Delicatese Literare
Recenzii

Invocatorul: Inchiziția de Taran Matharu, Editura Storia Books – recenzie

Invocatorul: Inchiziția (The Inquisition)

Taran Matharu

Editura Storia Books

Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 422
Traducerea: Alina Marc – Ciulacu

Al doilea volum din seria Invocatorul/  Summoner:

1. Novicele – The Novice – 2015 – recenzia
2. Invocatorul – The Inquisition – 2016
3. The Battlemage – 2017
4. The Outcast  – 2018
Taran Matharu s-a născut la Londra, în 1990, și a fost pasionat de lectură încă din copilărie. Această pasiune l-a făcut să-și dorească să creeze propriile povești, astfel că, la doar nouă ani, a început să scrie prima carte. După ce a absolvit cu rezultate excepționale Administrarea Afacerilor, Taran Matharu a intrat în lumea editorială, făcând un stagiu în vânzări online la Penguin Random House, în perioada iunie-septembrie 2013. După aceea a hotărât să dedice o perioadă de timp călătoriilor şi a început să scrie seria Invocatorul, în noiembrie 2013, la vârsta de 22 de ani, luând parte la NaNoWriMo (National Novel Writing Month) 2013. Grație Wattpad.com și a actualizărilor zilnice, popularitatea lui a crescut uimitor, ajungând la peste trei milioane de cititori în numai șase luni.
A trecut un an de la Turneu. Fletcher și Ignatius sunt întemnițați tocmai în Pelt, iar acum trebuie să treacă printr-un proces pus la cale de Inchiziție, o instituție puternică, controlată de persoane care s-ar bucura de prăbușirea lui Fletcher.
Procesul e bântuit de fantomele trecutului și aduce dezvăluiri șocante despre obârșia lui Fletcher, dar acesta nu are prea mult timp să se gândească la ele; absolvenții de la Vocans  urmează să fie trimiși într-o misiune primejdioasă, în numele regelui și al consiliului acestuia. Dacă dau greș, trupele orcilor vor deveni mai puternice decât orice a văzut vreodată imperiul.
Alături de prietenii lui credincioși, Othello și Sylva, Fletcher trebuie să își croiască drum înspre inima ținutului orcilor și să salveze Imperiul de la distrugere… sau să moară încercând.
O poveste familiară, cu un ritm alert și cu puternice ecouri din Tolkien, Pullman și Pokemon.” – Kirkus
“Demoni, magie și aventuri epice – astfel pot fi caracterizate cărțile din seria “Invocatorul”, incluse în lista New York Times a celor mai vândute cărți.
Fletcher nu este decât un biet ucenic fierar, dar întâmplarea face să descopere că este înzestrat cu darul de a invoca demoni de pe alt tărâm.
Obligat să-și părăsească satul din cauza unei crime pentru care nu e vinovat, pribegește împreună cu demonul lui și ajunge la Academia Vocans, locul în care sunt pregătiți cei înzestrați cu darul invocării demonilor.”
Inchiziția, volumul al 2-a din seria “Invocatorul” – o trilogie epică fantasy – prezintă aventurile palpitante ale unui băiat înzestrat – sau blestemat – cu o putere ieșită din comun și înfricoșătoare…
Novicele a fost cartea care mi-a arătat că autorul Taran Matharu are talent, scrie bine și oferă cititorului magie, suspans și creaturi fantastice deosebite. Am fost impresionată de acest volum și am așteptat cu sufletul la gură continuarea seriei.
Inchiziția s-a dovedit a fi o continuare pe măsură! Cartea – cu acțiunea sa alertă, suspansul bine dozat, pericolele ce pândeau la tot pasul – mi-a oferit o lectură deosebită. Îmi place acest gen de literatură, iar autorul a demonstrat că această creație a sa nu este o lectură superficială, din contră, stârnește imaginația.
Volumul de față se citește ușor tocmai datorită acțiunii în continuă mișcare și a răsturnărilor de situație neașteptate. Prin stilul simplu și prin personajele sale înzestrate cu un curaj ieșit din comun, Taran Matharu și-a creat cititorii săi. A știut cum să-i atragă, dar și cum să-i mențină.
“O lumină rece, albăstruie, a inundat încăperea, dând la iveală o celulă îngustă, fără ferestre, pardosită cu lespezi netede.”
După un an de când au fost întemnițați, Fletcher și Ignatius au reușit să nu-și piardă mințile în celula din Pelt, datorită cuiva care ascunsese în aceasta două cărți de magie, dintre care una îi aparținea lui Fletcher. Iar cei doi exersau zi de zi.
Judecata a sosit în sfârșit. Fletcher se luptă în instanță cu Didric – devenit Lord Cavell între timp, cu Calista și Jakov. Iar cel care-l apără pe Fletcher este nimeni altul decât Arcturus!
Este declarat nevinovat!
Să nu vă închipuiți că asta este tot, că nu-i așa!
Împreună cu Othello, sunt acuzați de către Inchiziție de înaltă trădare. Iar situația este cum nu se poate mai gravă:
“Ai reușit performanța să ofensezi toate cele trei familii, din cauza tărășeniei cu fața lui Didric, a faptului că ai zădărnicit anul trecut uneltirile puse la cale de alde Forsyth și pentru că ești fiul prezumtiv al Lordului Faversham.”
Se anunță o bătălie de pomină acest proces!
“Afacerea cu arme a Triumviratului o să scape de o concurență serioasă, întrucât Seraph și familia lui rămân singurii rivali. O să își pună la bătaie toate resursele în scopul ăsta.”
Odată cu acest proces, ies la iveală diferite lucruri, obligații neștiute, adevăruri ascunse până acum. Toate acestea creează un haos de nedescris, iar Fletcher se află chiar în mijlocul acestuia. Ba mai mult, descendența îi este clarificată – cel puțin așa se crede…
O acțiune alertă, ce ține cititorul cu inima-n gât, tremurând de emoție. Autorul reușește și de data aceasta să capteze atenția. Acest al doilea volum al seriei este și mai bun ca primul, mai intens.
Avem o întreagă lume unde elfii, gnomii gremlinii, goblinii și orcii trăiesc alături de oameni, iar invocatorii, magii și demonii de diferite tipuri, sunt puși să lupte pentru un rege care-și apără propriile interese și nu pe cele ale propriului popor.
Fletcher – acest tânăr curajos, care luptă cu toate puterile și a cărui viață este pusă mereu în pericol – este personajul central al seriei. Aventurile acestuia sunt uimitoare, chiar dacă pericolul planează asupra lor.
Pe parcursul cărții am tot încercat să-mi dau seama ce se va întâmpla mai departe, dar… nici măcar o singură dată nu am fost pe aproape!
O carte foarte bine scrisă, “Inchiziția” se citește pe nerăsuflate, dezvăluind o lume coruptă, unde interesele unora primează indiferent de ceea ce se poate pierde. În această lume, Fletcher și prietenii săi sunt printre puținii reprezentanți ai forței binelui.
Prin acțiunea intensă a cărții, autorul reușește să mă poarte în timpul elfilor – diferit totuși, de cel imaginat de Tolkien în Stăpânul Inelelor, dar la fel de captivant. Apoi cunoaștem lumea gnomilor și facem cunoștință cu aceștia – cu credințele, obiceiurile și felul lor aspru și aprig de a fi.
Regele Harold, după ce-l asigură pe Fletcher că este descendentul Lordului Edmund Raleigh, i-a mai adus ceva la cunoștință:
“- Noi, invocatorii, știm ce risc ne asumăm luptând tot timpul în câte un război. Așa se face că un invocator își va lăsa întotdeauna pergamentele pentru invocarea demonilor lui unui prieten de încredere, astfel încât, în eventualitatea unei morți premature, copilul lui să primească pergamentul și să invoce demonul, aducându-l înapoi din eter. În cazul  tatălui tău, eu am fost acel prieten de încredere.”
Oare de ce Lordul Edmund nu a lăsat pergamentele cumnatului său? Iată o întrebare al cărei răspuns sper să îl aflăm până la finalul acestui volum.
“A simțit cum rezerva de mana dinlăuntrul lui se dublează iar firele care îl legau pe stăpân de demoni păreau că se împletesc. S-a simțit mai puternic, iar energia electrică pulsa de-a lungul conexiunii asemenea bătăilor inimii.”
Alegeri și sacrificii, lupte continue, curaj pus la încercare și misiuni imposibile. Cam asta ne oferă volumul de față. Iar Fletcher, Othello și Sylva, împreună cu ceilalți prieteni ai lor sunt pregătiți să facă față provocărilor.
Oare cei mai viteji vor fi capabili să înfrunte și să învingă orcii? Rămâne să vedem, deoarece misiunea cea mai grea abia acum începe: Fletcher, Cress, Sylva, Othello, însoțiți de Lysander – demonul căpitanului Lovett și avându-l drept iscoadă pe Jeffrey – se pregătesc pentru o incursiune fulger în inima ținutului orcilor pentru a recupera o ostatică și a distruge ouăle goblinilor înainte de a ecloza – când goblinii ajung la maturitate.
O misiune extrem de periculoasă, care se poate solda cu un eșec imens și multe pierderi.
Avem de-a face cu Hipogrifi – asemănători grifonilor dar având trup și picioare de cal, nu de leu; Perytoni – asemănători unor elani de-ai elfilor, cu aripi mari, roșiatice, cu pene lungi la coadă; Chamroshi – asemănători unor grifoni mai mici, cu cap și aripi de șoim și trup și apucături de câine. Cu astfel de demoni vor călători cele patru echipe spre tărâmul orcilor.
Pădurea din tărâmul orcilor este magică. Ascunde multe, plante și animale, unele bune și altele rele.
Echipa lui Fletcher are multe de făcut, luptă cu natura pentru a reuși să rămână în viață, ba chiar duc o luptă cu gremlinii – care se dovedesc a fi ființe care urăsc orcii la fel cum o fac și oamenii.
Aventuri inedite și pericole iminente, suspansul, care este punctul forte al cărții, încrederea în ceilalți, dușmani umani sau nu, văzuți sau neștiuți – acestea sunt ingredientele cărții. O poveste despre vitejie, curaj și dorința de a salva Imperiul de dușmani. Alianțe neașteptate, ființe despre care crezi că-ți sunt dușmani, se dovedesc a fi aliați de nădejde. Eroismul este ceea ce îi caracterizează pe toți. Curajul de a-și asuma riscuri, de a face față provocărilor și de a trăi într-o lume dură, condusă de șacali. Trădări și iar trădări, ce pot avea consecințe dezastruoase.
Pericolele nu vin doar din partea orcilor și a gremlinilor, ci și a membrilor din celelalte echipe.
Reușesc să distrugă mare parte din ouă, dar soarta nu pare a le acorda prea multe șanse.
Oare ce se va întâmpla? Reușesc să ducă misiunea la final?
Citiți cartea și aflați!

Cartea Invocatorul: Inchiziția de Taran Matharu poate fi comandată de pe storiabooks.rolibris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro.

Recenzii Editura Storia Books

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *