Delicatese Literare
Recenzii

Întoarcerea acasă de Kate Morton, Editura Humanitas Fiction – recenzie

Întoarcerea acasă

(Homecoming – 2023)

Kate Morton

Editura Humanitas Fiction

Colecția Raftul Denisei

Traducere: Sînziana Dragoș

Nr. de pagini: 568

An apariție: 2023

Kate Morton s-a născut în 1976 la Berri, în sudul Australiei, fiind cea mai mare dintre cele trei fete ale familiei. A studiat arta dramatică la Trinity College din Londra, audiind apoi un curs despre Shakespeare la Royal Academy of Dramatic Art din capitala britanică. Dar nu actoria avea să îi aducă celebritatea, ci scrisul. A urmat cursurile de literatură engleză de la University of Queensland, pe care le-a absolvit ca şefă de promoţie. Şi-a continuat studiile cu o lucrare de masterat care a avut drept temă tragedia în literatura epocii victoriene.

Primul ei roman, Casa de la Riverton (The House at Riverton; Humanitas Fiction, 2009, 2013), a fost publicat în Australia în 2006 cu titlul The Shifting Fog, iar un an mai târziu, cu noul titlu, în Marea Britanie şi Statele Unite. A fost desemnat de Sunday Times drept cel mai bine vândut roman al anului 2007 în Marea Britanie, iar de New York Times drept una dintre cele mai bine vândute cărţi ale anului 2008 în SUA. Cel de-al doilea roman, Grădina uitată (The Forgotten Garden, 2008; Humanitas Fiction, 2011), a ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor din Australia şi Marea Britanie şi a fost desemnat de Sunday Times drept cea mai vândută carte a anului. În 2010 vede lumina tiparului romanul Orele îndepărtate (The Distant Hours; Humanitas Fiction, 2013), care se bucură de același succes de public și ale cărui drepturi de ecranizare au fost cumpărate de casa de filme a lui Clint Eastwood. Cel de-al patrulea roman al ei, Păzitoarea tainei (The Secret Keeper, 2012; Humanitas Fiction, 2014) a devenit la rândul lui bestseller și a fost recompensat cu American Library Association Award 2013, Women’s Fiction Category. Primele sale patru romane au câștigat Australian Book Industry Award for General Fiction Book of the Year. În 2015 Kate Morton publică cea de-a cincea sa carte, Casa de lângă lac (Lake House; Humanitas Fiction, 2017), bestseller aflat în topurile de vânzări din Australia, SUA, Marea Britanie și Canada.

Romanele lui Kate Morton s-au vândut în mai mult de 10 000 000 de exemplare în peste 40 de ţări.

Bestseller New York Times  •  Bestseller Sunday Times  •  Bestseller El País  •  Bestseller #1 Canada  •  Reader’s Digest Most Anticipated Books of the Year 2023

Alternînd magistral planurile, romanul Întoarcerea acasă, publicat în 2023, își acaparează cititorii cu întrebări aparent simple: Cum suntem dispuși să acționăm pentru a-i salva pe cei dragi? Putem face rău cu minciuni bine intenționate? Și, mai ales, ce înseamnă „acasă“ într-o lume care se schimbă cu o viteză derutantă?

Adelaide Hills, 1959, Ajunul Crăciunului. La sfârșitul unei zile caniculare, lângă un pârâu de pe domeniul familiei Turner, un localnic face o descoperire terifiantă. Orășelul Tambilla devine scena uneia dintre cele mai grele anchete judiciare din istoria Australiei de Sud, iar misterul morții lui Isabel Tuner și a copiilor săi rămâne parțial nedeslușit.

În 2018, după ce a lucrat o vreme ca jurnalistă la Londra și în urma unui divorț traumatizant, Jess are îndoieli în privința viitorului ei. Un telefon neașteptat o cheamă înapoi la Sydney, unde iubita sa bunică Nora, care o crescuse, a ajuns la spital în urma unei căzături ciudate. Întoarsă la Darling House, află o istorie de familie uluitoare, care i-a marcat destinul fără să fi știut. Un roman care combină armonios misterul cu saga de familie și povestea de dragoste, iar temele abordate sunt legate de abandon, singurătate, control.

Întoarcerea acasă de Kate Morton este o carte tristă și emoționantă, încărcată de secrete și de mister, cu povești în poveste, despre familie, maternitate, abandon, crimă, decizii controversate, minciuni, manipulare, suferință, infidelitate, răzbunare, singurătate și regăsire.

Așa cum ne-a obișnuit și în precedentele sale romane, Kate Morton împletește cu mult talent două fire temporale, care se unesc în final.

Vreau să remarc și modul magistral în care autoarea reușește să creeze atmosferă, cu descrieri amănunțite și sugestive ale locurilor și oamenilor, făcându-te parcă să te simți transportat aievea în acea lume îndepărtată, atât ca timp, cât și ca loc.

”Era efectul magiei cărților, alchimia ciudată care permitea minții omenești să prefacă cerneala neagră de pe hârtie într-o lume vie.”

Casa în sine devine personaj în poveste, cu secrete și avertizări foșnind în toate colțurile, așteptând să fie ascultate și înțelese.

”Oamenii care cresc în case vechi ajung să înțeleagă că clădirile au caracter. Că au amintiri și secrete de spus. Trebuie doar să înveți să asculți și apoi să înțelegi, ca în orice limbă.”

1959 – Tambilla, Australia

Ajunul Crăciunului din acel an va bântui mult timp memoria micului orășel cu o dramă tulburătoare, neelucidată aproape 60 de ani.

Isabel Turner și cei trei copii ai săi adolescenți au fost găsiți de un localnic, Percy Summers, pe o pătură de picnic, aparent părând că dormeau liniștiți cu toții. Realitatea era însă una terifiantă, cu toții fiind fără suflare…

Bulversat, Percy a alergat să anunțe poliția, neobservând coșulețul atârnat de un copac, în care se afla bebelușa Thea, fetița cea mică a lui Isabel. Când au sosit autoritățile, coșulețul era gol…

2018

Jess Turner-Bridges, o jurnalistă în vârstă de patruzeci de ani, care locuia la Londra, primește un apel telefonic din Sydney, Australia, fiind informată că bunica ei, Nora, este internată în spital după ce suferise o căzătură în propria locuință.

Revenită într-un suflet la Sydney, Jess este intrigată să afle că accidentul Norei avusese loc în timp ce ea căuta ceva în podul casei ei, Darling House, știind că aceasta nu urca niciodată acolo.

Nora o crescuse practic pe Jess după ce Polly, fiica Norei și mama lui Jess, a plecat la Brisbane pe când Jess avea doar zece ani. Jess nu-și iertase niciodată mama că o abandonase în grija bunicii, relațiile dintre ele fiind destul de reci în prezent.

Ajunsă la spital, Jess o găsește pe Nora confuză și vulnerabilă, departe de femeia puternică și stăpână pe sine pe care o știa. Plutind într-o stare de semiconștiență, Nora rostește câteva fraze aparent fără logică, care o intrigă pe Jess și o fac să înceapă o anchetă pe cont propriu.

Jess descoperă o conexiune șocantă între Nora și tragedia petrecută în anul 1959. Nora era sora lui Thomas Turner, soțul lui Isabel. Însă, dacă Thomas se afla la Londra în momentul tragediei, Nora se afla chiar în Tambilla, fiind în vizită la cumnata ei.

Uimită că Nora nu îi povestise niciodată despre acea dramă cumplită a familiei lor, Jess continuă cercetările, descoperind o carte – ”Ca și cum ar fi dormit” -, scrisă de un jurnalist american, Daniel Miller, în care se relata cu lux de amănunte tot ce se întâmplase cu scurt timp înainte de tragedie, precum și cum se desfășurase ulterior ancheta.

Pe măsură ce citeam cartea și descopeream noi indicii, am început să-mi conturez și eu în minte câteva ipoteze. Erau două mari mistere: de ce muriseră membrii familiei Turner și ce se întâmplase cu micuța Thea.

Primul mister nu aveam cum să-l deslușesc, întrucât autoarea a păstrat un as în mânecă până la sfârșit, care avea să producă o răsturnare uluitoare de situație, răspunzând totodată la cele trei întrebări esențiale: ”Cine?”, ”De ce?” și ”Cum?”.

În ceea ce privește misterul dispariției micuței Thea, mi-am formulat în minte o ipoteză, mai ales că știam stilul autoarei de a ne surprinde ceva spectaculos. Ceva mă sâcâia însă, pentru că părea ceva imposibil și abia așteptam să descopăr, dacă presupunerea mea era corectă, cum a susținut autoarea șirul de evenimente care avea să conducă la ea.

Deși am avut satisfacția că am ghicit o parte din adevăr, autoarea nu m-a convins cu argumentele ei, întrucât unele întâmplări mi s-au părut ușor neverosimile și chiar lipsite de logică. Nu vreau să detaliez prea mult, pentru a nu da spoilere. O să mă refer totuși la un singur incident, anume cearta de pe stradă dintre Nora și Becky, bona lui Thea, consemnată în cartea ”Ca și cum ar fi dormit” de Daniel Miller. În primul rând, mi s-a părut că Nora a dat dovadă fie de inconștiență, fie de prostie să iasă atunci pe stradă, ținând cont că nu toată lumea are ”ochelari de cal”. În al doilea rând, un anchetator cu experiență, cum era detectivul numit să cerceteze cazul, precum și un jurnalist cu mare atenție la detalii, cum era Daniel Miller, nu ar fi trebuit să treacă așa ușor peste acel incident. Este adevărat că adesea lumea vede ceea ce crede că ar trebui să vadă, dar totuși…

Pe lângă întrebările din sinopsis, Cum suntem dispuși să acționăm pentru a-i salva pe cei dragi? Putem face rău cu minciuni bine intenționate? Ce înseamnă „acasă“ într-o lume care se schimbă cu o viteză derutantă?, mie mi s-a strecurat în minte și o altă întrebare, la fel de importantă și potrivită cu subiectul cărții: Cât de departe putem merge ca să ne acoperim propriile fapte?

Dintre toate personajele cărții, cel mai rău mi-a părut de Polly. Bună, sensibilă și altruistă, ea a renunțat la propria fericire doar pentru că i s-a inoculat ideea că bărbatului de care se îndrăgostise, iar, mai târziu, propriei fiice, le-ar fi mai bine dacă ea s-ar retrage din viața lor.

Cumva, toate personajele feminine ale cărții n-au avut noroc în dragoste, din diferite motive. Mi-aș fi dorit ca măcar Jess să rupă lanțul ghinioanelor și să-și găsească sufletul pereche, mai ales că fusese părăsită de curând și nu mai era nici ea prea tânără, având 39 de ani. Am tot așteptat până la sfârșit să se înfiripe și o relație romantică fericită în carte, care să mai îndulcească atmosfera tristă și amară de până atunci, dar în zadar. Se pare că autoarea nu a dorit deloc să pună accent pe acest lucru.

Ultimele pagini ale cărții sunt dulci-amare. Este greu să te regăsești când revelațiile vin în lanț și descoperi că multe din lucrurile în care ai crezut cu tărie au fost doar minciuni. Dar, după ploaie apare adesea soarele. M-am bucurat că Jess și Polly au reușit să-și refacă legătura sufletească una cu cealaltă, finalul lăsându-ne cu o notă de speranță în ceea ce privește viitorul acestora.

Scrisă rafinat, plină de mister și suspans, Întoarcerea acasă de Kate Morton este o poveste complexă pe care o recomand fanilor de ficțiune istorică și celor cărora le plac cărțile cu saga de familie întinsă pe mai multe generații.

Fragment din carte:

Mai apoi, ori de câte ori a fost întrebat – așa cum s-a întâmplat în nenumărate ocazii în decursul lungii sale vieți –, Percy Summers spunea cinstit că a crezut că dorm. Fusese o vreme destul de caldă ca să fi adormit. Toată luna decembrie, arșița înaintase dinspre apus, pârjolind deșertul, întinzân-du-se înspre miazănoapte, unde se adunase nevăzută deasu-pra lor, fără să se mai clintească. În fiecare seară ascultau buletinul meteorologic la radio, așteptând să audă că avea să se mai răcorească, dar nici pomeneală de așa ceva. În lungile amiezi, pe când soarele dogoritor se topea la orizont, dincolo de marginea orașului, sprijiniți de garduri și ferindu-și ochii de lumina galbenă, oamenii își clătinau capetele și se plângeau de blestemata aceea de căldură, întrebându-se unul pe altul – fără să aștepte vreun răspuns – când avea să se sfârșească.

În tot acest timp, eucalipții mari și zvelți de pe coama dealurilor dimprejurul văii străbătute de pârâu se înălțau tăcuți, scoarța lor brăzdată căpătând luciri metalice. Erau bătrâni și văzuseră toate câte fuseseră înaintea caselor de piatră, lemn și fier, înaintea șoselelor, mașinilor și împrejmu-irilor, înaintea rândurilor de vie, a merilor și vitelor din țar-curi. Eucalipții fuseseră acolo de la bun început, îmblânzind arșița dogoritoare și umezeala rece a iernii. Acesta era un pământ străvechi, un ținut al marilor extreme.

Cartea Întoarcerea acasă de Kate Morton poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Kate Morton

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *