Între acele ziduri blestemate de Lauren Blackwood, Editura Trei – recenzie
Între acele ziduri blestemate
(Within These Wicked Walls – 2021)
Lauren Blackwood
Editura Trei
Traducere din limba engleza de Oana Dușmănescu
Anul apariţiei: 2022
Nr. pagini: 400
Bestseller New York Times încă de la apariție
Alegerea Clubului de lectură al lui Reese Witherspoon pe 2021
Bestseller New York Times încă de la apariție
Alegerea Clubului de lectură al lui Reese Witherspoon pe 2021
Lauren Blackwood este o scriitoare americană de origine jamaicană, care scrie romane ce împletesc genul fantasy cu romance-ul, adresate cititorilor de toate vârstele. Când nu scrie, este fizioterapeută și violonistă, fiindcă nu se poate hotărî să aleagă o singură carieră. Locuiește în Virginia, SUA.
Între acele ziduri blestemate este romanul său de debut.
Andromeda este o debtera – o exorcistă instruită să alunge Marele Deochi din casele blestemate. Dar mentorul ei a dat-o afară înainte să-și poată obține licența. Acum singura ei speranță este să găsească un Patron – un individ bogat, cu multe relații, care să garanteze pentru calitățile sale.
Atunci când Magnus Rochester, un moștenitor tânăr și chipeș, îi propune să o angajeze, Andromeda acceptă fără ezitare. Nu contează că Magnus e crud, provocator și excentric, că în contractul lor există o mulțime de reguli ciudate și că zece debtera au renunțat la slujba aceasta înaintea ei.
Dacă vrea să-și câștige existența, Andromeda nu are de ales.
Curând însă își dă seama că e o slujbă periculoasă, cu Manifestări înfiorătoare la tot pasul și că Magnus are o mulțime de secrete. Dacă rămâne, e foarte probabil să o aștepte moartea, dar nu vrea cu niciun chip să-l lase pe Magnus să-și împlinească singur destinul blestemat, fiindcă Andromeda s-a îndrăgostit de el fără speranță.
„Un debut magic, în stil gotic, cu ecouri etiopiene, inspirat din celebrul roman clasic Jane Eyre.” – Harper’s Bazaar
„Un roman în care se împletesc tradiții oculte cu o poveste de iubire nemuritoare.” – Ms. Magazine
„O lectură perfectă pentru cei care iubesc poveștile misterioase, genul romance și suspansul.” – Booklist
„Eroina neînfricată din romanul lui Lauren Blackwood trebuie să cucerească lumea supranaturalului și să supraviețuiască.” – Girls’ Life Magazine
De îndată ce am văzut cuvintele „Jane Eyre reinterpretată”, n-am avut nici un dubiu că vreau să citesc această poveste, având în vedere că Jane Eyre e una din cărțile mele preferate.
Trebuie să menționez însă că singurele asemănări cu povestea clasică sunt accentele gotice ale acesteia, premisa conacului/castelului terifiant, numele personajului masculin – Rochester -, felul acestuia ursuz și nepoliticos de a fi, și eroina hotarâtă, perseverentă și idealistă. Lauren Blackwood a creat o poveste înfricoșătoare și bântuitoare, plasată într-un castel aflat sub un blestem malefic.
Protagonista cărții, Andromeda – Andi -, este o exorcistă, o debtera antrenată să purifice gospodăriile blestemate afectate de un blestem cumplit, Marele Deochi. Slujbele nu sunt ușoare și se știe că au lăsat în urmă cadavre, totuși Andromeda se simte gata să le facă față. Fata a fost crescută de stăpânul ei, Jember, care a cumpărat-o pe când avea 5 ani, dar care nu i-a arătat niciodată niciun semn de afecțiune, deși ea l-a considerat tatăl ei. Însă, după cum va realiza în final, Jember a tratat-o dur pentru a o forța să se întărească la o vârstă fragedă, căci va avea nevoie, având în vedere meseria pentru care era pregătită. La doar 19 ani e nevoită să își părăsească singura casă pe care o cunoscuse, în urma unui conflict cu Jember, ascuțindu-și abilitățile de supraviețuire pentru a rămâne în viață.
Trăind pe străzi fără bani, suferind de foame, acceptă misiunea sinucigașă de a curăța casa lui Magnus Rochester de Marele Deochi. Alți zece debtera ca ea acceptaseră pe rând aceeași slujbă și au murit sau au părăsit locul fără să se uite înapoi, înainte de a-și termina misiunea. Însă Andromeda nu are nimic de pierdut. Are nevoie de bani. Are nevoie de un loc unde să doarmă și de mâncare care să o ajute să supraviețuiască, mai ales că nimeni altcineva nu ar angaja-o, ea plecând de la mentorul său – cel mai bun exorcist în viață – înainte de a-și obține permisul de practică. Jember este bine cunoscut pentru abilitățile sale excepționale de debtera, dar a plătit prețul succesului său, rămânând cu dureri cronice atroce și dizabilități fizice în urma exorcizărilor. Jember e un personaj remarcabil, care m-a intrigat de la început.
Andi și Jember au o relație complicată, care se vede pe deplin pe parcursul acestei povești. Indiferent cât de mult își caută dragostea și acceptarea, Andi nu pare să o primească niciodată. Astfel, ea se trezește singură în pragul maturității, trebuind să înceapă să-și facă propriul drum.
Prin urmare, atunci când ilustrul moștenitor Magnus Rochester îi solicită serviciile pentru purificarea castelului său din deșert, Andromeda acceptă fără să stea pe gânduri. Este prima ei slujbă pe cont propriu și, evident, este plină de temeri în această privință. Însă nu bănuiește nici pe departe ce o va aștepta. O forță răuvoitoare se află în interiorul zidurilor blestemate ale castelului, care pare a avea o viață proprie, cu manifestări periculoase pândind pe coridoare și unde oamenii par să dispară în neant. Odată ce a primit slujba, i-a fost prezentat un contract, un set obligatoriu de reguli de respectat, dintre care prima suna clar: sub nici o formă nu avea voie să iasă din cameră după ora zece seara!
Stăpânul casei, Magnus Rochester, un tânăr de 21 de ani, este un tip enigmatic și fascinant, caracterizat de un ghem de contraste: fermecător, drăgăstos și chiar timid, dar și capricios, pretențios, sarcastic, nepăsător și excentric, iar Andi simte o atracție aproape instantanee față de el, îndrăgostindu-se de el fără speranță, împotriva rațiunii. Învingându-și spaima provocată de manifestările de necontrolat ale casei blestemate, va face tot ce poate pentru a-l ajuta, chiar dacă asta înseamnă să-și pună propria viață în pericol. Să renunțe nu este o opțiune, să rămână pare a fi moarte sigură. Miza era extrem de mare, iar timpul era esențial. Existența diabolică la castel este prea puternică, prea amenințătoare, prea vicioasă pentru a fi distrusă de o fată de 19 ani care nu are licență de debtera și nu și-a terminat educația corespunzătoare din cauza conflictelor cu stăpânul ei. Însă acum nu are de ales, nu are suficientă experiență pentru a duce la capăt această exorcizare. Are nevoie de ajutorul lui Jember pentru asta, pentru că dacă acceptă înfrângerea, asta înseamnă că Magnus își va împlini destinul blestemat, iar asta este de neconceput.
Am apreciat faptul că acțiunea iese un pic din castel, din interiorul zidurilor, purtându-ne și în orașul din deșert de unde venea Andromeda, căci altfel ar fi fost un pic claustrofobică.
Foarte frumos conturată lumea fantastică a cărții, elementele magice, manifestările blestemului, povestea din spatele personajelor. Mi-a plăcut tare mult galeria de personaje, atât principale, cât și secundare. Toate sunt foarte bine conturate, ușor stranii și misterioase, pline de secrete. Un mare, mare plus pentru un personaj aparte: Saba.
Mi-a plăcut Andromeda: reziliența ei, instinctele ei de supraviețuire, nevoia ei de afecțiune, capacitatea de iubire și sacrificiu. Cât despre Magnus, mi-au plăcut comentariile lui sarcastice și simțul negru al umorului. Un tânăr chinuit de demoni, care nu putea privi pe nimeni în ochi… Dornic de afecțiune și acceptare la rândul său, chiar m-a înduioșat acest personaj. Chimia dintre el și Andi e de-a dreptul palpabilă, iar povestea lor de dragoste e tare dulce, în ciuda împrejurărilor.
O poveste originală, foarte bine scrisă, cu o atmosferă gotică bine redată, întunecată și sinistră, un ritm al acțiunii rapid, în vârtej, și cu un final pe deplin satisfăcător, o combinație irezistibilă de horror și romantism, un debut literar ”în forță”, la înălțime, pentru care dau cinci steluțe strălucitoare.
Fragment:
„Căldura înăbușitoare m-a izbit ca explozia neașteptată a unui foc de tabără atunci când am ieșit de de sub coviltirul căruței trase de asin și am pășit pe nisipul fierbinte Mi-am strâns geanta la piept, mijind ochii sub soarele ce asfințea. Fata Morgana se năștea din talazurile de arșiță ale oceanului de nisip, uneori ca niște valuri mici într-un iaz, alteori semăna cu un șarpe care încerca să scape furișându-se sub o stâncă iar câteodată se arăta precum o caravană îndepărtată ce transporta bucăți de sare scoase de pe fundul deșertului pentru a fi vândute la târg.
Toate reprezentau doar vicleșugul nemilos al deșertului. Nu se găsea nimic altceva. Nimic în afară de mine, de negustorul care m-a adus din oraș și masivul de piatră bine clădit ce se zărea în depărtare și care urma să fie noul meu cămin.
Cârlionții mi se lipeau de tâmple și de ceafă. Am scos o bancnotă fleașcă de transpirație din buzunar, dar negustorul și-a tras mâna de parcă i aș fi oferit un păianjen.
– Nu costă nimic.
– În semn de mulțumire, am insistat.
Ar fi trebuit să mi țin gura. Căruța fusese un dar trimis din ceruri după ce alți șase oameni mă refuzaseră în mod categoric. O scândură fixată între cele două roți zdravene din spate și un asin asudat înhămat în față. Am avut suficient loc să mă cuibăresc acolo și să mă odihnesc, chiar dacă a trebuit să împart spațiul cu negustorul și cu vasele lui de lut pline cu mirodenii. Avea și o prelată care să mă apere de soare. Un coviltir. Chiar și așa, erau ultimii mei bani până ce aveam să primesc salariul la noua mea slujbă. În plus, dacă tot voiam să-l plătesc, putea măcar să mă lase mai aproape de intrare.
Dar, Dumnezeu să-l binecuvânteze, negustorul a insistat și mai aprig, iar cu mâna ridicată a făcut un gest aspru, gonindu-mă.
– Dumnezeu să aibă îndurare de sufletul tău, a zis el și a pocnit un bici măgarului, care a luat-o iute la fugă, în timp ce căruța s a întors pe unde a venit, pentru a bate din nou drumul cel lung prin deșert împrăștiind nisipul în toate direcțiile.”
6 Comments
Tyna
Foarte frumoasă și tentantă recenzia! Mi-a plăcut mult Jane Eyre și de aceea cred că și această carte ar fi pe gustul meu. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Oli
Multumesc! Si eu cred ca ti-ar placea, desi asemanarea cu povestea clasica e destul de vaga…
Mirela Barbălată
Ooo, ce recenzie plină de patos!
M-ai făcut curioasă în privința cărții deși pare a fi destul de înfricoșătoare .
Oli
Este un pic „de speriat”, dar e foarte frumos scrisa si se termina cu bine toata aventura, ti-o recomand, cred ca ti-ar placea!
anasylvi
Ce surpriza! Nu stiu de ce, aveam impresia ca e vreun thriller sau ceva de genul, nu ma asteptam la o asemenea poveste. Acum pot spune ca da, ma tenteaza! Suna tare bine. Multumesc!
Oli
Ma bucur tare mult ca te-am tentat, ti-o recomand cu drag, sunt sigura ca-ti va placea