Întoarcerea pisicii asasine de Anne Fine, seria Pisica asasină, Editura Paralela 45 – recenzie
Întoarcerea pisicii asasine
(ediție cartonată)
Anne Fine
Editura Paralela 45
Ilustrator: Steve Cox
Nr. pagini: 80
Ediția I-a
An apariție: 2019
Traducere: Laura Poantă
Titlu original: The Return of the Killer Cat
Seria Pisica asasină (The Killer Cat)
1. Jurnalul unei pisici asasine – Editura Paralela 45 – The Diary of a Killer Cat – 1994 – recenzie
2. Întoarcerea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Return of the Killer Cat – 2003
3. Răzbunarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Strikes Back – 2005 – recenzie
4. Aniversarea pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Birthday Bash – 2008 – recenzie
5. Crăciunul pisicii asasine – Editura Paralela 45 – The Killer Cat’s Christmas – 2009 – recenzie
6. Pisica asasină pleacă de acasă – Editura Paralela 45 – The Killer Cat Runs Away – 2013 – recenzie
7. Pisica asasină se îndrăgostește – Editura Paralela 45 – The Killer Cat in Love – 2015 – recenzie
Născută pe 07 dec. 1947, FINE Anne, este o scriitoare britanică cunoscută pentru cărțile adresate copiilor, deși scrie și literatură pentru adulți. A publicat peste 50 de titluri. A scris zeci de cărți cu subiecte dedicate copiilor, pentru care a fost recompensată cu premii importante in literatură: Medalia Carnegie, Premiul Guardian, Premiul Autorul anului pentru copii (în 1993).
Volumele sale pentru copii mai mari includ Madame Doubtfire (1987), un roman satiric pe care Twentieth Century Fox l-a ecranizat, avându-l pe actorul Robin William in rolul principal, și Goggle-Eyes, care a fost de asemenea adaptat pentru televiziune, la BBC.
Este, de asemenea, membră a Royal Society of Literature.
Premii castigate: • 1989 Carnegie Medal – Goggle-Eyes • 1990 Guardian Children’s Fiction Prize – Goggle-Eyes • 1990 Nestlé Smarties Book Prize, ages 6–8 – Bill’s New Frock • 1990 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1991 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1992 Carnegie Medal – Flour Babies • 1993 Whitbread Award, Children’s Book – Flour Babies • 1993 Children’s Author of the Year Award, Publishing News • 1994 Children’s Author of the Year, British Book Awards • 1996 Whitbread Award, Children’s Book – The Tulip Touch • 1998 Prix Sorcières, best children’s book translated into French – Journal d’un chat assassin (Diary of a Killer Cat)
Oare cine va fi următoarea victimă a motanului Tuffy, acum, că familia a plecat în vacanţă şi toată casa e a lui? Teoretic…
Aventurile nostime ale motanului Tuffy, povestite chiar de el, continuă!
Să vedem ce prin ce aventuri a mai trecut năzdrăvanul Tuffy, un motan isteț, șiret și independent ca toți motanii, deloc ”alintăcios”, ba chiar răutăcios! Cu o copertă cartonată, cu ilustrații simpatice, cu un font mare și un stil prietenos și amuzant, cartea îi va încânta pe micii cititori, dar nu doar pe ei, căci e o lectură agreabilă pentru toată familia.
Întoarcerea pisicii asasine continuă seria pățaniilor răsfățatului și obraznicului motan Tuffy, care o are de stăpână pe micuța Ellie, o fetiță cuminte, mare iubitoare de pisici. Nu același lucru se poate spune despre tatăl ei, care îl suportă cu greu – iar antipatia e reciprocă -, pe când mama lui Ellie e mai tolerantă. Cartea e scrisă într-un stil plin de umor la persoana întâi din perspectiva motanului sus-amintit. v
E săptămâna în care familia pleacă în vacanță, bucurie mare!!! Dar cel mai bucuros e Tuffy, nu fiindcă ar pleca și el, din contră, fiindcă rămâne singur acasă. Să urmărim așadar ”Singur acasă” în varianta pisicească!
O săptămână întreagă?! Ce cuvinte vrăjite! O săptămână în care să mă tolănesc la soare în rondurile de flori fără ca mama lui Ellie să țipe:
– Tuffy! Pleacă de-acolo, îmi strivești florile!
O săptămână întreagă de leneveală sus pe televizor, fără nesfârșita ciondăneală a tatălui lui Ellie:
– Tuffy! Mută-ți coada! Se bălăngăne fix în fața porții de pe terenul de fotbal!
Și, cel mai bun lucru, o săptămână întreagă în care să nu fiu înșfăcat și înghesuit în vechiul coș de nuiele pentru bebeluși al vecinilor și mângâiat și cocoloșit de Ellie și de prietena ei cea mieroasă, Melanie.
Însă o problemă tot s-a ivit ca să-i întunece bucuria: doamna Tanner, vecina care avea de obicei grijă de casă și de pisică, era plecată din oraș, iar ”onoarea” i-a revenit vicarului, un domn înțepat, obsedat de ordine, disciplină și curățenie.
– Tuffy! Nu zgâria mobila!
Alooooooo? A cui e casa? A lui? Sau a mea? Dacă am chef să zgârii mobila, o zgârii.
10 Comments
Tyna
Ce recenzie amuzantă! M-am distrat copios citind-o! Îmi dau seama cum e și cartea! Am citit și eu patru cărți din această serie și mi-au plăcut mult. Le voi căuta și pe celelalte, să am seria completă. Mai ales că am și eu nu unul, ci chiar doi de „Tuffy” acasă!
Oli
Mulțumesc mult Tyna! Îți recomand cartea, e savuroasă seria asta, și eu vreau să citesc toate celelalte volume. Adorabili „Tuffy” tăi, îi pupacesc pe amândoi!
Geo
Frumușică povestea! E de pomină motanul ăsta! Felicitări, Oli!
Oli
Mulțumesc Geo! Chiar e o figură!
Mirela Barbălată
Ce fain arată! Iar recenzia este atât de caldă!!! Şi haioasă .
Oli
Mulțumesc, Mirela! E o carte foarte amuzantă, ca toată seria, de altfel.
Bălan Daniela
Foarte frumoasă și amuzantă recenzia, felicitări ❤️
Oli
Mulțumesc, Daniela!
anasylvi
E foarte amuzanta, mai ales transformarea lui Tuffy in „Jana” si tratamentul cu smantana si ton. Hehe!
Oli
Mulțumesc Ana, îți recomand seria asta, credea că iți va plăcea!