Delicatese Literare
Calatorii

Insula Tenerife

Insula Tenerife

Tenerife este una dintre cele mai accesibile destinații de vacanță, peisajele exotice superbe, clima blândă și atracțiile turistice atrăgând în fiecare an milioane de turiști.

Tenerife face parte din Insulele Canare, un arhipeleag format din șapte insule de origine  vulcanică din Oceanul Atlantic (Tenerife – capitala Santa Cruz de Tenerife; Gran Canaria – capitala Las Palmas de Gran Canaria; Lanzarote – capitala Arrecife; La Palma – capitala Santa Cruz de La Palma; La Gomera – capitala San Sebastián de La Gomera; El Hierro – capitala Valverde; Fuerteventura – capitala Puerto del Rosario) aflate relativ aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insulele aparțin Spaniei, formând o comunitate autonomă a acestei țări.

Partea de nord a insulei Tenerife are o vegetație abundentă, aproape tropicală și reprezintă zona spaniolă, locuită, cu orașe și sate, în timp ce sudul insulei este lipsit de ploaie, secetos și a fost transformat într-o zonă de vacanță însorită, plină de distracții, stațiuni și hoteluri, cu plaje negre sau aurii, menită să ofere milioanelor de turiști sejururi de neuitat.

Tenerife oferă nenumărate atracții turistice excepționale:

  • Pico del Teide – cel mai înalt munte din Spania (3.718 m), fiind un vulcan activ – aflat însă în repaus, impresionant prin peisajele sale cu aspect selenar. Aici s-a turnat celebrul film „Planeta maimuțelor”.
pizap.com14518493139411
  • Localitatea Icod de Vinos, un orășel viticol atrăgător de pe coasta de vest, unde se găsește un arbore dragon (Dracanea draco) milenar, cel mai vechi copac de pe insulă, protejat într-o mică grădină botanică. În jurul lui se găsesc numeroase magazine de suveniruri, care profită din plin de atmosfera plină de mister din jurul lui.
DSCN5522
  • Orașul Santiago del Teide, în care se află cea mai mare expoziție europeană de perle.
  • Loro Parque: este cel mai mare zooparc tropical din Europa, deopotrivă educativ, distractiv și promovând conservarea naturii. Pe o suprafata de 135.000 m² se găsesc cele mai bogate colecții de papagali, pinguini, crocodili, lei, tigri și altele. Spectacolele cu delfini și lei de mare fac deliciul turiștilor, în timp ce restaurantele și cinematografele oferă oaze de relaxare.
  • Los Gigantos – magnifice stânci verticale întunecate, care se înalță la 600 m peste apele Atlanticului, la extremitatea unui golf plăcut – La Canalita

pizap.com14518499721591

1383337_739733619429942_121980678327962122_n

Din Tenerife se poate ajunge cu ușurință pe insula La Gomera prin transfer cu feribotul în aproximativ 40 de minute la portul San Sebastian.

DSCN5296

La Gomera este o insula vulcanică spectaculoasă, cu un microclimat bogat, având în centru o pădure luxuriantă, verde și deasă, în timp ce mai jos, pe coastă, sunt canioane adânci, curmali și deșert.

Pe insula se poate ajunge doar pe apă, aeroportul putând asigura doar aterizarea avioanelor mici, care fac zboruri scurte între insule. Explorarea insulei începe din San Sebastian, cel mai important oraș din La Gomera, unde se poate vizita Casa de Colon,  casa în care a locuit Cristofor Columb în 1492, înainte de a pleca in călătoria care a dus la descoperirea Americii. Deși plănuise sa stea doar cât era nevoie să-și reînnoiasca proviziile, s-a îndragostit de o tânără și a rămas câteva luni.

DSCN5430

Următorul obiectiv turistic este Parque Nacional de Garajonay, o rezervație intrată în patrimoniul universal datorită bogăției florei. De aici se poate admira o panoramă superbă a insulei Tenerife și se pot observa impozantele vârfuri ale Mirador de Aganado.

pizap.com14518505794531

La Agulo se poate face un popas pentru un prânz tradițional, iar ca bonus ai ocazia să asculți o conversație în limba localnicilor, Silbo Gomero, singura limbă “fluierată” din lume. De aici, plecînd pe drumul de întoarcere se trece prin Valle de Hamingua, o vale imensa care oferă o priveliște spectaculoasă.

 DSCN5376

Personalități din Tenerife și La Gomera

Beatriz de Bobadilla

O mare frumusețe la curtea spaniolă, Beatriz (cca 1455-1508) a fost amanta lui Ferdinand al V-lea, a cărui soție, regina Isabela de Castilia, a reușit să o exileze pe La Gomera. S-a căsătorit cu guvernatorul insulei, contele Hernan Peraza, care a fost asasinat de guanches pentru cruzimea lui. Beatriz s-a răzbunat pe băștinașii din La Gomera și a ordonat ca sute dintre aceștia să fie omorâți sau vânduți ca sclavi. A continuat să conducă La Gomera după bunul plac. În 1498 s-a căsătorit cu Alonso Fernandez de Lugo, cuceritorul Insulei Tenerife. În cele din urmă, a fost chemată înapoi la curte, în Madrid, unde a fost otrăvită (aproape sigur din ordinul reginei Isabela).

Horatio Nelson

Horatio Nelson (1758-1805) nu a vizitat Tenerife, ci a invadat-o. Pe atunci contraamiral, atacul lui asupra Santa Cruz, în 1797, a fost singurul eșec din ilustra sa carieră în serviciul Coroanei Britanice. Intenționa să captureze comoara descărcată de pe o corabie spaniolă, dar forțele i-au fost insuficiente pentru misiune. Nelson și-a pierdut în această acțiune brațul drept. El și oamenii lui au fost îngrijiți cu generozitate de doctorii de pe insulă.

Cristofor Columb

Cristofor Columb (1495-1506) este, cu siguranță, cea mai celebră persoană asociată cu numele insulei La Gomera, pe unde a trecut înainte de a porni să descopere un drum spre vest, către India. Prima lui vizită, în 1492, a avut ca scop găsirea proviziilor, înainte de traversarea Atlanticului. Împrietenindu-se cu contesa Beatriz de Bobadilla, Columb a mai vizitat de două ori La Gomera în timpul călătoriilor sale peste Atlantic.

Surse: Wikipedia, Ghid turistic Tenerife – Editura Ad Libri

 

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *