce era în stare din punct de vedere profesional. S-a remarcat la locul de munca şi în curând a ajuns să fie apreciat de către şefi.
Relaţia cu Cassey nu a fost o relaţie de viitor, Ricci renunţând în cele din urmă la iubirea ei şi dispărând de tot din viaţa fetei. Eu cred că nu a iubit-o suficient de mult sau poate că a iubit-o, dar fiind un om de cuvânt şi ştiind că acasă îl aşteaptă Ana, a preferat să renunţe la ea şi să se întoarcă în România, la cea pe care o va lua de nevastă. Nu va rămâne însă lângă ea foarte mult şi se va întoarce în Israel.
După un timp, îşi cheamă doi prieteni din România, buni meseriaşi, să lucreze alături de el. Însă la un moment dat, unul dintre prietenii lui îşi pierde viaţa într-un accident de muncă şi toata lumea lui Ricci se destramă. Reuşeste cu greu să treacă peste mustrările de conştiinţă, să îşi revină şi să îşi continue viaţa fără unul dintre cei mai buni prieteni ai lui.
Odată obişnuit cu banii şi cu traiul din afara ţării, îi este greu să revină în Romania şi să muncească pe bani puţini, izbindu-se de o birocraţie fără sfârşit.
O nouă tentaţie apare în viaţa lui Ricci în Israel, când se îndrăgosteşte din nou de Shira cu care la un moment dat va începe o relaţie. Despre legătura cu această femeie vă las pe voi să citiţi şi să descoperiţi cum se va termina această poveste.
Am admirat-o pe Ana pentru că l-a iertat pe Ricci după ce a aflat că acesta a înşelat-o în Israel şi că a rămas alături de el şi i-a dăruit o fetiţă.
Poate cel mai dureros moment din viaţa lui Ricci a fost acela când i-a murit tatăl, cel care era un exemplu şi un stâlp de sprijin pentru el, cei doi ajungând să aibă o relaţie foarte strânsă de-a lungul timpului.
Această carte m-a tulburat, pentru că noi, românii, de multe ori luăm calea străinătaţii din dorinţa de câştiga bani mai mulţi pentru un trai mai bun. Cu toate astea nicăieri în lume nu sunt câini cu colaci în coadă şi, oricât de bine ne-ar merge peste hotare, ar trebui să ne amintim de unde am plecat.  L-am admirat mult pe Ricci că nu şi-a uitat rădăcinile, căci ar fi putut să o ducă pe Ana în Israel, dar el a preferat să se întoarcă în ţară. Ricci este un om care a reuşit în viaţă prin propriile lui puteri, prin multă munca, seriozitate şi conştinciozitate.
Vă las mai jos unul dintre paragrafele care mie mi-a plăcut cel mai mult:
 – Mereu îmi vorbeşti încifrat! Spune-mi un lucru sincer, despre tine. Ceva ce nu mulţi ştiu!
Albatroşii ţipau în zare făcând rotocoale în viteză deasupra valurilor. Ricci îşi aţinti privirea asupra unuia.
– E un poem vechi, al lui Baudelaire, care poate reda cel mai bine ce simt uneori:
„Ca prinţu-acesta falnic, domnind prin vaste locuri,
Poetul, nalt prin geniu, domină-n univers,
Dar exilat în lume, în râset şi batjocuri,
Aripile-i gigante-l împiedică din mers.
Vă invit să păşiţi în lumea lui Ricci şi să descoperiţi visurile, idealurile şi pasiunile lui. 
Cu o copertă frumoasă care atrage privirile şi cu un titlu inspirat, Îngerul scăpat din iad este o poveste şi o lecţie de viaţă, o carte pe care o recomand cu tot dragul.

Mulţumim autorului Dan Alexandru Tano pentru exemplarul primit pentru recenzie.

Cartea poate fi comandata de pe librariaeminescu.ro, amazon.com

Recenzii și prezentări cărți autori români

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *