Delicatese Literare
Recenzii

Intersecții de Daniel Zărnescu, Editura StoryCraft Publishing – recenzie

Intersecții

Daniel Zărnescu

Editura StoryCraft Publishing

Colecția: Premium

An apariție: 2021

Nr.pagini: 240

Daniel Zărnescu este cunoscut în piața de dezvoltare personală din România, având o experiență vastă în marketing, training & coaching. Timp de mai bine de 15 ani a scris articole destinate antreprenorilor din România, concentrându-se pe zona de start-up, în special.

În 2018 a fondat “Școala de Scris”, o formare pentru scriitorii români, în speranța că va pune umărul la dezvoltarea pieței de carte din România. În 2020 a lansat primele cărți rezultate în urma “Școlii de Scris” prin brandul “StoryCraft Publishing”, editura fondată tot de el, care se concentrează pe publicarea autorilor români.

Autor a 13 cărți, atât de dezvoltare personală cât și ficționale, Daniel Zărnescu s-a făcut remarcat prin stilul de scris puternic psihologic, care surprinde universul uman în cele mai surprinzătoare ipostaze.

București, 2018. Adrian Ploieșteanu este un antreprenor multimilionar, care și-a făcut averea în România postdecembristă, dar care se luptă pentru supraviețuirea afacerilor lui și a ima- ginii construite în zeci de ani de capitalism mioritic. Manipulator, bun psiholog, impulsiv, foarte bun în negociere, este dispus să facă orice ca să rămână în vârful lanțului trofic. Într-o zi, într-un alt colț al țării, un străin misterios, aparent nebun, vagabond și cerșetor, își face apariția într-un orășel de provincie, cu un secret teribil pe care îl poartă cu el. Două destine, aparent fără nicio legatură între ele, se întretaie într-o poveste vie, care pulsează a realism, cu fiecare pagină pe care o citești.

“Romanul are o propulsie cinematică ce-ți captivează atenția încă de la început. Cartea are un decor autentic și personaje perfect verosimile, care dau frâu liber unei intensități care îți testează limitele.” – Radu Octavian, scriitor

“Nu poți trăi construind pe nisip. La un moment dat jocul de a-ți crea și menține o imagine te prinde în capcană, e ca drogul, nu mai poți scăpa de el nici dacă vrei. Cartea descrie foarte exact bogația de carton și realitatea care își face loc, atunci când iluzia de putere dispare.” – Florin Păsat, antreprenor

“În spatele meu, de pe covorul alb, telefonul a început să vibreze din nou. M-am repezit la el, l-am prins în ambele mâini și am urlat cu toată puterea mea. Apoi am încercat să îl rup pe din două. N-am reușit, dar l-am aruncat ca un proiectil în pianul Brodmann, pe care dădusem mai bine de 50.000 de euro, dar la care nu cântasem niciodată. Clapeta, ridicată de obicei, a căzut cu zgomot. Telefonul vibra în continuare.

Respiram ca un taur de coridă, care mai are un pic și își dă duhul. În mine erau înfipte zeci, sute, mii de sulițe de coridă, iar eu încă mai stăteam în picioare. Așa că, în nebunia mea, am făcut lucrul care părea cel mai logic. Am fugit pe scări, printre cioburi, către ei.”

Intersecții de Daniel Zărnescu este o carte plină de substrat, ce ascunde printre filele sale povești de viață complexe în simplitatea lor, cu personaje realist creionate, care ți se dezvăluie în fața ochilor încă de la început, dar care tot reușesc să te surprindă, pe măsură ce ajungi să le cunoști trăirile.

Un balans echilibrat între realitate și ficțiune,  ,,,Intersecții” este un cumul de lecții de viață, un mix de acțiuni și reacțiuni, este un amestec de durere și eliberare, de respingere și acceptare, este o călătorie în trecutul nu foarte îndepărtat al țării noastre, în care românul începuse să bea cu nesaț din cupa libertății fără a ști însă să o definească, este o (re)cunoaștere a unor tipologii umane des întâlnite în jurul nostru, și atunci, dar și acum.

 Adrian Ploieșteanu este un antreprenor cunoscut în mediul de afaceri din București, dar nu numai, care a reușit ,,să prindă trenul” imediat după ’89, pe când era un tânăr de douăzeci de ani atras de bani și succes, pornind de jos și țintind tot mai sus, folosindu-se însă, întotdeauna, de subterfugii, de arta manipulării, tehnică cizelată, perfecționată, pas cu pas de-a lungul anilor. Și acum, la cei cincizeci de ani, este tot un oportunist, dornic de ,,inginerii financiare” fără a fi tras la răspundere. Deși se învârte în cercuri înalte, relațiile fiind pe măsură, implicat mai mult sau mai puțin în politică, făcând și desfăcând afaceri în propriul interes, Adrian este, în realitate, doar un alt milionar ,,de carton” care aleargă după bani fără a reuși însă să capitalizeze tot ce strânge. Acțiunile sale sunt în tandem cu dorințele sale: bani, succes, apreciere. Succesul altuia este, de fapt, propriul său eșec, de aici invidia puternică ce-l domină sufletește, împreună cu o mândrie exagerată, peste măsura capacității sale de gestionare a afacerilor.

Adrian Ploieșteanu și-a trăit clipa și a câștigat banul fără însă a se gândi la ziua de mâine, fără a-și pune limite, fără a căuta răspunsuri la întrebări nerostite, dar adânc înrădăcinate în suflet. Nu și-a închipuit niciodată că ,,fiecare contract pe care îl semnezi poate însemna, de fapt, un cui bătut în propriul tău coșciug.”

 Pe neașteptate – dar nu surprinzător! – viața sa ia o întorsătură dramatică, aruncându-l la o intersecție de drumuri și obligându-l să-și înfrunte demonii interiori. Dacă o va face sau nu, rămâne de văzut!

,,Cu toții facem greșeli. Luăm decizii tâmpite. Azi o decizie tâmpită, mâine o decizie tâmpită, până ajungi să iei numai decizii tâmpite. Așa îți desenezi destinul, din deciziile pe care le ei, una după alta.”

În paralel, într-un oraș de provinciei, îl cunoaștem pe Silviu, un cerșetor ce rătăcește pe cărările vieții, printre oameni, pentru care totul este nimic, iar nimic înseamnă totul. Deși marginalizat și hăituit pentru urâțenia exterioară, Silviu reușește să își mențină frumusețea interioară, oferind bunătate și mărinimie unor străini, fără a se gândi sau a cere vreo răsplată. Cine este Silviu și cum a ajuns un vagabond al propriului destin? Va reuși el să se ridice dincolo de întunericul propriului suflet? Își va înfrunta demonii interiori?

Deciziile mai puțin inspirate ne pot destabiliza emoțional, dar asumarea propriilor fapte ne pot elibera sufletește. Sau nu!?

,,Sunt filosof, pentru că am piatra. Dacă o aveai tu, erai tu filosof, dar acum îți vorbesc pentru binele tău. Ia-ți prietenul, întoarceți-vă acasă și uitați de povestea asta. Desenați-vă un alt destin. Luați alte decizii, dar mai puțin tâmpite”

Adrian și Silviu sunt departe unul de celălalt și, totuși, drumurile lor se intersectează, brusc, fiecare reușind să-l influențeze pe celălalt. Care este misterul? Rămâne să îl descoperiți singuri citind cartea.

Două povești de viață redate simplu, fără artificii, ce dezvăluie o dramă interioară ascunsă sub fâșii de normalitate, gânduri amare ce se lovesc continuu de amintiri ce își cer eliberarea.

Lectura cărții este facilă, dar profundă, invitând cititorul la introspecție și oferind teme de gândire. Construcția povestirii este clară, capitolele alternând între cei doi eroi principali; narațiunea, la persoana a III-a din perspectiva lui Silviu și la persoana I din perspectiva lui Adrian, reușește să dea amploare întregului tablou literar, cititorul simțind haosul emoțional al celor doi.

Intersecții de Daniel Zărnescu a fost o lectură surprinzătoare, ce m-a ținut captivă între filele sale de la început și până la sfârșit. Am întâlnit povești de viață triste, dar reale, personaje colorate, dar realist conturate, iubire subjugată de amărăciune, prietenie adevărată izvorâtă din bunătate și seninătate sufletească.

Cărțile Editurii StoryCraft Publishing pot fi comandate de pe storycraft.ro, libris.ro, carturesti.ro

30 Comments

    • Mirela Barbălată

      Mulțumesc, Ana!
      Pentru mine a fost o surpriză plăcută. Cu siguranță, voi mai citi și alte cărți de acest autor.

    • Daniela Dumitru

      Apropos de fictiune istorica, Bastardul scris de Daniel Zarnescu ar trebui neaparat citit. Bine documentat istoric, o poveste care se leaga bine insa in orice perioada istorica, pentru ca e despre ambitie, familie, onoare, curaj.

    • Mihai si Mirela Barbălată

      ,, Bastardul” mi-a atras si mie atentia la o simpla cautare pe internet. Voi tine cont de recomandarea ta . Multumesc!

    • familiasimionescuyahooro

      Minunata recenzia si recomandarea! Felicitări, mulțumesc pentru tentația deosebita! ❤️

  • Daniela Dumitru

    Cartea lui Daniel m-a facut sa ma intreb cum as reactiona eu daca as trece prin experienta personajului. Cum as reactiona daca as fi jos, cum ar arata „umanitatea” mea in conditii extreme. Dupa mine, Intersectii, noua carte a lui Daniel Zarnescu, nu este atat de mult despre antreprenoriat, desi asta spune textul de pe coperta. Daniel marturiseste, vorbind despre carte, ca el insusi este antreprenor si ca a lucrat cu multi antreprenori, stie si intelege cum este viata in acest rol.
    Eu insa am rezonat si m-am scufundat mult mai bine in pantofii celuilalt destin, al “cersetorului”. Descrierile din fiecare scena in care apare Silviu, profunda umanitate (chiar daca hâdă uneori) a personajului si a celor cu care interactioneaza m-au cucerit ca cititor. Dadeam paginile febril sa vada ce mai face Silviu cel murdar, blazat si eliberat de miile de intrebari pe care le avem in cap de cate ori luam o decizie. Aproape ca imi pare ca in “pantofii” lui de cersetor descaltat, eu am mers mai usor.
    Am fost curioasa, de pe la mijloc incolo, cum o sa o scoata Daniel la capăt. Ce o sa facă cu Silviu?
    Nu ma asteptam la finalul ales de Daniel pentru Silviu, dar m-a uns la inima cum a decis sa il aseze pe o cale.

    • MIRELA BARBALATA

      Personajul Silviu are o afinitate derosebita si starneste curiozitatea inca de la inceput. Dar, amnadoua personajele, impreuna, ofera o imaginede ansamblu puternica si dau complexitate acestei carti. Din punctul meu de vedere .

    • Miruska

      „Intersecții” te provoacă să-ți pui întrebări.

      Chiar de la primele pagini, povestea are un efect cinematic uluitor. Personajele, construite cu minuțiozitatea unui arhitect, îți ating sufletul. Empatizezi alături de ele.

      Pasaje de viață evidențiate atent într-o poveste ce merita citita de mai multe ori!

  • Nic

    Poate un pic paradoxal, m-a atras mai mult personajul Silviu, a fost învăluit permanent într-o aură de mister. Însă ambele personaje-protagonist sunt vii și realiste, ceea ce dă poveștii dinamism si credibilitate. Mi-a plăcut și o recomand!

    • Mirela Barbălată

      Da, împreună, cele două personaje principale dau forță romanului.
      Mulțumesc pentru vizită!

    • Ilău Ana Maria

      Cartea este hrană pentru suflet Mi se pare incredibil cum autorul reușește să descrie atât de simplu și clar realitățile personajelor de te face sa intri în poveste imediat. Pe lângă faptul că îndrăgești instant personajele din carte, ritmul acesteia este unul măsurat milimetric, îți dă exact atât cât trebuie ca cititor. Nu aș fi vrut să fiu în pielea autorului atunci când a scris cartea Intersecții, sincer.

  • Cornelia

    Impletirea evolutiilor celor doua personaje centrale este ceea ce face romanul „Intersectii” un unicat in peisajul literar romanesc actual. O alegere riscanta, dar executata foarte bine si care are ca efect parcurgerea povestii cu nerabdare, pana la finalul ei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *